Trätak (73 Bilder): Typer Av Trätak För Sommarstugor. Hur Man Bygger Med Egna Händer På Gården Till Ett Privat Hus? Pergola Och Gaveltält

Innehållsförteckning:

Trätak (73 Bilder): Typer Av Trätak För Sommarstugor. Hur Man Bygger Med Egna Händer På Gården Till Ett Privat Hus? Pergola Och Gaveltält
Trätak (73 Bilder): Typer Av Trätak För Sommarstugor. Hur Man Bygger Med Egna Händer På Gården Till Ett Privat Hus? Pergola Och Gaveltält
Anonim

Ägarna till hus och sommarstugor försöker skapa de mest bekväma förutsättningarna där för långvariga vistelser och frekventa besök. På personliga tomter byggs därför alla slags gårdsbyggnader och strukturer, bland annat bodar, som anses vara universella för användning, upptar en speciell plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trä är ett ständigt efterfrågat material som används av människan för konstruktion i många århundraden. Det är pålitligt, helt säkert för hälsan, miljövänligt och tillgängligt, glädjande för ögat med färg och själen med värme. Träkonstruktioner gör landskapet unikt och oändligt.

Tyvärr, trä håller en mycket kortare period än strukturer gjorda av järn eller sten, och är mindre hållbar, dessutom förfaller trädet med tiden, det kan förstöras av insekter eller gnagare . Sådana problem kan undvikas genom snabb och korrekt bearbetning av trä med fixeringslösningar och fläckar. Lack stärker också träet, ger glans och elegans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många anser att markiser av trä är de enklaste besvärliga strukturerna . Men om du slår på din fantasi, utvecklar ett projekt korrekt, kommer en enkel struktur att glittra med nya färger. Det är nödvändigt att ta hänsyn till den allmänna utformningen av webbplatsen där kapellet är planerat. I enlighet med det kan baldakinen dekoreras med prydnader, sniderier och andra dekorativa element.

I allmänhet bör webbplatsens utseende göra ett intressant intryck och se proportionellt ut. Kapellet som passar in i trädgårdens design kommer att glädja ägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Strukturen på en trähimmel kan vara fribärande, fäst eller fristående. Och de kallas trä på grund av materialet i ställen, svarv på taket och takbjälkar.

  • Kapellet ovanför verandaen i huset, som är fixerat på väggen och inte har några andra stöd, är det enklaste gaveltaket.
  • På ena sidan vilar den bifogade baldakinen på 2 pelare, och på den andra gränsar den till väggen i antingen ett hus eller en annan innergårdskonstruktion: ett sommarkök, en ladugård, ett garage.
  • Kapellet, som står separat, är en helt oberoende struktur, som är ett tak som stöds av ställningar (pergola).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter taktyp är kapellet av följande typer:

  • täckt av tält;
  • enkel lutning;
  • gavel;
  • platt;
  • välvd;
  • multitång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kapellet är kompatibelt med alla typer av tak, men oftast är baldakiner välvda, skjulade och gavlar, eftersom de är enklaste att bygga . Men samtidigt garanterar de dränering av hög kvalitet och blir av med middagsvärmen när de är korrekt placerade i förhållande till kardinalpunkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med baldakinen är mer omfattande än ett lusthus i trädgården:

  • skydd av rekreationsområdet och trädgårdsmöblerna i det från nederbörd och solljus;
  • skydd av matplatsen - nära huset (sommarkök nära grillplatsen);
  • skydd av terrassen eller verandan mot regn och smuts;
  • tak för bilen över parkeringen;
  • skydd för en lekplats för barn;
  • skydd av beståndet av ved samt trädgårdsutrustning;
  • poolskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de olika typerna av markiser är det mest efterfrågade fortfarande av trä, och det förvånar ingen, eftersom byggkostnaden är ganska överkomlig och kvaliteten är hög. Det är därför det är värt att berätta hur man bygger en baldakin själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Ganska ofta uppstår en situation när det är nödvändigt att resa en baldakin eller en baldakin över en byggnad. Detta är en ganska enkel design som alla män utan speciella färdigheter och förmågor kan bygga. Det finns många idéer för denna byggnad på Internet.i alla fall det är nödvändigt att ta hänsyn till vissa designfunktioner för att kapellet ska fungera länge och korrekt.

Det är bäst att skapa ett specifikt projekt, enligt vilket beräkningarna av det framtida bygget kommer att ske.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till klimatfunktionerna i det område där kapellet skapas, byggnadens placering på kardinalpunkterna och byggnadsfundamentets funktioner. Det är lika viktigt att välja rätt beläggning.

Det enklaste sättet att skapa en baldakin eller baldakin är när den är ansluten till en redan färdig byggnad . Ju mer genomtänkt projektet är, desto lättare är det att göra alla slags beräkningar av det material som krävs. Det finns inga bagateller i konstruktionen, och absolut allt måste beaktas. Om beräkningarna är korrekt gjorda och projektet innehåller alla möjliga småsaker kommer konstruktionen att ske med lätthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bygger man en fristående struktur?

Solskydd är ofta byggda som en fristående byggnad. Byggnaden har en mängd funktioner. Det är inte svårt att bygga en struktur, och det kommer att bli billigare än att beställa från ett byggteam . Ofta uppförs sådana strukturer för att lagra grönsaker eller vissa saker, samt för att parkera en bil. För att korrekt konstruera en fristående skjul måste du använda de exakta diagrammen och ritningarna som ritats när du konstruerar byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg mästarklass

  1. Varje konstruktion måste börja från grunden. En del av det översta lagret av jord bör tas bort, det valda området ska rengöras från smuts, ogräs och stenar.
  2. Mät sedan ut platsen där hörnen på den nya byggnaden kommer att vara.
  3. Hål görs i hörnen. Deras djup beror på jordens och klimatets skick.
  4. En liten sandkudde är gjord i botten av hålet.
  5. Trästöd, som kommer att fungera som vertikala stolpar, sänks ner i hålet. För hållbarhet och skydd mot förfall är det bättre att behandla dem med en speciell impregnering eller linda dem med en bit takmaterial.
  6. Därefter strös hålen med grus, stöden är jämna och betong hälls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att betongblandningen har torkat helt kan du gå vidare till ytterligare byggnadsarbete. Det tar flera dagar för betongen att härda helt, så du ska inte skynda dig i något fall. Därefter finns det ett gäng vertikala pelare med horisontella broar. Ramen för den framtida baldakinen höjs.

Det enklaste sättet att bygga ett sluttande tak . För att göra detta fästs en balk på stöden uppifrån, anslutna med ett slags takbjälkar, som installeras på ett avstånd av cirka en meter från varandra.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till takets lutning för nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lådan fästs på spärren . Det kan spikas med vanliga naglar. Om du planerar att använda wellpapp eller skiffer som takmaterial kan lådan slås med jämna mellanrum. Om taket är mantlat med mjuka kakel eller rulltak, är det bättre att använda brädor för svarven, mellan vilka det blir minimala luckor.

Efter det bör du börja avsluta under själva taket. Lägg först golvet från brädor, kakel eller häll en cementbeläggning. Alla trädelar i baldakinen måste impregneras med en speciell förening.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion av en baldakin över verandan

Det rekommenderas att studera alla instruktioner för byggandet av denna byggnad. Du måste också noga lyssna på rekommendationerna från de bästa specialisterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att bygga en baldakin över verandan behöver du följande inventering:

  • stång 15x15 cm;
  • självgängande skruvar, spikar, skruvar, ankarbultar, häftklamrar för fastsättning av träkonstruktioner;
  • skyffel;
  • såg, skruvmejsel, måttband, yxa, lod, sticksåg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbete utförs är det nödvändigt att utföra förberedelser . Det är nödvändigt att markera territoriet, avgöra var stöden ska placeras. Träbjälkarnas undersida bör blötläggas i material som stöter bort vatten. Detta förhindrar ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beam installation

Först måste du planera basen som hela strukturen kommer att stå på, fäst vid trästrukturen. Många råder att montera baldakinen på enkla trädäck . Spik sedan fast lådan på dem och täck taket. Detta är naturligtvis den enklaste lösningen på problemet, men det finns en risk att byggnaden kan flytta bort från huset under kraftigt regn. Och om marken på den här platsen är väldigt mjuk, kan baldakinen luta eller skeva. Dessa fakta bör beaktas när man bygger en byggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat rekommenderar proffs att montera byggnaden på betongstöd, vilket ger nödvändig stabilitet och styrka. Detta kommer att vara en solid grund. Byggprocessen sker i flera steg.

Först grävs hål till önskat djup . Det är bättre att inte göra en bandfundament, eftersom det kräver mycket kostnader. En rund kolumnflaska fungerar bättre. För arbete behöver du en borr, vars diameter är 0,35 m. Djupet på de grävda hålen är minst 0,5 m. Detta kommer att säkerställa kapellens stabilitet och skydda byggnaden från nedsänkning.

Om det behövs kan gropar grävas med en bajonettspade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra steget är att göra förstärkning . Observera att det i detta fall inte är nödvändigt att montera formen. Armeringsstavar läggs i gropen. Tjockleken på stavarna ska vara cirka 8 mm. Det är nödvändigt att ta 4 stavar och knyta ihop dem med en stickstråd på 30 cm avstånd. Den färdiga strukturen placeras i groparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare hälls stöden med betong . För en träbyggnad är cement av märket M200 lämplig. Det blandas i förhållandet 1: 4. Det är bättre att göra konsistensen mer flytande. Beredda gropar med förstärkning hälls till toppen. Sedan monteras basen. Det kommer att höja strukturen med 15-20 cm. Detta förhindrar ruttning av trädets komponenter i taket. Det kommer att vara nödvändigt att göra formen av önskad höjd. För detta kan du använda gamla brädor. Hålrummet är fyllt med betong. Brädorna tas bort från formen efter 3 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan bör du förbereda trä stockar med en diameter på 30 cm. De installeras runt basens omkrets. Den första bandningen passerar genom blocken.

Installation av vertikala stöd

Procedur:

  • du måste applicera markeringar på husets vägg med en penna efter att ha mätt allt;
  • balken skruvas fast på väggen med självgängande skruvar;
  • Vidare är en triangulär struktur installerad för att förstärka balkarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stödstänger kan monteras på tre sätt:

  • stången är fäst vid formen;
  • ett trycklager är installerat, sedan fästs en stång;
  • trycklagret kan monteras på en trä- eller betongdel av basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästmetoden måste väljas med beaktande av strukturens totala massa. Om den är kompakt kan den första tekniken väljas. Med en tillräckligt stor konstruktionsvikt är det bättre att använda det andra och tredje alternativet.

Takinstallation

Alla väljer beläggningen efter sin smak. Det kan vara skiffer, järn, polykarbonat. Det senare materialet är mycket populärt. För att installera det måste du köpa självgängande skruvar, speciella brickor med mjuka dynor, en ändprofil, kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet utförs i följande ordning

  1. Klipp polykarbonatet med en speciell sax. Sömmarna ska passa in i manteln. Fogen ska inte träffa förstyvningarna.
  2. En tätningstejp måste fästas på varje skarv på arken. Det är bättre att borra polykarbonat vid fästpunkterna på lådan.
  3. Lägg en mjuk tätning under de breda brickorna.
  4. Det är bättre att ansluta polykarbonatark med en speciell anslutningsremsa.
  5. En vinkelprofil installeras längs omkretsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att många ägare inte lägger takmaterial på taket. De planterar klättringssorter av växter runt taket. När de växer upp skapar kulturer ett grönt tak som glädjer sina ägare med skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av takbjälkar

För att installera spärren måste du mäta allt väl. Arbetet kräver stor omsorg och noggrannhet. Du behöver en stång som mäter 150x50 mm. Detta avsnitt krävs för en 6-meters spännvidd. Det kommer att vara nödvändigt att ta hänsyn till byggnadens specifika vikt och den enklaste lutningen. Spärren måste ligga minst 1 m från varandra. Ena änden av blocket är fäst vid stödbalken, den andra sidan är säkert fäst vid stolpen. Spärren måste placeras i vinkelrät riktning. De fixas på fyra sätt:

  • med självgängande skruvar;
  • använda metallhörn;
  • om väggen är gjord av tegel bör den fixeras med pluggar eller konsoler;
  • experter använder ankarbultar om ytan är betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra snedställning placeras spärren på en nivå.

Svarvning:

  • markeringar appliceras på spärren med en penna för att skära spår;
  • fördjupningar görs 4 cm i storlek;
  • brädor sätts in i de skurna spåren på stödkonstruktionerna;
  • efter installation av svarven är alla element säkert fixerade med hörn.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har slutfört alla tidigare operationer kan du börja fixa takmaterialet.

Hur man gör ett visir med egna händer?

Den enklaste typen av baldakin över verandan är en baldakin, som är mycket lätt att bygga med egna händer. En enkel struktur med små dimensioner görs på marken, och sedan fixeras den över verandan.

För dem som bara lär sig att bygga, skulle det enklaste alternativet för egenproduktion vara ett skjulvisir . Först görs en ritning och mått bestäms. Kapellet är vanligtvis minst en halv meter bredare än verandan, har en sluttningslängd på 80 cm. En 7, 5x7, 5 cm balk är perfekt för konsoler, och det är bättre att använda ett tunnare material för svarven, till exempel, 5 cm, med en lutningsvinkel på 30 grader. Alla delar av det framtida visiret måste målas eller behandlas med träskyddsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visirets design består av 3 barer

  1. Vertikal - den är fäst på väggen och är basen till vilken en tvärstång med en fjäderben är fäst.
  2. Stöd - den fästs i tvärstången och lådan monteras. Den fäster bakom visiret på var och en av stigerörarna. Stöd med spärrar är anslutna med skenor eller brädor med självgängande skruvar i form av en triangel. Konstruktionens ram är täckt med alla tillgängliga takmaterial.
  3. Stag.
Bild
Bild

För att minska bullernivån från nederbörd måste du lägga isolering eller takmaterial på spärren.

Strukturen kan fästas på husets vägg med ankare. Fästdonen ska vara av avsevärd längd och passa två tredjedelar i väggen för att stödja visirets vikt.

Ett träskjul nära ett privat hus skapar ytterligare utrymme skyddade från atmosfärisk nederbörd . Den är lämplig för användning som en parkeringsplats, en öppen sommarveranda eller en dekorativ förlängning, som, med förbehåll för en kompetent strategi för planering och konstruktion, kan vara en dekoration av platsen. Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att om du är säker på dina förmågor kommer det inte att vara svårt att bygga ett skjul till huset på egen hand. Annars är det bättre att överlåta detta arbete till proffs.

Rekommenderad: