Höstblommor (60 Foton): Namnen På Vackra Blommor För Trädgården. Gult Och Orange, Lök- Och Vildblommor, Till Balkongen Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Höstblommor (60 Foton): Namnen På Vackra Blommor För Trädgården. Gult Och Orange, Lök- Och Vildblommor, Till Balkongen Och Andra

Video: Höstblommor (60 Foton): Namnen På Vackra Blommor För Trädgården. Gult Och Orange, Lök- Och Vildblommor, Till Balkongen Och Andra
Video: Plantera sommarblommor i kruka 2024, April
Höstblommor (60 Foton): Namnen På Vackra Blommor För Trädgården. Gult Och Orange, Lök- Och Vildblommor, Till Balkongen Och Andra
Höstblommor (60 Foton): Namnen På Vackra Blommor För Trädgården. Gult Och Orange, Lök- Och Vildblommor, Till Balkongen Och Andra
Anonim

Färgrikedomen och doften av höstblommor förvånar fantasin. Denna stora grupp innehåller många både vilda och odlade växter som används i stor utsträckning i landskapsdesign och trädgårdsskötsel av bakgårdsterritorier. Vilka typer av höstblommor anses vara de mest populära bland trädgårdsmästare? Vilka är egenskaperna, tidpunkten och varaktigheten av deras blomning? Hur tar man hand om växter som blommar på hösten?

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Med höstens början börjar skönheten och ljusstyrkan i sommarrabatter och rabatter att blekna. Du kan återuppliva trädgårdspaletten och lägga till nya rika färger till den med hjälp av olika prydnadsväxter, vars blomning sker på hösten.

Trädgårdsmästare anser anspråkslöshet vara en av de viktiga egenskaperna hos höstblommor . Dessa företrädare för prydnadsflorans värld kan motstå en minskning av lufttemperaturen, ökad vind, säsongens torka och andra naturliga infall. Samtidigt påverkar effekterna av ogynnsamma miljöfaktorer praktiskt taget inte deras yttre attraktionskraft och charm.

Vissa typer av utomhusväxter (ringblommor, asters, krysantemum, prästkragar) tål en minskning av lufttemperaturen till -2 … -4 ° C, praktiskt taget utan att förlora sin dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den fantastiska uthålligheten hos några höstblommor gör att de inte bara kan stå emot minusgrader, utan också oväntat snöfall . Dessutom blir många av dessa växter (prydnadskål, euonymus) under påverkan av låg lufttemperatur ännu ljusare och mer attraktiva.

Vissa typer av prydnadsväxter utomhus som blommar på hösten kan också odlas hemma som inomhusgrödor. Vanligtvis används de för att dekorera balkonger och loggior, där de kan blomma under inte bara hela hösten, utan också större delen av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Inom dekorativt trädgårdsskötsel och balkongträdgårdsskötsel har hundratals sorter av höstblommor blivit utbredda och skiljer sig från varandra både i morfologisk struktur och i kraven på odlingsförhållanden. De flesta av dessa växter är opretentiösa, frostbeständiga och vackert blommande perenner som inte kräver särskild vård.

Bulbous

Colchicum - en intressant mängd fleråriga knoppar, värderade för lång och spektakulär blomning. I höjd når dessa representanter för trädgårdsflorans värld 18-20 cm. Klockformade vackra blommor av krokusblommor liknar krokusblommor. Blommornas färg är rosa-vit med en delikat lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Senblommande dekorativa rosetter - en grupp opretentiösa lökväxter som är utbredda inom landskapsdesign. Blomningen av dessa växter börjar i mitten av sommaren och fortsätter tills frosten anländer. Höjden på dekorativa rosetter kan variera från 20 till 80 cm. Blommorna är små, klockformade eller stjärnformade, samlade i frodiga sfäriska eller paraplyformade blomställningar. Färgen på blommor kan sträcka sig från enkel vit till lila-lila och rosa-lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Hortensior - en mängd olika blommande buskar, låga träd och lianer, som blommar från vår till sen höst. Växternas dimensioner beror på deras art och sortens egenskaper. Medelhöjden på trädgårdshortensior är 2,5-3 m. Under blomningsperioden bildar växterna många frodiga scutes eller panicles, bestående av fruktbildande och sterila blommor med en delikat doft. Blomställningarnas färg kan vara mjölkvit, lila rosa, ljusblå, himmelsblå.

Bild
Bild

Goldenrod (även kallad höstmimosa) - en vild variation av ängstauder som växer främst i Europa och Asien. Höjden på guldrodstammar kan nå 90-100 cm. Blomningstiden är från maj till september. Vid denna tidpunkt bildar växterna mycket spektakulära och frodiga ljusgula blomställningar av en rasem eller panikulär form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gelen - en mängd örtartade stauder, uppskattade för sin långa och förvånansvärt vackra blomning. Höjden på växter som finns i naturen kan nå 100 cm. Kulturella former av helenium är också kända, vars höjd är bara 10-15 cm. Början av blomning av växter faller i juni, slutet - i oktober. Blomställningarna är kompakta, symmetriska korgar som når 4-5 cm i diameter. Blommans färg kan vara antingen monokromatisk eller brokig.

Färgpaletten innehåller citrongult, crimson-rött, vinrött-lila, rödbrunt, orange-skarlet och andra nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgården

Asters - örtartade blommande växter, som oftast odlas av trädgårdsmästare som stauder. Asters höjd beror på deras sortegenskaper och kan variera från 15 till 100 cm eller mer. Dessa växter är ljusälskande, men opretentiösa, resistenta mot skadedjur och patogener. Asters storlek, form och färg beror på deras sort och sort.

Färgpaletten innehåller hallonröd, porslin vit, guldgul, orange-brun, lavendel-lila, orange-orange, lila-violett och andra nyanser.

Bild
Bild

Gatsania -ljusälskande prydnadsgröda, vanligen odlad av trädgårdsmästare som en flerårig. I höjd kan denna blommande växt nå 25-30 cm, vilket avgör populariteten för dess användning vid arrangemang av låga rabatter och gränser. Gatsania blommar börjar i juni och fortsätter tills frost kommer. Blommorna är ganska stora (upp till 8-9 cm) korgar, inramade av ljusorange, guldgula, crimsonröda kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum - ett omfattande släkte, inklusive blommande ettåriga och fleråriga växter. Inom prydnads trädgårdsskötsel är koreanska och indiska krysantemum utbredda, blommar från början av oktober till slutet av november. Växter når en höjd av 30-50 cm. Det finns också höga krysantemum som når en höjd av 80-100 cm. Blommorna är enkla, dubbla eller halvdubbla, kamomill, anemon, pompon eller sfäriska.

Färgen på blommor kan vara snövit, vinröd, rik orange, lila-skarlet, lila-lila.

Bild
Bild

Levcantemella sent (höstkamomill) - en mycket spektakulär variation av trädgårdsväxter, vars blommor liknar blommorna hos den välkända fältkamomill. Stammarna är upprätt, starka och höga (upp till 120-150 cm långa), förenade i en kompakt och stark buske. Levcantemella blommar börjar i slutet av sommaren och fortsätter tills frost börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begonia - en vackert blommande dekorativ perenna, uppskattad av trädgårdsmästare för sin färgstarka och långa blomning. När den växer i en trädgård kan denna växt blomma fram till sen höst. Höjden på de flesta sorter av trädgårdsbegonier når 25-40 cm. Färgen på bladen kan vara antingen monokromatisk grön eller mångfärgad - marmor, smaragdröd, silverbrun. Färgpaletten av blommor inkluderar vitrosa, korall, crimson-röd och andra nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rudbeckia - en mängd blommande, opretentiösa växter som odlas av trädgårdsmästare som en flerårig prydnadsgröda. De starka, upprätt stammarna av dessa växter kan nå en höjd av 90-100 cm. I de flesta rudbeckia arter börjar blomningen i juli och pågår till sen höst. Blommor - enkla stora korgar, når 10-15 cm i diameter.

Blommans färg beror på växternas artegenskaper. Paletten av färger inkluderar djupgul, orange-orange, orange-gul och lila-lila nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

För balkongen

Gentiana - en mängd olika fleråriga skogs- och ängsgräs (mindre ofta årliga), som ofta används av trädgårdsmästare för att skapa vackra rabatter och dekorera skuggiga trädgårdar. Hemma kan gentian odlas som en balkongväxt. Gentianblomningen varar från 2 till 4 månader. Tidpunkten för blomningens början beror på växtens artegenskaper.

De flesta sorterna blommar från juli till sen höst. Vid denna tidpunkt är gentianens smaragdbuskar täckta med vackra mörkblå eller himmelblå, glasformade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marigold - en mängd graciösa ettåriga och perenner, utbredda inom trädgårdsodling. Beroende på sort- och artskarakteristiken kan växternas höjd variera från 20 till 100 cm. De mest populära bland trädgårdsmästare är lågväxande sorter och hybridformer av frottéblommor, främst odlade som kantstenar, behållare och balkongväxter.

I de flesta arter börjar blomningen på sommaren och fortsätter tills frosten anländer. Blommornas färg och form beror på växtsorten.

Färgpaletten innehåller citrongul, ljusorange, orange-röda nyanser.

Bild
Bild

Gemantus (blodig blomma, blodblommande) - en mängd dekorativa lökartade perenner som blommar från mitten av sommaren till slutet av september. Bladen är saftiga, breda, samlade i en tät basal rosett. Blomställningarna är stora, sfäriska, crimson-röda eller snövit i färgen. Under blomningen utstrålar växterna en specifik, inte särskilt trevlig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Petunier - en av de mest populära sorterna av prydnadsväxter som används för balkonganläggning. Dessa opretentiösa graciösa växter kan under gynnsamma förhållanden blomma på balkongen från hösten till mitten och till och med slutet av vintern. De mest lämpliga för inomhusunderhåll är miniatyrbuske, ampel och kaskadvarianter av petunier.

Längden på deras stjälkar kan variera från 25 till 30 centimeter eller mer. Paletten av färger inkluderar vitgul, mjölkvit, ljus syren, lila-röd, mörklila, ljusblå och andra nyanser.

Bild
Bild

Prästkragar - lågblommande perenner, lämpliga för balkongunderhåll. Höjden på vuxna växter kan variera från 10 till 30 cm. Bladen är spatlade eller äggrunda, samlade i en kompakt basal rosett. Blomställningarna är enkla, dubbla eller halvdubbla och når 5-8 cm i diameter.

De mest populära sorterna är med stora dubbla blommor i sfärisk eller pomponform. Färgning av blommor kan vara snövit, blek eller ljusrosa, karminröd, lila-vinröd, lila-lila, bläckaktig lila.

Bild
Bild

Pelargonia - mycket populära dekorativa perenner, lämpliga för odling både i det öppna fältet och hemma. Stammarna är upprätt eller krypande, välgrenade och når cirka 35-45 cm i längd. När de hålls inomhus kan växterna blomma nästan året runt. Blomställningarna är frodiga, luftiga paraplyer, belägna på en lång tunn pedunkel.

Paletten av färger inkluderar mjölkvit, korallrosa, lila röd, vinröd lila, lavendellila och andra nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lista över arter efter månad

Hela sorten av höstblommor kan delas in i flera kategorier baserat på tidpunkten för deras blomning. Så trädgårdsmästare skiljer tre huvudgrupper av prydnadsväxter, vars blomning sker under olika höstmånader.

Månad Växtarter
September dahlior, helenium, flox, anemoner, rudbeckia, colchicum, ljung, hortensior, knopp av David, asters, rosor
Oktober ageratum, asters, ringblommor, verbena, canna, nasturtium, helenium, rosor
November prydnadskål, prästkragar, krysantemum, vissa typer av asters
Bild
Bild

Valbara kriterier

Enligt landskapsdesigners är huvudkriteriet som bör följas när man väljer vissa höstblommor för ett sommarresidens variationen i deras färger. Om detta villkor är uppfyllt kommer trädgården med höstens ankomst och fram till det första kalla vädret att glädja ägaren med ljusa, spektakulära och oväntade färgkombinationer.

När du väljer höstblommor till trädgården bör du noggrant läsa beskrivningarna av de sorter och sorter du gillar. En viktig roll spelas av sådana egenskaper hos växter som:

  • anspråkslöshet;
  • resistens mot sjukdomar och skadedjur;
  • höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer växter som blommar på hösten för din personliga tomt måste du ta hänsyn till deras färg. Efterlevnaden av denna rekommendation gör att du kan skapa originella, kontrasterande och harmoniska kompositioner i framtiden, undvika tråkig färg enhetlighet.

Ett annat viktigt kriterium att tänka på när du väljer växter som blommar på hösten är klimatförhållandena i din region. Så för regioner med ett svårt klimat (Moskva-regionen, Ural, Sibirien) rekommenderas det att välja kallresistenta, hårda arter och sorter anpassade till ogynnsamma miljöförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När och hur man planterar?

Tid och tidpunkt för plantering av växter som blommar på hösten beror på deras art / sorteregenskaper. Så, frön från de flesta örtartade växter (ringblommor, petunior, floxar, krysantemum, asters, panséer) sås till plantor från februari till april. I öppen mark planteras blomsterplantor i maj, då sannolikheten för frost reduceras till ett minimum . Under gynnsamma förhållanden och efter alla vårdrekommendationer blommar prydnadsväxter planterade på våren med höstens början samma år.

När de planteras på hösten blommar de flesta prydnadsperenner först nästa år. Vissa typer av växter (hortensia, buddley) kan blomma i 2-3 år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar unga växter (plantor eller plantor) i öppen mark, bör du följa det rekommenderade schemat för deras placering. Avståndet mellan hålen eller planteringshålen beror på växternas storlek i vuxen ålder . Så, låga och medelstora växter (ringblommor, asters, krysantemum, underdimensionerade snapdragons, krokusblommor) placeras på ett avstånd av 20-40 cm från varandra. I sin tur rekommenderas höga prydnadsgrödor (hortensior, vanliga rosor) att planteras på ett avstånd av minst 120-150 cm från varandra.

Plantor och unga buskar av växter som blommar på hösten planteras i öppen mark genom omlastning . Denna planteringsmetod anses vara den mest skonsamma, eftersom den undviker allvarliga skador på rotsystemet. Växter, planterade med omlastningsmetoden, rotar lättare och snabbare på en ny plats, går in i spirande och blomningsfasen i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för blomsterbäddsplacering

När du utarbetar ett schema för att placera höstblommor i en blomsterrabatt deras viktiga egenskaper bör beaktas:

  • storleken på vuxna växter (höjd, diameter på den ovanjordiska delen);
  • tidpunkt och blomningstid.

Lågväxande arter och växtsorter som blommar på hösten planteras alltid framför rabatten, medelstora prydnadsgrödor i mitten och höga i bakgrunden. Så en höstblommor, utrustad enligt följande schema, kommer att bli en mycket ljus och effektiv dekoration av sommarstugan:

  • förgrund - krokus, silverfärgad cineraria, underdimensionerade snapdragons;
  • central linje - ringblommor, alissum, pelargonium, floxer;
  • bakgrund - dahlior, hortensior, zinnior, krysantemum, rudbeckia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på tidpunkten och varaktigheten för blommande växter kan du utrusta en rabatt på dacha, som kommer att glädjas med ljusa färger hela hösten - fram till kallt väder. I september kan denna komposition dekoreras med känsliga blommande anemoner, colchicum, Virginia och amerikanska asters, i oktober - graciösa nasturtiums, helenium och ringblommor.

Krysantemum, verbena, prydnadskål kan ta över från dem blomstringspinnen i november.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

De flesta prydnadsgrödor som blommar på hösten kräver inte särskilt underhåll. Men om du följer enkla rekommendationer kan du göra deras blomning ännu mer frodig och långvarig.

Så , i augusti-september, rekommenderas att mata planteringar av dekorativa perenner med gödselmedel som innehåller fosfor och kalium . Som toppdressing kan du använda superfosfat och kaliumsulfat (2 matskedar av varje produkt per 1 kvadratmeter plantering). Det är tillåtet att använda färdiga komplexa gödningsmedel som inte innehåller kväve.

Vattna de blommande höstväxterna efter behov. Under torr och varm höst bör planteringar vattnas regelbundet, men med måtta. Om hösten är regnig, kall och fuktig måste vattningen helt stoppas.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att regelbundet ta bort döda blomställningar och stjälkar, vissna knoppar, torkade pilar och blad från växter. Döda delar ger inte bara trädgårdsväxter ett oöverträffat utseende, utan blir också ofta en livsmiljö för skadedjur och patogener.

Alla prydnadsväxter i trädgården inför kallt väder måste regelbundet inspekteras för skadedjur . Med höstens ankomst börjar många parasiter att leta efter en lämplig plats för övervintring. Mycket ofta väljer skadedjur ansamlingar av torrt lövverk under växter som sådana platser, liksom axlarna på blad och knoppar på senblommande fleråriga grödor.

Vissa representanter för trädgårdsflorans värld fortsätter att blomma även efter den första frosten (petunior, pelargonium, doftande tobak, prästkragar, penséer, krysantemum). Om så önskas kan de transplanteras i krukor för vidare underhåll på balkongen. I det här fallet kommer växterna att glädja sin ägare med färgstark blomning länge.

Rekommenderad: