När Skördas Lindkvastar? Hur Man Monterar En Kvast För Ett Bad? Upphandlingstid. Hur Stickas Och Kokas De? Hur Gör Man En Samling Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: När Skördas Lindkvastar? Hur Man Monterar En Kvast För Ett Bad? Upphandlingstid. Hur Stickas Och Kokas De? Hur Gör Man En Samling Korrekt?

Video: När Skördas Lindkvastar? Hur Man Monterar En Kvast För Ett Bad? Upphandlingstid. Hur Stickas Och Kokas De? Hur Gör Man En Samling Korrekt?
Video: Просто и легко вяжем берёзовый веник для бани. Банный веник из берёзы. Заготовка веника в баню летом 2024, April
När Skördas Lindkvastar? Hur Man Monterar En Kvast För Ett Bad? Upphandlingstid. Hur Stickas Och Kokas De? Hur Gör Man En Samling Korrekt?
När Skördas Lindkvastar? Hur Man Monterar En Kvast För Ett Bad? Upphandlingstid. Hur Stickas Och Kokas De? Hur Gör Man En Samling Korrekt?
Anonim

Det finns inget större nöje än på en hård, frostig vinterdag att ta ett ångbad och känna den delikata, fräscha lindedammen, som påminner om en varm sommar doftande med naturens dofter.

Våra förfäder var helt klart finsmakare och byggde lindhus och bastur, för att inte tala om lindbuljonger och kvastar . Numera återupplivas lindkvastar som förskjuter ek- och björktillbehör. Även om det med rätta kan hävdas att sådana kvastar är en uråldrig klassiker, som traditionellt och helt berättigat användes av våra förfäder för att bota olika sjukdomar och besvär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upphandlingstid

Tillsammans med ek- och björkkvastar skördas i dag alltmer lindkvastar för ett bad. Slaverna visste om deras fördelar sedan antikens Ryssland och använde dem på samma sätt som andra badmedel . Modern forskning har fastställt att en sådan uppmärksamhet från våra förfäder på lind är ganska berättigad. Det visar sig att bladen på detta vackra träd innehåller cirka 30 flavonoider som tillhör polyfenolgruppen, som är kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen av naturligt ursprung. Linden är också laddad med glykosider (tiliacin och hesperidin), fytoncider, karoten, eteriska oljor och saponiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våra förfäder trodde ganska rimligt att lindkvastar är överlägsna björk- och ekmän när det gäller deras fördelaktiga effekt på människors hälsa.

Lindblad förstärker effektivt processen att ta bort negativt aktiva ämnen från organen, särskilt vid förkylning eller berusning. Som framgått leder genomförandet av tre eller fyra ångbadprocedurer till intressanta resultat.

  1. Immunitetsnivån ökas märkbart, vilket är extremt viktigt under säsongerna med frekventa manifestationer av förkylning.
  2. Kroppens ton och dess allmänna välbefinnande förbättras märkbart, eftersom toxiner elimineras intensivt.
  3. Mindre skador och nötningar läker mycket snabbare.
  4. Akne på kroppen försvinner när patogener dör och deras reproduktion slutar.
  5. Ångor av eteriska oljor förbättrar andningsorganets funktion, vilket är viktigt vid astma eller bronkit.
  6. Minskar smärta i muskulatur och artikulära system. Idrottsläkare vet om detta och använder effektivt denna egenskap av lind i praktiken.
  7. Linden eliminerar framgångsrikt manifestationer av smärtsyndrom vid reumatism och sjukdomar av neurologiskt ursprung.
  8. Lindkvast lyfter verkligen stämningen, tämjer utvecklingen av depressiva symptom och migrän.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lindkvistar samlas vanligtvis i den nordvästra delen av landet, men lind växer ofta i de norra delarna av Ryssland. Linden är en långlever; trädet lever upp till 400 år.

Under blomningsperioderna uppstår doftande dofter och luften är klart fräschare. Frukter visas efter ungefär en halv månad av blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vid denna tidpunkt som beredningen av kvastar görs, för under blomningen i de växande grenarna sker det mest intensiva saftflödet, där olika mikroelement finns rikligt.

De förbereder falska "massörer", styrda av ett antal regler

  1. Samlingen av kvistar börjar i maj och slutar i början av juli.
  2. På kvällen före skörden är regn oönskat. Dagarna är torra och inte särskilt varma.
  3. Unga och små kvistar av ljusa nyanser, högst 50 cm långa, bryts eller skärs noggrant, och de stickas efter torkning eller färska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter beredningen av "massageapparater" från lind rekommenderas att de inte lagras längre än tre år. I slutet av denna period kommer de inte längre att ge den förväntade effekten. Korrekt förberedelse gör att en kvast kan appliceras 2-3 gånger . Själva lindkvasten är mjuk, så det är bättre att lägga till några ek- eller björkkvistar till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur samlar man ihop korrekt?

Den korrekta insamlingen av lindgrenar för ett bad utförs när den mest aktiva tillväxten av träd observeras - det är vid denna tidpunkt som den produktiva cirkulationen av spårämnen sker i hela växtens kropp. Det är bättre att skörda en solig dag - de ljusa strålarna i ljuset ökar intensiteten i fotosyntesprocessen och mängden användbara komponenter i trädet . Det är inte värt att plocka grenar - det är så lätt att skada växten. Det är nödvändigt att samla unga kvistar som dök upp i år. Skär av dem vid basen och lägg dem sedan för att torka.

Den faktiska insamlingsfaktorn är inte bara tiden, utan också platsen för att skörda grenarna . Vi rekommenderar att du väljer lundar som ligger längre bort från vägarna. Om växten växer i en sommarstuga är det också tillåtet att använda den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att samla det på morgonen. Det är tillåtet att bryta grenar med dina händer på det mest exakta sättet, vilket gör att du kan minska förlusten av juice från de samlade grenarna, liksom deras utsläpp från trädet. Du kan klippa dem redan när du stickar en kvast.

Den maximala mängden spårämnen som behövs för kroppen finns i lindblad och blomställningar som samlats under trädets blomningsperioder. Det är fullt möjligt att kombinera samlingen med processen för gallring av park- och trädgårdsträd, som utfördes under samma period.

Bild
Bild

De lindade arterna blommar vanligtvis i två veckor i juni - juli . För varma dagar förkortar blomningstiden, och detta är viktigt att tänka på när du planerar skördearbete. För skörd väljs speciellt dagar då de flesta blommorna har blommat ut eller ett litet antal av dem fortfarande är i spirande fas. Naturligtvis är det nödvändigt att undvika att samla grenar som påverkas av skadedjur och fytopatogener, liksom grenar med mogna frukter. Råvaror som är våta efter dagg eller regn blir mycket mörka under torkning.

När du skördar kvastar bör du inte fälla träd eller stora stora grenar, vilket orsakar irreparabel skada på dessa ädla växter

Bild
Bild

Ångning och torkning

Som nämnts är lindgrenar mjuka och lätt sårbara. Därför är det inte värt att brygga dem i kokande vatten och växlande temperaturer - detta kan omedelbart leda till att känsligt löv faller.

Innan blötläggningen sköljs kvasten försiktigt i kallt vatten, vilket tar bort eventuellt damm och smuts (en stark ström av vatten kommer att få lövverket att falla av).

Bild
Bild

Du kan göra den korrekta blötläggningen av en kvast genom att följa ett antal regler. En kvast måste inte bara vara ordentligt förberedd, utan också användas korrekt.

  1. Den optimala temperaturen för "ånga" en kvast är inte högre än 80 ° C. Överdrivet varmt vatten kommer att skada lindkvistar.
  2. För att undvika förlust av färg och bladfall är det bättre att skölja kvasten noggrant i kallt vatten (du kan skölja den i ett bassäng).
  3. Blötlägg inte kvasten vid temperaturer upp till 80 grader i mer än 20 minuter. Annars kommer den att förlora sin doft och andra användbara egenskaper.
  4. Om lindaromen inte utvecklas inom 20 minuter, är det värt att föra kvasten till en glödhet ugn och dra i cirka 2 minuter.
Bild
Bild

Produkten är nu klar för massagebehandlingar. Starka klappar bör undvikas om kvasten inte är förstärkt med björk- eller ekkvistar. Massagen ska vara lätt, från huvudet och sluta med fötterna. Massera först med mjuka drag, gå sedan vidare till lätt vispning.

Problematiska delar av kroppen masseras genom att applicera en kvast och hålla den, vilket är särskilt effektivt för smärta i lederna och nedre delen av ryggen . Betydande förändringar i din hälsa kommer tydligt att märkas inom en månad, om du besöker badet regelbundet.

Bild
Bild

Stickning

Lindgrenar stickas i kvastar direkt efter en kort torkning av råvaran på en skuggig plats. Grenarna ska skyddas från direkt exponering för ultraviolett strålning och stark luftfuktighet ., först då kommer det att vara möjligt att bevara den naturliga färgen på blomställningarna och kvastens löv - mjuka nyanser av gula och rika gröna toner.

När de bildar kvastar stickas de, placerar tjockare grenar inuti och tunna utanför. De är stickade av färska ämnen och från tidigare torkade i ett mörkt, torrt och ventilerat rum.

Bild
Bild

I detta fall viks de krökta kvistarna genom att böja sig in i kvasten för att bilda en tät fläkt. Efter gjutningen är handtaget stickat: för detta knyts grenar med en tät fläta vid kvastens bas från dess förtjockning och något högre, vid övergången till fläkten. Handtagets bredd ska vara 1, 5-2 handflator. Vid skärning är det bekvämare att använda en beskärare för att hålla grenarna lika långa.

Torkning utförs i ett mörkt, välventilerat område . Sol exponering för arbetsstycket är helt uteslutet. För att snabbt eliminera fukt läggs kvastar i en rad på halm, vilket absorberar fukt väl.

Bild
Bild

Kvastbildning är en smaksak, för vissa är det svåra alternativet bättre, men för andra är mjuka produkter att föredra . Detsamma är fallet med kvastarnas form.

Doften av en lindkvast är svag, men doften är subtil och behaglig, den har en honungsmak. Naturligtvis lyser inte köpta kvastar med sådan kvalitet, så det är bättre att skörda dem själv.

Rekommenderad: