Fleråriga Skuggälskande Växter För Trädgården (52 Bilder): Opretentiösa Blommor Och Skuggtoleranta Fleråriga Buskar Som Blommar Hela Sommaren

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Skuggälskande Växter För Trädgården (52 Bilder): Opretentiösa Blommor Och Skuggtoleranta Fleråriga Buskar Som Blommar Hela Sommaren

Video: Fleråriga Skuggälskande Växter För Trädgården (52 Bilder): Opretentiösa Blommor Och Skuggtoleranta Fleråriga Buskar Som Blommar Hela Sommaren
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning av perenner 2024, Maj
Fleråriga Skuggälskande Växter För Trädgården (52 Bilder): Opretentiösa Blommor Och Skuggtoleranta Fleråriga Buskar Som Blommar Hela Sommaren
Fleråriga Skuggälskande Växter För Trädgården (52 Bilder): Opretentiösa Blommor Och Skuggtoleranta Fleråriga Buskar Som Blommar Hela Sommaren
Anonim

I alla trädgårdar finns det alltid områden där solens strålar sällan tränger in, och detta kan inte annat än uppröra blomsterodlare, eftersom de flesta prydnadsgrödor föredrar väl upplysta områden. Men var inte upprörd - även den mest skuggiga trädgården kan alltid dekoreras med vackra skuggälskande stauder. Naturligtvis ger de inte lång blomning, men de har ett spektakulärt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När du väljer växter för att dekorera din trädgård är en av nyckelfaktorerna närvaron eller frånvaron av solljus hela dagen. De flesta blomodlare tror att om platsen är skuggig kommer inga blommande grödor att växa på den, eftersom de säkert kommer att vissna bort. Detta påstående är emellertid felaktigt eftersom det finns många växter, inklusive de för vilka skugga är gynnsamma för att upprätthålla kvalitetstillväxt och hälsosam utveckling.

Sådana växter kan vara både årliga och fleråriga, bland dem finns gräs, buskar och blommor, de är långa och korta - valet av skuggälskande grödor för odling i trädgårdar är ganska stort.

Vanligtvis ju fler höga fruktträd och uthus det finns i trädgården och ju högre staket, desto skuggigare blir trädgårdstomten . Skuggtoleranta växter tolererar periodisk och konstant skuggning och detta är deras största skillnad från ljusälskande grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låg belysning har en betydande effekt på deras utseende: som regel har skuggälskande grödor dubbelsidiga blad, medan ljusälskande har liksidiga blad; bladplattor är i de flesta fall släta och stora, och i ljusälskande grödor är lövverk ofta vikta, strukturerade. Deras rotsystem är ytligt, men själva rhizomen förtjockas.

Översikt över arter

Det finns många stauder som är lämpliga för odling i skuggiga trädgårdar. De är konventionellt uppdelade i buskar, liksom blommor och örter. De första kan ha väldigt olika höjder, oftast planteras de i form av en häck, men i en enda plantering kan de se väldigt imponerande ut. Blommor och örter växer upp till 15-45 cm och kan användas både som bakgrundsplantering och för att skapa dekorativa detaljer i en trädgårdskomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar

Astilba

Det är en flerårig buske med cirka 400 sorter. Blomningen börjar i juli och varar 3-4 veckor . Blommor samlas i panikulära blomställningar, deras nyanser kan vara väldigt olika, men oftast väljer trädgårdsmästare sorter med vita, lila, röda och rosa kronblad.

Denna kultur tolererar skugga bra, men en kort torka och dålig jord är farlig för dem, därför behöver Astilba regelbundet vattning (1-2 gånger om dagen, beroende på vädret) och toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Volzhanka

En vacker spridande buske med ett stort antal blomställningar med en vit ton. Blomningen sker i juni-juli. Buskens höjd är 1,5-2 m. Volzhanka kan växa i soliga områden och i skuggan, men i ljuset utvecklas det sämre och ger inte frodig blomning.

Kulturen är opretentiös, på ett ställe kan den växa upp till 20 år, utan att kräva transplantation och utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera

Den största fördelen med denna prydnadsväxt är dess breda nyanspalett. Dess blad kan målas i en mängd olika nyanser - grått, grädde, rött, samt lila, brunt och vitt.

Trädgårdsmästare uppskattar mycket Heuchera för dess opretentiöshet - busken ser spektakulär ut från tidig vår till sen höst, och en trevlig bonus är dess anspråkslöshet, motståndskraft mot sjukdomar och attacker av trädgårdsskadegörare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia

Trädgårdsmästare älskar skuggtoleranta fleråriga hortensior för sin vackra och långa blomning, som börjar sent på våren, varar hela sommaren och slutar på senhösten. Hemmet som denna kultur växer på lockar alltid uppmärksamheten hos de omgivande blommande bollarna ., liksom skuggan av blomställningar (de kan vara vita, beige, rosa, röda och till och med blå). Skuggan av storbladad hortensia beror inte bara på dess sortegenskaper - den kan förändras beroende på förekomst av aluminium i jorden och surhetsgraden i substratet.

Trädgårdshortensior når en höjd av 1-3 m, lianor växer upp till 30 m. Beroende på sorten kan växten vara lövfällande eller vintergrön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japansk lönn

Denna växt är en typ av lövträd som ofta odlas och används i landskapsarkitektur. Buskens hemland är den stigande solens land, den kan också hittas i Sydkorea . Numera har uppfödare uppfödt många sorter av denna kultur, vars höjd inte överstiger 2 m. Japansk lönn är högt värderad för sin låga tillväxt och dekorativa utseende. Bladen från mitten av våren till den djupaste hösten förblir rika gröna, och på hösten får de mörkröda och lila-bruna nyanser.

Det är bättre att plantera växten i full skugga, eftersom brännskador uppträder på bladen med mycket ljus

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor

Astilba

En flerårig blommande växt där markdelen dör av på vintern. Astilba mår bra i skuggan och föredrar blöta jordar. Det finns över 40 sorter av denna växt med en höjd av 10 cm. Panikulära blomställningar har en mängd olika färger, rosa, röda, lila och vita sorter ser mest imponerande ut.

I torra tider bör växter vattnas på morgonen och kvällen - dålig jord, stekande sol och långvarig torka kan mycket snabbt förstöra denna gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Coleus

Det är en av de mest populära perennerna: den växer snabbt, ser väldigt vacker ut och påverkas praktiskt taget inte av skadedjur i trädgården. Coleus anpassar sig enkelt till alla typer av jord, men föredrar skugga och ljus halvskugga, kräver riklig vattning.

Coleus odlas inte på grund av sin blomning, utan för bladens skönhet, som kan ha en mängd olika nyanser: gul, citron, brun, rosa samt alla slags undertoner. Vissa sorter är till och med flerfärgade, till exempel är bladplattan i mitten lila-röd, och i kanterna är den gul. Det är anmärkningsvärt att när små blåaktiga blad dyker upp på coleus, skärs de helt enkelt av, eftersom de förstör hela intrycket av växten.

Coleus kan inte tolerera frost, den optimala temperaturen för dem anses vara en nivå på minst 10 grader. Det är därför plantan oftast planteras i krukor, och med början av låga temperaturer förs den in i rummet. På våren, när hotet om återkommande frost har passerat, återförs de tillbaka till trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm mig inte

Den enklaste, men samtidigt effektiva lösningen för att dekorera ditt land är plantering av glöm-mig-inte. Dessa skuggtoleranta blommor kräver praktiskt taget inget underhåll, du behöver bara hålla jorden fuktig. Glöm-mig-inte-blomningen börjar i maj och slutar i slutet av juni . Blommornas diameter överstiger inte 1 cm, kronbladen är blå och mitten är gul, liknande solen. Denna färgkombination ger växten verklig ömhet och naturlig charm.

Glöm-mig-inte planteras ofta under fruktträd och runt buskar, där de skapar en spektakulär matta som kan ge smak till vilken landskapsdesign som helst.

Nästan alla sorter av glöm-mig-inte växer i skuggan, det enda undantaget är Alpine, som kräver soliga områden för tillväxt.

Det finns en intressant legend som förklarar blommans namn . Den säger att en gång gick en ung tjej med sin älskare längs Donaufloden och såg en vacker blå blomma i sina vågor. Den unge mannen tog ut den, men kunde inte komma ut. Dödande sade han orden: "Glöm mig inte."

Förresten, det var glömma-mig-inte som länge har varit en symbol för tysk frimureri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Violer

En annan flerårig som inte kräver särskild vård är violen. Trädgårdsmästare uppskattar skönheten i de lila kronbladen som står i kontrast med de djupgröna bladen. Allt som en trädgårdsmästare behöver för att upprätthålla det dekorativa utseendet på en violett är regelbunden vattning, liksom periodisk applicering av organiskt gödningsmedel till marken.

I trädgården växer de tricolor, hornade och doftande fioler

Bild
Bild
Bild
Bild

Hosta

Även om hosta är en blommande växt, uppskattas den av trädgårdsmästare för sina stora, köttiga löv, som kan ha en mängd olika nyanser av grönt, gult, vitt och blått. Hosta är en lågväxande gröda, dess höjd överstiger inte 20-30 cm, så det verkar ofta som att bladen verkar växa direkt från jorden.

En flerårig är opretentiös, att ta hand om det är väldigt enkelt - du måste ge den tillräckligt med vatten. Om landet där hostan växer torkar, vissnar plantan och dör snabbt. Trots att hosta föredrar skuggiga områden är det fortfarande lämpligt att plantera den på en plats där solstrålarna faller på den på morgonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Iriser

På tal om ihållande perenner kan man inte låta bli att nämna iris. Denna växt har flera hundra sorter som växer både i den naturliga miljön och genetiskt uppfödda hybrider. Iris är populärt på grund av deras ljusa blomning, vilket inte är förvånande, eftersom själva namnet " Iris" på latin betyder "regnbåge " … Irisblommor kan vara orange, rött, blått och många andra nyanser.

Iris kräver ingen särskild vård, men du bör känna till några regler för att ta hand om dem . Så det är önskvärt att plantera dem med lökar, och detta bör göras antingen tidigt på våren eller sen höst. De behöver regelbunden vattning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt jorden - den måste ha goda dräneringsegenskaper och en genomsnittlig fertilitet.

Trots att denna växt tillhör skuggresistent är det bättre att odla den i ett sådant område där solen fortfarande lyser på den på morgonen. I regioner med svåra vintertemperaturer i slutet av hösten, täck iriserna med mulch eller agrofibre för att skydda lökarna från att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid bestämning av de grundläggande parametrarna för ljusbehov, vanligtvis styrs av följande definitioner:

  • skugga - i detta fall träffar solljus platsen i 2-3 timmar om dagen;
  • flytande skugga - det här är zoner under kronan för att sprida träd, under sådana förhållanden växer och utvecklas de allra flesta trädgårdsblommor framgångsrikt;
  • penumbra - ljusstrålar belyser sådana områden i 3-4 timmar om dagen, vanligtvis på morgonen eller kvällen;
  • djup skugga - tomter nära staket, liksom hus och byggnader, ljus kommer inte alls hit, vilket är lämpligt för att odla ett mycket litet antal växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på denna klassificering skiljer man växter, avsedda för rabatter, växer i skuggan av träd eller nära höga staket. Var uppmärksam på sidan av världen också. Till exempel, om du planerar att plantera växter från norra sidan, där det inte finns direkt solljus och samtidigt är det hög luftfuktighet, skulle den bästa lösningen vara att plantera värdar, pelargoner eller ormbunkar.

För skuggade områden i trädgården bör även kulturens särdrag beaktas . Så liguster och lagerblad rekommenderas inte att planteras i trädgårdar, eftersom inga andra blommor helt enkelt kommer att växa bredvid dem. Detta beror på att de utsöndrar speciella ämnen som stoppar tillväxten av allt levande i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

De flesta skuggtoleranta arter är naturligt resistenta mot sjukdomar och skadedjur. De tål temperaturfluktuationer, men samtidigt är de fuktälskande och kräver bra fukt. De behöver särskilt vattnas på senvåren, när varmt väder sätter in . Dessa växter måste vattnas flera gånger om dagen utan att vänta på att de ska vissna. Tänk på att vatten inte ska bilda vattenpölar på jordytan. Platser med högt grundvattensbord, liksom lågland och dåligt dränerade områden är inte lämpliga för plantering.

Skuggälskande perenner kräver regelbunden utfodring och befruktning: det är bäst att använda organiska föreningar eller komplexa mineralpreparat avsedda för specifika grödor. Det är mycket viktigt att ge luftflöde till rötterna. För att göra detta måste jorden ständigt lossas och ogräs avlägsnas. I det här fallet kommer alla växter i en skuggig trädgård att kunna absorbera vatten bättre och få tillräcklig näring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Skuggälskande växter samlas vanligtvis i en mängd olika rabatter. Planteringar på flera nivåer, liksom blomsterbäddar på ön, är mycket populära . När man växer buskar och blommor i skuggan bör man följa schemat: högst 10 bottenplattor, 5 medelstora, 7 lågväxande och 3 höga växter kan växa på en kvadratmeter-bara i detta fall kan kompositionen kommer att se harmonisk ut, och buskarna själva kommer att må bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lockiga perenner ser väldigt imponerande ut i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnadsbuskar är inte på något sätt sämre än dem i skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som älskar skugga är mycket populära bland trädgårdsmästare . - de livar upp de mörka och dystra delarna av trädgården, samtidigt som de glädjer sina ägare med ljusa färger i många år, samtidigt som de nästan inte kräver något underhåll.

En översikt över fleråriga skuggälskande växter för trädgården i videon.

Rekommenderad: