Landväxthus (55 Bilder): Små "eko" Alternativ För Ett Sommarboende Och En Trädgård, är Det Nödvändigt Att Registrera Små Strukturer På Webbplatsen

Innehållsförteckning:

Video: Landväxthus (55 Bilder): Små "eko" Alternativ För Ett Sommarboende Och En Trädgård, är Det Nödvändigt Att Registrera Små Strukturer På Webbplatsen

Video: Landväxthus (55 Bilder): Små
Video: TIPPING POINT HD. KRITIK och ANALYS. Schwarzenegger blev vegan? Filmen handlar om IDROTTARE VEGANO 2 2024, Maj
Landväxthus (55 Bilder): Små "eko" Alternativ För Ett Sommarboende Och En Trädgård, är Det Nödvändigt Att Registrera Små Strukturer På Webbplatsen
Landväxthus (55 Bilder): Små "eko" Alternativ För Ett Sommarboende Och En Trädgård, är Det Nödvändigt Att Registrera Små Strukturer På Webbplatsen
Anonim

Byggandet av ett växthus i landet har ett antal finesser och nyanser. När allt kommer omkring har många typer av strukturer, som täcker material och projekt redan skapats. Efter att ha gjort ett misstag med valet kan du möta mycket obehagliga konsekvenser. Därför är det nödvändigt att studera de olika typerna av produkter i förväg innan du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dacha -växthuset skiljer sig fundamentalt från den urbana versionen. På vintern och våren rensar ingen bort snön från den, skyddar inte olika influenser. Så dessa parametrar måste beaktas. I övrigt är kraven för underhåll av strukturen desamma som för vanliga växthus och växthus. Några av strukturerna är avsedda för korttidsanvändning, till exempel för att få tidiga grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är det inte nödvändigt att använda ett växthus med stor höjd, en hopfällbar struktur är tillräckligt, vilket tar väldigt lite plats under lagring. Sådana produkter är relativt billiga, och om du själv tar upp monteringen måste du betala nästan ingenting alls. Mer seriösa byggnader behövs förstås om det är planerat att utrusta ett fullvärdigt växthus som kommer att drivas under hela växtsäsongen.

I detta fall krävs tre villkor:

enkel användning

komfort för odlade växter

överkomligt pris

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista punkten är viktig inte bara för köpet i sig, utan också för att förlusten av ett växthus på grund av kriminell verksamhet eller naturkatastrof inte bör orsaka allvarliga skador.

Visningar

Det finns många sorter av växthusdesigner. De flesta av dem finns på webbplatser eller i kataloger över olika företag. Men det är viktigt att ta hänsyn till nyanserna i varje sort för att inte misstas med valet.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Du kan välja ett växthus för en sommarstuga eller trädgård genom sitt utseende och dess kompatibilitet med platsen och husets koncept. Men det är klart att detta inte på något sätt garanterar stabiliteten i strukturen eller mottagandet av genomgående höga avkastningar. Därför är det värt att fokusera på syftet med att använda byggnaden när du väljer en specifik lösning. Först och främst måste du bestämma om ett stationärt eller demonterat växthus skulle vara mer lämpligt. I det första fallet minskar installations- och underhållsproblemen märkbart.

Demonterade tillbehör måste installeras och demonteras två gånger om året . Men för de sommarboende som bara besöker deras land under sommarmånaderna och är allvarligt rädda för stöld, är det bättre att köpa just en sådan produkt. En annan viktig faktor är listan över odlade grödor. Många av dem kräver helt specifika odlingsförhållanden och kan inte komma överens i ett rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men valet slutar inte där heller. Det är nödvändigt att analysera det framtida växande systemet: en sak är enkel mark och en annan är alla slags substrat från organiska eller mineraliska komponenter.

Dessutom förstår de hur man organiserar vattning. De flesta moderna växthus är utrustade med automatiska eller halvautomatiska installationer. Men om mängden grödor är liten och det finns en önskan att spara pengar, är det mer korrekt att föredra en vanlig vattenkanna.

Hydroponister måste också välja mellan fyra olika typer av mönster:

veke

periodiskt översvämmade

aeroponisk

med en flytande plattform

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och det finns ytterligare en avgörande omständighet - var och hur exakt växthuset ska byggas. Installationsstället, till skillnad från andra parametrar, kommer efter köpet att vara nästan omöjligt att ändra. Varje sådan struktur måste samtidigt få maximal solenergi och vara minimalt utsatt för vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt installationspunkten måste du tänka på växthusets geometri. Oftast används rektangulära strukturer med två sluttningar.

Om växthuset kommer att levereras som en förlängning till huset, är det lämpligt att välja alternativ med sluttande tak . En sådan enhet erkänns av experter som den mest praktiska, så att du kan spara både byggmaterial och det ockuperade territoriet. Det finns ingen särskild skillnad mellan husets olika sidor, men det är ändå mer rationellt att rikta taklutningen söderut. Mycket begränsade människor kan köpa ett välvt växthus - det är relativt billigt och eliminering av skarpa hörn minskar behovet av täckmaterial, men ökar drifttiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pyramidala växthus kan bara hittas ibland, eftersom det här alternativet har dykt upp relativt nyligen. Det används främst av älskare av djärva experiment. Det finns ännu inte tillräckligt med data för att säga om detta formulär verkligen lönar sig och hur mycket bättre det är än andra konfigurationer. Ett sällsynt alternativ i ryska dachas är också en polygonal vy av växthus. Dess obestridliga fördel är att på grund av den yttre strukturen accelereras uppvärmningen av det inre utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest rationella dimensionerna av alla växthus är:

längd 250 cm från bas till ås

höjden på den lägsta väggen är 150 cm

bredd - 3,5 m (enligt generaliseringen av erfarenheten av erfarna sommarboende)

Bild
Bild

Beroende på behoven och de uppsatta målen kan dessa indikatorer ökas, men ändå är längden över 6 m obekväm för privat bruk. När det finns behov av detta är det bättre att dela upp växthuset i flera fack och inte sätta en obrytbar monolit.

Efter att ha gjort dörrarna 100 cm breda kan du säkert passera med en skottkärra, en påse med jord eller hinkar i händerna.

Det så kallade miljöväxthuset förtjänar särskild uppmärksamhet . Det är byggt i enlighet med idéerna om permakultur, det vill säga det syftar till att återge villkoren i naturen som de mest organiska. Utbytet kommer att vara högt och samtidigt miljövänligt eftersom inga bekämpningsmedel används. Ett ekologiskt växthus är det enda lönsamma alternativet för hemodling av många grödor från andra klimatzoner. En sådan byggnad kombineras med ett hönshus som ligger i ett intilliggande fack.

Luft utbyts mellan facken genom ventilationskanalerna, vilket ökar koncentrationen av koldioxid och ammoniak i växthuset. För att förbättra effekten används solvärmeackumulatorer. De enklaste alternativen är behållare fyllda med vatten eller stenar i olika storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag registrera mig?

De som redan har ett växthus på platsen eller just ska bygga det är intresserade av nyheter från skattelagstiftningsområdet. Nyligen dök upp information om att det är nödvändigt att registrera uthus belägna på trädgårdar och sommarstugor för att betala en särskild skatt på dem. I själva verket har en sådan skatt gällt sedan 1992, och det finns inga planer på att fastställa nya avgifter för närvarande.

Bild
Bild

Registrering krävs endast för permanenta strukturer som inte kan flyttas utan allvarliga skador på deras primära funktion.

Material (redigera)

De typer av material som används är mycket viktiga för trädgårdsmästare och sommarboende. Träet är lämpligt för inramning, väggar och skiljeväggar. Den är lätt att hantera och relativt lätt, billig och finns i nästan alla järnaffärer. Därför intar materialet en av de ledande positionerna i rankningen av råvaror som används för att skapa ett växthus.

Men det måste också sägas om de objektiva nackdelarna med en sådan lösning, bland vilka den viktigaste är den obligatoriska bearbetningen av råvaror med brandskyddsmedel och tillsatser från sönderfall. Sådana ämnen förbättrar strukturkvaliteten och ökar livslängden. Bara priset ökar omedelbart från detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallen är stark och relativt lätt, eftersom den höga hållfastheten gör att ett mindre lager kan användas. Bultar kan användas för att ansluta delarna, och den permanenta anslutningen tillhandahålls genom elektrisk svetsning. Korrosion är ett vanligt problem och kan endast undertryckas genom tidigare färg eller zinkbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel är dyrare och tyngre än metall, det är starkt, men skört. Dessutom måste tegelkonstruktioner definitivt isoleras.

Om ett växthus byggs av gassilikatblock, kommer det säkert att krävas isolering. Fördelen med detta alternativ kan betraktas som lätthet och billighet (i jämförelse med tegel), liksom styrka som är tillräcklig för de flesta uppgifter.

Bild
Bild

Växthus av rack-typ används när du behöver få en tidig skörd av grönsaker eller svamp för att odla plantor. Höga grödor och trädplantor kan inte odlas där.

De flesta hyllväxthusen är konstruerade av polykarbonat eftersom:

Det låter dig använda utrymmet under hyllorna för olika ändamål

Belysningen och underhållet av nivåerna förbättras

Det finns en möjlighet att göra hydroponics och aeroponics

Det kommer att vara möjligt att gro frön om du stänger av ett hörn med glas

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av glas som täckmaterial är ganska vanligt. Den tjänar länge, men har allvarliga nackdelar - tyngd och bräcklighet. Om du behöver driva växthuset under hela året är det lämpligt att installera inte enkla ramar utan tvåglasfönster. Skydd under filmen är det billigaste, och ändå måste man räkna med de negativa aspekterna - låg hållfasthet och dålig värmeskyddsnivå. Prefabricerade växthus är huvudsakligen gjorda av aluminium (extruderad) eller specialplast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumdelarna på ramen är utrustade med speciella spår som gör att du kan sätta in huden med en strikt specificerad tjocklek.

Om det enskilda spåret är för brett kan avståndsstycken av gummi eller plast användas .för att kompensera för den saknade storleken. En plastprofil håller värmen bättre än en metall och kostar lite mindre. Moderna sorter av plast är mycket hållbara och gör att du kan odla en betydande skörd. Det finns standardkrav för täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Små växthus (både välvda och rektangulära) är mycket efterfrågade. Det optimala materialet i detta fall är polykarbonat, och taken är oftast gavel eller brutna i form. Små storlekar är 3x4, 3x6 meter och större konstruktioner görs i formatet 3x8 eller till och med 3x12 m. De bästa anslutningarna uppnås med speciella hörn. Men plankor, bultar, band och överlappande kanter är mindre pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthuset, som är 5 m brett, är mycket lämpligt för ett stort antal sängar. Med hjälp av en sådan design blir det till och med möjligt att göra hobbyen att odla bär och grönsaker till en permanent inkomstkälla. Det är önskvärt att varje anslutning av ramdelarna svetsas och horisontella broar placeras ungefär var 0,66 m. Om det är planerat att växa växter bara på sommaren kommer det att vara möjligt utan en kraftfull, dyr grund. Valet mellan hopfällbar och icke-hopfällbar konstruktion dikteras av den specifika situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

En utmärkt lösning, att döma av feedback från konsumenterna, visar sig vara Strela -växthuset: tack vare sin unika design (ett gaveltak som gradvis vrider sig in i väggarna) blir det av med själva snön. Därför, på vintern, behöver du inte gå speciellt till dacha, och dessutom kommer byggnaden framgångsrikt att hålla ut tills värmen börjar. Modifieringarna "Delta" och "Zvezdochka" är inte värre, men var och en av dem har sina egna speciella finesser som måste beaktas. Baserat på erfarenhet av drift är välvda växthus mindre motståndskraftiga mot snölast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

  • För all betydelse av växthusens utilitaristiska egenskaper kan man inte annat än uppmärksamma deras utseende. Bilden visar ett elegant glaserat växthus med en trevlig grön ram. Snygga dörrar som öppnas utåt lockar genast uppmärksamhet. Lyftfönster som är utrustade med gaveltak ger snabb ventilation.
  • Och så här ser ett halvklotformat växthus av polykarbonat ut. Noggrant utvalda växter ger det en speciell chic: du kan omedelbart se att de är ganska långa, men saknar inte utrymme. Passagen mellan sängarna är ganska elegant.
  • Här kan du se till att växthus av aluminium och glas också kan vara dekorationer för platsen. Den robusta husliknande strukturen på en tegelsten ser inte alls illa ut. Kompositionen kompletteras av flera bandmaskar planterade runt växthuset.

Rekommenderad: