Installera Dörrar (67 Bilder): Hur Man Installerar Det Själv, Installerar Plastmodeller, Hur Man Gör Det Rätt

Innehållsförteckning:

Video: Installera Dörrar (67 Bilder): Hur Man Installerar Det Själv, Installerar Plastmodeller, Hur Man Gör Det Rätt

Video: Installera Dörrar (67 Bilder): Hur Man Installerar Det Själv, Installerar Plastmodeller, Hur Man Gör Det Rätt
Video: Bygghemma.se - Monteringsfilm Enkeldörr 2024, April
Installera Dörrar (67 Bilder): Hur Man Installerar Det Själv, Installerar Plastmodeller, Hur Man Gör Det Rätt
Installera Dörrar (67 Bilder): Hur Man Installerar Det Själv, Installerar Plastmodeller, Hur Man Gör Det Rätt
Anonim

Även i antiken uppfanns strukturer för att omsluta ingången till bostaden. Att öppna och stänga sådana spjäll var naturligtvis en ganska besvärlig affär, men med uppfinningen av detaljer som i hög grad underlättar processen började sådana konstruktioner användas överallt. Idag är det ganska bekvämt att använda entré- och innerdörrar och, om så önskas, kan de installeras oberoende, efter att ha studerat inte bara installationsinstruktionerna utan också dörrkonstruktionernas funktioner.

Bild
Bild

Särdrag

För att dörrarna ska kunna utföra sin funktion och ge bekväma levnadsförhållanden och ägarnas säkerhet måste du förlita dig på vissa standarder när du installerar dem. Det vanligaste är SNiP (byggkoder och föreskrifter). Dessa regleringsdokument beskriver de krav och rekommendationer som måste följas vid installation av dörrkonstruktioner.

Bild
Bild

Standarderna som utvecklades tillbaka på 50 -talet av förra seklet gäller fortfarande idag. Naturligtvis har de under denna tid reviderats många gånger och har nu kommit i en något modifierad form, men de grundläggande kraven förblev desamma och förändrades praktiskt taget inte.

Detta dokument är ganska omfattande, det föreskriver många regler för installation av interiör och entrékonstruktioner av olika modeller.

Bild
Bild

Det finns allmänna regler som gäller både för dörrar installerade i ett rum och för entrékonstruktioner:

  • Vid installation av innerdörrar är det nödvändigt att upprätthålla ett tekniskt gap, som ligger inom 10-15 mm. Dörrkarmen ska vara 3 mm större än skärmen till höger, vänster och ovansida. Mellanrummet mellan dörrbladets botten och golvbeläggningen måste vara inom 10 mm.
  • Enligt SNiP är det inte tillåtet att avvika dörrkarmen med mer än 3 mm. För att placera dörrstrukturen så jämnt och snabbt som möjligt i tid används ofta en speciell glidmall i form av en karm. Sidoramstolparna måste fästas på minst två ställen och vara på cirka 1 meters avstånd från varandra.
  • När du installerar dörrstrukturen är det nödvändigt att komma ihåg att dörrbladet inte blockerar intilliggande öppningar vid öppning. Dessutom måste fönsterluckorna sitta tätt mot lådan när de är stängda. För detta placeras alltid en tätning längs konturen, som utför en barriärfunktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en DIY -installation?

Varje dörrstruktur består av olika element. Den innehåller en låda, duk, plattband, tillbehör (i vissa fall) och tillbehör. Dörrblad kan vara gjorda antingen av ett material och representera en enda monolitisk struktur, eller de består av olika fyllmedel, som fästs ihop med speciella profiler.

Det enklaste sättet är att installera ett dörrblad från ett material med egna händer. Men om du vill installera en struktur från profiler är det bättre att köpa allt material på ett ställe, så att du senare inte behöver lida av justeringen av fyllmedel och profiler.

Bild
Bild

Enligt GOST kännetecknas dörrkonstruktioner av flera parametrar. Dessa inkluderar produktens höjd och dörrkarmen, liksom bredden på blocket och dörrbladet. Dessutom beaktas dörrkonstruktionens säkerhet, beroende på tillverkningsmaterial och metoder för att dekorera dörren, de material som används för tillverkning av relaterade tillbehör (gångjärn, handtag, plattband).

Bild
Bild

Om dörren är gjord av trä, så finns det enligt GOST vissa parametrar som inte bör kränkas. Först och främst är detta träets fuktinnehåll, som inte bör vara mer än 8%.

För att korrekt installera dörren, oavsett om det är entré eller interiör, måste du utföra ett antal förberedande arbeten. Först och främst är installationsplatsen förberedd. Om detta är en öppning och en dörr redan har installerats i den före denna installation, demonteras den gamla strukturen först. Processen börjar med avlägsnandet av plattband och dörrblad, och först då tas dörrkarmen bort. För att processen ska gå snabbare lagras lådan på vissa ställen och cementen går sönder om lådan har cementerats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om analys av rutan inte är en del av dina planer av olika skäl, kan du också installera dörren i den gamla lådan. Det viktigaste är att välja ett lämpligt dörrblad, plattband och beslag efter färg och storlek, samt att korrekt hänga skärmen. I det här rummet måste det öppna utåt.

Efter att ha tagit bort den föråldrade dörrkarmen är det nödvändigt att ordna öppningen.

Som regel är backarna planade, men enligt råd från vissa experter rekommenderas det inte att utföra den så kallade våta finishen om dörrstrukturen är tillverkad av någon form av spånskivor. Denna rekommendation gäller först och främst förberedelsen av öppningen för innerdörren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att installera dörrkonstruktioner inte bara inuti bostaden, utan också utanför, till exempel på trappan. Mycket ofta har flerbostadshus stora vestibuler som förenar flera lägenheter, vars ägare installerar ytterligare dörrar. Installationen av dörren i korridoren utförs som regel av specialister som inte bara utför installationen korrekt utan också samordnar denna åtgärd med alla myndigheter.

Bild
Bild

När du förbereder öppningen för entrédörrarna kan betydande tomrum bildas, som måste stängas med ett tegel planterat i en murbruk. Slitsarna är täckta med cementmortel och utskotten avlägsnas. Under dörrkarmarna i äldre hus, i tröskelområdet, finns det ofta en trästång, som oftast måste tas bort.

I ramhus och bostäder där man använde ihåliga tegelstenar för konstruktion är det nödvändigt att förstärka öppningen med balkar för att undvika snedvridning av både öppningen i sig och väggarna. Ibland är det nödvändigt att minska öppningens bredd, detta görs med hjälp av en speciell stång, som måste sättas in i öppningen och fixeras i väggen med hjälp av ankarbultar från stativets sida med gångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel har dörrkarmen en liten bredd av balkarna, och under installationen är det ofta inte möjligt att täcka hela öppningens tjocklek, därför är ramen installerad med ytterligare element. De är en fortsättning på lådan och är indelade i enkla eller teleskopiska modeller, beroende på infästningsmetod. Teleskopalternativ är mer moderna och praktiska, eftersom de är anslutna till ramen och plattorna med hjälp av speciella spår.

I detta fall sker installationen av kassa utan spik, men för större styrka appliceras lim på baksidan.

Bild
Bild

I vissa situationer ingår inte en fullständig förändring av dörrstrukturen i ägarnas planer av olika skäl, men det är nödvändigt att ändra ytterdörrens utseende. För detta finns det speciella överlägg som gör att du kan uppdatera dörren utan att demontera lådan. Idag finns det olika typer av paneler som är lämpliga för installation inte bara på innerdörrar, utan också på entrédörrar i en lägenhet, privat hus och till och med en stuga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga aspekter

Alla dörrar, beroende på installationsplatsen, är indelade i entré- och interiördesign. Båda är gjorda av olika material och har antingen en gunga eller ett skjutbart öppningssystem. Under installationen beaktas alla designfunktioner, material och naturligtvis installationsplatsen.

Bild
Bild

Entrédörrar är oftast gjorda av metall. Installationen av stålkonstruktioner har sina egna nyanser som måste observeras så att det erhållna resultatet inte sviker ägarna till lokalerna. Stålblocket kan fästas i öppningen på två sätt. I det första fallet används ankarplattor som hållare. I det andra alternativet kan du fixa dörrkarmen med ankarbultar.

Enligt experter är det bättre att använda båda metoderna för en mer tillförlitlig fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Entrédörrar är ofta utrustade med ett extra gångjärn. Som regel är lanthus utrustade med en dubbel struktur. Ett fönster kan förbli stillastående och endast öppet vid behov. Under installationen hängs dörrbladet upp på båda sidor av karmen. För att fixa det fasta fönstret monteras ett lås i bladets nedre och övre delar och ett hål borras i stålramens övre och nedre områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För pansarade entrédörrar med en betydande ramvikt finns som regel mer hållbara baldakiner som inte utsätts för deformation. De vanligaste gångjärnen är av den dolda typen. Deras antal är som regel mer än två stycken, och i vissa exemplar är skärmen monterad på 4 baldakiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanserna för att installera vestibyldörrar beror på materialet från vilket strukturen är gjord. För metalldörrar sammanfaller alla aspekter med installationen av metallkonstruktioner. Men ibland installeras strukturer gjorda av andra material i vestibulen. Oftast är det glasdukar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av glasdörrar är möjlig utan att montera karm. Hängande öglor kan fästas på en vägg, tak eller till och med golvet. Glas är ett av de material som inte kan skäras om måtten är felaktiga. Dessutom kan glasdörrar inte göras själv, de görs vanligtvis på beställning.

Glas används mycket ofta som en insats i aluminiumkonstruktioner, vars installation beror på hur fönstret öppnas. För gångjärniga gångjärnsstrukturer skiljer sig installationen inte mycket från installationen av ståldörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns regler för glidalternativ. Dörrarna i sådana strukturer rör sig fritt med hjälp av en rullmekanism längs styrningarna. Antalet dörrblad kan variera från 1 till 4. För dubbelbladiga strukturer är användningen av kupédörrar oftast karakteristisk, som, till skillnad från en glidstruktur, där dukarna går längs en styrning, har två styrningar, och varje blad rör sig inte bara längs sin egen linje, utan kan också nå motsatta sidan.

Bild
Bild

Skjutdörrar används oftast i automatiska konstruktioner som installeras på platser med hög trafik. Vid installation av sådana konstruktioner installeras alltid rörelsesensorer. Dessutom är sådana system utrustade med ett elektromekaniskt lås, nödbatterier och en driftlägesväljare. Installation av sådana strukturer är en svår uppgift och utförs därför alltid av professionellt utbildade personer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En typ av glidstruktur är ett hopfällbart alternativ. Själva strukturen är en duk som är förbunden med gångjärn. De rör sig längs de installerade guiderna med hjälp av rullar. Det yttre fönstret är fäst på ramen med gångjärn. Installationen av vikningsstrukturen är identisk med installationen av skjutsystem.

Bild
Bild

Installation av gångjärnsdörrar har små skillnader beroende på vilken typ av duk som används. För plastkonstruktioner av PVC- och MDF -skivor är det nödvändigt att utföra mätningar mycket exakt, eftersom duken som är felaktigt vald i storlek inte kan trimmas senare. När du installerar en konstruktion i en öppning är det alltid nödvändigt att kontrollera handtaget och låset, samt graden av vidhäftning av dörren till stödbenen och tröskeln.

Bild
Bild

I vissa fall krävs det att dörren öppnas för att installera dörrar i en lägenhet. Detta är gjort för att installera en standarddörr med en höjd av 2 m till badrummet. Det finns en tröskel i dessa rum. Som regel har den en höjd av minst 5 cm, och därför passar en produkt med en standardhöjd inte in i öppningen. Om det inte är möjligt att öka öppningens höjd kan du förkorta dörrbladet, särskilt om det är av massivt trä och förberett för målning.

Bild
Bild

Monteringsmetoder

Fästelementen beror på dörrmodellen. Gångjärn används för att säkra svängstrukturerna. Med deras hjälp är dörrbladet upphängt i vertikalt läge. Ena sidan av gångjärnet skruvas fast på skärmen och den andra fästs på dörrkarmen med självgängande skruvar. För lätta konstruktioner är två slingor tillräckliga, och för tyngre dukar används som regel tre öglor. För att fästa öppna öglor behövs inga speciella enheter, och en mall används för slutna typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används en fjäder för att fästa duken i svängstrukturer. I ena änden är den fäst vid dörrbladet och i den andra änden till karm. Oftast installeras de i institutioner på ytterdörrarna för att eliminera risken för ett öppet fönster. När den öppnas sträcker sig fjädern, och så snart fönstret släpps återgår dörren till sitt ursprungliga läge.

För glidsystem används rullar och specialprofiler som fästelement. Beroende på vilken typ av glidningssystem kan duken på rullar flytta både längs en styrning, fixerad upptill och längs två styrningar, där den nedre profilen också läggs till.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Justering

Du kan justera innerdörren själv och utan hjälp utifrån.

Efter att dörrbladet hängts på gångjärnen är det nödvändigt att justera mellanrummen mellan karm och dörrblad. För att göra detta är verandan installerad på ett sådant sätt att lådan över hela planet berör en del av lådan. Vid kontroll trycker vi på dörrens övre och nedre delar samtidigt och ser att den”inte spelar”.

Bild
Bild

Det är också nödvändigt att kontrollera dörrens nivå. För detta öppnas dörren i olika bredder och utvärderas. Ett korrekt installerat blad ska inte röra sig från en given punkt.

Bild
Bild

Monteringssatser

För att underlätta installationen av dörrstrukturen kan du använda en färdig uppsättning bestående av olika tillbehör som krävs under installationsprocessen. Med installationssatsen kommer alla nybörjare att installera dörren korrekt, och viktigast av allt - snabbt.

Idag säljs olika färdiga kit som är utformade för olika typer av dörrar. Med deras hjälp kan öppningens inriktning undvikas. Dörrkarmen är perfekt fastsatt och fast fixerad i öppningen vid 6 punkter. Användningen av dessa enheter gör att du kan ställa in luckorna mellan lådan och duken så exakt som möjligt. Och ett annat viktigt argument till förmån för denna uppsättning är möjligheten att använda dörrstrukturen utan att vänta på att skummet torkar helt.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att installera dörrstrukturen, även i köket, även på toaletten, behöver du en obligatorisk uppsättning verktyg. Dessa inkluderar byggnadsnivå, skruvmejsel, hammare. Men i vissa fall kan du behöva en router eller fräs för att noggrant bearbeta kanten på dörrbladet.

Ofta krävs en geringssåg som ett extra verktyg. Med dess hjälp kan du såga timret för lådan korrekt enligt schemat. Sågning utförs både i en rätt vinkel och i en given vinkel. Dessutom, med en geringssåg, förutom trä, kan du skära plast och aluminium.

Bild
Bild

Dimensioner

Det finns en tabell där dörrbladets installationsmått anges. Som regel motsvarar de en viss öppningens storlek.

Canvasstorlek (i cm) Öppningsstorlek (i cm)
Bredd Höjd Bredd Höjd
55 till 60 200 63-72 205-210
70 77-82
80 87-92
90 97-102
2*60 Från 130
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsordning

För att kunna installera dörren korrekt är det nödvändigt att förbereda alla konstruktionselementen, nämligen lådan, dörrbladet, låsspärren, handtagen och att slutföra allt arbete steg för steg.

Bild
Bild

Först måste du förbereda dörrkarmen. Det kan köpas tillsammans med dörrbladet, eller du kan göra det själv. Tillverkningstekniken är enkel. Detta kommer att kräva minst tre balkar. En behövs som en falsk rack, den andra stången är gångjärn och den tredje används som en sänggavel. Om en låda med en tröskel behövs måste ytterligare ett virke läggas till strukturen. När den monteras liknar en sådan låda en rektangel.

För korrekt montering av lådan måste du placera balkarna på golvet och klippa dem i storlek. Skåran kan göras på två sätt. I det första fallet skärs de vertikala stolparna och sänggaveln i en vinkel på 45 °, och i det andra görs snittet i en rätt vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den förberedda lådan sätts in i öppningen och fixeras (tapeter ska limmas i förväg). Kilar sätts in mellan öppningen och lådan för att lämna ett litet gap. Vi markerar rutan efter nivå, nivåer den vid behov.

Använd polyuretanskum för att fylla utrymmet mellan lådan och väggen från botten till toppen efter att du täckt lådan. Därefter måste du förbereda duken för baldakinen. För att göra detta skär vi låset i ena sidodelen och i de andra gångjärnen och hänger duken efter att skummet torkat.

Bild
Bild

Recensioner

Enligt många recensioner av ägarna till lägenheter och hus är det en ganska genomförbar uppgift att installera dörrstrukturen på egen hand. Det viktigaste är att korrekt mäta öppningen och förbereda de nödvändiga verktygen. Att följa steg-för-steg-instruktioner och ta hänsyn till alla nyanser av installations- och källmaterial, enligt majoritetens mening är det möjligt att montera inte bara innerdörrar utan också entrékonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Framgångsrikt installerade strukturer inkluderar alternativ som inte bara är korrekt installerade när det gäller geometri, utan också dörrar som passar bra inuti lägenheten. Dessa inkluderar inte bara inredningsdukar utan även entrékonstruktioner installerade både i en lägenhet och i ett privat hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En framgångsrikt installerad ytterdörr ska inte bara vara stark och pålitlig, utan också vacker både utanför och inuti lokalerna.

Rekommenderad: