Vedbodar (44 Bilder): Från Ett Profilrör Och Pallar. Hur Man Bygger Dem På Landet Med Egna Händer Av Metall Och Trä Snabbt Och Vackert Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: Vedbodar (44 Bilder): Från Ett Profilrör Och Pallar. Hur Man Bygger Dem På Landet Med Egna Händer Av Metall Och Trä Snabbt Och Vackert Enligt Ritningarna?

Video: Vedbodar (44 Bilder): Från Ett Profilrör Och Pallar. Hur Man Bygger Dem På Landet Med Egna Händer Av Metall Och Trä Snabbt Och Vackert Enligt Ritningarna?
Video: Best Creative Pallet Ideas // Repurpose Wooden Pallets Into Folding Chairs - DIY Outdoor Chair 2024, Maj
Vedbodar (44 Bilder): Från Ett Profilrör Och Pallar. Hur Man Bygger Dem På Landet Med Egna Händer Av Metall Och Trä Snabbt Och Vackert Enligt Ritningarna?
Vedbodar (44 Bilder): Från Ett Profilrör Och Pallar. Hur Man Bygger Dem På Landet Med Egna Händer Av Metall Och Trä Snabbt Och Vackert Enligt Ritningarna?
Anonim

Vedbodar skapas ofta på privata hus och sommarstugor. Denna struktur skyddar bränsle för spisar och eldstäder från fukt. Och om de under det senaste förflutna, när de byggde bodar, inte uppmärksammade byggnadens skönhet, idag borde sådana strukturer se estetiskt tilltalande ut, passa in i innergårdens övergripande design och motsvara stilen hos andra byggnader på platsen.

Men förutom yttre skönhet måste träkapare effektivt utföra sin huvudfunktion i mer än ett år. Det innebär att byggfrågan måste tas på största allvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Människor, vars hus och sommarstugor är utrustade med den senaste tekniken, förstår inte för vilka syften det är nödvändigt att bygga vedbodar på sin plats. Men dessa strukturer har faktiskt flera fördelar.

  • Vedbodar håller kaminen och kaminbränslet torrt. Trä mättat med fukt är svårt att antända, och efter bränning ger det minimal värme.
  • Tack vare en sådan konstruktion ligger ved inte runt hela platsen, utan är på ett ställe - snyggt staplat ovanpå varandra.
  • Med rätt designmetod kan en vedbod bli en höjdpunkt i landskapet på platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vedbodar är inte stora i storlek, så att varje ägare kan hitta ett hörn av det nödvändiga området på platsen för en sådan struktur. Men även när du väljer en lämplig plats är det nödvändigt att vägledas av några kriterier.

  • Ett skjul för ved bör placeras nära huset och området för en sommarpiknik, så att en person enkelt kan få den mängd träflis som krävs.
  • Strukturen bör placeras på ett avstånd från verandan och andra passager. Detta är viktigt inte bara för användarvänlighet, utan också för att betona webbplatsens skönhet.
  • Platsen ska vara praktisk när som helst på året. Om det på sommaren inte är svårt att nå vedboden, vågar få människor på vintern att gå igenom snödrivorna för att samla några stockar till eldstaden eller kaminen.

I praktiken visade det sig att den bästa platsen för att bygga ett skjul för ved är den norra delen av bostäder och bruksbyggnader. För det första finns det inga fönster på norra sidan. För det andra fungerar veden staplad mot väggen på byggnadens norra sida som en värmeisolator.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att träbutiken ska uppfylla de tekniska egenskaperna är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa krav under konstruktionen

  • Det är viktigt att på förhand bestämma mängden ved som ska förvaras under skjulet. Baserat på denna information kommer det att vara möjligt att bestämma byggnadens storlek och den typ av konstruktion som krävs.
  • Vedboden ska ligga på en förhöjd plats, där regnpölar inte ansamlas. Annars måste du utrusta den avsedda platsen med ett dräneringssystem.
  • Platsen för vedboden bör placeras på solens sida av området med hög blåsighet. Under dessa förhållanden är stockarna torra och ventilerade.
  • Vid uppförande av en träbod är det lämpligt att välja torra balkar. Men om trädet inte matchar landskapsstilen kan metallstrukturer övervägas.

Förutom huvudfunktionen bör vedbodar också utföra estetik, det vill säga organiskt passa in i den omgivande miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Behovet av ved och deras mängd bestäms av olika omständigheter. De som bor i ett lanthus med spisvärme måste fylla på med en enorm mängd ved för vintern . I en sådan situation är det nödvändigt att bygga en vedbod av imponerande storlek. Om ved behövs för att tända ett bad ibland, kan det vara litet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills är de aktuella baldakinerna indelade i flera typer

Separat design . Den representerar basen, ramen och taket. När man bygger sådana strukturer är det nödvändigt att utarbeta frågan om att skydda ved från både regn och snöfall och från fukt som släpps ut från jorden. Materialen för konstruktion av en fristående vedbod används på olika sätt. Ramen kan vara av trä, och taket är täckt med metallplattor. Ett annat alternativ innebär konstruktion av en metallkonstruktion, som har ett polykarbonattak, som är dekorerat med smidda element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mobil baldakin . I det här fallet pratar vi om ställningar i olika former och storlekar. Presenning eller tät polyeten används som baldakin av strukturen.

En viktig fördel med en mobil baldakin är möjligheten att flytta den från plats till plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

En förlängning till basen av ett hus eller annan struktur . Ganska bekvämt alternativ för att bygga ett skjul för ved. Taket på konstruktionen är endast fixerat på ena sidan. Den andra delen vilar på stöd. Podiet (närmare bestämt golvet) är tillverkat av tegel, betong eller balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uthus . Byggandet av en ny struktur är en ganska besvärlig och mer kostsam process. Men slutresultatet är ett effektivt komplex för lagring av vedbränsle. Denna typ av kapell förutsätter närvaron av ett golv eller ett podium, 3 väggar med ventilationsfunktion och ett tak av lämpligt material.

Träskrot används ofta för väggarna, taket är täckt med polykarbonat eller wellpapp.

Bild
Bild

Del av ett uthus . I det här fallet talar vi om ett omklädningsrum eller ett solarium.

Behållandet av träbränslets torra tillstånd, snabb åtkomst till stockar är fördelarna med konstruktionen. Det är obekvämt bara att leverera ved till lagringsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För alla typer av konstruktioner antas det att ett gaveltak kommer att installeras, oavsett om det är en fristående struktur på gården i ett privat hus eller en förlängning längs en vägg eller staket.

Det viktigaste är att välja rätt storlek på taket så att det rinnande regnvattnet inte faller ner i vedboden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bygger man en träkåpa?

En vedbod är en obligatorisk byggnad på en sommarstugas eller ett privat hus, där spisar och eldstäder installeras. Innan du fortsätter med konstruktionen bör du välja en lämplig plats på platsen och göra en ritning av den framtida konstruktionen . En korrekt utformad struktur sparar pengar på byggmaterial. Tja, om du följer alla detaljer i konstruktionstekniken kommer den byggda vedboden att tjäna sina ägare troget i mer än ett dussin år.

Det som är anmärkningsvärt är att en baldakin för träbitar kan byggas med egna händer utan att bjuda in smala specialister . Trä eller metall kan användas som huvudmaterial. Metallstrukturer kännetecknas av en hög styrka och hållbarhet. Men för att bygga en metallbod måste du fylla på med en svetsmaskin. I det här fallet är det mycket bekvämare att arbeta med ett träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den inre fyllningen av baldakinen kan golvet tillverkas av pallar och väggarna av trä. Taket bildas i sista stund.

När du gör ett diagram över en framtida konstruktion är det viktigt att ta hänsyn till många nyanser . Alla konstruktionselement måste finnas på ritningen, från stödpelarna till taket. Bredvid varje del av strukturen bör det finnas numeriska beteckningar av längd och bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

En vedbod bör byggas under den varma årstiden, när jorden är helt torr från resterna av vinterfuktighet. Och för att skapa de mest bekväma arbetsförhållandena måste du förbereda och köpa verktyg:

  • svetsning;
  • borra;
  • nivå;
  • bågfil;
  • kvarn;
  • skyffel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller materiallistan beror allt på tanken på ägaren av webbplatsen. Om du bestämmer dig för att bygga en vedbod i metall behöver du metall, färg, dekorativa smidda föremål. När man bestämmer sig för att skapa en trähimmel ökar materiallistan avsevärt. Du behöver ett profilrör, balkar, lameller, sandpapper, torkolja, färg, spik eller skruvar, cement, sand, krossad sten och geotextiler.

När det gäller material och verktyg för takets konstruktion måste ägaren av webbplatsen köpa den takbeklädnad som han gillar mest. Det kan vara skiffer, wellpapp eller polykarbonat.

För varje material som presenteras kommer det dock att vara nödvändigt att köpa speciella fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggteknik

Att bygga en vedbod av trä är inte svårt. Detta material är enklare och bekvämare att arbeta med, det väger lite och har en överkomlig kostnad. Det viktigaste är att noggrant bearbeta träbasen med ett antiseptiskt medel.

Bygget bör börja från grunden. Det är att föredra att konstruera en pelarversion, där själva pelarens antal direkt beror på den totala ytan av strukturen.

  • Det är nödvändigt att markera platsen för framtida konstruktion och gräva hål (avstånd från ytan till botten - 50 cm, diameter - 30 cm) . Formen placeras där och fixeras med ett lager sand (ca 10 cm), samt en murbruk av cement, sand och grus.
  • En stång är tagen 15x15 cm . Den nedre selen är gjord av den. Stavarna hålls samman av ett halvt snitt och stålhörn. Därefter måste grunden vara vattentät, de förberedda rören måste läggas ovanpå och fästas med ankare. Stålhörn används också för installation av förstyvningar, som behövs för att skapa golvets bas.
  • Stöd placeras i hörnen . Innan fast fixering kontrolleras hörnstolparnas vertikalitet. Sedan är stöden anslutna med eftersläpningar.
  • Bakväggen och sidorna är dessutom mantlade med brädor med en ungefärlig bredd på 15 cm . Du kan ta större eller mindre brädor. Det bör vara ett mellanrum på 10-15 cm mellan dem, sådana luckor skapar effekten av ventilation.
  • I tvärläget från fördröjningen monteras takräcken . Ovanpå den är wellpapp eller skiffer fäst. För ett mjukt tak bör en kontinuerlig taksvarvning göras. Det är viktigt att takets kanter har tillräckligt med överhäng för att hålla oljan från regn.
  • I slutet är golvet gjort . För detta tas brädor och fixeras på den nedre remmen. Det bör också vara ett litet avstånd mellan dem.

Den resta vedboden återstår bara för att beläggas med en primer, lack och målas i önskad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning av metall

Metallboden har en hög styrka, tillförlitlighet och hållbarhet. Den tål lätt olika belastningar, tål lätt starka vindar. Anmärkningsvärt kan metallmarkiser vara vackert formade med olika lockar och mönster. I allmänhet kan strukturen på ett format rör vara ett vackert komplement till en privat gård.

Bild
Bild

Metalltaket kan vara en fristående struktur eller en förlängning. Det kan placeras nära ett badhus, bredvid verandan i ett bostadshus eller nära ett picknickområde. Och innan du börjar bygga, bör du skapa en plan för det framtida skjulet, göra en detaljerad ritning som anger dimensionerna för varje element. Det enda "men" - för konstruktion av en metallkåpa måste du ha erfarenhet av svetsning.

  • Inledningsvis görs markeringen av webbplatsen. Strukturens konturer är ritade med pinnar och ett rep. Vidare grävs hål i hörnen (djup - 50 cm). Sand och grus läggs till botten av hålen. Om den framtida baldakinen är stor måste mellanliggande stöd göras. För dem grävs också hål.
  • För en liten baldakin är det bäst att göra en ram direkt. Rören skärs till en längd som är lika med höjden på hålets botten och stödet. Längden på de återstående elementen bör beräknas från ritningen.
  • Därefter fixas stöden. Ett enkelt och snabbt sätt är att tampa dem med jord. Det är mycket mer tillförlitligt för betong. För att skydda metallen bör stöden behandlas med ett korrosionsskyddande medel.
  • Nu är den nedre remmen svetsad, sedan den övre.
  • Golvbrädor med luckor placeras på bottenskenan. Det rekommenderas att använda nät som väggar.
  • Sista etappen är taket. För att fixa det i selen är det nödvändigt att göra flera monteringshål.

Den färdiga strukturen, dekorerad med smidda mönster, kan vara ett ljust tillägg till vilken plats som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vedboden har inte alltid en ful form. Moderna människor försöker till och med införa designidéer i en sådan struktur. Och här är några exempel på färdiga trähuggare, kännetecknade av sin speciella skönhet och sofistikering.

Rekommenderad: