Installera En öppen Spis: Installera En Skorsten För Kaminer Med Individuell Uppvärmning, Hur Man Installerar En Skorstenskåpa

Innehållsförteckning:

Video: Installera En öppen Spis: Installera En Skorsten För Kaminer Med Individuell Uppvärmning, Hur Man Installerar En Skorstenskåpa

Video: Installera En öppen Spis: Installera En Skorsten För Kaminer Med Individuell Uppvärmning, Hur Man Installerar En Skorstenskåpa
Video: Hur gör snickaren - Kamin och skorsten invändigt 2024, Mars
Installera En öppen Spis: Installera En Skorsten För Kaminer Med Individuell Uppvärmning, Hur Man Installerar En Skorstenskåpa
Installera En öppen Spis: Installera En Skorsten För Kaminer Med Individuell Uppvärmning, Hur Man Installerar En Skorstenskåpa
Anonim

Kunskap om design av spisar och eldstäder, tillsammans med kompetent installation och korrekt drift, hjälper till att spara pengar som kan läggas på att locka specialister. Innan du installerar eldstaden själv är det värt att studera de rekommendationer som har bevisats genom åren, och sedan kommer resultatet av arbetet med dina egna händer att överraska inte bara nära och kära, utan också branschens proffs.

Särdrag

Om ett beslut fattas att installera en öppen spis i huset är det viktigt att förstå enhetens destruktiva kapacitet, eftersom enhetens säkerhet beror på detta. Skönheten i en låga i en öppen spis är bara en liten del av ett komplext system. Kaminen innehåller många element som är osynliga för ögat. Dess delar kan villkorligt delas in i externa (dekorationer) och interna, som är ansvariga för funktionell lämplighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I form av eldstaden är sådana anordningar kantiga, trapetsformade eller ovala. Typen väljs i enlighet med den effekt som ägaren vill ge till interiören.

Funktionella delar inkluderar:

  • eldstad;
  • skorsten eller rökuppsamlare;
  • kropp, skorstenslåda.

Varje del av härden bestämmer dess energieffektivitet, liksom värmeeffekt och livslängd. För montering av eldstaden är enskilda delar köpta i butiken eller skapade med egna händer av lämpligt byggmaterial lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid montering är det viktigt att uppmärksamma isoleringen av eldstaden. Denna etapp är särskilt viktig om huset är byggt av timmer eller stockar. De heta elementen i eldstaden får inte komma i kontakt med träet, denna regel gäller för golv, väggar och även tak. Med förbehåll för reglerna kommer värmen i eldstaden att lägga till komfort i ett trähus utan risk för brand.

Om kamininsatsen köps från en tillverkningsanläggning är den vanligtvis gjord av gjutjärn eller stål. Gör-det-själv-läggning är möjlig från värmebeständiga tegelstenar. Det är ett pålitligt värmebeständigt material. En öppen spis med insats av gjutjärn skyddas dessutom av eldstensstenar inuti. Denna regel är obligatorisk om kamininsatsen är stål.

Bild
Bild

Funktionellt syfte med enskilda delar

Bränsle laddas i ugnen och antänds. Förbränningsaktiviteten och värmeutsläppets intensitet är direkt sammankopplade med spjället - med en större öppning kommer maximalt med luft in i eldstaden och veden brinner bättre. Om konstruktionen förutsätter en öppen eldslåda behöver inte intensiteten för elden justeras.

Bild
Bild

Ett galler behövs för att reglera lufttillförseln. En viktig punkt är att avlägsna aska i rätt tid, som samlas upp genom gallret i askpannan. Vanligtvis rakes det ut eller skakas ut, beroende på närvaron av ett inbyggt eller utdragbart system.

Kaminen tar bort de uppsamlade förbränningsprodukterna utanför . För att förhindra att gaser sprids inuti huset är skorstenen ofta utrustad med tvingad dragkraft. Det är ett fan. För konstruktion av skorstenen är det endast tillåtet att använda värmebeständiga baser: tegel, keramik, värmebeständigt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inför eldstaden kan du passa in produkten i önskad stil av interiören. Portalen kan vara sten, tegel, marmor. Ovanför rörets del i rummet konstrueras ofta en speciell låda som fungerar som inredning.

Visningar

Det finns många mönster och varianter av eldstäder, men olika system skiljer sig bara i detaljer och proportioner. De mest kända sorterna är franska, tyska och engelska eldstäder.

Franska eldstäder kännetecknas av förfinade former, elegans och charm. En sådan öppen spis betonade inte bara rikedom och lyx, utan fungerade också som en individuell uppvärmningsanordning. Franska klassiska eldstäder är idealiska för hem med högt i tak. Vanligtvis levereras strukturen med en hög och djup vägghylla. Det skjuts speciellt fram för att betona strukturen massiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska varianter kännetecknas av frånvaron av en termisk kupol. Vanligtvis innebär systemet att leda grenröret in i väggen och sedan in i skorstenen. Ett kännetecken för moderna tyska eldstäder är fjärrkontrollen. Eldstäder kan utrustas med ett gassystem av kassetttyp, men det finns också en elektrisk eldstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk engelsk eldstad det är vanligt att tillhandahålla en lutande bakvägg, detta är nödvändigt för att reflektera värme framför portalen. I eldstaden fungerar sidospeglar som reflektorer. Man tror att strukturens trapetsform gör det möjligt att mer fullständigt reflektera värmestrålarna in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstaden i Flandern är mindre utbredd. Det är ett öppet område där bränsle antänds. Röken från förbränningen samlas upp i en speciell rökuppsamlare som hänger med en huva över enheten.

Installationsregler

Reglerna för installation av en öppen spis kräver val av en bra plats. Till exempel är en viktig detalj för hörnalternativ närvaron av en kvarts meter indrag från eldstaden. Detta utrymme bör lämnas för fri cirkulation av syre. Även om det kommer att krävas mycket utrymme, kommer installationen av den här typen av härd att förbättra värmeväxlingen avsevärt.

Bild
Bild

Reglerna förutsätter en exakt beräkning av ugnenhetens dimensioner. Uppvärmningsdelen måste motsvara värmeförlusterna i rummet.

I de flesta alternativ bör de beräkningar som SNiP antar beakta:

  • antal fönsteröppningar;
  • typ av glasrutor;
  • egenskaper hos den använda isoleringen;
  • byggnadens antal våningar;
  • väggarnas tjocklek och material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsreglerna förutsätter att en spis används för att värma ett rum som inte är större än 40 kvadratmeter. m . Förvänta dig inte att värma 100 kvadratmeter med en öppen spis. m i ett radhus. Ett alternativ med en öppen spis på flera våningar är också oönskat. I det här fallet är det omöjligt att säkerställa enhetlig uppvärmning, eftersom varm luft stiger uppåt. Det är bättre att bygga olika eldstäder på flera våningar, om än mindre i storlek.

Den betydligt reducerade storleken på eldstaden i förhållande till rummets storlek kommer att leda till stora temperaturfluktuationer i rummet. En kraftigt ökad storlek på eldstaden kommer att leda till täthet i rummen, samt överanvändning av ved.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reglerna för att välja ugnens storlek för ett specifikt rum förutsätter exakt användning av siffror och indikatorer. Rummets värmeförlust beräknas utifrån värmeförlustindikatorerna på en kubikmeter i rummet - 21 kcal / timme. För beräkningar är det tillräckligt att multiplicera rummets yttre dimensioner med 21. Till exempel i ett trähus kan dessa indikatorer vara 5,5 meter breda, 6,5 meter långa och 3 meter höga. Den konventionella volymen av värmeförluster är 107, 25 * 21 = 2252, 25 kcal / timme.

Det är känt att 1 kubikmeter. m av eldstaden producerar i genomsnitt 300 kcal / timme . Det betyder att värmeförlusten i rummet måste divideras med 300.2252, 25/300 = 7, 5075 kubikmeter. m. Den tillåtna höjden på eldstaden i rummet är upp till 2 meter. Om du delar 7, 5 med 2 får du en yta på kaminen lika med 3, 75 kvadratmeter. m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmarens optimala dimensioner gör att du kan hålla värmen i rummet med en daglig uppvärmning. Om kamininsatsen köps, anges som regel värmeöverföring i standarddesignen. Rörets sektion väljs i enlighet med ugnens kapacitet. I närvaro av en köpt struktur väljs alla komponenter i eldstaden i enlighet med enhetens dimensioner.

Bild
Bild

Montering

När du startar installationsarbetet med dina egna händer är det första steget att avgöra om det valda området för bostadsägande klarar massan av eldstadens struktur. Enhetens grund måste nödvändigtvis motsvara huvens vikt. Eldstens skorsten kan vara en halv meter, om huset är en våning, eller mätare, när huset har ett andra vindsgolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundmaterialet kan vara murverk eller tegelsten . Tegelstenen förs till golvnivån och isoleringsmaterialet läggs ovanpå. Det är tillåtet att använda värmebeständig cementmurbruk för eldstaden. Kroppsmaterialet kan vara sten, metall, tegel, keramik eller en kombination av dessa.

För en tegel spis är en röd, men högkvalitativ eldad tegel lämplig. För murverk är det tillåtet att använda en lera-sandbruk med sömmar på cirka 5 mm.

Bild
Bild

Eldstaden installeras enligt godkänd plan.

För att inte missa något bör du följa en rad enkla rekommendationer

  • Markera med krita konturerna för den framtida enheten på den plats där eldstaden ska installeras.
  • Golvet under eldstaden är förstärkt med en förstärkt cementbeläggning.
Bild
Bild
  • Isolering måste finnas för trägolv.
  • Efter genomförandet av basen är det viktigt att bygga piedestalen korrekt. Det behövs för en eldstad i gjutjärn. En sådan piedestal kan antingen göras själv eller köpas tillsammans med eldstaden.
Bild
Bild

Det är viktigt att använda specialhäftande värmebeständiga blandningar för montering av piedestalen

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ytterligare ett lager isolerande material läggs ovanpå den förberedda basen.
  • Innan installationen av brandlådan påbörjas, installera den på staplarna. Justera sedan exakt till nivån. Ta bort balkarna och fortsätt med installationen av skorstenen i hålet för den.
  • Fortsätt med beklädnaden. Den kan vara gjord av järn eller annat obrännbart och värmebeständigt material. Om murverk väljs måste det vara närvarande längs hela vertikalen, till taket. Ett metallhölje utan beklädnad kan vara ett lämpligt alternativ i landet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skapa ventilationshål. De behövs för att ta bort den uppvärmda luften inuti rummet.
  • Glöm inte en viktig del av eldstaden skorstenen - en speciell avsats eller tand. Det kommer att ge ett bättre syreflöde till toppen av portalen. På så sätt förhindras rökutsläpp från eldstaden till rummet när eldstaden är öppen.
Bild
Bild

Tips

Betong- och silikatstenar som är instabila för höga temperaturer bör inte användas för att utrusta eldstaden. Observera att lerbruket inte kommer att hålla sig till en tegelsten av dålig kvalitet alls, eller att det kommer att fastna extremt dåligt. När man lägger tegel rekommenderas att fukta med vatten. Detta är nödvändigt för bättre vidhäftning med murbruk.

Bild
Bild

Minsta skiktjocklek är 10-15 mm. Styvhet uppnås genom förstärkning med metallstavar eller nät. Tjockleken på gipset på piedestalen bör inte överstiga 1,5 cm.

För luftrörelse i eldstaden måste en öppning finnas . Som regel levereras syre direkt från gatan. För detta förbereds ett hål i väggen eller taket.

Bild
Bild

Utför skorstensinstallationsarbete i enlighet med brandsäkerhetsföreskrifter. Till exempel finns det allmänt vedertagna normer för rörets möjliga avvikelse från det vertikala läget. Vinkelavvikelsen för en längd av fem meter bör inte överstiga 45 grader. Ju längre skorstenens längd, desto mindre avvikelsevärden.

Om enheten är väggmonterad, överväga avståndet till väggen . I ett hus med träväggar bör det vara minst 50 cm, i ett hus med betongväggar - minst 10 cm.

Välj de säkraste stängda eldstäderna för eldstaden. En speciell skärm av brandsäkert glas kommer att bromsa bränningen av ved i härden, medan värmen från brinnande ved fortfarande kommer in i rummet. Avgaser avlägsnas från kammaren in i skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj eldstadssköldar i enlighet med de viktigaste egenskaperna, som är baserade på deras vikt och storlek, samt den angivna brinntiden.

Observera att om du väljer fel element och bryter mot reglerna för installationsarbetet kan det finnas en brandrisk. Observera de minsta finesser av att installera eldstaden i alla steg av det nödvändiga arbetet.

Rekommenderad: