Astrantia (58 Bilder): Sorter Och Arter Med Namn, Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av örtväxter "Moulin Rouge" Och "Pink Symphony&quo

Innehållsförteckning:

Video: Astrantia (58 Bilder): Sorter Och Arter Med Namn, Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av örtväxter "Moulin Rouge" Och "Pink Symphony&quo

Video: Astrantia (58 Bilder): Sorter Och Arter Med Namn, Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av örtväxter "Moulin Rouge" Och "Pink Symphony&quo
Video: Utöka ditt ordförråd, tema VANLIGA VILDA BLOMMOR 2024, Mars
Astrantia (58 Bilder): Sorter Och Arter Med Namn, Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av örtväxter "Moulin Rouge" Och "Pink Symphony&quo
Astrantia (58 Bilder): Sorter Och Arter Med Namn, Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet, Beskrivning Av örtväxter "Moulin Rouge" Och "Pink Symphony&quo
Anonim

För närvarande är ett stort antal sorter av blommande växter kända, så det kan vara ganska svårt att välja en av dem. Experter rekommenderar att inte ignorera Astrantia, eftersom det inte bara har höga dekorativa egenskaper, utan också anses vara en utmärkt honungsväxt, och är också ganska lätt att odla.

Bild
Bild

Särdrag

Astrantia, eller zvezdovka, är medlem i paraplyfamiljen. Denna örtartade representant för floran finns i olika delar av Europa. Och även kulturen är utbredd i Kaukasus. I amerikanska städer har människor odlat det sedan 1500 -talet. Numera har uppfödarforskare uppfödt ett stort antal sorter av denna växt, som ofta lever i personliga tomter.

Beskrivningen av stjärnan indikerar det den kännetecknas av raka, lätt löviga, något grenade skott … I höjd når denna representant för floran från 15 till 100 centimeter. Växtens bladplatta kännetecknas av en fingerliknande struktur. Lövverket samlas i en rotrosett. Blomställningen är enkel, paraplyformad, mycket lik en stjärna.

I blomställningen finns det många blommor av rubinrosa, vita och andra nyanser . Kulturens dekorativitet ges av omslagsblad med en rik grön färg.

Astrantias blomningsfas börjar i maj och slutar tidigt på hösten. Frukten av en örtartad växt presenteras i form av ett tvåfrö.

Bild
Bild

Kulturen anses vara en utmärkt honungsväxt, så ett stort antal bin flockas till den.

Denna representant för floran är kravlös och kan slå rot i nästan alla områden på grund av dess förmåga att motstå negativa miljöfaktorer.

Astrantia är dock inte den enda stjärnan. Det finns också Hacquetia epipactis (sjöstjärna epipactis) - en rhizom flerårig, den enda arten i släktet. Enligt den botaniska beskrivningen tillhör Epipactis inte Astrantia, utan är dess släkting, eftersom den också tillhör paraplyfamiljen. Och även på våren dyker gula blomställningar upp på buskarna som vagt liknar Astrantia -blommor.

Förvirra dem därför inte. Och vi kommer vidare att kalla Astrantia för en stjärna.

Bild
Bild

Typer och sorter

Perennial Astrantia har cirka 10 sorter med ovanliga namn, varav flera av de mest populära används oftast för att dekorera territoriet.

  • Små . Varianter av denna art når vanligtvis en höjd av 80 cm. Deras största skillnad anses vara små lövverk, liksom små blommor med en diameter på cirka 3 centimeter. Örtrika perenner blommar från juli till augusti.
  • Stor . Lövverket som ligger på en lång stjälk bildar tillsammans en frodig gardin. Sorterna av denna representant för floran överstiger inte 70 centimeter i höjd. De blommande knopparna når 5 centimeter i diameter. En grödas blomningsfas varar i cirka 5 veckor.
  • Den bästa . Den genomsnittliga höjden på kulturen anses vara 70 cm. Trots sin korta karaktär kännetecknas denna växt av närvaron av frodiga klumpar, som bildas av tjocka löv och dekorativa skivor. Paraplyblomställningar är täta halvklot. Astrantia av denna art blommar från sensommaren till senhösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de vanligaste sorterna av Astrantia

" Moulin Rouge " är en örtartad flerårig med en rak, svagt lövstam. Kulturens vackra blad samlas i en rotrosett. Blomman ser ganska imponerande ut på grund av dess röda vin eller lila färg med en grönaktig kärna. Kulturens höjd överstiger inte 90 centimeter. Blomstringsfasen i Astrantia varar hela säsongen.

Moulin Rouge är en opretentiös och frostbeständig flora. Zvezdovka av denna sort älskar soliga områden för tillväxt.

Bild
Bild

" Rosa symfoni "- denna opretentiösa växt kännetecknas av ett överflöd av blomning. I knoppbildningsfasen når växten en höjd av 70 cm och en bredd på 40 cm. Basala löv i en mängd av 3 till 7 bitar finns på långa bladblad. Monokromatiska rosa-röda blommor samlas i umbellate blomställningar. Odlingen av "Pink Symphony" kan vara både singel och grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Romer . Denna sort anses vara en flerårig, den växer inte mer än 70 centimeter i höjd. Kulturens blad är dissekerade med fingrar, belägna på långa bladblad. Det finns många blommor i Astrantia, de är små, rosa i färgen. Skivan är vanligtvis stor, ljusrosa i färgen. Blomningsfasen sker i juni - september.

Bild
Bild

Rubra . Flerårig rhizom örtkultur kännetecknas av en rak stam med små bladverk. Stort lövverk finns i rotrosetten. Blommorna är små, det finns många av dem. Bladomslaget är stort, det ger växten en dekorativ effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rubinbröllop . Large Astrantia har en blomställning i form av ett komplext paraply. Växtskivorna kännetecknas av en vacker nyans, blommorna är små, mörka körsbärsfärgade. Lövverket är mörkgrönt prydnadsväxter.

Bild
Bild

" Rosea " tillhör den största typen av Astrantia. Denna fleråriga ört växer ofta upp till 90 centimeter. Blomningsfasen sker under andra halvan av sommaren, i vissa fall kan upprepad blomning inträffa. Kulturens blomställning har en ljusrosa färg, bladplattorna kännetecknas av den ursprungliga spotting.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Venedig ". Denna Astrantia-sort kan bli upp till 60-70 centimeter hög. Kulturen blommar under hela säsongen, kännetecknad av närvaron av ljusa röda blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rödvin " - denna vackra kultur kännetecknas av närvaron av vinröda eller vinröda blomställningar och transparenta omslag med identisk nyans. Höjden på denna honungsväxt överstiger inte 55 centimeter. Flerårig blommar från försommaren till slutet av september. Växtens blomningsfas är lång.

Claret ser bra ut med en stor grupp av träd.

Bild
Bild

" Prima Donna " -flerårig, har ljusgröna blad. I vuxen ålder når kulturen en höjd av 60 till 70 centimeter. Tack vare det vackra glänsande lövverket ser Astrantia av denna sort ut som en kompakt dekorativ buske. Små blommor är röda eller lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lurvig " - denna trädgårdsbo kan växa upp till 80 centimeter. Växtens blommor är vita med grönaktiga mönster. Sjöstjärna blommar från juni till augusti. Snidat lövverk och fina blommor från Astrania gör det till en prydnads trädgård som representerar flora, vilket passar bra med andra växter.

Bild
Bild

" Venedig " Är en attraktiv flerårig med djuplila blommor. Spridningsbuskarna är cirka 40 centimeter i diameter. Denna torktåliga, kallresistenta representant för floran kan växa både ensam och i grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kärleksstjärna . Denna typ av stjärna anses vara ett värdigt alternativ för en originalbukett. Växten har höga dekorativa egenskaper på grund av sina vackra lila blommor.

Bild
Bild

Alba . Höjden på denna fleråriga ört är 70 till 90 centimeter. Växtens bredd överstiger inte 45 cm. Den svagt grenade busken har raka stjälkar. Stjärnans lövverk kännetecknas av en palmliknande form, den är lång och ligger i rotrosetten. Vita blommor samlas i blomställningar i form av paraplyer.

Ett särdrag hos denna variation av Astrantia är närvaron av stora skivor.

Bild
Bild

" Red Joyce " är en stark växt med stora vackra knoppar. Blommorna har en ljus vinfärg. Kulturens höjd är 70 cm och bredden är 40 cm. Kulturen blommar från juni till början av hösten. Det är värt att odla Astrantia av denna sort utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Florens " - en flerårig kultur, upp till 80 cm hög. Denna sort anses vara en av de bästa på grund av förekomsten av ursprungliga rosa blommor. Vackra dissekerade löv får med tiden en lila nyans. En kraftfull buske som kännetecknas av ljus, riklig blomning.

Bild
Bild

Snön är gammal . En dekorativ representant för floran används ofta för plantering på en gräsmatta, mixborder, i kompositioner med stenar. Perfekt för skärning. Kulturens höjd kan nå 60 centimeter.

Bild
Bild

" Lars ". Astrantia kännetecknas av spektakulära stora rosa blommor som samlas i paraplyformade blomställningar. Kulturen har ljusa mörkrosa skivor. Blomningsperioden för sjöstjärnan är från juni till september. Anläggningen har funnit sin användning vid torkning och skärning.

Bild
Bild

Miljardstjärnor . Flerårig växt med små vita blommor. Kulturen kan planteras inte bara i grupper, utan också individuellt.

Bild
Bild

Star of Fire - det här är Astrantia med stora vinröda knoppar. Kulturen har en mörklila stjälk, liksom en vit blomkärna. Den fleråriga blommar rikligt och länge. Star of Fire anses vara idealisk för att klippa och skapa buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sunningdale Variegated Det sticker ut bland andra växter inte bara för sina vackra rosa blommor, utan också för sitt dekorativa lövverk. Denna representant för floran blommar från juli till augusti. En vuxen växt kan nå en höjd av högst 70 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

Astrantia tillhör anspråkslösa och frostbeständiga grödor, så den kan planteras i öppen mark. För framgångsrik uppfödning av denna kultur hemma är det dock bättre att börja odla plantor. Inköp av sjöstjärnfrön kan göras i en specialaffär eller montera med egna händer . En av de viktigaste förutsättningarna för god groning är stratifiering av frömaterial. För detta ändamål måste det blandas med fuktad sågspån, sand och skickas till kylskåpet på den nedre hyllan i minst en månad.

Jord och kapacitet

Planteringsjorden ska vara lätt och näringsrik. Frön sås grunt och dyker tillräckligt tidigt, så behållaren för plantering bör väljas grund, annars börjar jorden sura.

Bild
Bild

Så frön

Som redan nämnts är huvudregeln vid sådd av frömaterial från Astrantia att det ska göras ytligt. Efter proceduren måste underlaget komprimeras något. Efter att plantorna har växt upp och blivit starka bör de tunnas ut. För bevattning är det bättre att använda en sprayflaska med varmt vatten . Behållaren med planteringar ska förvaras i ett varmt och ljust rum.

Bild
Bild

Plantor vård

Plantor växer bara friska med rätt vård. Trots att en vuxen Astrantia växer bra i skuggan är närvaron av solljus mycket viktigt för plantor. Med otillräcklig belysning blir den unga kulturen långsträckt, blekt, med underutvecklat lövverk. Av denna anledning vinterplantor kräver extra belysning med lampor . Men på våren räcker det med naturligt ljus för plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plantkultur är ganska känslig för extrema temperaturer.

Den optimala indikatorn för det är 22 grader av värme. När du luftar rummet bör du inte tillåta drag . Det är värt att vattna plantorna var 2-3: e dag när jorden torkar ut. Det viktigaste är att inte överfukta jorden, eftersom detta kan orsaka ruttnande av de oformade rötterna. Du behöver inte befrukta växten i detta skede.

Du kan börja välja unga stjärnor när de har ett par riktiga blad. Fröplantor planteras mycket noggrant för att undvika skador på rotsystemet. Växter planteras i separata små behållare med lätt jord. I slutet av dyket bör jorden komprimeras något. När unga astranier slår rot på en ny plats kan du börja härda dem.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

När plantorna blir starkare börjar de planteras i öppen mark. Planteringsproceduren i Moskva -regionen och andra regioner i landet innebär inte komplexa aktiviteter, men det kräver viss kunskap om kulturen från trädgårdsmästaren.

Optimal timing

Enligt reglerna är den bästa tiden att plantera en sjöstjärna på ett permanent territorium i slutet av maj eller början av juni. Kulturen tillhör frostbeständig, men det är bättre att välja en tid då lufttemperaturen inte sjunker under 10 grader på natten.

Val av sittplats

En trädgårdsmästare bör välja rätt plats på vilken astrantia kommer att växa i framtiden. I det här fallet är det bättre att föredra en plats med bra belysning eller i en liten skugga av träd. Området bör ha ett näringsrikt och löst underlag, vars sammansättning inte spelar någon roll i detta fall.

Bild
Bild

Grundläggande regler

När du planterar en stjärna i öppen mark bör du följa dessa enkla regler:

  • hålla ett avstånd mellan växter på 30-40 centimeter;
  • nivån på den planterade kulturen bör vara densamma som den var i behållaren;
  • runt plantorna är det värt att tampa jorden noggrant och sedan vattna den.

En örtartad flerårig kommer att kunna blomma 3 år efter plantering.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att ta hand om denna representant för floran behöver trädgårdsmästaren inte lägga ner mycket tid och ansträngning - även en nyblomstrande blomsterhandlare kan hantera ett opretentiöst exemplar.

Vattning

Om sommaren visade sig vara icke-torr, med en normal mängd nederbörd, behöver du inte vattna starlet. Astrantia kan överleva en kort torka. Vid lång frånvaro av regn är det värt att vattna grödan en gång var sjunde dag. Om du vill uppnå upprepad blomning av kulturen på en säsong, bör du se till att jorden alltid är fuktig.

Mulching med torv eller humus är ett tillfälle att bibehålla den nödvändiga fuktnivån, samt förhindra spridning av ogräs.

Bild
Bild

Toppdressing

Ett kedjehjul som nyligen planterats i bördig jord behöver inte befruktas. En flerårig odling för andra året behöver redan komplex utfodring på våren. Om jorden är dålig och kulturen är mer än 3 år gammal, ska Astrania i mitten av sommaren matas med ett ämne baserat på fosfor eller kalium.

Färdiga flytande gödningsmedel anses vara det bästa alternativet för denna representant för floran.

Bild
Bild

Ogräs och lossning

Trädgårdsmästaren borde komma ihåg det efter vattning eller regn är det värt att lossa jorden nära stjärnan . Tack vare detta förfarande kan bildning av en tät jordskorpa undvikas. Och det är också nödvändigt att eliminera allt ogräs runt den växande Astrantia - det hjälper till att frigöra utrymme för rotsystemet.

Bild
Bild

Beskärning

För att kulturens blomningstid ska bestå, och Astrantia inte hade möjlighet att växa med hjälp av självsådd, måste blomsterhandlaren klippa av de vissna blomställningarna. Om du vill se återblommningen av starlet på en säsong är det värt att klippa av alla befintliga blomstjälkar.

Överföra

Förfarandet för att transplantera Astrantia på hösten är inte betungande för trädgårdsmästare, eftersom växten kan växa och utvecklas bra i samma område i cirka 10 år. Men enligt rekommendationer från specialister, stjärna det är bättre att plantera om vart sjätte år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

En kallresistent representant för floran kan övervintra utan ytterligare skydd i centrala Ryssland. I slutet av höstperioden bör buskarna klippas av och lämna endast hampa på jordens yta. För att bevara stjärnan rekommenderas det att strö grödan med torv eller humus. Unga astranier kan drabbas av låga temperaturer. Av denna anledning efter beskärning bör sådana växter mullas eller täckas med grenar av barrträd.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Astrantia reproducerar inte bara frön. Många trädgårdsmästare använder metoden för buskeuppdelning för att sprida grödan. Detta förfarande bidrar till att bevara alla sorteregenskaper. Det är möjligt att hantera uppdelningen av stjärnbusken både på våren och på hösten, i början eller i slutet av växtsäsongen.

Kulturen måste grävas upp och dess rötter måste delas upp i flera delar. Efter detta bör delenki planteras separat. Efter en viss period kommer plantorna att bli fullfjädrade blommor. Eftersom astrantia är en flerårig är det möjligt att vänta på dess blomning först under det tredje levnadsåret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Astrantia kännetecknas av stark immunitet och resistens mot sjukdomar. Till skillnad från andra trädgårdsinvånare lider denna representant för floran sällan av skadedjur. Eftersom det under naturliga förhållanden växer en flerårig i den öppna solen eller i skuggan, är den inte rädd för torka, frost, brist på ljus.

En åkomma som kan förstöra sjöstjärnan är en svampinfektion som bildas av vattensamling i jorden. De flesta svampsjukdomar kan enkelt elimineras med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Astrantia är en flerårig ört med rosa, lila eller vita paraplyer, så det kommer att se harmoniskt ut på platsen bredvid astilba, klockor och begonier.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att plantera en starlet nära grödor med kalla kronblad.

Bild
Bild

Och även astrania Är en utmärkt partner för plantering längs tätt planterade barrträd, buskar, häckar.

Bild
Bild

Flerlagersstjärnan är den karaktäristiska tack vare vilken den används av landskapsdesigners när man designar en mixborder.

Bild
Bild

En frodig gardin av denna representant för floran ser ganska pittoresk ut på en alpin bild.

Bild
Bild

Astrantia ser bra ut i det symmetriska mönstret i en klassisk rabatt.

Rekommenderad: