Installera Kaminen I Badet (53 Bilder): Hur Man Installerar Strukturen, Hur Man Installerar Kaminen Korrekt, Steg För Steg -instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Installera Kaminen I Badet (53 Bilder): Hur Man Installerar Strukturen, Hur Man Installerar Kaminen Korrekt, Steg För Steg -instruktioner

Video: Installera Kaminen I Badet (53 Bilder): Hur Man Installerar Strukturen, Hur Man Installerar Kaminen Korrekt, Steg För Steg -instruktioner
Video: DO IT YOURSELF AQUARIUM - CUSTOM FILTER, HARDSCAPE, AND A BONSAI TREE? 2024, April
Installera Kaminen I Badet (53 Bilder): Hur Man Installerar Strukturen, Hur Man Installerar Kaminen Korrekt, Steg För Steg -instruktioner
Installera Kaminen I Badet (53 Bilder): Hur Man Installerar Strukturen, Hur Man Installerar Kaminen Korrekt, Steg För Steg -instruktioner
Anonim

Installation av kaminen är det viktigaste steget i arrangemanget av badutrymmet. Effektiv uppvärmning av ångrummet kan endast uppnås med ett kompetent tillvägagångssätt. För att förstå processen måste du överväga detaljerna i installationen av ugnsstrukturen, liksom algoritmen för allt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Bastuugnar tillverkas med hänsyn till följande parametrar:

  • minimimått;
  • uppvärmningshastighet;
  • minimimängd bränsle;
  • optimalt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap hos bastuugnen är hastigheten på uppvärmning av rummet. Därför ägnas uppmärksamhet åt korrespondensen mellan enhetens dimensioner och byggnadens parametrar. Man bör komma ihåg att ånga är en viktig komponent både för ångrummet och för hela byggnaden.

Uppvärmningshastigheten är direkt relaterad till korrekt förberedelse av platsen för ugnen . Dess klassiska läge i badet bör ge värme för alla lokaler i byggnaden. Det speciella med dessa åtgärder innebär obligatorisk utrustning med en avlägsen bränslekanal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens layout kräver extremt noggrann isolering av konstruktionerna. Detta arbete måste förberedas med de högsta temperaturerna i åtanke. Speciellt varmt i enhetens skorsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av en plats för en spis i ett bad bör bestämmas av ett antal av följande faktorer:

  • spisens designfunktioner;
  • enhetens princip.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjligheten att välja plats är något begränsad av en järnbastuugn med fjärrkontroll. Men moderna alternativ är utrustade med en teleskopisk eldruta. Om det behövs kan längden på en sådan eldning ökas, så alternativen för att välja plats expanderar också. För enhetlig uppvärmning installeras kaminen med hänsyn till spridningen av konvektionsflöden. Det bästa alternativet för att placera kaminen är i ångrummet, med en eldstuga i omklädningsrummet. Således kommer du att uppnå uppvärmning av två rum samtidigt.

Den optimala kostnaden för enheten kan uppnås genom att självtillverka en spis för ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

När du planerar installationen av en bastuugn måste du inte bara ta hänsyn till effektivitet, säkerhet och funktionalitet, utan också till de nödvändiga verktygen.

För att förbättra installationskvaliteten bör du först förbereda:

  • stålplåt (8 mm tjock);
  • ett rör med en omkrets på cirka 50 cm;
  • metallstavar, sektion 100 mm;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • galler, ugn, dörrar;
  • skorsten;
  • varmvattenkranar;
  • en tank för vatten i en volym upp till 1 kubikmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För installation av strukturen, en svetsmaskin, kommer en slipmaskin definitivt att vara till nytta. Det är viktigt att välja alla komponenter i enlighet med befintliga SNiP och PPB. Till exempel rekommenderas inte galvaniserade asbeströr för användning.

Bild
Bild

Hur installerar man det själv?

När du väljer rätt plats för kaminen, ta hänsyn till platsen för de delar som måste vara tillgängliga för periodisk inspektion. Ett golv med isolering, hällt över en grundad bas, i samma byggstadium med en grund, kommer att fungera som en pålitlig och högkvalitativ piedestal. Om golven i badet är obrännbara, till exempel cement- eller betonggolv, behövs inget ytterligare skydd. Brandhämmande material används endast för trägolv.

Om jorden på platsen höjer sig är det inte nödvändigt att lägga för kaminen, som inte är ansluten till fundamentet på skruvhögarna på plattans piedestal. Det kan associeras med basen av badhuset om enheten är ytlig. För bunten är baserna i både ugnen och badet förankrade.

Bild
Bild

Regler för att ordna en piedestal för en spis

Basens mått måste vara 20 cm större än metallugnen med skyddsskärmar Basens höjd måste vara lika med djupet på badfundamentet. Det är tillåtet att fylla den fria delen med tegel.

Den tekniska steg-för-steg-processen innefattar:

  • Förberedelse av gropen.
  • Installation av formning.
  • Armnät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fyllning med cementbruk.
  • Täcker den bundna basen med ett lager av vattentätning.
  • Lägga tegelstenar i flera rader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En separat sockel för värmeväxlaren kan undvikas om stocken och undergolvet har tillräcklig styrka för att bära konstruktionens vikt.

Bild
Bild

Lösningsalternativ:

  • lägga en plåt ovanpå en basaltplåt;
  • lägga en tegel- eller stenbas under spisen;
  • läggning av keramik- eller porslinsplattor.
Bild
Bild

De vertikala delarna som kommer i kontakt med strukturen skyddas av värmebeständigt arkmaterial. De specifika värdena för parametrarna anges i instruktionerna från bastuugnens tillverkare. Värdena hänger ihop med spisens verkliga värmenivå och dess strukturella nyanser.

Bild
Bild

Ugn med fjärrbränslekanal

Tänk på installationen av en fabriksugn med en fjärrbränslekanal, som är bäst lämpad för ett bybad.

Standardinstruktionen förutsätter följande arbetsfaser:

  • arrangemang av en öppning i väggen;
  • värmeisolering av kaminen;
  • brandskydd av väggar;
  • installation av en skorstenkonstruktion.
Bild
Bild

Området nära strukturen är täckt med lera, cementbruk eller flytande glas. Det är redan tillåtet att sätta kaminen på denna grund. Spisens plats är exakt i linje med skorstenens riktning. En öppning förbereds i väggen, intill den plats som är avsedd för den. Den ska vara större än askpannan.

Väggens yta är skyddad med mineralisk isolering av bulk-typ. Väggen intill kaminen är avslutad med ett värmebeständigt material. I rambad, liksom i träkonstruktioner, är korsningsområdet anlagt med tegel. Värmeskyddsplattor limmas ovanpå murverket. För att fixa ugnen används speciella gångjärn, skruvade med ankare.

Bild
Bild

En ideal skorsten bör inte ha svängar och knän, och de första metrarna måste vara gjorda av värmebeständigt stål. För röret är det önskvärt att ha ett hus av värmeisolerande material. Det vanliga raka röret leds ut genom taket. Därför förbereds monteringsöppningar på de angivna punkterna i taket. Utrymmet runt det är fyllt med mineralull och asbestplåt. Röret stängs med ett hölje.

I allmänhet, med rätt tillvägagångssätt, kommer installationen av kaminen att ta två till tre arbetsdagar. Det kommer dock att vara möjligt att använda det på minst sju dagar. Det är nödvändigt att läggningen under fundamentet, skyddssystem får den nödvändiga graden av tillförlitlighet. Att fylla värmaren med stenar är endast möjlig efter 14 dagar. Under denna period ger piedestalen under ugnen den nödvändiga krympningen.

Bild
Bild

Metallugn

Metallugnar för ångbastu ökar i popularitet. Järnmodeller är vedeldade, koleldade och andra typer av bränsle. En av designens positiva egenskaper är dess lilla storlek. Enheten är optimal för placering i små bad.

För en köpt spis, till och med en gjutjärnskamin, krävs ofta inte en monolitisk platta under basen . En annan positiv punkt är att en liten metallstruktur värms upp snabbare. En tegelugn kommer till exempel att värmas upp i 3-4 timmar. Men en tegelugn ger en mer enhetlig uppvärmning av lokalerna.

Bild
Bild

Formerna på metallugnar är:

  • vertikal;
  • horisontell;
  • fatformade och andra intressanta konfigurationer.

Designen innebär obligatorisk närvaro av en varmvattentank och ett nät för värmaren

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmare

Värmare med separat ångrum skapar ett idealiskt mikroklimat för besökare. Därför ägnas maximal uppmärksamhet åt konstruktionen av värmaren.

Hon måste vara:

  • produktiv;
  • säker;
  • kompakt.
Bild
Bild

Reglerna för att ordna en värmare innebär obligatorisk närvaro av:

  • metallbaser;
  • guider för att minska ångflödet.
Bild
Bild

Badstenar läggs vanligtvis på en vattentät bas.

Värmepannor är av permanent typ. Till skillnad från andra typer av kaminer ackumulerar stenfyllningen värme bättre, eftersom den fungerar som en slags förångare. En vätska hälls på stenens yta, som under påverkan av värmen förvandlas till badånga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, om en vattentät spis installeras ovanför eldstaden, kan ånga erhållas under förbränningen av ved och de kommer inte att släckas med vatten. Om kaminen ligger i en enkel låda kan ånga erhållas först efter att bränslet har brunnit ut helt.

Temperaturen på stenar i det första placeringsalternativet kan nå upp till 600 grader och i det andra placeringsalternativet upp till 300-350 grader. Man tror att med optimal placering av stenar bör mjuk ånga inte orsaka brännskador och göra andningen svår.

Bild
Bild

tips och tricks

Trots alla begränsningar av brandsäkerhet är layouten på bastuugnen inuti ångrummet tillåten på olika sätt. Om du till exempel flyttar enheten till ett hörn kan du frigöra mycket arbetsyta. Genom att placera kaminen mitt på väggen kan du installera bänkar och hyllor på sidorna, vilket ökar antalet platser. Det senare alternativet är dock inte särskilt lätt att underhålla och under badprocedurer.

Instruktionerna för installation av kaminen i ett bad förutsätter att enheten är så nära väggen som möjligt. I detta fall måste avståndet till väggarnas brännbara material vara minst en meter. Reglerna för installation av enheten i ett färdigt bad innebär att man markerar platsen med avseende på fördröjningen. Således kommer en jämn fördelning av belastningen på stöden att säkerställas.

Bild
Bild

Träytor är täckta med en skyddande bas, vilket kommer att säkerställa högt motstånd hos trä mot extrema temperaturer. Värmeeffektiviteten är bättre om förbränningsdelen är mycket nära basen. Vissa hantverkare installerar till och med en spis och fördjupar den i golvet med 10-15 cm så att brädorna blir varma. När kaminen är installerad under golvet är det obekvämt att sätta ved i eldstaden.

Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Separata företag är vanligtvis specialiserade på produktion av värme och bastuugnar. Till exempel, " Termosfär " känd för sina aggregat, som har funnits på marknaden i över fyra år. Produkterna är tillverkade av tjockväggiga material med hjälp av innovativ teknik.

Det bästa alternativet för en bastuugn från detta Bashkir -företag " Gorynych 3 " … Modellen är utrustad med ett längsgående förbränningssystem som ger uppvärmning av hela badbyggnaden utan ytterligare panna och värmeradiatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan välkänd tillverkare på hemmamarknaden är företaget " Teplodar " … Den mest populära modellen av detta företag " Taiginka 16 T " … Den lilla konstruktionen kommer att värma ångbastun upp till 16 kubikmeter. Samtidigt är systemet utformat så att både duschrummet och resten av det lilla badhuset blir varma. Recensioner om spisen är mestadels positiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ugnar " Ermak " presenteras på marknaden med ett brett utbud av mönster med olika egenskaper. Värmeutrustning kan köras på ved, el, gas.

Anmärkningsvärda variationer:

  • "Ermak 12" - designad för 6-14 kubikmeter. m ångbad;
  • "Ermak 16" - 8-16 kubikmeter m;
  • "Ermak 24" - 12-24 kubikmeter m;
  • "Ermak 30" - 15-30 kubikmeter m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarna noterar den speciella attraktiva designen av hushållsugnarna " Barbara " … Dessa enheter har säkerställt en stabil efterfrågan och har inga klagomål. Tillräckligt bra recensioner från företaget " Hefaistos ", som producerar fasta enheter för bad upp till 120 kubikmeter. m. Den största fördelen med dessa enheter är hög kvalitet, tillförlitlighet och bra prestanda.

Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Kaminen ligger inne i ångrummet i mitten, med bänkar och hyllor på sidorna.

Bild
Bild

Spis installerad i hörnet av ångrummet, utrustad med en spis för att skapa mjuk ånga.

Bild
Bild

Bastuugn i metall med en eldsköld av metall, som är inbyggd i själva väggen.

Bild
Bild

Bastuugn i tegel. Detta alternativ skyddar dig från brännskador. Spisens värme minskar inte på grund av luftgapet mellan karossen och ytmaterialet.

Rekommenderad: