Fleråriga Höstblommor (83 Bilder): Typer Av Stauder, Exempel I Trädgården På Dacha. Hög Frostbeständig Och Andra Höstblommor

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Höstblommor (83 Bilder): Typer Av Stauder, Exempel I Trädgården På Dacha. Hög Frostbeständig Och Andra Höstblommor

Video: Fleråriga Höstblommor (83 Bilder): Typer Av Stauder, Exempel I Trädgården På Dacha. Hög Frostbeständig Och Andra Höstblommor
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning av perenner 2024, April
Fleråriga Höstblommor (83 Bilder): Typer Av Stauder, Exempel I Trädgården På Dacha. Hög Frostbeständig Och Andra Höstblommor
Fleråriga Höstblommor (83 Bilder): Typer Av Stauder, Exempel I Trädgården På Dacha. Hög Frostbeständig Och Andra Höstblommor
Anonim

På hösten, när det är så mycket brist på ljusa sommarfärger och aromer i trädgården, kommer fleråriga höstblommor att rädda situationen med sin prakt. De har också spektakulära färger och kan förvandla en trädgård eller stuga till en fantastisk färgglad blomsterträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Höstblommor är opretentiösa att ta hand om och är mycket resistenta mot sjukdomar och olika väderförhållanden. De har ett annorlunda utseende och blomningstid, men de tillhör främst fleråriga grödor och har en ljus, behaglig för ögat färger.

Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

För mer bekvämlighet, blomsterhandlare separera höststauder efter blomningstid:

  • blommar i september;
  • i oktober;
  • I november.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I september ersätts sommarblommande växter med tidigt blommande höstblommor, som är kalltåliga och motståndskraftiga mot omväxlande väder, till skillnad från sommaren.

Krysantemum

Förmodligen den vanligaste och populära bland höstblommande blommor. Det finns ganska många sorter av denna växt, de skiljer sig i höjd, blommaparametrar och deras färg . Sorter med stora knoppar kännetecknas inte av speciell frostbeständighet, även om de blommar fram till slutet av hösten, men sorter med små blomställningar övervintrar bra.

Bild
Bild

Bland de olika krysantemumerna är koreanska mest populära bland blomsterodlare på grund av deras anspråkslöshet och många små knoppar:

" Alyonushka " med enkla rosa blommor;

Bild
Bild
Bild
Bild

Altgold med en rik gul färg av pompongformade blomställningar;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snövit " med vackra frottéknoppar av en snövit ton;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hebe " har enkla rosa-gula blommor, kännetecknas av frodig blomning;

Bild
Bild
  • " Lada " har rosa-lila dubbla knoppar;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sommar " med stora halvdubbla röda blomställningar;

Bild
Bild

" Orange solnedgång " Den skiljer sig i dubbla stora blommor av en orange-brun ton.

Bild
Bild

På grund av mångfalden av varianter och ljusa färger har krysantemum bestämt tagit plats i toppen av höstblommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asters

De är också extremt populära och utbredda, eftersom de kännetecknas av lång och våldsam blomning under de två första höstmånaderna. Asters har ganska många sorter som skiljer sig åt i storlek och färgpalett. Växter lockas av motståndskraft mot milda frost, enkel reproduktion och prakt av knoppar. De mest kända sorterna:

" Ny engelska " tillhör höga buskar, kan nå upp till 2 m i höjd, knopparnas färg är annorlunda (vit, vit-lila);

Bild
Bild

" Novobelgiskaya " växer i form av kompakta små buskar, når 0,5 m, knopparna är av medelstorlek och samma färg som den tidigare sorten;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Alpint " -en miniatyrsort med en storlek på 10-30 cm, blommar lila, gul, rosa eller vit, du måste tunna ut regelbundet, annars täcker de hela området med en tjock flerfärgad matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ganska många sorter av asters, var och en av dem förtjänar en hedersplats i höstens blomsterträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dahlior

Denna blomma tillhör ett mycket stort släkte. Dessa är främst höga växter med voluminösa bladplattor och frodiga blomställningar, som är av flera typer: pion, sfärisk, anemisk, nålliknande, krage eller nymfaean. Blommornas färg är annorlunda: enfärgad, tvåfärgad eller med flera nyanser. Dahlior blommar tills frost, sedan vissnar de eftersom de är termofila växter. De mest spektakulära och populära fleråriga sorterna: Everest, Grand Duke, Tropic Sun, Eternal Flame, Ankres, Rotbal.

Bild
Bild

Rudbeckia

Växten kännetecknas av ljusgula och orange blomställningar med ett mörkt brunt centrum. I utseende liknar blomman en stor kamomill. Växternas stjälkar når 45–65 cm i höjd och har en grov yta, som bladbladen. Håller knoppar till frost. Vanliga sorter:

  • " Cherry Brandy " med körsbärsblad och en nästan svart kärna;
  • " Skinande " med ljusgula blommor;
  • " Guldboll " med starkt dissekerade gula knoppar;
  • " Lila " liknar en kamomill i utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zinnia graciös

Ett annat namn för blomman är majorianer. Växternas skott är upprätt, täckta med styva korta villi, blomställningarna är enkla, halvdubbla eller dubbla. Knopparnas form, liksom färgen, beror på sorten. Den vanligaste:

  • Kort personal avser låga buskar (upp till 25 cm) med dubbla knoppar av körsbär, vita, röda eller koralltoner;
  • " Isbjörn " skiljer sig i vita dubbla blomställningar med något krökta kronblad, kan nå en höjd av 65 cm;
  • sortblandning "Karusell " representerad av en blandning av ljusa och färgglada knoppar, är blommornas höjd cirka 60 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ringblommor (eller svarta rakapparater)

Växten kännetecknas av en mängd arter och sorter, växtens storlek är 20–120 cm i höjd. Enkla eller dubbla blomställningar-korgar är gula, orange eller bruna. Ringblommor blommar till frost. Denna växt skiljer sig åt i medicinska egenskaper. Några av de mest populära och utbredda sorterna: Antigua, Snow White, Prima Gold, Tiger Eyes, Lemon Queen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fuchsia

Växten har flexibla skott med gröna bladplattor som har rödaktiga ådror. Blommorna består av en lång calyx och en tubulär corolla, färgen är annorlunda, men ljusa färger råder. Blomningen är lång, fram till den första snön. De mest spektakulära sorterna: Cecile, Blue Angel, Ballerina.

Bild
Bild

Oktoberblommor är mer motståndskraftiga mot frost och temperaturskillnader, de kan också motstå lätt frost.

Gelen

Blommans höjd kan variera från 10 till 160 cm. Blomställningar av korgtyp kan vara orange, rödgul eller orange-brun. De mest kända sorterna av hösthelenium: "Eldorado", "Flamenrad ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum (colchicum)

Med sitt vackra utseende kommer plantens knoppar att ge en vårlig touch till höstlandskapet. Blomman har ganska stora parametrar och vitrosa eller ljus lila kronblad, i utseende liknar de en krokus. Växtens höjd är i genomsnitt 20–25 cm. Beroende på art kan blommans ton, liksom buskens höjd, skilja sig något. Vackra sorter: "näckros", "höst", "lila ".

Bild
Bild

Penséer

Vanligtvis odlas lågväxande arter av denna växt (från 15 till 30 cm), de passar vackert in i någon blomsterträdgård. Blommorna liknar det violetta mycket i utseende, men skillnaden är i färg. Kronbladet kan ha upp till fem nyanser, men en eller två kontrasterande fläckar är alltid placerade i mitten:

  • " Snö mö " med vita knoppar;
  • " Lilla Rödluvan " med stora ljusröda blommor;
  • " Vinter sol " med en ljusgul färg och mörkbruna fläckar på de nedre kronbladen;
  • " Kvällsvärme " med brunröda kronblad, på de nedre finns mörkare fläckar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krasse

Växten sticker ut för sina ljusa, trattformade knoppar, bestående av 5 kronblad. Deras färger kan vara olika, men de vanligaste typerna är gula eller röda, liksom flerfärgade. Nasturtiumknoppar avger en behaglig doft. De ljusaste sorterna: "Nyckelpiga" (den enda sorten med persika-tonade kronblad, med fläckar på dem), "Bright flower bed", "Cherry rose ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stauder som blommar i november sticker inte ut i antal, men dekorerar trädgården fram till det första snöfallet och är mycket frostbeständiga.

Petunia

Växten kännetecknas av en mängd olika arter och former, det finns både upprätt och ampelöst, dessutom kännetecknas det av olika storlekar av knoppar och en mängd olika färger. Knopparna kan vara vita, rosa, lila, vinröda samt tvåfärgade. Vackraste sorter: Lavendelmorn, Mystic Pink, Royal Magenta, Priscila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flox

Växten, beroende på art, har en annan höjd. Knopparna är rörformiga eller trattformade och bildar frodiga blomställningar. Phlox -färger är mycket olika, kan vara antingen monokromatiska eller med flera nyanser. De mest populära sorterna:

  • " Anna " med vita blommor;
  • Bornimer Nachsrmmera med en ljus laxfärg;
  • " Ny " med vita och blå kronblad;
  • " Margri " med trefärgade knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

rosen

Blommans drottning trivs också med sin blomning under den kalla höstperioden. Ett stort antal sorter har frostbeständiga egenskaper, övervintrar bra även i hårda klimat och blommar vid ganska låga temperaturer . De mest resistenta mot kalla klimatförhållanden är parkvarianter, som i sin tur är indelade i engelska och amerikanska. Sådana sorter blommar redan innan den första snön. Knopparnas färg är mycket varierande (beroende på sortens egenskaper).

Bild
Bild

Några av de mest frostbeständiga sorterna:

  • Paul's scarlet med crimson-röda halv-dubbla blomställningar, som avger en lätt lila nyans;
  • Ny gryning med aromatiska pärlrosa knoppar av klassisk form;
  • Älvan skiljer sig i små, men många blommor med en rosa ton;
  • Angela med karminröda blomställningar med ett ljusrosa centrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ageratum

Växten tillhör fleråriga buskar. Blomställningarna har en vacker sfärisk form. På grund av peduncles placering i rader ser buskens krona mycket tät ut. Varianterna skiljer sig inte bara i färg utan också i form av blomställningarna, höjden på skotten och närvaron av kanten:

  • " Vit boll " skiljer sig i vita blomställningar, kan ha en ljusblå nyans;
  • Rosa boll har en kompakt storlek och lösa rosa blommor;
  • " Moln nio " med en graciös blå färg;
  • Kalinka med blodröda knoppar.
Bild
Bild

Höstträdgården kommer också att dekoreras med andra, inte mindre vackra blommor: snapdragon, verbena, panicle hortensia, heratum, kobea, pelargonium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur placeras i trädgården?

Höstperenner placeras i rabatter huvudsakligen i höjd, i vilket fall kommer alla sorter att vara tydligt synliga. Du kan plantera växter enligt färgpaletten eller efter blomningstiden.

Men huvudregeln är denna: när de placeras korrekt bör högre växter inte dölja de lägre.

Därför planteras låga, marktäckande arter i förgrunden, bakom dem - lite högre, och sedan på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter av samma fleråriga kan placeras i samma blomsterträdgård, eftersom den kan ha både korta och höga former. I detta fall planteras höga blommor i bakgrunden och låga blommor planteras framför.

När du skapar en komposition är det också värt att alternera sorter med olika färgpaletter så att det inte bildas en monoton plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Höstperenner är som regel inte krävande att bry sig om och behöver inte särskild uppmärksamhet.

Lossar

För att fukt och luft ska komma åt blommans rötter måste jorden vara lös, så det är värt att regelbundet behandla jorden under växterna. För att undvika skador, särskilt på underdimensionerade sorter, det är värt att utföra proceduren mycket noggrant.

Bild
Bild

Toppdressing

För första gången matas växterna tidigt på våren, när snön smälter. Organics är väl lämpade för dessa ändamål. För att bygga upp grön massa används kvävegödselmedel. Mineral matas från början av spirande . På hösten slutar de tillsätta kvävehaltiga föreningar och matar dem med kalium och fosfor, som ger näring åt rötterna och förbereder växterna för vintern.

Det rekommenderas att applicera toppdressing till mitten av september, varefter blommorna ska vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

I regniga perioder behöver växterna inte ytterligare fukt, resten av tiden räcker det en gång i veckan.

Vattning bör göras med varmt vatten, det är lämpligt att hälla vatten under roten så att fukt inte kommer på växten.

Innan övervintringen är det värt att fukta blomman en gång rikligt.

Bild
Bild

Ogräs

Ogräsbuskar medan de lossnar. Ogräsningen är obligatorisk, även om ogräset växer något på hösten, drunknar de fortfarande växterna och tar näringsämnen från jorden . Det är värt att göra detta manuellt för att undvika skador på blommorna. För att förenkla uppgiften kan du täcka utrymmet mellan växterna. För att göra detta, använd torrt gräs, krossad bark av barrträd, små stenar eller expanderad lera. Den senare, förutom huvuduppgifterna (att bevara fukt och behålla ogräs), utför också en dekorativ funktion som fungerar som en extra dekoration av rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Höstperenner kommer att bli en riktig dekoration av förortsområdet, eftersom de kan planteras inte bara i öppen mark, utan också i blomkrukor.

Olika typer av höstblommor kombineras underbart med varandra och skapar graciösa kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstens fleråriga blommor i höga planteringar ser vackra ut.

Lågväxande höstsorter ser inte mindre imponerande ut i rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höga blommor, i synnerhet dahlior, är perfekta för inramning av väggar eller staket.

Gränser för höstblommor ser väldigt vackra ut.

Hängande krukor kommer att fungera som en ljus dekoration för en trädgård eller tomt.

Rekommenderad: