Plantera Och Ta Hand Om Iberis (21 Bilder): Odla En Blomma Från Frön. När Ska Man Plantera Enårig Iberis Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Iberis (21 Bilder): Odla En Blomma Från Frön. När Ska Man Plantera Enårig Iberis Utomhus?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Iberis (21 Bilder): Odla En Blomma Från Frön. När Ska Man Plantera Enårig Iberis Utomhus?
Video: Från frö till planta 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Iberis (21 Bilder): Odla En Blomma Från Frön. När Ska Man Plantera Enårig Iberis Utomhus?
Plantera Och Ta Hand Om Iberis (21 Bilder): Odla En Blomma Från Frön. När Ska Man Plantera Enårig Iberis Utomhus?
Anonim

I den moderna världen, även i de mest avlägsna outbackarna, försöker människor göra sin omgivning vackrare genom att plantera olika blommor. Iberis kan vara det bästa alternativet för många trädgårdsmästare. Det kallas också iberiskt, varifolia, tvärsnitt eller stennik. De olika namnen ändrar dock inte kärnan, och denna typ av blomsterarrangemang passar perfekt in i vilken design som helst av infielden. De dekorerar kanterna på gräsmattor, alpina rutschbanor, rabatter. Och blomsterhandlare älskar att lägga till Iberis i buketter.

Bild
Bild

De bästa sorterna att odla

Örtväxten Iberis kommer från Cruciferous -familjen. Blommor slår rot både i trädgårdsutrymmen och i naturen . Till exempel i bergsområdena i Lilla Asien och Sydeuropa, i Kaukasus, på Krim, liksom i Donets nedre del. Växten har över 40 arter. De utmärker sig genom sin termofilitet och frostbeständighet. Bland dem finns det också halvbuske och örtartade sorter. Iberis sticker ut med en viss rotationsstruktur, varför den inte slår ordentligt på en ny plats efter transplantation.

Arten bestämmer plantans utseende . Dess skott sprider sig ofta längs marken eller har tvärtom ett upprätt utseende. Blomställningarna är gjorda av små centimeterblommor som ser ut som paraplyer. Bladen är små och mörkgröna. När knoppar blommar, olika i deras färgsort, kan de helt täcka lövverk och stjälkar. Det bör noteras att blommorna luktar mycket starkt och behagligt.

Denna doft kan spridas över en ganska lång sträcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fördelaktigt att plantera denna art, eftersom den börjar blomma i maj. Det varar ca 2 månader. Sedan dyker frukterna upp, som är en tvåskalig pod. Frukten är rund eller oval i formen och är något platt. De mogna fröna finns inuti baljan. De kan förbli livskraftiga i 4 år. Innan vi pratar om sorter för odling bör det noteras att trädgårdsmästare bara använder 2 riktningar av årlig Iberis. Låt oss sedan gå vidare till att överväga befolkningen.

En årlig växt når nästan 1,5 m i höjd - detta är Iberis umbellata (Iberis umbellata) . Den har odlats sedan början av 1500 -talet och har ett ganska spektakulärt utseende. Dess processer är släta och smidiga. Alternativt placerade lansettformade bladplattor. Blommorna är mycket doftande och har en mängd olika färger. De är en del av corymbose blomställningar. Det tar cirka 2 månader från plantering av en växt till dess blomning, blomningen varar också cirka 2 månader. Populära sorter: Röd utslag och Fairy Mix.

Bild
Bild

Årlig Iberis bitter (Iberis amara) ser ut som ett dunlager på ytan. Därför har amatörer dekorerat sina trädgårdar med det sedan 1500 -talet. De mest använda sorterna är: "Tom Tumb"; Weiss Riesen, Hyacintenblutinge Riesen. Uppnår en höjd av cirka 30 centimeter. Dess blad har växelvis ordnade blad med en tandad kant. Racemosblomställningarna består av lila eller vita blommor, deras storlek når cirka 2 centimeter.

Bild
Bild

Halvbuskprov - Iberis vintergröna (Iberis sempervirens) växer i höjd upp till en halv meter. Människor har dekorerat sina gräsmattor med det sedan 1600 -talet. Har ljusgrönt lövverk, skimrande glans. Blomställningarna är cirka 5 centimeter i diameter. Blommar kraftigt i mer än 25 dagar. De mest populära sorterna är: "Findall", "Dana".

Bild
Bild

Halvgröna Iberis gibraltar (Iberis gibraltar) skiljer sig åt i små blomställningar som har en rosa nyans. Växten växer till bara 0,25 m i höjd. Den mest populära sorten är "Gibraltar Candy Taft" på grund av att dess blommor i början av blomningen har en lila färg, och senare ändras den till vit

Bild
Bild

I längd Iberis rocky (Iberis saxatilis) når 18 centimeter. Blommor ger den en extraordinär skönhet, som, under blomningen, skapar effekten av pulveriserad snö.

Bild
Bild

Inte mindre vackert i utseende är Krim -Iberis (Iberis simplex) … När knopparna först föds är de lila, och när blomningen börjar blir de vita.

Bild
Bild

Hur odlar man plantor från frön?

För att få hundra procent spiring måste du ha utsäde av hög kvalitet när du planterar. Vissa växtfrön direkt i sängarna, som de förbereder i förväg, men det största resultatet kan uppnås om du börjar föröka Iberis med plantor. Mer exakt, odling av Iberis från frön är huvudmetoden för växtförökning . Ju tidigare du börjar så fröerna, desto tidigare får du plantor. Därför startar denna process vanligtvis i slutet av februari eller i början av mars. Till att börja med placeras jorden i en gemensam behållare. Eftersom fröna av Iberis är mycket små, är det lämpligt att så dem på detta sätt.

Vidare sprids frömaterialet helt enkelt på markens yta och strös sedan lätt med lös jord ovanifrån. För att inte skada framtida plantor fuktas marken på ytan med en sprayflaska . Ännu bättre, täck behållaren med plastfolie efter vattning.

Detta måste göras så att fukt inte snabbt avdunstar från ytan, och fröna är under gynnsamma förhållanden för spiring.

Bild
Bild

Det kommer att ta cirka 2 veckor och plantor kommer att dyka upp. Därefter avlägsnas filmen från behållaren, och efter utseendet på det första paret av välformade blad dyker varje planta och transplanteras i en separat behållare (glas). Vissa amatörblomster odlar försöker plantera 2-3 frön samtidigt i separata koppar, för att inte lida senare och inte transplantera svaga groddar . Förresten, växter som planteras på detta sätt kommer att börja sin blomning mycket tidigare än de som kommer att utsättas för flera transplantationer.

Vidare måste plantorna härdas i 12 dagar och ta dem utomhus i skuggan i flera timmar. Sedan kan du plantera plantor i öppen mark utan rädsla. Bäst om det är slutet av maj eller början av juni. För att göra detta, förbered hålen, som ska vara på den ljusa sidan och vara på ett avstånd av 18 cm från varandra. När du planterar plantor, försök att inte strö över rotkragen för mycket . Marken måste ha goda dräneringsegenskaper. Sand- eller stenig jord är att föredra.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Plantering av Iberis-frön i öppen mark kan göras i väl upplysta områden. De måste ha ett bra dräneringsnät och inte för blött. Plantering av Iberis på detta sätt börjar i april. Bättre att göra intervallerna mellan planteringar på ca 2-3 veckor. Så du kommer att få konstant blomning och du kommer att njuta av denna skönhet fram till september. Det är bäst att plantera frön till ett djup av 1-2 cm. Avståndet mellan raderna bör vara 15-20 cm.

Vattning måste göras med försiktighet för att inte skada framtida plantor . När växterna dyker upp på ytan (de spirar mycket snabbt) måste sängarna rensas bort och svaga skott tas bort. Ett avstånd på cirka 15 cm bör finnas kvar mellan varje grodd. Iberis växer snabbt, så det måste matas med komplexa gödningsmedel för blommande växter och vattnas. På hösten är det bättre att placera fröna i marken med början av ihållande kallt väder runt slutet av oktober.

Annars kan växter gro redan innan våren börjar.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Iberisälskare uppskattar denna kultur eftersom den är ganska opretentiös. Att ta hand om dem tar inte mycket tid. Man måste bara utföra några manipulationer med växten, och den kommer att tacka dig med frodig blomning. Det händer också att växten känns bra och utan att bry sig om det.

Vattning

Var försiktig med vattning, eftersom denna växt inte gillar mycket vattentäta jordar. Naturligtvis behöver han också vatten i vissa mängder. I grund och botten måste vattning utföras om det är en outhärdlig torka på gatan. Det är bäst att se till att jorden runt Iberis ibland är djupt mättad med vatten . Sådana förfaranden är dock nödvändiga för alla torktåliga växter. Återigen bör detta göras när naturlig nederbörd försenas kraftigt. Men om du inte har tillräckligt med styrka och tid för att helt ta hand om Iberis, kommer den inte att dö i alla fall, utan kommer bara att minska perioden för dess frodiga blomning.

Bild
Bild

Toppdressing

Om du tror att din jord är dålig, applicera gödselmedel avsett för Iberis cirka 2 gånger per år. I bördiga områden i rabatter får matning inte utföras. Om du placerade växten i en sten eller sten trädgård, befrukta sedan enligt alla standarder, applicera mineralgödsel på våren eller på sommaren . För detta är det fullt möjligt att applicera nitrofosfat. Ge inte upp organiskt material vid utfodring. Vanligtvis strös blommorna runt rötterna med detta gödningsmedel efter beskärning. Det är en bra idé att befrukta Iberis efter blomning med kompost, som också kan fungera som en kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Vissa tycker att beskärning av Iberis är en ganska svår uppgift, så de gör helt enkelt inte det. Men det måste genomföras. Frodig blomning är omöjlig utan denna procedur. MEN själva beskärningsprocessen är att ta bort de blekande skotten i tid . Kom dock ihåg att beskärning av Iberis måste göras minst en gång om året efter att blomningen är klar.

Detta kommer att ta väldigt lite tid, och det är nödvändigt att förkorta skotten med cirka 1⁄3 av stjälkens totala höjd.

Bild
Bild

Möjliga problem

Iberis anses vara en ganska opretentiös växt. Ändå behöver han lite omsorg och hjälp. Speciellt där han inte har de nödvändiga förutsättningarna för honom. Man måste komma ihåg att på för tunga och blöta jordar kan din växt drabbas av svampsjukdomar . Dessutom, om andra representanter för korsblommiga växter tidigare växte på rabatten, och efter det att du inte behandlade det med fungicider och omedelbart planterade Iberis, är sannolikheten att jorden kommer att infekteras med kålköl mycket stor (det kan vara i marken i flera år). Det betyder att din växt kommer att lida av att dess rötter börjar försämras. Utför därför alla nödvändiga manipulationer för att undvika ovanstående problem.

Bild
Bild

Skadedjur för Iberis utgör också ett stort hot . Denna växt attackeras lätt av jordloppor, mjölkfiskar och bladlöss. Så snart du märker hål i lövverket eller andra karakteristiska skador, gör omedelbart en grundlig behandling med insekticider som Fitoverm, Aktara, Mospilan. Om Iberis inte beskärs under och efter blomningen kommer det att släppa fröna på jorden nära rötterna. De kan mycket väl gro på våren utan onödig vård. Butikerna säljer främst hybridväxter, som tack vare avelsarbete har oklanderlig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var medveten om att hybrider också kan självbestämma. Därför, nästa år efter korsbestämning, kommer de sannolikt att förlora sitt utseende på grund av en förändring i kronbladets färg. Blommor kan till exempel bli vita istället för lila. Dessutom blir blomställningarna mycket mindre och förlorar sin egenhet. Som redan nämnts tolererar Iberis inte transplantation väl. Och detta problem påverkar blommans vitalitet. Iberis rötter måste grävas ut så att rötterna förblir inuti jordkoman . Då blir de inte skadade.

Då kan problemet med transplantation kringgås. Plantorna kommer att slå rot perfekt.

Som redan känt tål Iberis vinterfrost bra. Men om vintern kännetecknas av bristen på snötäcke, kan rötterna på Iberis dö. Detta kommer att hända på grund av temperaturförändringar. I det här fallet finns det också en väg ut. Det räcker att täcka din plantering för vintern med ett speciellt täckmaterial eller strö den med fallna löv eller halm. Iberis, med rätt vård, växer mycket snabbt och börjar uppta allt ledigt utrymme . Genom detta stör han andra växter. Därför måste den tunnas ut och planteras om i tid vart 5-6: e år.

Rekommenderad: