Björkkvastar (15 Bilder): är De Bättre än Ekkvastar? Kvastarnas Fördelar Och Skador För Ett Bad. Egenskaper Hos Björkblad. Hur Förvarar Man Kvastar?

Innehållsförteckning:

Video: Björkkvastar (15 Bilder): är De Bättre än Ekkvastar? Kvastarnas Fördelar Och Skador För Ett Bad. Egenskaper Hos Björkblad. Hur Förvarar Man Kvastar?

Video: Björkkvastar (15 Bilder): är De Bättre än Ekkvastar? Kvastarnas Fördelar Och Skador För Ett Bad. Egenskaper Hos Björkblad. Hur Förvarar Man Kvastar?
Video: БЕРЁЗА: Лесная невеста | Интересные факты о березах и флоре планеты | Энциклопедия растений 2024, April
Björkkvastar (15 Bilder): är De Bättre än Ekkvastar? Kvastarnas Fördelar Och Skador För Ett Bad. Egenskaper Hos Björkblad. Hur Förvarar Man Kvastar?
Björkkvastar (15 Bilder): är De Bättre än Ekkvastar? Kvastarnas Fördelar Och Skador För Ett Bad. Egenskaper Hos Björkblad. Hur Förvarar Man Kvastar?
Anonim

En kvast gjord av löv och grenar är en integrerad egenskap hos ett ryskt bad, utan det kommer processen med ångning och rengöring att betraktas som ofullständig. En sådan produkt kan tillverkas av släta grenar av träd och buskar: al, tallnålar, gran, eukalyptus, nässla, ek. De vanligaste är dock björkbadkvastar. Vi kommer att prata om dem i den här artikeln.

Bild
Bild

Fördel och skada

Badkvastar av björkblad har stor nytta. Med deras hjälp kan du:

  • rensa porerna, bli av med salter och gifter i kroppen;
  • förbättra hälsan vid problem med andning och ENT -organ;
  • minska ledinflammation, slappna av musklerna;
  • rengöra huden, bli av med akne, irritation;
  • ge håret styrka - björkblad har en fördelaktig effekt på håret inifrån, vilket gör det mer hållbart och elastiskt.
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att björklövverk innehåller en enorm mängd användbara ämnen: de flesta vitaminer, fettsyror, eteriska oljor, spårämnen och mycket mer. Under ångningen kommer bladen att fastna på kroppen, du behöver inte ta bort dem . Experter tror att det är så här den bästa effekten uppnås.

Trots att en björkkvast har många användbara egenskaper, används den oftast för att rengöra luftvägarna. Detta kan jämföras med inandning: de viktigaste komponenterna i björk tränger in i lungorna, vilket stimulerar slemfrisättning, så att en person blir snabbare av med andningsproblem. Detta är ett utmärkt botemedel för personer med bronkit, tuberkulos, astma . Det är också perfekt för rökare.

När det gäller skadan hos en björkkvast existerar den praktiskt taget inte, förutsatt att produkten är korrekt förberedd . Det bör dock noteras att björk innehåller hartser som, om de används för ofta, kan påverka njurarna och magen negativt.

Därför, människor som lider av sjukdomar i dessa organ, är det bättre att välja ett annat alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med ekkvastar

Det är ganska svårt att säga entydigt vilken kvast som är bättre - björk eller ek. Trots allt används dessa träds lövverk för olika ändamål, det har en annan sammansättning. För att slutligen bestämma valet är det värt att känna till egenskaperna hos de beskrivna råvarorna.

  • Björkblad kan effektivt rena luften i ångrummet. Forskning bekräftar att luften i björkdungar inte är mindre ren än i barrskogar. Ek har inte sådana egenskaper; det finns mycket mindre värdefulla eteriska oljor.
  • Björkkvastar kommer att bli ett universalmedel för dem som länge tappat hoppet om att klara av akne, akne, tråkigt hår. Ekkvastar har samma egenskaper, de hjälper också till med utslag, små sår, suppurationer.
  • Om du behöver slappna av dina muskler och återställa dem till det normala måste du välja björk. Men de som lider av högt blodtryck bör definitivt prova ek.
  • Ekblad är större i storlek, så en sådan kvast värms upp snabbare. Människor som älskar intensiv värme kommer definitivt att vara nöjda med denna kvalitet. Men försiktighet måste också iakttas: vid hjärtsjukdom kan en våg av brinnande ånga ganska orsaka skada. Dessutom är ekkvastar mycket tyngre än björkkvastar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förbereder?

För att en kvast för ett bad bara ska ge fördel och tjäna den tilldelade tiden måste den vara ordentligt förberedd. Den första och främsta regeln är rätt samlingsplats . Du bör inte gå efter råvaror i staden, i ett område som myllrar av fabriker och växter, i området där företagets avfall dumpas. Det bästa stället att samla på är en ren skog med soliga ängar. En björk odlad på din egen tomt är ännu mer lämplig.

Den optimala tiden för råvaruanskaffning är juni . Det är under denna period som den maximala koncentrationen av näringsämnen observeras i lövverket. Experter rekommenderar gråtbjörk, som ofta finns nära vatten. När det gäller valet av grenar måste du klippa dem som ligger närmare marken. Grenarna måste ha minst ett par gafflar. Det är bättre att välja löv som inte är för stora - så blir kvasten mer flexibel. Dessutom måste de vara torra.

Och försök också ta lite från några björkar, tack vare detta får du en kvast av hög kvalitet, men kommer inte att skada naturen.

Bild
Bild

Att kontrollera om lövverket passar är ganska enkelt. Ett finger passeras längs bladet och bestämmer dess grovhet . Om råvarorna är grova bör sådana löv inte tas. Men släta, behagligt luktande exemplar kan omedelbart bäras hem. Färgen på bladen ska vara ljus, grön och ha en matt glans.

Efter att ha samlat in råvaror måste den vara ordentligt förberedd . Undvik att knyta alla löv till en stor kvast, eftersom mitten kan börja ruttna. Det är bättre att fördela grenarna i små klasar, och du behöver inte pressa dem tätt mot varandra.

Bild
Bild

Kvastarna är bundna med garn; de starkaste exemplaren placeras i mitten. Buntarna hängs sedan upp och ner för att torka. Det är viktigt att deras övre del är helt fri från lövverk.

När veckan har gått tas buntarna försiktigt bort från repet . Sedan kan du bilda kvastar av önskad storlek av dem. De resulterande produkterna förs till ett torrt rum, utan fukt. Där vänds de dagligen för att ge önskad form. När kvastarna bildas kan de staplas ovanpå varandra, men du kan inte glömma att vända heller, annars kan produkterna börja mögla. De hålls inte i denna position länge.

Efter att kvastarna har tappat färskheten måste de sorteras.

Bild
Bild

Hur ångar jag?

Ånga en björkkvast är lika viktigt som att göra det rätt. Det finns några användbara riktlinjer här.

  1. Förberedelserna för ångproceduren bör startas redan innan du besöker ångrummet. För att göra detta samlas vatten i en stor behållare, produkten nedsänks där så att alla blad täcks med vätska. Procedurens varaktighet är cirka 2 timmar. I det här fallet måste du periodvis vända kvasten.
  2. När bladen är mättade med fukt placeras kvasten i vattnet med ett handtag. Tack vare detta kommer träet också att få den nödvändiga tillförseln av vätska. Detta kommer att göra kvasten starkare och starkare. Kvasten ska förbli i denna position i minst en timme.
  3. Efter att ovanstående tid har förflutit tas produkten ut, skakas av och lindas i en påse. Nu kan kvasten användas i badet.
  4. När du kommer till badhuset måste kvasten fuktas igen. Men i det här fallet är det tillräckligt att skölja det med vatten eller helt enkelt doppa det i ett badkar.
  5. Ibland händer det att en resa till badhuset planeras för en vinterig, frostig dag. Vid sådant väder kommer våta blad snabbt att gripas av frost. Men misströsta inte: när du kommer till badhuset, låt bara kvasten "röra sig bort" i minst en halvtimme i hetluften. Efter det kommer det att vara användbart.
Bild
Bild

I vissa fall kan badprocedurer vara oplanerade, och en kvast är välbehövlig. Det finns en väg ut ur denna situation, och detta är en snabb ångning. Du måste ta produkten och doppa den med löv i kokande vatten i en kvart, sedan vända den och doppa den med ett handtag i 20 minuter . Efter det kan kvasten användas. Och resterna av kokande vatten kan efter kylning också användas för framtida bruk: skölj håret med dem för att ge dem styrka och glans.

Det finns ett sätt till, det snabbaste. Det är ganska enkelt: en kvast fuktas med vatten och läggs sedan på heta stenar i bokstavligen en minut, detta upprepas flera gånger . I det här fallet är det viktigt att använda handskar så att ångan inte bränner huden. Det är nödvändigt att omedelbart ta bort sönderfallande löv från stenar.

Denna metod är mindre effektiv än de tidigare, men i avsaknad av tid kommer den att göra.

Bild
Bild

Hur ångar jag ordentligt?

Att använda björkkvast liknar massage. För att proceduren ska bli framgångsrik och bara ge fördelar måste du veta hur du utför den korrekt. Experter rekommenderar vid den första applikationen att avstå från klappar och piska en kvast över kroppen: du måste försiktigt köra den över huden och samla svett. Detta hjälper produkten att bli starkare och mer användbar vid framtida användning.

Den korrekta positionen för proceduren ligger på din mage, medan den som ska leda processen måste hålla två kvastar i händerna samtidigt . Först måste du stryka, följa benen upp till ryggen. Sedan måste du återvända och hålla kvasten från baksidan ner till benen. Nästa steg är vispning. De börjar från baksidan, rör sig ner och växlar med strök, men mer aktiva än i början av proceduren. Därefter rullas personen som masseras på ryggen och processen återupptas.

Bild
Bild

Vid ledsjukdomar kan du prova en annan teknik. Massagens början är detsamma som vanligt, först efter piskorna vrids kvasten med den heta sidan och appliceras på kroppen i ett par sekunder.

Viktigt: denna procedur bör endast utföras på huden som värms upp genom förberedande massage.

Det rekommenderas också att komma ihåg temperaturen i ångrummet: om luften redan är varm bör du inte vinka en kvast och höja värmen . I det här fallet tas produkten nästan aldrig av kroppen. Och omvänt, vid hög luftfuktighet, men inte för varm temperatur, svänger de aktivt kvasten så att ånga injiceras.

Bild
Bild

Hur förvaras?

Det rekommenderas inte att skörda björkkvastar för framtida bruk i flera år, eftersom bladen kan smula eller ruttna. Det rekommenderas att tillaga produkter i 1-2 säsonger. Men även de kvastar som är förberedda för en kort period är viktiga för att kunna hålla ordning.

  • Den bästa förvaringsplatsen är en höstack. I den kommer produkterna att kunna behålla sin ursprungliga form utan att tappa löv. Kvastarna placeras på ett cirkulärt sätt, handtagen är på utsidan av höet och bladen på insidan.
  • Om du inte har hö på din gård kan produkter förvaras på vinden eller balkongen, men du måste ha det glasade. Kvastar viks i lådor, du kan dessutom linda dem med trasa. Om du vill att föremålen ska hålla längre, strö dem lätt över med salt.
  • Undvik direkt solljus, fukt och drag. Dessa fenomen kommer att bidra till att kvasten snabbt försämras. Dessutom måste produkterna lagras en efter en - det är tillåtet att lägga dem i en hög endast i början, när torkprocessen just har slutförts.

Rekommenderad: