Trätak Till Huset (35 Bilder): Typer Av Trätak. Hur Man Bygger Dem Med Egna Händer Snabbt Och Billigt Utan Grund Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: Trätak Till Huset (35 Bilder): Typer Av Trätak. Hur Man Bygger Dem Med Egna Händer Snabbt Och Billigt Utan Grund Enligt Ritningarna?

Video: Trätak Till Huset (35 Bilder): Typer Av Trätak. Hur Man Bygger Dem Med Egna Händer Snabbt Och Billigt Utan Grund Enligt Ritningarna?
Video: Informationsfilm om ritningar 2024, Maj
Trätak Till Huset (35 Bilder): Typer Av Trätak. Hur Man Bygger Dem Med Egna Händer Snabbt Och Billigt Utan Grund Enligt Ritningarna?
Trätak Till Huset (35 Bilder): Typer Av Trätak. Hur Man Bygger Dem Med Egna Händer Snabbt Och Billigt Utan Grund Enligt Ritningarna?
Anonim

Trä är ett specifikt byggmaterial som passar bäst med själva träet. Och om ditt hus är av trä är det mest rimligt att fästa en baldakin av samma material. Trädet är också bra ur synvinkeln att det är ganska enkelt att bearbeta det själv, och med ett adekvat tillvägagångssätt kan ägaren snabbt och billigt bygga den önskade strukturen med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En träkåpa kan byggas inte bara för ett hus av trä - trä som huvudmaterial kan användas även när själva byggnaden är byggd av något annat. De viktigaste fördelarna med trädet är följande:

  • miljövänlighet och säkerhet - i en ålder av alla typer av skadliga plaster och syntetiska ämnen påverkar naturligt trä inte på något sätt vår hälsa och förstör inte planeten för våra barn;
  • tillgänglighet - Ryssland är ett land med enorma virkesreserver, så det är inga problem med att köpa timmer eller andra derivat;
  • pålitlighet - rätt utvalt trä kommer lätt att tjäna ägarna i årtionden, även på gatan, om materialet är impregnerat med speciella föreningar;
  • enkel bearbetning - Till skillnad från de flesta konkurrerande material har trä fördelen att de flesta män med händer har förmågan att arbeta med det, och ingen hjälp utifrån behövs;
  • mysighet - trä uppfattas som ett mycket varmt och någonstans även naturligt material, det skapar en obeskrivlig känsla av hemkomfort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kommer vi att ljuga genom att säga att det inte kommer att finnas några brister i en trädkrona . När det gäller styrka är även det bästa träet sämre än både sten och metall, samtidigt som det är ett naturmaterial kan det vara intressant för gnagare, insekter och andra skadedjur. Dessutom är trä känsligt för fuktens skadliga effekter.

Ändå har den moderna industrin skapat olika lacker, färger och fläckar som löser de flesta av de beskrivna problemen, även om du bör vara beredd på att du ständigt måste ta hand om träprodukten under längsta möjliga livslängd.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

En träkåpa är en för allmän beskrivning av en konstruktiv lösning, som inte på något sätt specificerar hur en sådan struktur ser ut och för vilka ändamål den skapades. Det är möjligt att klassificera angränsande och fristående träskjul enligt många parametrar, men vi kommer bara att överväga två av de mest enkla och vanliga.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Kapellens funktioner kommer att variera mycket beroende på vilka praktiska uppgifter den är utformad att lösa. Det finns många klasser av baldakiner, beroende på deras syfte, men vi kommer att fokusera på de tre vanligaste.

Visir . Detta designalternativ är det minsta och mest primitiva ur konstruktionssynpunkt, i de flesta fall handlar det om att täcka några kvadratmeter framför utgången från byggnaden och kanske trappan intill. Detta är en hyllning till semi -antik arkitektur, när glasfönstren i byggnader vanligtvis inte öppnades - husets invånare kunde andas frisk luft i regnet, bara gå ut på gatan, men de ville inte bli blöta. Idag ignoreras behovet av ett visir i många arkitektoniska projekt, även om många rökare nog fortfarande skulle vara mycket tacksamma för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapellterrass . En mycket mer utökad version av den tidigare baldakinen, vilket faktiskt betyder ett separat rum som egentligen inte har två eller till och med tre väggar. En sådan arkitektonisk lösning är särskilt viktig under den varma säsongen, eftersom den kombinerar förmågan att gömma sig från regnet eller den brännande solen och maximal tillgång till frisk luft från gatan. Terrassen är aldrig för liten, därför är den byggd med pålitliga stödbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fristående verktygsstruktur . Teoretiskt sett kan många uthus på platsen få utseendet som en vanlig träbod: från ett sommarkök till ett slags öppet garage för parkering av en bil. Det kan också lagra olika inventarier som inte är av intresse för inkräktare.

Bild
Bild

Genom design

Träbodar kan också variera avsevärt i design (beroende på vilken konfiguration de täcker området). Ur denna synvinkel särskiljer man följande typer av markiser:

gavel - imitera ett klassiskt tak, bestå av två separata halvor, svagt sluttande i motsatta riktningar;

Bild
Bild
Bild
Bild

skjul - bestående av en lutande yta;

Bild
Bild
Bild
Bild

hetero - baldakinen är täckt med ett trälager som inte lutar någonstans;

Bild
Bild

mångfasetterad - kapellens form är svår att beskriva i ett ord, den passar inte in i någon av de tre kategorierna som nämns ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Även om vi redan har bestämt oss för att bygga en baldakin av trä, måste vi förstå att dess derivat är av helt olika typer, och vår uppgift är att välja de träslag som hjälper till att lösa uppgifterna.

Först och främst kräver alla solida baldakiner (större än en liten baldakin) pelare . Om taket fortfarande inte är så gigantiskt kan till och med balkar med olika diametrar (vanligtvis 10-20 cm) räcka, men för imponerande terrasser måste du använda tjocka rundade stockar. Svarven och spärren är också gjorda av trä eller brädor, men diametern är inte så stor här - den bör väljas med fokus på vikten av den framtida strukturen och den extra belastningen i form av snö eller vindbyar.

Alternativt används limmat virke, vars yta bringas till möbelkvaliteten ., men det kommer att bli väldigt dyrt, och det kommer att se för svårt ut att göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av externa strukturer är det bättre att välja det bästa träet utan synliga brister, torkat med lämplig teknik och noggrant impregnerat med antiseptika.

En metallram gjord av en stålprofil, smidda stavar eller rör används som grund för en träkrona i form av en båge. Vart i i vissa stilar och riktningar, vässade för antikens maximala äkthet, kan inga metallstrukturer anses vara acceptabla, och även timmer är inte välkommet - i stället för dem används nästan obehandlade stockar och stolpar, och i vissa fall kan du till och med ta död ved från din egen trädgård. Det senare fallet kräver dock en delikat designsmak, annars kommer du istället för en snygg baldakin att få en oattraktiv bungalow som piskas upp.

I de flesta fall bör trä inte användas som tak som sådant, därför bör visiret täckas med något ovanpå . Som regel väljs billiga lösningar, såsom ondulin eller polykarbonat. Det är rimligt att täcka den bifogade skjulet med vad huset i sig är täckt med, om det inte är en dyr kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder ett projekt

Vid första anblicken kan en gör-det-själv-baldakin av trä verka som en ganska enkel design för att göra en ritning-när du väl kommer till detta beslut ökar sannolikheten för att begå ett kritiskt misstag många gånger. Faktum är att utan förskissade diagram med de exakta parametrarna för alla detaljer är det omöjligt att bygga någon - även den mest primitiva - strukturen, om vi bara pratar om något hållbart och pålitligt.

Innan du ritar en teckning är det viktigt att svara på flera viktiga frågor . Den första av dem är vilket territorium som kan upptas av konstruktion, hur mycket ledigt utrymme finns det för att distribuera projektet. Nästa frågor är för vilket syfte taket byggs och därför vilken storlek det ska vara för att uppfylla kraven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt dimensioner kan du ta reda på vilka material som är bäst för konstruktion . Efter att ha löst detta problem kan designern grovt beräkna hur mycket hans struktur kommer att väga. Här måste du ta hänsyn till den extra belastning som skapas av nederbörd och vind - åtminstone måste du fråga om den maximala snönivån under de senaste decennierna i den region som valts för konstruktion.

Baserat på den insamlade kunskapen är det nödvändigt att tänka på inte bara tjockleken på varje enskilt stöd, utan också deras totala antal, avståndet mellan stöden och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger ett visir med egna händer?

Om du inte vill krångla till en fullfjädrad baldakin, men ett stort täckt område fortfarande inte behövs, kan du snabbt och billigt (utan grund) montera ett litet visir som inte ens behöver fästas - det är spikade helt enkelt över ytterdörren, men du kan montera den bokstavligen på golvet!

Det finns minst fyra möjliga alternativ för visiret som skiljer sig åt i form: välvd, skjulad, figurerad och gavel . För en nybörjare vid montering av sådana strukturer är det bäst att skapa ett lutande projekt - det anses med rätta vara det enklaste och mest troliga att monteras utan fel. Dimensionerna bestäms enligt följande: bredden är mer än bredden på verandan med en halv meter, längden är cirka 80 cm, den optimala lutningen anses vara 30 grader.

Ett ljusvisir kommer att fästas på byggnaden på grund av konsolen - en slags vertikal struktur, som bäst monteras från en pålitlig stång med en sektion på 7, 5 cm, som tål kapellets hela vikt även med snö som samlats upp på toppen och under förhållanden med kraftiga vindbyar. Tunnare trä är lämpligt för svarven - samma virke kan användas med ett tvärsnitt på 5 cm. Samtidigt har ett sådant visir inte delar som är pålitligt skyddade från vädret, så absolut allt material måste impregneras med hydrofoba föreningar eller åtminstone målade med vattentät färg.

Mästarens uppgifter innefattar vidare skapandet av en platt ram (eller två, anslutna till varandra i en vinkel för att bilda en gavelyta), följt av stoppning av ett plåttak och takmaterial, om det tillhandahålls. Det är nödvändigt att fästa strukturen på väggen med långa ankare som sträcker sig minst två tredjedelar in i husets tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en baldakin över verandan?

I det här fallet börjar allt med en ritning, där även backar som inte kan överstiga 35 grader bör noggrant tänkas ut. Designen är ritad på ett sådant sätt att alla som bor i huset känner sig bekväma under taket och inte behöver böja sig ner.

Efter att ha förberett nödvändiga derivat av trä och verktyg för att arbeta med det, markera området och beskriv platserna för grävning av stöd och de allmänna konturerna för den framtida baldakinen . Om grundvattnet på denna plats kommer ganska nära ytan, var noga med att behandla framtida stöd med vattentätande föreningar. I de flesta fall räcker det med att gräva ner dem i marken på ungefär en halv meters djup, men på lösa jordar är det vettigt att också betonghålen för ökad stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ändå valde metoden att hälla betong för stöden, kan inga ytterligare operationer utföras förrän det hårdnar . Här måste du ha tålamod, för ett par veckor kan mycket väl gå innan betongen stelnar helt. Det är omöjligt att engagera bandet och skapa svarven innan fullständig stelning, annars kommer de "pålitliga" betongstöden att visa sig vara sneda och instabila.

Spärren och svarven kan fästas på stöden med spikar eller de mer populära självgängande skruvarna idag . Samtidigt måste hela strukturen omedelbart behandlas med speciella medel som skyddar mot sönderfall och mögel när monteringen är klar. Först efter det bör du fortsätta installationen av takmaterial, som fixeras på samma sätt - med skruvar eller spikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa projekt, förutom de rent funktionella detaljerna på verandan, innebär också olika inredningsalternativ. Om dekorativa detaljer dök upp i ditt projekt måste du i de flesta fall installera dem på en redan färdigmonterad baldakin.

Rekommenderad: