Gelenium (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, örtväxter Gelenium Hupa Och Hybridsorter, Beskrivning Av Gula Arter Och Sorter "Rubintswerg", &qu

Innehållsförteckning:

Video: Gelenium (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, örtväxter Gelenium Hupa Och Hybridsorter, Beskrivning Av Gula Arter Och Sorter "Rubintswerg", &qu

Video: Gelenium (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, örtväxter Gelenium Hupa Och Hybridsorter, Beskrivning Av Gula Arter Och Sorter
Video: Plantera i balkonglåda 2024, April
Gelenium (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, örtväxter Gelenium Hupa Och Hybridsorter, Beskrivning Av Gula Arter Och Sorter "Rubintswerg", &qu
Gelenium (51 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor I Det öppna Fältet, örtväxter Gelenium Hupa Och Hybridsorter, Beskrivning Av Gula Arter Och Sorter "Rubintswerg", &qu
Anonim

Gelen anses vara en av de vackraste trädgårdsväxterna. Dess namn är förknippat med en mycket intressant legend: det bär namnet på den vackra drottningen Helena, tsaren Menelaus hustru. Denna dekorativa blomma är mycket populär bland trädgårdsmästare på grund av dess opretentiösa vård. För att kunna växa denna växt på det öppna fältet måste du känna till planteringsförhållandena för varje sort, samt gödsla, vattna och beskära den i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gelenium är en örtartad buske som kan vara både flerårig och årlig. Denna vackra blomma är infödd i Central- och Nordamerika .… Idag finns det mer än 30 typer av helenium, som alla har sin egen beskrivning. Dessa örtväxter skiljer sig åt i en funktion - med vinterns början dör deras peduncles samtidigt med rötterna. Men på den underjordiska delen av stjälkarna på hösten bildas knoppar som bildar rhizomer med en bladrosett, vilket ger en ny blommande stjälk nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva växten kan bli upp till 160 cm i höjd, stjälkarna är raka och har grenar upptill. Gelénblad är lansettformade, de ligger på stammen i nästa ordning. Buskens blommor är ensamma, de bildas av blomställningar-korgar. Blomställningar kan ha olika färger . Som regel är de marginella (vass) blommorna bruna, lila, orange och de centrala (rörformiga) blommorna är gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomningen uppträder avlånga cylindriska värkningar på växten som har ett pubescent utseende.

Gelenium gillar inte halvskugga och föredrar att växa i områden som är välbelysta av solen . Detta är viktigt att tänka på för nybörjare. Dessutom är det viktigt att veta att blomman måste planteras i områden med bördig jord. För resten är det opretentiöst och dess odling i sommarstugor kräver inte mycket arbete.

Bild
Bild

Typer och sorter

Gelenets popularitet förklaras av dess ovanligt långa blomningstid, under vilken det blir en ljus dekoration av rabatter och rabatter, glädjande med sin skönhet till sen höst. Släktet Helenium har flera dussin arter, men bara några få av dem har introducerats i kulturen. Dessa är Helenium autumnale (hösthelenium), H. hoopesii (Hupa helenium) och hybrid. De vanligaste sorterna av denna växt inkluderar följande.

" Rubintswerg ". Det ser ut som en tät buske som når en höjd av 65 cm. Blommorna är rubinfärgade korgar, de börjar öppna i slutet av juli. Denna sort väljs för plantering i trädgårdar i bakgrunden av stora rabatter, som kräver ljus dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Salsa . Det är en kompakt men frodig växt som består av många prästkragar. Höjden på detta gelenium är från 45 till 50 cm. Busken kan bli upp till 50 cm bred. Under blomningen (från juli till september) visas blommor av en rödkorallskugga på växten, med gyllene eller gula kottar i mitten. Lämplig för inredning av stenhagar och rabatter.

Bild
Bild

Fuego ("Fuego") . Detta är en ny hybrid som odlare gillar för sin korta storlek (höjd överstiger inte 45 cm) och ljusa färger. Blommor på "Fuego" är platta och hjulformade, de är färgade orange och har gulaktig upplysning längs kanterna. Denna hybrid är mycket nyckfull att ta hand om, eftersom den kräver mycket fukt, ljus och föredrar att växa uteslutande i bördig jord. Det planteras vanligtvis ensamt eller i små grupper nära byggnader, nära staket (tegelstenar) och prydnadsbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman ser också bra ut i höstbuketter.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas sådana sorter som Ruby Tuesday (rött helenium), Ruby charm, Ruby Today, Rubinzwerg, Hot lava och Sombrero. De är röda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gul färg är typisk för följande sorter

Moerheim Beauty . Detta är ett lågväxande trädgårdshelenium, som växer upp till 80 cm i höjd. Dess blommor är i form av korgar, vars diameter är 6 cm. Växtens blomningstid är kort, börjar i juli och slutar i augusti.

Bild
Bild

Ranchera . Det är en medelstor buske, som från slutet av juli är täckt med många knoppar 5-6 cm i diameter. Mitten av blomställningarna är brun.

Bild
Bild

" Poncho ". Växternas höjd i denna sort överstiger inte 140 cm. Blommorna är ljusgula i färg, deras mitt är brun.

Används i landskapsdesign för att dekorera rabatter och vertikal landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Helena Gold . Dessa är höga växter som kan nå en höjd av 180 cm. Blomningstiden för helenium börjar i mitten av augusti och varar fram till den första frosten.

Bild
Bild

Det finns också sådana namn på sorter som Betty ("Betty"), "Chelsea", "Voltraut", "Moorheim Beauty" och "Bandera". De är mörkbruna till färgen, med röda ränder längs kanterna på blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående sorter är speciella på sitt eget sätt, så var och en av dem kan bli en riktig dekoration för både stora och små trädgårdstomter.

Hur man planterar?

Plantering av gelen utförs i öppen mark, medan det är lämpligt för växten att välja soliga platser i ett område där det finns tillgång till bevattning.

När du dekorerar stora blomsterodlare är det också viktigt att ta hänsyn till att denna buske är ganska lång. Därför rekommenderas det inte att plantera det bredvid ljusälskande blommor, eftersom de kommer att ligga i skuggan.

Bild
Bild

Optimal timing

Vissa sommarinvånare odlar helenium från plantor och sår frön i planteringsbehållare i februari-mars. Men det här är en för mödosam process som kräver en viss erfarenhet, men för nybörjare trädgårdsmästare blir det lättare att plantera en växt i öppen mark. Detta bör göras i början av maj eller juni, när blomman inte kommer att vara rädd för nattfrost. Fröet sås i bördig jord, det måste vara väldränerat, med en neutral reaktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att så frön för vintern rekommenderas inte, eftersom de inte kommer att klara vinterkylan och kommer att dö.

Val av sittplats

Gelenium är en ljusälskande prydnadsväxt som kan växa framgångsrikt i skuggiga områden. Det enda är att i detta fall kan kontrasten för kronbladets färg minska. Om du planerar att plantera höga sorter, bör du välja platser på platsen som är väl skyddade från starka vindbyar . Eftersom helenium i naturen växer ofta på ängar med måttligt fuktig jord, måste det i trädgården välja platser så nära dem som möjligt. Det rekommenderas inte att plantera en blomma på kullar och bredvid trädgården, eftersom helenium kan förlora sina dekorativa egenskaper över tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Generella regler

I varma områden i landet kan helenium sås direkt i öppen mark. Efter att en plats för plantering har valts ut i trädgårdstomten, förbereds individuella gropar separat för varje frö. Intervallet mellan groparna ska vara 30 cm. Sedan det beredda fröet planteras och strös lätt med ett lager jord . För att skydda fröna från de negativa effekterna av låga temperaturer måste du dessutom göra ett skydd. Efter utseendet av de första bladen avlägsnas täckmaterialet och jorden mulas med torv, sågspån eller humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När plantering i öppen mark utförs från plantor, först och främst förbereds gropar, vars dimensioner bör vara något större än plantens rotstammar. Innan plantorna placeras i hålet bör de hållas i vatten i flera minuter . Detta gör att rötterna kan absorbera fukt. Sedan placeras plantorna försiktigt i ett hål, på samma djup som i krukan. När du planterar en blomma i en grupp är det nödvändigt att hålla ett avstånd på 35 cm mellan raderna och mellan plantorna själva - 30 cm.

Bild
Bild

Planteringen slutar med jordmullning, under vilken hålet är täckt uppifrån med humus eller torv . Nackdelen med att plantera helenium i öppen mark med plantor är att det kan blomma först under det andra året. När du väljer mellan plantningsplantering och sådd av frön bör du komma ihåg att den första metoden är bäst lämpad för reproduktion, och den andra är endast för artsorter, annars bevaras inte deras föräldrakaraktäristika.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Trots att helenium, liksom alla representanter för Astrovs, inte är en nyckfull växt att växa och kan växa under alla förhållanden, behöver den fortfarande lite omsorg. Därför, innan vi börjar odla denna blomma, bör du bekanta dig med alla dess sorteregenskaper.

Vattning

Tidig vattning är viktigt för absolut alla växter, och helenium är inget undantag. På grund av brist på fukt i jorden börjar denna blomma värk och kan till och med dö. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att vattna växten måttligt, men på sommaren, när det är torka, bör vattning göras oftare och rikligare.

Bild
Bild

Toppdressing

För att helenium ska bli en original dekoration av trädgården måste den befruktas tre gånger om året, vilket ger företräde åt mineraliska och organiska föreningar. Den allra första utfodringen utförs vanligtvis i början av maj, för detta hälls 10 liter varmt vatten i behållaren och 1 msk späds ut i den. l. kaliumsulfat, urea och Effekton -gödselmedel . För 1 m2 behöver du minst 3 liter lösning. Nästa toppdressing utförs under buskens blomningstid, vattnar jorden med en blandning, som innehåller en flytande mullein och Agricola-7. För varje 1 m2 behövs inte mer än tre liter av en sådan blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista utfodringen bör göras i slutet av oktober . För att göra detta, bered en lösning enligt följande: späd 1 msk i 10 liter vatten. l. kaliumsulfat och superfosfat. Gödselförbrukningen ska vara 5 liter per kvadratmeter.

Lossning och mulching

Eftersom helenium älskar fuktig jord bör det under varje vattning inte tillåtas stagnera vatten och utföra lossning. Detta kommer att främja god vattenpermeabilitet och ge rötterna syre. Djupt lossning bör inte göras, annars kan växtens rotsystem skadas . När du lossar jorden får du inte glömma bort ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching hjälper också till att förenkla blomvården, tack vare vilken jorden alltid kommer att förbli fuktig och inte kommer att täckas med en torr skorpa. Det utförs enkelt: först bör området gräs noggrant, sedan ska ett lager täcke från humus, sågspån eller hö läggas. På hösten måste mulchen uppdateras.

Beskärning

Beskärning, som utförs för sanitära ändamål, är inte mindre viktigt vid vård av helenium. Under hela säsongen bör växten nypas, ta bort deformerade och gulnade skott och blad. Förutom, under det första året efter plantering är det nödvändigt att ta bort alla blomställningar . Detta kommer att säkerställa en vild blomning för nästa år. För att busken ska bli mer grenad rekommenderas det också att nypa topparna på pagonerna. Detta bör göras under våren.

Bild
Bild

Överföra

Alla typer av helenium kan bekvämt utvecklas och växa på ett ställe utan att transplantera i 4-5 år. Efter det rekommenderas buskarna att transplanteras till en annan plats, vilket bidrar till deras föryngring. Det är lämpligt att utföra transplantationsarbetet på hösten, innan växten börjar förbereda sig för övervintring. Du kan också transplantera buskarna på våren, men innan knopparna bildas.

Heleniumtransplantationsförfarandet är enkelt . Först måste du gräva en buske under roten och försiktigt ta bort den från hålet utan att skada jordklumpen. Då måste du noggrant skära av de övervuxna rötterna, gamla och deformerade delar av växten. Busken förberedd på detta sätt planteras på en ny plats i ett tidigare förberett hål upp till 30 cm djupt. Det är viktigt att se till att rotkragen finns kvar på ytan. Transplantationen slutar med att fylla växten med ett bördigt jordlager, riklig vattning och mulching.

Efter blomning

Många trädgårdsmästare väljer att skörda gelenfrön på hösten eftersom de kan vara ett utmärkt frö för nästa år. Detta bör göras efter blomningen, innan långa regn börjar. Det är mycket enkelt att bestämma mognad av frön; svarta tubuli och mörkare vassblommor kommer att berätta om detta.

Samtidigt är det värt att notera att felaktigt insamlade frön inte kommer att gro på våren, så experter rekommenderar att köpa dem i butiker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomningen måste du också förbereda växten för vinterkylan. Den skärs till själva markytan och lämnar bara 15 cm stjälkar. Sedan mults upp med sågspån, mossa och täcks med lutrasil ovanpå. Det kommer att skydda busken från allvarliga frost på vintrar med lite snö.

Reproduktionsmetoder

Gelenium är en buske som ser ut som ett gäng enskilda miniväxter. Han, som alla perenner, har stjälkar som bara lever en säsong, det enda är att på hösten rotar kragen på denna blomma också av. Vid den här tiden har blommorna tid att bilda knoppar och små rosetter, som framgångsrikt fortsätter att växa och utvecklas nästa år. Tack vare denna funktion förökar helenium sig bra genom sticklingar. En självuppdelad buske behöver bara transplanteras till en ny plats, medan forcerad delning av busken bör utföras då och då, men minst vart tredje år.

Dessutom kan du på sommaren föröka växten med rotade sticklingar. Vissa trädgårdsmästare förökar framgångsrikt helenium med frön som skördats på hösten. Denna metod anses vara mindre effektiv, eftersom den inte ger bra skott och växten kan förlora sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna fleråriga är mycket resistent mot parasiter och sjukdomar, bara ibland kan han ge efter för en sådan sjukdom som en krysantemum nematod … Det manifesteras av skador på knopparna och bladen, vilket leder till att de torkar ut. För att rädda friska buskar i det här fallet måste du klippa och bränna alla skadade växter på platsen. När det gäller skadedjur kommer införandet av slipat svavel eller släckt kalk i marken under buskarna att hjälpa till att förhindra att de dyker upp i trädgården.

Använd i landskapsdesign

Många trädgårdsmästare använder helenium när de dekorerar landskapsdesign, eftersom denna prydnadsväxt låter dig ursprungligen maskera byggnader och staket. Dessutom ser blomman vacker ut på en rabatt med höstväxter som rudbeckia och delphinium. Om du behöver skapa monokromatiska rabatter kan helenium kombineras med heuchera, ringblommor, guldrod och alla typer av trädgårdsröna. Låga växtsorter är idealiska för inramning av trottoarkanter, det enda som de måste ge för att ge rätt form, snabb beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgårdstomten är stor och låter dig skapa en klippträdgård, kan helenium planteras bredvid stendekorationer, kompletterat med andra ljusa växter. Dessa dekorativa buskar ser också bra ut mot bakgrunden av gladioli och asters öppningsknoppar. Snövit tusenskönor hjälper till att fylla kompositionen med ömhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan solar gelen blommor användas för att skapa lyxiga bandmaskar eller mixborders. Denna långa perenna kommer att fungera som en chic bakgrund för mer återhållsamma blommor. Buskarna, som intar den centrala platsen i kompositionen, ser också intressanta ut. De måste kompletteras med snövit och rosa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantera och dela heleniumbusken i videon.

Rekommenderad: