Malopa (55 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Lavatera. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Malopa Lila Och Tre-snittade, Andra Typer. Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Malopa (55 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Lavatera. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Malopa Lila Och Tre-snittade, Andra Typer. Växer Från Frön

Video: Malopa (55 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Lavatera. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Malopa Lila Och Tre-snittade, Andra Typer. Växer Från Frön
Video: Лаватера. Посадка и уход. lavatera flower. 2024, April
Malopa (55 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Lavatera. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Malopa Lila Och Tre-snittade, Andra Typer. Växer Från Frön
Malopa (55 Bilder): Skillnader Mellan En Blomma Och En Lavatera. Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Malopa Lila Och Tre-snittade, Andra Typer. Växer Från Frön
Anonim

Om du letar efter en ljus och ovanlig blomma som kan planteras på din privata tomt eller odlas hemma, bör du vara uppmärksam på malopa. Denna blomma är ganska sällsynt i vårt land och är därför exklusiv.

Vad är den botaniska beskrivningen av denna växt? Vilka svårigheter kan uppstå i processen att plantera och ta hand om honom? Används malopa i landskapsdesign? Du hittar svar på alla frågor i detta material.

Bild
Bild

Beskrivning

Under naturliga förhållanden lever malopablomman i Medelhavet. Det örtartade växtens andra namn är ett hål. Ur botanisk synvinkel tillhör blomman Malvov -familjen.

Trots att hålet finns i dess naturliga livsmiljö är det idag ett populärt odlingsobjekt bland trädgårdsmästare.

Den mest attraktiva egenskapen hos växten är dess stora, trattformade blommor.

Till viss del liknar de mallow corollas, men är mer graciösa i formen ., och har också en ljus färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt sina biologiska egenskaper är malopa en ettårig växt. Buskens höjd kan variera från 0,4 till 1 meter (beroende på den specifika sorten). Stammen är grenig. Bladens form är hjärtformad i konturer, och den har också taggiga kanter . Blommorna i hålet växer enskilt. Fem kronblad med en blomställning bildar en corolla. Dessutom skapar varje enskild blomma cirka 50 små frön.

För det första malopa som trädgårdsväxt kommer att locka älskare av sällsynta och ovanliga växter … Blomman kan dock odlas inte bara på din egen webbplats utan också hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med Lavater

Vissa typer av malopa förväxlas ofta med en växt som lavatera. Det finns dock betydande skillnader mellan blommorna.

Så, det viktigaste kännetecknet för malopa är storleken … Hålet har större blommor och högre stjälkar. Det är denna egenskap som är avgörande för att bestämma vilken växt som ligger framför dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Idag professionella botaniker det finns tre typer av malopa:

  • Malope anatolica;
  • Malope trifida;
  • Malope malacoides.

Dessa arter är inte homogena och inkluderar olika sorter.

" Diamond Rose " - denna sort kännetecknas av vackra blommor, som är målade i vita och vinröda nyanser, och den maximala höjden på malopa kan nå 0,9 meter.

Bild
Bild

" Purpurea " - knopparnas färg är ganska ovanlig, den kombinerar röda och blå undertoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Belyana " - sorten fick sitt namn på grund av den snövit nyans av corollas, dessutom kan man inte låta bli att notera de ganska imponerande indikatorerna på dess höjd, som kan nå 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Glaser " - denna sort är hybrid, och därför är blommornas färg ganska heterogen. Det kan innehålla nyanser som vitt, rosa, svart, vinrött, etc.

Bild
Bild

" Underbar " - denna växt skiljer sig från andra i sina ganska stora dimensioner av blommor: kronbladen kan nå 10 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lila " - sorten är den största, eftersom den kan nå 1, 2 meter i höjd.

Bild
Bild

Landningsregler

Som nämnts ovan är malopa enligt dess biologiska egenskaper en enårig växt. I samband med dessa utförs dess reproduktion, och följaktligen, och plantering med hjälp av frön.

Odling av malopa från frön bör startas genom att så plantan för plantor.

Beroende på de specifika klimatförhållandena kan denna procedur utföras i början, mitten eller slutet av vårsäsongen. Det viktigaste är att under denna period lufttemperaturen stabiliseras och inte faller under noll (det är särskilt viktigt att det inte finns frost på natten).

För det för att plantera malopa på plantor är det nödvändigt att förbereda speciella behållare med lös torvjord … Man bör komma ihåg att fröna är ganska sköra i sin struktur, därför rekommenderas det att trycka dem bara lite i marken och i inget fall täcka dem med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är hydrering . Denna procedur bör utföras genom att spruta jorden från en sprayflaska (denna metod kommer att varna för att använda för mycket vatten, vilket kan påverka tillväxten och utvecklingen av plantor negativt). Efter det är det nödvändigt att skapa effekten av ett växthus eller ett växthus, vilket kommer att bibehålla en optimal luftfuktighet. För att göra detta, täck behållaren med frön med folie eller glas.

Efter att de första skotten har dykt upp måste filmen eller glaset tas bort. Även under denna period bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att vattna (i måttlighet) och säkerställa en tillräcklig belysningsnivå. I det skede som de första bladen ser ut rekommenderas det att utföra ett dykprocedur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att transplantera en växt till öppen mark bör göras med stor omsorg och försiktighet . Så först måste du förbereda marken. Det rekommenderas att lägga till en liten mängd organiska gödningsmedel till det i förväg, samt förbereda hål, vars djup bör vara från 5 till 10 cm. I detta fall ska spåren vara på ett avstånd av 30-35 cm från varandra. Efter alla förberedande procedurer kan du plantera malopa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det bör noteras att malopa tillhör de växter som inte behöver särskilda vårdåtgärder, och därför hänvisas det ofta till kategorin opretentiösa blommor. Men ändå, för att för att malopa som ska växa i öppen mark att aktivt växa och utvecklas är det viktigt att ta hand om regelbunden och grundlig vård av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Endast en ung växt behöver regelbunden och aktiv vattning. Sådana fuktgivande förfaranden har en positiv effekt på växtens anpassning till nya förhållanden och stimulerar också tillväxt . Men efter att hålet når vuxen ålder är behovet av konstant vattning inte längre nödvändigt. Vid denna ålder behöver växten bara vattnas om den växer i ett ganska torrt och varmt klimat, såväl som på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Gödning och utfodring är ett obligatoriskt steg i vård av en växt. Så, först och främst bör du se till att du har planterat växten i ett område med bördig jord . Annars kommer du inte att se tillväxten och utvecklingen av växten. Men även i detta fall bör man vara noga med att ständigt behålla nivån av näringsämnen och mineraler i jorden. Det rekommenderas att använda komplexa mineralformuleringar som toppdressing. Å andra sidan är det kontraindicerat att använda organiska ämnen - de kan bara introduceras under planteringsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning har flera funktioner samtidigt. Denna process är terapeutisk och profylaktisk, eftersom avlägsnande av vissna blomställningar och andra oanvändbara delar av växten stimulerar tillväxt och utveckling av unga och färska skott. På andra sidan, beskärning påverkar plantans utseende, vilket är särskilt viktigt för dekorativa ändamål.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Som nämnts ovan är det enda möjliga avelsalternativet för malopa frö sätt … Varje växtens blomma bildar upp till 50 små frön, som måste samlas in (detta måste dock göras mycket noggrant för att inte skada fröet). Du kan också använda köpta frön (du hittar dem i nästan alla trädgårdsbutiker). Observera att grokapaciteten för självinsamlat och inköpt material kanske inte är samma, så erfarna trädgårdsmästare föredrar ofta att köpa råvaror för att plantera plantor.

Det är dock strängt förbjudet att omedelbart plantera frön från ett hål i öppen mark. Först och främst är det nödvändigt att så plantor . Efter att växten har vuxit och utvecklats till en tillräcklig storlek kan den planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt valet av plats: den måste vara väl upplyst. Dessutom kan du inte plantera malopa på ofruktbar jord.

En stor mängd näringsämnen och mineraler är avgörande . Se också till att det inte finns något undervatten och grundvatten i det område du väljer, eftersom överflödig fukt påverkar växten negativt och till och med kan orsaka dess död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Malopa, med sina biologiska egenskaper, är en ganska resistent växt. Det kan dock påverkas negativt av vissa skadliga organismer, liksom av sjukdomar (särskilt om reglerna för vård eller plantering har kränkts).

När det gäller skadedjur påverkar följande insekter oftast malopan negativt

Spindelkvalster . Kvalten rånar hålet på alla näringsjuicer. Detta leder till gulning av bladen, liksom deras deformation. För att bli av med insekts negativa påverkan är det viktigt att starta behandlingen vid de första tecknen på en sjukdom. Experter rekommenderar sprutning med insekticidlösningar (till exempel Fitoverm eller Aktellik).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus . Bladlössens negativa inflytande manifesteras i växtens försvagning, nämligen dess stam och lövverk. Förebyggande och botande åtgärder bör likna dem som beskrivs ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nematoder . Till skillnad från de ovan beskrivna insekterna verkar dessa skadedjur inte på växtens antändningsdel, utan på dess rhizom. För att bli av med dem är det nödvändigt att använda läkemedel som Zoolek Capisol, Nemagon eller Karbofos.

Förutom skadliga insekter finns det flera farliga sjukdomar för hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg . Denna sjukdom uppstår på grund av brott mot vårdreglerna. Det är omöjligt att återfukta växten och jorden i vilken malopa växer för mycket. För att bli av med sjukdomen kan du använda svampdödande läkemedel (till exempel "Fundazol" eller "Topaz"). Du kan också använda en mängd olika folkrecept (till exempel avkok och infusioner på lökskal).

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost . Det framstår som fläckar på bladen. Det bör behandlas med Bordeaux -vätska, kopparoxiklorid eller Oxychoma. I detta fall rekommenderas att ta bort alla drabbade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Malopa är en växt som används aktivt i landskapsdesign. Beroende på den specifika typen av blommor kan den användas i en mängd olika dekorativa och konstnärliga kompositioner (till exempel för att skapa mixborders, på rabatter, rutschbanor, klippträdgårdar etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan växten odlas inomhus och dekorera balkonger och loggior med den.

För att göra detta använder du oftast specialdesignade behållare, blomkrukor eller krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om en kombination av hål med andra växter, så som ett komplement till malopa, kan du använda zinnias, ringblommor, kamomill, dahlior, etc. Det är viktigt att vara uppmärksam på färgschemat, liksom förhållandet mellan olika växters storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta används malopes för att skapa den så kallade "rustika" stilen på platsdekoration. Den kan planteras mot bakgrund av flätade staket, staketstaket, runt lusthus och längs gångstigar.

Rekommenderad: