Fleråriga Lockiga Blommor För Trädgården (41 Bilder): Namnen På De Klättrande Vinstockarna För Trädgården. Frostresistenta Och Snabbt Växande Krypande Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Lockiga Blommor För Trädgården (41 Bilder): Namnen På De Klättrande Vinstockarna För Trädgården. Frostresistenta Och Snabbt Växande Krypande Blommor

Video: Fleråriga Lockiga Blommor För Trädgården (41 Bilder): Namnen På De Klättrande Vinstockarna För Trädgården. Frostresistenta Och Snabbt Växande Krypande Blommor
Video: 12 Best Climbing Flowers for Pergolas and Trellises | garden ideas 2024, April
Fleråriga Lockiga Blommor För Trädgården (41 Bilder): Namnen På De Klättrande Vinstockarna För Trädgården. Frostresistenta Och Snabbt Växande Krypande Blommor
Fleråriga Lockiga Blommor För Trädgården (41 Bilder): Namnen På De Klättrande Vinstockarna För Trädgården. Frostresistenta Och Snabbt Växande Krypande Blommor
Anonim

Det är svårt att likgiltigt gå förbi en båge täckt med rosenblommor uppifrån och ner, eller förbi en smaragdvägg, på vilken lila och skarletrana lyktor - bindweedblommor - "brinner". Föreställ dig ett mysigt hus, begravt i snår av klematis och flickaktiga druvor. Unika bilder skapas av fleråriga klätterväxter, som kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner hos klätterväxter

Plantera fleråriga klätterväxter på platsen utför flera funktioner.

  1. Dekor . Klätterväxter dekorerar väl staket, valv, lusthus, väggar i byggnader.
  2. Maskera . Vävande växter hjälper till att dölja kompostgropar, gamla fula byggnader, fat med vatten från nyfikna ögon.
  3. Skydd . Genom att linda runt väggarna i en byggnad skyddar växter den från damm och förbättrar ljudisoleringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer vävande perenner för din webbplats är det nödvändigt att ta hänsyn till att de är indelade i grupper: krypande (används för landskapsarkitektur horisontella ytor), klättring (de har speciella sugkoppar på stammen som de är fästa på vertikala ytor) och klamrar (de måste ha stöd) …

Tänk på stödstrukturen innan du planterar . Dess styrka beror på typen av blomma. För växter med en tunn stam, tunna sladdar, kan plastnät dras; med en tjock - mer hållbara metall- eller träkonstruktioner. För vissa växter, förutom stöd, behövs speciella klädnypor för att fixa skotten på stödet.

Allt detta måste tänkas ut i förväg, långt innan förvärv av fleråriga lockiga blommor, eftersom de inte gillar att transplantera och kommer att växa på den valda platsen i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer

Låt oss i detalj överväga de mest populära växtsorterna, används för vertikal trädgårdsskötsel.

Rosor

Bland alla dekorativa blommande fleråriga klätterväxter intar klätterrosor en dominerande plats. Detta är en helt opretentiös växt som även en oerfaren blomsterhandlare kan odla i sitt lanthus. En vävros känns bra inte bara i soliga områden, utan också på norrsidan av byggnaderna.

Då och då är det lämpligt att mata rosen med komplex gödselmedel eller mulleininfusion, vatten rikligt. Före frysning förkortas för långa skott något, lindas i spunbond och böjs till marken.

Det finns många typer av klätterrosor, olika i form, färg, blomningstid . Det finns rosor som blommar i bara en månad, och vissa glädjer sig åt deras blomning från början av sommaren till själva frosten.

För vävning av rosor är det absolut nödvändigt att installera spaljéer eller valv, binda fransarna till dem i ett horisontellt läge - detta stimulerar bildandet av fler knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis

Den ovanligt vackert blommande clematis liana (clematis) är, precis som rosor, särskilt populär bland blomsterodlare. Den stora variationen av arter och sorter av klematis inkluderar både småblommiga, men rikligt blommande exemplar och växter med stora blommor, ibland lika stora som ett stort fat. Under blomningen av clematis är varken blad eller skott av växten synliga bakom den frodiga massan av blommor.

Clematis dekorerar vackert lusthus, staket, perfekt dekorerar bågar . Clematis klibbar perfekt med bladblad och bladplattor till de stöd som tillhandahålls, som bör vara mindre än 3 cm i diameter. Ett ark med klematis som är för tjockt för en spaljé kommer inte att kunna fattas. Genom att plocka upp olika klematis efter storleken och färgen på blomman, samt tidpunkten för blomningen, kan du skapa en kontinuerligt blommande vägg i din trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåregn

Wisteria är en krypande vinstock med en lignifierad stam från baljväxterfamiljen, som kom till oss från Asien. Trots att det är ganska känsligt för en temperaturminskning, en sydlänning, finns det några sorter som tål fyrtio grader frost. Wisteria -fransar är mycket tunga och når 15 cm i diameter växer de upp till 20 meter i längd. Därför bör massiva höga stöd göras för denna vinstock.

Det är bäst att plantera denna växt nära starka stenmurar eller runt pergolor . Om blåregn växer längs väggen kan det skada delar av byggnadsstrukturen. Wisteria planterat nära ett lusthus eller pergola kommer att skapa en tjock skugga, och magnifika doftande blomställningar-borstar upp till 40 cm långa i vita, lila, lila, blå nyanser som liknar akacieblommor kommer att hänga uppifrån. Du kan beundra blomningen av blåregn från början av april till början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campsis

Campsis är en snabbt växande ligneös vinstock. Dess rötter växer i bredd så mycket att skott kan dyka upp på flera meters avstånd från moderplantan. Kampsis blommar hela sommaren med stora tubulära, knytade blommor av gula, orange och röda nyanser. Blommorna är mycket doftande och lockar många insekter till trädgården. Denna liana blommar rejält bara i öppna, väl upplysta soliga områden.

Eftersom campis växer mycket snabbt måste den beskäras under hela säsongen. För vintern kräver han skydd. Kampsis luftrötter är så starka att de lätt tränger in i tegelverket och förstör därigenom väggen. Därför är det bäst att använda denna vinstock för att dekorera staket, lusthus, valv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaprifol

Kaprifol kaprifol hänvisar till ett annat alternativ för vertikal trädgårdsskötsel. Detta är en klätterbuske, vars skott blir upp till 8 meter långa. Bladbladet är grönt på toppen och blåaktigt under. Blommor av vita, gula och röda nyanser samlas i blomställningar i ändarna av skotten. Efter blomningen bildas dekorativa saftiga bär. Honeysuckle känns bra i halvskugga och även i skuggan, men blommar rikligast i soliga områden.

Kaprifol är ganska opretentiös, frosthård, men gillar inte att transplantera, så det är lämpligt att omedelbart plantera det på en permanent plats, efter att ha tänkt på kompositionen i förväg med kaprifol. Det bildar inte luftrötter som förstör väggar, så du kan dekorera alla vertikala strukturer med kaprifol: bygga väggar, staket, lusthus, balkonger, fönsteröppningar, terrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maiden druvor

Maiden druva är en vinstock som oftast används i stadsplanering av byggnader. Denna snabbt växande, kraftfulla fleråriga växt når en längd av 20 meter. Samtidigt kan den årliga tillväxten vara 3 meter. Denna liana har suckers och rankor, med hjälp av vilka den "klättrar" även på släta vertikala väggar. Det finns sorter av jungfrudruvor med en brokig bladfärg, liksom arter som ändrar lövets färg på hösten till citrongult eller crimsonrött.

Maiden druvor är en helt opretentiös växt: den kan växa på vilken jord som helst, under alla väderförhållanden, utan toppdressing . Denna multifunktionella vinstock kommer att dekorera alla vertikala områden, gamla träd, skapa bra ljudisolering, skydda mot damm och regn. Med hjälp av jungfrutruvor kan du skapa vackra gröna tunnlar, dekorera pergolor, lusthus, balkonger.

Ogräs växer inte under flickans druvor, och prydnadsväxter utvecklas bra. Därför kan du mot bakgrunden av denna liana plantera dekorativa blommande växter som rosor, hortensior, flox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murgröna

Garden ivy (hedera) är en flerårig klättrande liana. Vissa människor kallar det av misstag för en loach (bindweed). Faktum är att murgröna tillhör familjen Araliev.

Ivy är värdefull för sitt dekorativa lövverk av gröna och grå nyanser med vita vener . Det finns brokiga former av murgröna. Beroende på typ är häckar korta (skott är bara upp till 1 meter långa) och höga (lianor är upp till 30 meter långa).

Växten är inte krävande för jorden, men tolererar inte konstant torrhet. Ivy är en termofil växt, den måste täckas för vintern, och många sorter tål inte frost alls, så de måste hållas i rummet till våren.

Ivy används ofta i vertikal trädgårdsskötsel, planterar det nära väggarna i byggnader, trädstammar, valv, pergolor och lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hopp

Humle är en kraftfull, snabbt växande liana upp till 10 m lång, där antennen dör under den första frosten. En kraftfull krypande rhizom övervintrar bra och kräver inte skydd. Humle är en opretentiös växt som kan växa på vilken mark som helst, under alla förhållanden, med minimalt underhåll. När du planterar humle på din tomt måste du komma ihåg att det i framtiden kommer att vara mycket svårt att bli av med det, eftersom roten går in i jorden till ett stort djup. Humle gör dekorativa inte bara ljusgröna bladverk, men också de resulterande kottarna, först ljusgröna, sedan bruna.

Humlen kräver inget strumpeband, den sveper runt stödet med sin grova stjälk. Långärmade kläder och handskar bör bäras vid hantering av denna växt för att undvika repor från humleskotten.

I vertikalt trädgårdsarbete används humle för att dölja fula platser i trädgården från nyfikna ögon, för att dekorera staket, lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska jag välja?

När du väljer en flerårig klätterväxt för din trädgård måste du ta hänsyn till villkoren för kvarhållande, möjligheten att ge den stöd, klimatförhållandena i regionen.

För invånarna i Sibirien är klätterperenner lämpliga, som tolererar svåra vintrar bra

Maiden druvor som växer under alla förhållanden utan att kräva särskild vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Actinidia kolomikta växer i taigaskogar. Detta är en vinstock som når 15 meter i längd. Det är dekorativt på grund av dess löv som ändrar färg under hela säsongen. Tidigt på våren är de brons, sedan ändras färgen till grönt, innan blommningen blir bladen halvvita och efter blomningen blir de rosa eller röda. Actinidia kommer att göra en utmärkt skärm som delar trädgårdstomten i önskade zoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daurian moonseed - lockig buske. Under säsongen växer skotten till en höjd av 4 m, till vintern dör de nästan till basen. Rhizome vintrar bra. Efter blomningen bildas små svarta bär. Hela växten är giftig. I landskapsdesign används den för vertikal trädgårdsskötsel av väggar i byggnader, häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kirkazon (aristolochia) - flerårig klätterväxt. Aristolochias dekorativitet ligger i det ovanliga bladarrangemanget - de överlappar varandra som kakel, bildar bisarra mönster och ovanliga exotiska blommor i form av ett krökt expanderande rör, som utstrålar en obehaglig lukt och pollineras av flugor, myggor och skalbaggar. I Sibirien dör den ovanjordiska delen av kirkazonen av på vintern, men växer snabbt på våren och flätar bågar, häckar och lusthus. Aristolochia, som namnet antyder, anses vara en mirakulös medicinsk växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regels trippelvinge - långsamt växande, låg lövande liana. Dess höjd når lite mer än 2 meter. Växten grenar starkt, kräver ett strumpeband för att stödja. Det är bättre att täcka unga plantor från frost, vuxna växter är tillräckligt frosthärdiga. Du kan dekorera ett staket, en veranda, ett lusthus med en trevingad vinge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ för en vacker trädgårdsdesign

En trädgårdstomt är otänkbar utan att klättra perenner.

Bild
Bild

Vid porten kan du plantera klätterrosor, clematis.

Bild
Bild

Staketet kommer att flätas av kampsis, kaprifol.

Bild
Bild

Väggarna i uthus är perfekt dekorerade med murgröna och humle.

Bild
Bild

Bostadshuset skyddar jungfruar från vädret.

Bild
Bild

Vertikal trädgårdsskötsel är en integrerad del av landskapsdesign.

Bild
Bild

Typerna av klätterväxter presenteras nedan.

Rekommenderad: