Lindkvastar För Ett Bad: Fördelar Och Skador. Hur ångar Man Lindkvastar Korrekt? Hur Ska De Lagras Och Användas?

Innehållsförteckning:

Video: Lindkvastar För Ett Bad: Fördelar Och Skador. Hur ångar Man Lindkvastar Korrekt? Hur Ska De Lagras Och Användas?

Video: Lindkvastar För Ett Bad: Fördelar Och Skador. Hur ångar Man Lindkvastar Korrekt? Hur Ska De Lagras Och Användas?
Video: Spiritual Benefit Of Salt Bath [Do This For QUICK Favor Today] 2024, Maj
Lindkvastar För Ett Bad: Fördelar Och Skador. Hur ångar Man Lindkvastar Korrekt? Hur Ska De Lagras Och Användas?
Lindkvastar För Ett Bad: Fördelar Och Skador. Hur ångar Man Lindkvastar Korrekt? Hur Ska De Lagras Och Användas?
Anonim

I många länder uppskattas ett ryskt bad. Den använder många redskap: hinkar, hinkar, slevar, slevar, muggar. Men det viktigaste är att du inte kan klara dig utan en kvast i ångrummet. En mängd olika produkter används i badet: björk, ek, barr, nässla, eukalyptus, malört och många andra. Låt oss bo på lindkvastar för ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Det är allmänt känt att lind är en medicinsk växt … Dess blommor används som behandling och förebyggande av många sjukdomar: förkylning, bronkit, tonsillit, liksom ett diuretikum och febernedsättande medel. Därför är en lindkvast utan tvekan användbar. Dess användning hjälper till att eliminera sömnlöshet, huvudvärk, lindrar stress, lugnar, mjukar upp huden, gör håret glänsande och silkeslen.

Skadan av en lindkvast kan bara vara vid individuell intolerans mot denna växt . Dessutom är en person med hjärt -kärlsjukdomar strängt förbjudet att besöka ångbadet.

Tyvärr har vi färre och färre lindar och lindkvastar blir en sällsynthet bland bastuälskare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd av lind

Lindgrenar klipps i början av blommande träd. Detta kommer att vara annorlunda för olika regioner . I grunden sker massblomningen av lind under perioden från slutet av maj till början av juni. Vid denna tidpunkt aktiveras alla växtkrafter i växten, så en kvast med lindkvistar kommer att ha maximalt användbara ämnen.

För ämnen bör unga skott med ljusa blad klippas från trädet … Längden på sådana grenar bör nå 40-50 cm. Skörd bör göras på morgonen i torrt, kallt väder. Att klippa sticklingar täckta med dagg eller fukt efter regn kommer att göra dem svarta när de torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste välja ett träd noggrant: den måste vara frisk, fri från torrrötning, rost och skador på insekter. Bladen ska hålla fast vid grenarna, utan att falla av när de skakas.

Det är bäst att klippa skotten från träd som växer i skogar . Om detta inte är möjligt måste du välja träd som växer långt från trafikerade vägar, fabriker, ekologiskt ogynnsamma platser.

Kapade lindgrenar måste bindas in buntar och skicka till tork … Arbetsstyckena ska torkas i suspenderat tillstånd med snittet uppåt. För detta är en vind, skjul eller omklädningsrum lämplig.

Om det inte finns någonstans att hänga upp arbetsstyckena kan du lägga dem på hö eller halm, vilket ger fri luftåtkomst från alla sidor och undviker hög luftfuktighet. En ordentligt torkad lindkvast kommer att ha en svag träaktig honungsarom och en naturlig gulgrön färg ..

Detta badtillbehör kan lagras i 3-4 år, men du måste ta hänsyn till det faktum att dess läkande egenskaper minskar varje år även under idealiska lagringsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsregler

Du kan lagra lindkvastar på olika ställen och på flera sätt

  1. Hängande förvaring . Med andra ord, där råvarorna torkades, lämnades de färdiga produkterna där. Men samtidigt måste du se till att det finns ett avstånd på 15-20 cm mellan dem för ventilation. Det är knappast värt att påminna om att rummet ska vara torrt.
  2. Under pressen … Arbetsstyckena ska läggas ut på en plan yta, täckt med plywood eller brädor och pressas ner med en last. När de förvaras på detta sätt blir kvastarna platta och fläktformade.
  3. Inslagna i papper eller polyeten … Om det finns många ämnen av lindkvastar och det finns lite lagringsutrymme, är denna metod lämplig. Men innan dess måste arbetsstyckena torkas väl för att undvika uppkomst av mögel eller sönderfallsprocesser. Varje kvast bör förpackas i papper eller polyeten och sedan staplas ovanpå varandra i en låda eller på en hylla.
  4. Frysta . Det bästa sättet att bevara lindens fördelaktiga egenskaper och dess friskhet. I detta fall behöver lindgrenar inte torkas efter skärning. De måste bindas i buntar omedelbart efter insamlingen och förvaras i frysar. Ett besök på ett badhus med en "nyfryst" kvast kommer att ge många fördelar och nöje.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ångar jag ordentligt?

En lindkvast kan användas flera gånger, men för detta måste du veta hur ånga ordentligt . Endast torra kvastar bör utsättas för denna procedur. Färsk kan användas omedelbart, och fryst måste tas bort från frysen och lämnas i rumstemperatur tills det är helt avfrostat.

Kvasten kan ångas med följande metoder

  1. Du måste ha två bassänger . Den ena med varmt vatten, den andra med kallt vatten. Först måste kvasten sköljas i rent vatten för att tvätta bort eventuell smuts eller damm på den och sedan nedsänkas i kallt vatten i 2-3 minuter. Därefter doppas produkten i en skål med varmt vatten i 4-5 minuter. Efter den angivna tiden hälls kvasten med kokande vatten, täcks med en handduk och lämnas så i 10 minuter. I detta fall måste kvasthandtaget förbli torrt.
  2. Den torra produkten tvättas noggrant med kallt vatten, men de gör det försiktigt så att blomställningarna och bladen inte flyger runt . Sedan tar de varmt vatten (80 grader Celsius) i en behållare och lägger en kvast där i 20-30 minuter. Vänta tills sticklingarna får sin ursprungliga mjukhet. Därefter kan lindkvasten användas för sitt avsedda ändamål.
  3. En tidig metod för att förbereda en lindkvast, där en torr kvast ska läggas i kallt vatten i flera timmar . Vik sedan in den i en fuktig handduk och låt den stå över natten. På morgonen, veck ut och häll över med kokande vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Experter rekommenderar att du bekantar dig med några tips innan du går till badhuset med en lindkvast

  1. Om vattnet, där lindkvasten ångades, hälls på en het spis, får du en ånga som inte bara är doftande och behaglig, utan också har fördelaktiga effekter: lugnande, avkopplande, vilket gör andningen lättare.
  2. En lindkvast hjälper till att läka mindre hudskador: sår, repor och läkning av utslag.
  3. Detta badtillbehör kan endast användas andra gången du går in i ångbadet. Och glöm inte att den alltid ska vara våt, så oftare ska du doppa den i en skål med varmt vatten.
  4. För att undvika brännskador måste ånga injiceras med en lindkvast mycket noga.
  5. Piska inte med en kvast i bröstområdet (endast lätt strykning är tillåten).
  6. Man måste komma ihåg att en lindkvast inte är avsedd för piskning och spridning av blod, som många av misstag tror. En badkvast har som funktion att hjälpa till att cirkulera varm ånga (ibland berör inte kvasten kroppen), att släppa ut eteriska oljor och fungera som ett lätt massageverktyg.
Bild
Bild

Genom att följa dessa rekommendationer för beredning, lagring och användning av lindkvastar kan du njuta av att besöka badhuset och förbättra din hälsa.

Rekommenderad: