Plantera Petunior I Torvmossar (32 Bilder): Hur Man Planterar Frön För Plantor Steg För Steg? Steg-för-steg-odling Och Efterföljande Plockning

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Petunior I Torvmossar (32 Bilder): Hur Man Planterar Frön För Plantor Steg För Steg? Steg-för-steg-odling Och Efterföljande Plockning

Video: Plantera Petunior I Torvmossar (32 Bilder): Hur Man Planterar Frön För Plantor Steg För Steg? Steg-för-steg-odling Och Efterföljande Plockning
Video: How To Grow Petunia From Seeds (With Full Updates) 2024, April
Plantera Petunior I Torvmossar (32 Bilder): Hur Man Planterar Frön För Plantor Steg För Steg? Steg-för-steg-odling Och Efterföljande Plockning
Plantera Petunior I Torvmossar (32 Bilder): Hur Man Planterar Frön För Plantor Steg För Steg? Steg-för-steg-odling Och Efterföljande Plockning
Anonim

Petunia är en mycket vacker och utbredd växt. Den förvaras både hemma och i trädgårdar, parker och torg. Det finns många sorter av petunier. De varierar alla i färg, storlek och höjd. Det är fullt möjligt att odla dem på egen hand och du behöver inte vara en erfaren blomsterhandlare för detta. Idag kommer vi att analysera i detalj hur man korrekt planterar denna blomma i torvtabletter och sedan sköter om den ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos torvtabletter

Många har hört talas om trädgårdstillbehör som torvtabletter minst en gång i livet. De är små cylindriska skivor. De är gjorda av flera typer torv med pressning. En ny uppsättning spårämnen och regulatorer som är nödvändiga för att förbättra tillväxten av planterade frön läggs oftast till deras innehåll .… På grund av de komponenter som finns i torvpellets förses dessutom unga skott initialt med alla de ämnen som är nödvändiga för deras tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från utsidan packas alla torvpellets i ett speciellt cellulosanät.

De är impregnerade med speciella antibakteriella ämnen som skyddar fröet från inträngning av eventuella infektioner. Dessutom hjälper nätet att pillret inte förlorar sin koppliknande form under nästa fuktgivande.

Enkelt uttryckt kan moderna torvtabletter som används för att plantera frö spela rollen som både en behållare för framtida plantor och steril andningsbar jord. Under sådana förhållanden kommer växterna att få alla spårämnen som är nödvändiga för dem, vilket bidrar till deras snabba rotning och aktiva tillväxt senare. Det är därför det är möjligt att bevara även de mest nyckfulla och krävande blommorna i torvtabletter, vilket inte alla nybörjare kan handla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att det är mycket enkelt och enkelt att använda torvtabletter. För att göra detta behöver du inte ha specialkunskaper eller ha rik erfarenhet av att arbeta med sådana saker. Med torvtabletter kan du spara mycket av din fritid. De lämnar inte berg av smuts och skräp, så de kan placeras säkert under en vanlig stadslägenhet . En annan egenskap hos torvtabletter är att plantor kan växa i dem under lång tid. Naturligtvis beror mycket här på tabletternas omedelbara storlek och den specifika typen av planterad kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart växten har rotat sig och dess rötter har börjat aktivt bryta igenom gränserna för det extra gallret på kopparna, flyttar plantorna, tillsammans med själva tabletten, till sin permanenta plats.

Fördelar och nackdelar med landning

Många blomsterodlare föredrar för närvarande att plantera en petunia-charm med hjälp av torvtabletter av hög kvalitet. Denna vanliga metod är vansinnigt populär eftersom den har många betydande fördelar. Låt oss ta en titt på dem.

  • Den största fördelen med en sådan landning är att den görs enkelt och tydligt . Även en person som inte har stött på något liknande tidigare kommer att klara av denna fråga.
  • Torvtabletter är "rena" element . De lämnar inte berg av smuts, skräp och jord. Det är därför de kan förvaras säkert i lägenhetsförhållanden, utan rädsla för att göra hemmet smutsigt och oroligt.
  • Som nämnts ovan kan petunia plantor under en lång tid att vara i förhållandena hos en torvtablett . Naturligtvis beror mycket här direkt på vilken typ av växt du har valt.
  • Att plantera blommor i torvtabletter är mycket bekvämt . De är mångsidiga eftersom de fungerar som planteringsbehållare för vidareutveckling av plantor och fungerar som en idealiskt lämplig jord berikad med användbara komponenter, där växten är så bekväm och säker som möjligt.
  • Om du använder torvtabletter blir det definitivt inte vätskestagnation . Detta är av god kvalitet, eftersom den återstående vätskan kan orsaka ruttnande av växtrötterna.
  • Under förflyttningen av den vuxna spiren till en ny plats skadas rötterna praktiskt taget inte , om du använder torvtabletter. Dessa element flyttas helt enkelt till en ny och rymligare plats, utan onödig plockning, och täcks sedan med ett extra lager jord och växer vidare.
  • Du kan hitta olika torvtabletter till salu . Först och främst skiljer de sig i sina direkta dimensioner och diameter. Detta tyder på att dessa element kan väljas för petunier av vilken typ och storlek som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att det är mycket bekvämt och enkelt att odla petunia i torvtabletter. Det kommer att visa sig att spara mycket tid utan att orsaka allvarlig skada på tillståndet hos blomstammarna. Det måste dock komma ihåg att denna landningsmetod är långt ifrån idealisk och har sina nackdelar. Låt oss ta itu med dem.

  • Många odlare anser att det är en betydande nackdel med denna metod för att plantera växter. pris … Om vi pratar om att plantera stora mängder plantor, kan användningen av torvtabletter kosta en ganska slant.
  • Det är inte alltid bekvämt att förvara petunier i torvtabletter, eftersom det senare kan snabbt och enkelt torka ut … Det är därför erfarna blomsterhandlare hävdar att när du använder sådana saker måste du ständigt övervaka plantornas tillstånd.
  • Billigare torvtabletter finns i butiker utan ett särskilt skyddsnät . Naturligtvis ur budgetens synvinkel kan sådana alternativ verka mer lönsamma, men det rekommenderas inte att köpa dem, eftersom sådana produkters användbara egenskaper visar sig vara för obetydliga.
  • Om petunia planteras i en torvkruka, då det måste ses ännu mer noggrant och mer ansvarsfullt . Detta krav beror på att det kommer att vara nödvändigt att hålla plantans fuktnivå under kontroll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Såregler för plantor

Blommor med små frön växer vanligtvis ganska långsamt. I de flesta fall tar hela odlingsstadiet minst 3 månader. Sådd måste göras i slutet av februari eller början av mars. Vid den här tiden bör torvtabletterna redan vara i "full stridsberedskap". Handlingsschemat här kommer att vara enkelt. Låt oss analysera det steg för steg.

  • Det första steget är att torka tabletterna ordentligt för vidare plantering av petuniafrön. Behållarna är nedsänkta i vatten och lämnas där i ungefär en eller två timmar.
  • Vidare måste de redan svullna cylindriska behållarna läggas på en stark plastpall. Var försiktig så att du inte skadar något.
  • Efter det kan pelleterade petuniafrön planteras i de redan skördade och svullna tabletterna.
  • Fröna måste läggas mycket noggrant i små och inte för djupa gropar. Det är lämpligt att placera dem i den centrala delen av cylindriska behållare. Gör detta med en frö per tablett.
  • Försök att inte gräva fröet för djupt. Det räcker med att trycka ner den något.
  • Därefter måste du täcka pallen med en liten transparent plastbehållare eller film.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar det rekommenderas det att ta till dig några användbara råd från erfarna odlare

  • Var uppmärksam på att beläggningen inte fäster hårt vid tabletterna själva . Växter ska "andas" utan hinder på grund av ett högkvalitativt luftgap.
  • Som ett resultat bör hela den resulterande strukturen se ut som ett mini-växthus . Det är önskvärt att placera det på en varm plats där utkast inte "går".
  • Lufttemperaturen i ett improviserat växthus bör inte överstiga +25 grader . Om temperaturregimen ändå är hårdare, kommer petunia helt enkelt inte att stiga.
  • Luftens luftfuktighet måste hållas på en nivå som inte är lägre än 70% .
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att plantera petuniafrön i torvtabletter är mycket enkel och okomplicerad. Det viktigaste är att kompetent förbereda alla nödvändiga komponenter och ge plantorna idealiska förhållanden för att hålla dem. Då kan du förvänta dig bra och friska plantor.

Ytterligare vård

Oavsett vilken sort petunia tillhör, kommer den att behöva ordentlig och regelbunden vård i alla fall. Endast om denna viktiga regel iakttas kan du räkna med att odla riktigt friska och vackra blommor som inte är benägna att frekventa sjukdomar och attacker av parasiter.

Om du tar hand om plantorna i torvtabletter korrekt, kommer du bokstavligen efter en vecka att kunna se de första skotten.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att unga groddar är mycket ömtåliga och sårbara, så under den första tiden måste de uppmärksammas så mycket som möjligt. Se till att det finns tillräckligt med belysning. En måttlig fuktighetsnivå är viktigt, liksom de optimala temperaturindikatorerna som anges ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att torvtabletterna inte torkar ut eller omvänt blir vattentäta. Vattning bör utföras med varmt och fast vatten. Toppdressing behövs inte alls här. Det är nödvändigt att se till att det inte bildas kondens på materialet som täcker behållarna . Om det visas måste du omedelbart ta bort det och sedan upprepa proceduren för luftning av rummet.

Bild
Bild

Det är tillåtet att öppna plantor endast den femte dagen för att odla en blomma. Om du inte följer de enkla vattningsreglerna och inte ger det nödvändiga syreflödet, kan tabletterna lätt bli mögliga.

Spridningen av allvarliga svampsjukdomar kan stoppas om plantorna sprutas med en speciell komposition - "Fitosporin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du transplanterade petunior till tabletter i slutet av vintersäsongen, måste de efterföljande plantorna som bildas i början av mars belysas i ytterligare ordning med hjälp av en lysrör. Petunior måste förses med högkvalitativ belysning i 12 timmar om dagen . Det är tillåtet att öppna växthuset så snart blomman blir starkare och stabilare och flera löv visas på den, om än mycket små.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Nätet som finns på utsidan av torvtabletterna är impregnerat med en speciell lösning som är utformad för att skydda både det inre och det utvecklande lagret av rhizomer från uppkomsten av olika patogena organismer, samt inträngning av farliga parasiter genom väggarna på sidorna. Det är därför som alternativ utan ett sådant rutnät inte bör tas - det blir svårare att odla bra och friska plantor i dem . Tabletterna ska endast köpas väl förpackade. Kontrollera noga att de har ett skyddande polyetenmask. Det är bättre att inte ta varorna utan dess närvaro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att plantera plantor i torvtabletter noggrant, utan att rusa, agera steg för steg. Du behöver inte omedelbart hälla vatten skarpt i plastbrickan där plantorna kommer att ligga, eftersom vätskan som kommer på torven kan tvätta bort alla näringsämnen som finns där. Efter att ha planterat frön i torvtabletter ska du under inga omständigheter strö dem på toppen med ett annat lager jord . Det är bara nödvändigt att pressa plantorna mycket noga i marken och utan onödig ansträngning. Om du strör dem, kommer de snart att ruttna och kommer helt enkelt inte att gro.

Observera att plantor gror mestadels i ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se de första skotten på cirka 5-15 dagar. Ibland går naturligtvis mindre tid, men som regel har allt planterat material bra resultat när det gäller grobarhet. Det är mycket viktigt att komma ihåg att dimensionerna för torvtabletterna själva är oupplösligt kopplade till den enhetliga och gradvisa utvecklingen av plantornas rotsystem . Så i för miniatyrbehållare kommer troligen rötterna att vara trånga och inte särskilt bekväma.

I för stora alternativ är det också lite meningsfullt. Du måste välja de perfekta exemplaren. Du får under inga omständigheter stöta på antydningar till kondens. Om du märker det måste rummet snabbt ventileras tills de våta dropparna försvinner helt. Annars kan aktiv ruttning av plantor eller mögelbildning börja. Efter att ha transplanterat petunien i en ny kruka måste du ge henne cirka 10 dagar, under vilken hon kommer att anpassa sig till andra förhållanden för henne . Spridda ljus bör falla på växten, men direkt solljus bör inte falla på blomman. Du kan mörka petunian lite så att den inte får brännskador från exponering för aggressiv ultraviolett strålning.

Rekommenderad: