Lågväxande Fleråriga Gränsväxter (24 Bilder): Buskar För Gränsen Och Fleråriga Blommor Som Blommar Hela Sommaren, Gräs Och Vinterhårda Växter

Innehållsförteckning:

Video: Lågväxande Fleråriga Gränsväxter (24 Bilder): Buskar För Gränsen Och Fleråriga Blommor Som Blommar Hela Sommaren, Gräs Och Vinterhårda Växter

Video: Lågväxande Fleråriga Gränsväxter (24 Bilder): Buskar För Gränsen Och Fleråriga Blommor Som Blommar Hela Sommaren, Gräs Och Vinterhårda Växter
Video: Perenner - plantera så här! 2024, April
Lågväxande Fleråriga Gränsväxter (24 Bilder): Buskar För Gränsen Och Fleråriga Blommor Som Blommar Hela Sommaren, Gräs Och Vinterhårda Växter
Lågväxande Fleråriga Gränsväxter (24 Bilder): Buskar För Gränsen Och Fleråriga Blommor Som Blommar Hela Sommaren, Gräs Och Vinterhårda Växter
Anonim

Blommor i en persons liv spelar en viktig roll, eftersom vi med deras hjälp inte bara uttrycker våra känslor utan också dekorerar utrymmet. Du kan återuppliva och dekorera ett rum med blommor, men du kan ge fria tyglar till alla dina talanger och önskningar bara på en tomt. I den här artikeln tar vi en titt på de bästa lågt fleråriga planteringarna för kantstenar.

Särdrag

Lågväxande fleråriga växter har ett antal fördelar, inklusive deras opretentiöshet och livslängd i mer än 2 år . Med det kalla vädret börjar den vackraste och grönaste delen av växten dö och rhizomen går i viloläge. Med vårens ankomst vaknar rötterna och nya skott växer igen och glädjer oss med deras blomning.

Med hjälp av lågväxande trottoarkanter kan du betona blomsterrabattens form, vackert kanta gräsmattan, inrama vägen i landet eller markera det nödvändiga området.

Bild
Bild

Växtsorter

Hosta

Hosta är en flerårig växt som har vackra blad med olika färger beroende på sorten . Den kan vara underdimensionerad eller dvärg. I juli-augusti börjar blomningen, blomställningar av blekt vitt eller lila dyker upp ovanför busken. Blommorna är som små liljor med en delikat doft.

En växt infödd i Asien, den föredrar halvskugga och ett fuktigt klimat . Det är opretentiöst i vården, växer ganska långsamt, multiplicerar bra och används som gräns eller oberoende planteringar. Harmoniserar perfekt med andra färger, ger dem en fantastisk grön smak.

Bild
Bild

Pinnate nejlika

Pinnate nejlikan är en flerårig växt som når en höjd av endast 30 cm . Den har upprättstående stjälkar och blomställningarna samlas i paraplyer. Blommans hemland är Östeuropa, Central- och södra Ryssland. Under det första tillväxtåret bildas bara skott, men redan under det andra året uppträder riklig blomning, som börjar i juni och varar ungefär en månad.

Växten är ganska opretentiös, reproducerar perfekt med frön, lager och delar busken. Föredrar att växa i soliga områden, älskar regelbunden och måttlig vattning samt periodisk matning.

Beroende på sort kan blomningen vara vit, rosa och lila.

Bild
Bild

Sedum framträdande

Denna växt tillhör släktet Tolstyanka. Är en saftig , som utmärks av sin anspråkslöshet och förmåga att växa på torra platser och berg. Sedum är mycket populärt, eftersom det har lyxiga blomställningar med en diameter på mer än 10 cm. Växten växer försiktigt på markytan och bildar därmed en kontinuerlig dekorativ matta. Blommande kan ha olika färger: rosa, lila, etc ..

Förutom vackra blommor är sedum attraktivt för sina blad. De är mycket saftiga och köttiga, passar tätt till stammen och varierar i färg från mörkgrön till mörk vinröd. Blomningen börjar i början av juli och pågår till sen höst. Växten är inte rädd för de första frosten, därför dekorerar den gränserna längre än sina motsvarigheter. Förökas av sticklingar. Kombinerar perfekt med andra trädgårdsblommor.

Bild
Bild

Heuchera småblommig

Heuchera är en utmärkt lågväxande trottoarkant som har underbara lockiga blad från grönt till mörklila . Under tillväxten når den en höjd av 45 cm. Blomningen börjar i mitten av sommaren. Blomställningarna är små grädde eller rosa blommor. Blomman älskar halvskugga eller diffust sol.

För en vacker buskbildning måste den periodiskt skäras av . Detta görs vanligtvis på våren innan växtsäsongen börjar. Trots att växten är flerårig kan den frysa i svåra frost.

För att undvika detta rekommenderas att transplantera den i en kruka för vintern och lägga den på en varmare plats.

Förökas av frön och delar busken.

Bild
Bild

Narciss

Narcissus är en lökväxt som börjar blomma på våren, slutet av april eller början av maj . Blomningen börjar innan bladen öppnas. Växten är idealisk för inramning av gränser. Vissa arter når en höjd av 20-40 cm. Påskliljblomman i sig består av 6 kronblad och en perianth. Det finns olika sorter som skiljer sig åt i blommans struktur. Den kan vara dubbel och enkel, liksom med en annan form på kronan.

Narcissus gillar inte direkta solstrålar, eftersom blomställningen kan brinna ut . Växer mestadels ur det blå eller på en liten kulle, där det inte kommer att finnas smältvatten och överflödig fukt. Det är helt opretentiöst för jorden, men föredrar mest lera. Blomman planteras på en permanent plats under första halvan av september, förökas genom att dela glödlampan. Den tål vinterfrost bra utan särskilt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavendel

Denna växt är vintergrön, har en sorts rot som kan gå ner i jorden upp till 2 meter . Dess blommor är spikformade blomställningar av lila eller blått. Blommande sker i mitten av sommaren. Lavendel anses vara en honungsväxt med en underbar doft. Förökas av frön och delar busken. För lång och riklig blomning är det bättre att plocka av de första blommorna.

Ogräs måste också tas bort eftersom de täpper till unga buskar. Periodiskt är det nödvändigt att befrukta med kaliumgödsel . Systematisk vattning, särskilt på varma dagar, förbättrar växt och ljusstyrka av blomman avsevärt. Regelbunden stagnation av vatten i jorden kan leda till sjukdomar som inte kan behandlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljung

Ljung är utbredd bland trädgårdsmästare och används för att plantera längs stigar och skapa kantstenar . Det är en liten buske med en höjd av 30 till 50 cm, kännetecknad av krypande stjälkar med stark förgrening. Bladplattorna rullas till rör, och de lila blommorna ser ut som små klockor.

Blomningen börjar vanligtvis i juli, men blommorna får den ljusaste och mest intensiva nyansen efter den första frostens början. Vid den här tiden blir bladen vinröda eller gula. Förökas av frö. Älskar regelbunden vattning, och på våren - den obligatoriska beskärningen.

Det är viktigt att lossa jorden eftersom den tar bort ogräs och förbättrar luftåtkomst till rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erika

Blommande Erica kommer inte att lämna en enda amatörträdgårdsmästare likgiltig. Denna ljungväxt är vintergrön. Den är underdimensionerad, når en höjd av cirka 20 cm. I utseende påminner Eric något om ljung, men skiljer sig från den i mer frodig och ljus blomning. Beroende på art börjar blomningen på våren och slutar på hösten. Växten kan leva på ett ställe i 15 till 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bloodroot

Cinquefoil är en buske med upprättstående eller krypande skott . Bladen är plommoniga eller flerdelade, grå eller gröna i färgen. Blomningen börjar i maj-september. Blomställningar är enstaka paniklar i olika färger. Beroende på art kan det finnas frukter. Cinquefoil är inte krävande för odlingsförhållanden. Föredrar upplysta områden med lite skugga . Växer på lös, befruktad mark med bra dränering. Förökas främst av frön.

Vattning är endast nödvändig vid långvarig torka, ungefär en gång i veckan. För långvarig och frodig blomning rekommenderas att spraya busken med vatten på kvällen. Beskärning är ett måste tidigt på våren och hösten. Utan det kommer busken att förlora sin form och se slarvig ut. Föryngrande beskärning bör göras vart femte år . För detta skärs en tredjedel av grenarna 3 år i rad. Denna procedur föryngrar busken helt.

Växten är inte mottaglig för olika sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Japansk spirea

Japansk spiraea kännetecknas av sommarblommande, är perfekt för lockiga hårklippningar och har ett brett utbud av användningsområden. Med sin hjälp bildas kantstenar, häckar skapas, den är perfekt för grupp- och enskilda planteringar. Växten tolererar hårda vintrar och varma dagar ..

För att den ska blomma hela sommaren måste den ha en tillräckligt upplyst plats. Jordens kvalitet spelar ingen roll, eftersom växten är kräsen. Spirea föredrar måttlig vattning, vilket kan ökas i värmen. Fyraåriga buskar måste klippas till marken. Förökas genom att dela busken eller skiktning.

Bild
Bild

Avens

Trädgårdens stolthet för vissa trädgårdsmästare är gravilaten. Detta är en flerårig växt, buskens höjd når 60 cm . Dess blad är fästa med korta bladblad och samlas i en basal rosett. Busken har enkla, dubbla eller halvdubbla blommor av röd eller orange färg med en diameter på 3-4 cm.

Blomningstiden beror på typen av buske. I princip varar det från maj till juli eller från augusti till oktober. Växten är tillräckligt ljusälskande, men den kan växa i en liten nyans. Älskar måttlig vattning, i värme och torka fördubblas den . Blomman tolererar inte transplantation tillräckligt bra, så du måste byta plats för tillväxt inte oftare än en gång vart fjärde år. Denna behandling stimulerar riklig blomning och tillväxt. Blomman tolererar frost bra, kräver inte särskilt skydd.

Bild
Bild

Envis

Den krypande insekten är en marktäckande växt som föredrar fukt . Det bildar täta buskar och kuddar 20 centimeter höga. Den sega är attraktiv på grund av bladen, som, beroende på sorten, har en annan nyans: vinröd, lila, gulorange. Blomställningen är i form av en spikelet av små blommor, som regel av en ljusblå nyans. Förökas av frö. Marken runt busken ska inte torka ut.

Den sega örten växer snabbt, så det är nödvändigt att kontrollera dess fördelning. För ett vackert utseende bör du plocka bort blomställningarna i tid.

Bild
Bild

Dahlior

Dahlior kan vara en elegant inramning för gränser . Växten är långblommande, med en varierad palett av nyanser. Blomningen börjar i mitten av sommaren och varar till mycket frost. Trots att det är ganska lätt att odla dahlior behöver de fortfarande lite omsorg.

På hösten rekommenderas att gräva upp knölarna och ge dem bekväm förvaring på vintern . På våren planteras de i marken. Platsen för tillväxt bör väljas i solen, utan drag och vind. Marken måste dräneras och gödslas.

Bild
Bild

Flox

Den största fördelen med phlox är deras dekorativ blomning … Blomman är en boll av små, enkla blommor. Phlox förökar sig genom sticklingar eller frön. Den växer snabbt och utstrålar en delikat doft. Perfekt för plantering i rabatter eller inramning av trottoarkanter. Med rätt vård på samma ställe kan det växa i årtionden.

Bild
Bild

Övrig

Elegans och enkelhet kamomill gjort det populärt bland trädgårdsmästare och blomsterhandlare. En växt från Aster -familjen är utbredd i länderna i Sydafrika och Medelhavet. Dess blomma ser ut som en liten sol med ett gult centrum och vita tunna kronblad. Kamomill blommar från juni till september.

Behöver en transplantation vart femte år . Den optimala temperaturen för tillväxt är 19-20 ° C. Gillar regelbunden vattning, men utan överflödig fukt . Reproduktion sker genom frön och dela busken. Beroende på sort kan blomman vara dubbel och enkel, samt ha olika nyanser.

Bild
Bild

Buskar asters nå en höjd av upp till 30 cm. Paletten av blomställningsnyanser är varierad. Det kan vara rosa, lila och andra ljusa och dämpade toner. Växten föredrar att växa i bördig och väldränerad jord. Aster är ganska opretentiös i att lämna. Vi behöver regelbunden vattning, jordgödsling och beskärning . För en vacker form bör busken nypa huvudstammen. Asters tolererar inte stillastående vatten och skugga.

Bild
Bild

Urvalstips

Om du bestämmer dig för att dekorera din kant och plantera lågväxande fleråriga växter, välj sedan en viss typ av blomma det är bättre att göra en plan för rabatten, markera de avsedda blommorna på den med flerfärgade pennor: hur föreställer du dig arrangemanget, vilken ton kommer att vara i förgrunden, hur blomträdgården kommer att se ut. När du väljer blommor är det bättre att välja de växter som är neutrala mot regnigt och soligt väder.

Gränsen för lågväxande blommor bör inte täcka hela bilden av blomträdgården, så deras höjd bör inte överstiga 25-30 cm.

Bild
Bild

När du planterar växter, tänk på deras bredd och höjd när de växer . Tilldela tillräckligt med utrymme för blomman, men uteslut eventuella stora luckor. Det är bättre att plantera samma typ av växter i två rader. Det är mycket viktigt att trottoarkanten inte sönderfaller och har sin egen form. För att göra detta måste du välja kompakta växter med långsam tillväxt.

Kompositionens färg ska vara i harmoni med andra planteringar i rabatten. För ett långvarigt, spektakulärt utseende är det bättre att plantera långblommande växter av samma färg och typ . Tack vare detta kommer det att vara möjligt att uppnå samma häckhöjd, liksom enhetlig blomning. Detta är det enda sättet att uppnå en vacker kantkant och en tydlig bild.

Vinterhärdiga arter anses vara de starkaste, men de skiljer sig åt i dekorativa löv, inte blommor.

Bild
Bild

Vårdregler

Trots att det är ganska enkelt att ta hand om perenner bör du fortfarande följa vissa regler:

  • ta bort ogräs i tid och lossa rotjorden;
  • välj rätt plats för plantering (skuggad eller solig), blomningen och tillväxten beror på det;
  • blommor kräver regelbunden befruktning, särskilt om de växer på fattiga jordar;
  • om det finns ett tomt utrymme i gränsen, och det ser fult ut, måste du plantera unga plantor i tid för att ge densitet och form;
  • växter som är särskilt känsliga för frost, inte avsedda för de norra regionerna, behöver skydd för vintern;
  • snabbt växande arter måste ständigt trimmas och kontrolleras.

Rekommenderad: