Gör-det-själv-bad (105 Bilder): Hur Man Snabbt Bygger Billigt Och Vackert, Byggprojekt I Landet, Hur Man Gör Det Rätt

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-bad (105 Bilder): Hur Man Snabbt Bygger Billigt Och Vackert, Byggprojekt I Landet, Hur Man Gör Det Rätt

Video: Gör-det-själv-bad (105 Bilder): Hur Man Snabbt Bygger Billigt Och Vackert, Byggprojekt I Landet, Hur Man Gör Det Rätt
Video: Göteborg kommunfullmäktige 2018-09-13 2024, April
Gör-det-själv-bad (105 Bilder): Hur Man Snabbt Bygger Billigt Och Vackert, Byggprojekt I Landet, Hur Man Gör Det Rätt
Gör-det-själv-bad (105 Bilder): Hur Man Snabbt Bygger Billigt Och Vackert, Byggprojekt I Landet, Hur Man Gör Det Rätt
Anonim

Sedan antiken har badet sjungits och är en integrerad del av rysk folklore. Det kallas ofta för en plats för rengöring av kropp och själ. Det är särskilt trevligt att ha ett eget ångbad i en sommarstuga eller i ett privat hus, vilket är ganska enkelt att bygga med egna händer utan inblandning av hjälp utifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Badhuset är en plats med en speciell komfort och aura, som kräver noggrann beaktande av villkoren, reglerna och byggstadierna. På den moderna marknaden finns det en mängd olika material, tack vare vilka byggandet av ett ångbad kan utföras mycket snabbt och ganska billigt.

För att bygga det själv måste du tänka igenom några punkter

  • Platsen för det framtida badet. Dess plats bör inte väljas slumpmässigt. Det finns ett antal recept och tips som hjälper dig att bestämma territoriet för framtida konstruktion.
  • Från vad grunden kommer att läggas, vilken form det kommer att vara.
  • Byggnadens dimensioner. Mästare råder att beräkna området på ett sådant sätt att det för varje person finns cirka 3-4 kvadratmeter. m. Av denna anledning är det nödvändigt att tänka i förväg vad det ungefärliga antalet människor kommer att besöka badet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Material, kvantitet, inköp.
  • Välj typ av uppvärmning (elpanna eller traditionellt - ved). Ett traditionellt ryskt bad kräver en riktig spis. Moderna ångrum är alltmer utrustade med en elektrisk värmare, som snabbt värmer rummet till en given temperatur och inte heller kräver konstant brandunderhåll.
  • Dekorationer och tillbehör. Det är alltid trevligt att vara i ett fint och rent rum. Detta gäller även badet. Utvändig dekoration spelar en viktig roll. Kvalitativ och skicklig design kommer alltid att bidra till fullständig fysisk avslappning och sinnesro. Glöm inte badtillbehör (hinkar, kvastar, hattar och andra). Naturligtvis utan dem, och så kan du ånga bra och tvätta, men det finns speciella tillfällen i livet när du bara behöver en "badromantik".

Du kan bara börja arbeta när ägaren har bestämt alla etapper . Annars kan denna process försenas under lång tid utan exakta datum för slutet.

Erfarna mästare i konstruktion av bad rekommenderas att noga tänka igenom alla detaljer och inte skynda sig under konstruktionen. Speciellt när du gör det själv. Det krävs mycket ansträngning för att göra denna plats till ett riktigt äkta badhus, och inte bara ett rum där du kan tvätta dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man hitta?

Badets placering är en av de viktigaste frågorna. Bekvämlighet och komfort när du använder den beror på detta. Det är också viktigt var det är planerat. Många tror att det kan vara vilken tomt som helst på landet, en källare i ett privat hus, ett tak eller en källare i ett höghus.

Det finns ett stort antal regler, som främst syftar till säkerheten för en person och hans hem (om det finns en bredvid det framtida badet)

  • Det är lämpligt att göra badet till en separat byggnad, eftersom angränsande rum kan dämpas med dåligt tätskikt. Om platsens område tillåter det är det bäst att placera det 8-10 m från huvudhuset. Om detta inte är möjligt kan du göra det i form av en tillbyggnad till huset. Mycket praktiskt när hon är på bakgården.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt dränering och vattenförsörjning. Badhuset bör placeras minst 25-30 m från brunnen eller borrhålet. Detta beror på det faktum att ångrummet är en direkt plats för vattenföroreningar, som inte bör rinna utmed marken, utan i ett särskilt avsett avlopp.
  • Det är bra när det finns en reservoar på ett avstånd av 30–40 m. Det är inte värt att lägga det närmare, eftersom översvämningar kan komma att ske, kommer strukturen att översvämma.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas inte att placera denna byggnad intill en körbana. Detta recept handlar mer om etik än säkerhet. Det är inte alltid trevligt när främlingar kan se dig naken.
  • Badhuset bör inte gränsa till närliggande områden, för att inte orsaka obehag för grannarna när ägarna bestämde sig för att vila och ånga.
  • Det är önskvärt att dörrarna vetter mot söder, och fönstren är placerade på västsidan. Dessa tips är relaterade till väderförhållanden och mänsklig psykologi. Det sägs att vinden från norr är mycket kallare, så det finns goda chanser att bli förkyld. När det gäller fönstren hjälper solnedgångens strålar dig att slappna av och få

Badet är ett rum med hög temperatur inuti , tyvärr är fall av dess brand inte ovanliga. I detta avseende bör valet av plats för dess placering bero på materialet från vilket grunden och bärande väggar är gjorda. Enligt brandsäkerhetsregler, om en byggnad är gjord av obrännbart byggmaterial, kan den placeras 5–6 m från bostaden (huset). Om detta är ett massivt trä eller en del av ångrummet har en träbas eller finish, ökar avståndet till 8–12 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att det finns grannhus och byggnader i grannområdet. Deras placering måste också beaktas, eftersom bristande överensstämmelse med normerna kan leda till obehagliga förfaranden och som ett resultat av att det etablerade badet rivs.

Projekt

Alla kan inte skryta med ett stort hus och en enorm tomt. Men med en blygsam egendom eller en stor vill du alltid ha ett eget badhus eller åtminstone ett mini-ångbad.

Om det finns tillräckligt med byggyta kan du skapa ett referensbad , som ska ha ett ångrum, ett omklädningsrum, ett relaxrum (ibland görs en pool där) och en dusch eller tvättstuga. Där kan du tvätta bort rester av tvål och schampo, eller förbereda kroppen för värmen (folk tar en uppvärmningsdusch med varmt vatten). Ägarna till ett riktigt stort område kan utrusta badhuset med ett rum för jacuzzi, massage, biljard och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i ett litet område för konstruktion kan du enkelt kombinera flera rum (omklädningsrum och vilorum, omklädningsrum och duschrum). Det bör noteras att komforten och mysigheten i badet inte försvinner från detta.

Beroende på kvadraturen kan du hitta den perfekta lösningen. Till exempel, om det visar sig att bygga ett bad med en storlek på 3 kvm. m, då kan ett litet ångbad (ca 1, 8 kvm) och ett förbadrum (1, 2 kvm) passa där. Detta utrymme kan vara tillräckligt för att en eller två personer ska besöka utan mycket obehag.

Bild
Bild
Bild
Bild

I byggnaden på 6, 5 kvm. m passar samma antal rum, men de blir rymligare. Det är bättre att avsätta 3, 5 kvadratmeter för ett ångbad. m, och resten är en plats för ett omklädningsrum. Vissa ägare satte en liten dusch i hörnet.

I närvaro av 9 eller 10 kvm. m du kan planera territoriet på ett mer intressant sätt. För den "hetaste platsen" är det bättre att ge 5 kvadratmeter. m, som bekvämt kan rymma 2-3 personer. Resten kan enkelt delas upp i en plats för klädbyte och ett litet duschkabin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badstorlekar 12-15 kvm. m är mycket lättare att utrusta, eftersom du inte behöver klippa ut varje meter. Här kan du redan ge mer plats för ångrummet för att åka dit med ett litet företag (3-4 personer), eller kombinera det med ett tvättrum (1 kvm) och skapa ett stort vardagsrum med ett bord att dricka te. Det är också enkelt att dela upp rummet i 3 separata rum: ett ångbad, ett duschrum och ett omklädningsrum.

När det finns utrymme att vända är det mycket lättare att dela upp utrymmet . Allt beror på preferenserna för badets ägare. Om han älskar stora företag, så är det naturligtvis bättre att fokusera på storleken på ångrummet, eftersom du kan koppla av i huset efter alla procedurer. Men när ensamhet och badromantik är mer uppskattade, då är det värt att överväga ett rum för avkoppling. Där kommer en person att kunna sitta i en fåtölj med varmt te, tänka på livet, uppriktigt kommunicera med en vän, läsa en bok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det är bäst att välja och köpa material för att bygga ett bad själv, eftersom det kommer att vara möjligt att kontrollera dess kvalitet före installationen. Marknaden är full av alternativ. Tack vare detta kan du enkelt bygga ett vackert, högkvalitativt och billigt ångrum med omklädningsrum. De flesta mästare hävdar att materialet från vilket badkonstruktionen (dess grund) är gjord påverkar inte badprocedurerna på något sätt. I detta avseende bör mer uppmärksamhet ägnas åt valet av den inre komponenten, nämligen materialet som kommer att finnas inuti ångrummet.

I sinnet hos de flesta människor är badet bara gjort av en stock eller en sten . Men det är inte så. Material förbättras i sina kvaliteter och kombineras också beroende på bostadsregion.

För de södra regionerna rekommenderas det inte att använda ett virke eller ett träd för ramen, eftersom det finns många skadedjur (barkbagge, kvarnbagge, barbel och andra). Svamp och mögel uppstår från hög temperatur och luftfuktighet. Därför är livslängden mycket kort - 2–4 år. För den södra delen av Ryssland rekommenderas användning av sten eller tegel. Oftast används träbetongblock, polykarbonat (för ett sommarbad), luftbetong, sandwichpaneler där.

Bild
Bild
Bild
Bild

För de norra regionerna är trä mer att föredra. På grund av dess naturliga egenskaper behöver den inte behandlas med kemi från skadedjur. Av denna anledning blir badhuset mer miljövänligt.

Om det beslutades att göra ett rambad av trä, kommer det att krävas en träbalk direkt för väggarna . (mängden köps baserat på projektet) eller träsliprar (ett ganska billigt byggmaterial), isolerings- och mantelmaterial. Det kan vara OSB -plattor. De är komprimerad sågspån med harts, vax och borsyra.

För det inre fodret tar de också förberedda brädor och för det yttre - foder eller eurofoder. Ibland (för att spara pengar) använder människor träpallar. Tack vare sin form kan ganska starka väggar fällas från dem. Naturligtvis måste de isoleras. Detta alternativ är det mest framgångsrika för ett sommarångbad. För att bygga en ram och väggar i ett tegel- eller stenbad behöver du silikatsten, skalsten eller stenbrott. Alltmer började de använda cinder block. När det gäller den yttre och inre dekorationen kan materialen vara olika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, när det är möjligt, gör skickliga hantverkare en bas av en metallbehållare. Byggandet fortskrider mycket snabbt. Men här finns det några nyanser (det är nödvändigt att klippa hål för dörren, göra en extra partition för själva ångbadet och andra). Alla väggar är också noggrant isolerade och mantlade.

Takets inredning i omklädningsrummet kan vara gjord av träslag som al, lind eller tall . Om vi pratar om taket i ångrummet, rekommenderar experter här att montera fodret (det tolererar höga temperaturer bättre). Det ska vara av en trädslag som inte avger starka dofter (gran, tall, gran). De bästa alternativen för detta skulle vara lind, al, cederträ. Spånskiva eller fiberplattor får under inga omständigheter användas. Vid uppvärmning släpper de ut ämnen som skadar människokroppen.

Isolering för väggar kräver också särskild uppmärksamhet. Badet är som regel bara isolerat inuti, men de kan också lägga det yttre lagret av detta material (i själva strukturen). Om byggnaden är gjord av avverkning av trä, placeras isoleringen på gitterramen (svarv). För att göra detta, använd mineralull eller annan organisk isolering. När det gäller ett sten- eller tegelbad tas samma mineralull, men den läggs i ett tjockare lager (5–6 cm).

Bild
Bild
Bild
Bild

I själva ångrummet, efter ett lager isolering, läggs nödvändigtvis en ångspärr. För dessa ändamål kan tät folie eller en speciell självhäftande treskiktsfilm användas. Den består av ett nät av polyvinylklorid med två lager folie med fina hål för ångavlägsnande. För golvet i ångrummet är allt samma trä lämpligt som användes för att täcka väggar och tak, och i omklädningsrummet läggs vanligtvis kakel. Det är bekvämt att tvätta och desinficera det från mögel och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga områden

Badhuset är inte bara ett ångbad, utan också en plats för vila och avkoppling. För att helt återställa styrkan och andligt rensa bör det finnas sådana zoner som ett ångbad, ett omklädningsrum (omklädningsrum), en dusch. Naturligtvis, när området är litet, finns det inte tillräckligt med utrymme för några uthus, men du kan alltid hitta en väg ut. Till exempel kombinera funktionella områden i ett rum.

Ett badhus utan omklädningsrum är obehagligt att använda, särskilt om huset ligger 10-15 meter bort . Det är nödvändigt så att en person kan ta av sig lugnt och förbereda sig för proceduren. Detta rum spelar också en viktig roll i den termiska balansen. Bytehuset hjälper till att inte "tappa" värmen från ångbadet, och blockerar också vägen för kalla luftströmmar på vintern. Dessutom lagras alla badtillbehör här: hinkar, slevar, olika geler och schampon, badrockar, hattar för att skydda håret mot överhettning, tofflor och mycket mer. Utan detta rum kommer användningen av badet att vara obekvämt och obekvämt. Om det är tillräckligt stort kan du sätta ett litet bord där för att dricka örtte, torrt och svalt för att gå ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om en dusch, måste den enligt läkarens rekommendationer vara där . Innan du går in i ett varmt rum måste du förbereda din kropp - ta en varm dusch. Det blir lättare för kroppen att utstå plötsliga temperaturförändringar, och porerna öppnas mycket snabbare för aktiv svettning och ytterligare rengöring. Detta område behöver inte vara stort (i form av ett duschkabin eller ett installerat "stående bad"). En kvadratmeter, som kan täckas med en gardin, räcker. Om det är möjligt att göra ett stort och fullvärdigt bad, kan det utrustas med ett separat rum för en bastu eller sätta en jacuzzi. Allt beror på ägarens preferenser.

Det viktigaste när du bygger ett bad med dina egna händer är att göra det så bekvämt som möjligt för din användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Processen att bygga ett bad i sig är inte svårt om du har en tydlig handlingsplan. För att få en högkvalitativ och vacker byggnad, det är nödvändigt att följa en rad steg för steg.

  • Förbered området för framtida byggnadsarbete . Detta inkluderar att rensa skräp från marken, gräva ut buskar (om sådana finns), ta bort stenblock och jämna ut ytan (det är nödvändigt att ta bort jordvallar eller fylla djupa hål). De gör också markeringar för att hälla den framtida grunden.
  • Fundament . Det kan vara olika i sin konfiguration och typ av installation. Hantverkare rekommenderar pelare eller hög.
  • Konstruktion av väggar och installation av tak . I detta skede byggs väggar, isolering läggs, hål görs för dörrar och fönster, ett tak byggs (det är absolut nödvändigt att lämna en öppning för skorstenen).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Inredning av lokalerna . Det görs baserat på den valda stilen. Dörrar installeras, fönster sätts in. Rummet förbereds för placering av de nödvändiga elementen för ångbadet och badet i allmänhet.
  • Installation av spis och däckbänkar i ångrummet.
  • Arrangemang av möbler och tillbehör.

Strikt följer arbetsplanen kommer det att visa sig bygga ett bra bad. Erfarna byggare rekommenderar att i förväg investera tidsfristerna för varje etapp så att konstruktionen inte drar ut i månader eller år.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

I det fall då ett litet bad planeras, är det mer ändamålsenligt och billigare att göra en vanlig remsfundament. Det viktigaste är att göra en bra värmeisolering, annars tar golvet värme från rummet. Som ett resultat av detta kan kondens bildas, och sedan ett antal obehagliga konsekvenser.

Skapandet av stiftelsen omfattar flera steg

  • Innan du bygger är det nödvändigt att rengöra och markera området. Som regel tas 10-15 cm jord bort. Byggnadsgränserna är markerade med träpinnar (15–20 cm). Ett fiskesnör eller garn dras mellan tapparna. Hörnens jämnhet kontrolleras (de måste vara exakt 90º).
  • Därefter grävs jorden ut längs en markerad bana till ett djup av 60–70 cm (jorden kan kastas till mitten, den kommer fortfarande till nytta). Ett lager av 10-15 cm tjockt sand hälls på botten av den resulterande diken och ramas. Ibland, för större densitet, fuktas den något med vatten. Efter sanden hälls ett lager granitsten eller en tegel läggs i ett lager. Detta kommer att vara en stödram för svarven, som är gjord av en tjock metallstång och också läggs i en solid struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Formen hamras från träplankor. Det kommer att fungera som en form för injektering. I detta avseende bör brädorna vara 40-50 cm högre än marknivån.
  • Fugen bereds i vissa proportioner: 1 del cement, 3 delar sand och 3 delar fint grus. I konsistens ska den likna gräddfil. Det måste hällas omedelbart. Det är lämpligt att initialt beräkna det erforderliga beloppet, annars får du en foundation med dåligt anslutna lager.
  • För ytterligare arbete behöver du en konstruktionsvibrator som kan hyras. Med dess hjälp är det nödvändigt att "skaka" den hällda cementmorteln så att all luft släpps ut och hålrummen försvinner.
  • Nästa steg är att justera det översta lagret. Efter 5–6 dagar kan du ta bort träsidorna. I denna form lämnas grunden tills den är helt torr och bunden. Hantverkare rekommenderar att stå emot 20-25 dagar innan bygget fortsätter. Under denna tid måste grunden vattnas, annars kan sprickor bildas på grund av ojämn torkning.
  • Glöm inte speciella öppningar för kommunikation (avloppsrör, elektriska ledningar). Vid hällningsstadiet bör rören redan ligga på den planerade platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att bygga ett stort badhus och platsen har en komplex, ojämn och ojämn form, är det bättre att installera fundamentet på högar. De är av flera typer: vissa krullar, medan andra "skruvar" i marken. För ett bad är båda alternativen lämpliga.

Innan du installerar det på platsen utförs liknande förberedande arbeten som med remsans fundament. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt frysningen av marken på vintern. Vanligtvis verifieras dessa data enligt SNiP. Baserat på den mottagna informationen köps ett metallrör med en väggtjocklek på 3-5 mm.

Dess längd ska vara summan av följande värden:

  • längden på jordens frysskikt;
  • 40-50 cm för högsänkning;
  • 50 cm över marknivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra det lättare att sätta in röret slipas det. Varje element installeras i marken på ett avstånd av 1 m från varandra längs byggnadens omkrets. Det är mycket viktigt att pålarna är jämna. För att göra detta utjämnas varje rör med en nivå (en linjal med vätska och en skala).

En fyrkantig "hatt" (625 kvm) bör svetsas på varje hög. Hål görs i dess ändar för installation av en armerad betongram. Alla metallelement måste vara belagda med en lösning som förhindrar korrosion. Därefter läggs ett lager sand, grus och ramas, och allt fylls med cementbruk med hjälp av bandfundstekniken. Efter installationen av fundamentet kan du börja installera väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

Enligt deras mångfald är väggarna:

  • ram;
  • tegel;
  • från ett skumblock;
  • från en avverkning av ett träd.

För att installera väggar i trä är det nödvändigt att installera basen på grillen (det måste finnas en vattentätningsfilm under den). Därefter monteras ställen i hörnen av det framtida badet. De är fastsatta med metallhörn, och för större hållfasthet skruvas focken (balkar som står i en vinkel på 45º) på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

En träbalk installeras var halvmeter längs hela omkretsen med de obligatoriska sneda stagen. Glöm inte dörr- och fönsteröppningar som inte behöver blockeras. Vertikala balkar fästs ihop med horisontella balkar i en rad. När väggramen är klar kan de mantlas. Men innan dess är allt virke täckt med impregnering från röta och mögel (svart mögel är särskilt hemskt).

Därefter läggs isolering, hydrobarriärfilm och fasadmaterial . Om tegel valdes för konstruktion av väggarna, är det bättre att ta rött. Den har de mest lämpliga egenskaperna - den "drar" inte värme, liksom vita tegelstenar.

Normalt är väggen gjord med två lager tegel. Arbetets början utförs från hörnen, eftersom nivån kommer att ställas in från dem. Skiktet av bindningscement bör inte överstiga 2 cm. För att underlätta murningen rekommenderas hantverkarna att dra fiskelinan som en nivå. I stället för det framtida fönstret och dörren läggs en armerad betongöverdel. Dessutom byggs väggarna upp till önskad höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av väggar från ett skumblock utförs på samma sätt som med en tegelsten. Den enda skillnaden är att var 4: e rad du behöver lägga ett metallnät. Det kommer att ge väggen större styvhet och styrka.

Det mest intressanta, ur arbetssynpunkt, kommer att vara installationen av väggar från en avverkning av trä . Det är mycket viktigt att alla stammar har samma diameter (ett litet fel på 1-3 cm är tillåtet). Före installationen undersöks var och en av dem för defekter (knutar, bark kvar) och behandlas också med ett antiseptiskt medel. Vidare görs på varje element "hål" med en radie. I de allra första stammarna, som placeras vid basen, görs ena sidan rak så att de inte "rullar". Den ytterligare strålen passar som ett pussel. I hörnen är ett rep bundet, med början från själva golvet, och alla leder mellan stängerna läggs med isolering i form av ett tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Efter guiden för att bygga ett badhus är nästa steg efter installationen av väggarna installationen av taket. Denna process tar inte mycket tid och ansträngning.

Det finns tre stora grupper av tak:

  • platt;
  • enkel lutning;
  • gavel.

Resten av arten är ett slags typgrupper. Professionella rekommenderar att du installerar ett sluttande tak för små bad. Om byggnaden är av imponerande storlek, väljs redan den funktionella sidan av taket här (till exempel andra våningen för rekreationsområdet, gjord av vinden).

Om väggarna är byggda av tegel kommer det första lagret (innan du lägger balkarna) att vara ett lager av takmaterial som vattentätning . Därefter monteras en träram längs väggarnas omkrets med ankare. Det kommer att fungera som ett stöd för alla ytterligare strukturer som utgör takets "ryggrad". En trälåda med den valda formen är gjord ovanpå. Isolering "sätts in" i den och ett ångspärrark placeras nödvändigtvis. När dessa arbeten är slutförda kan du gå vidare till den yttre och inre beklädnaden. Inuti är det bättre att mantla taket med skivor eller förberedda brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Golven i badet måste ägnas vederbörlig uppmärksamhet, eftersom en person har direkt och frekvent kontakt med dem.

Liksom väggar finns golv i tre typer:

  • trä;
  • tegel;
  • betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Tegel är oönskat som golv på grund av dess fysiska egenskaper (låg värmeöverföring). Det blir väldigt varmt och kan orsaka svåra brännskador på fötterna. Det mest använda, praktiska och hållbara materialet är betong. Men det bör förstås att ett sådant golv är väldigt kallt och kräver ett extra lager isolering ovanpå.

Att installera det här alternativet är väldigt enkelt

  • Först hälls sand på den färdiga grunden (minst 15 cm). Därefter läggs krossad sten eller grus i ett enhetligt lager på 10 cm. Glöm inte avloppet, under vilket det är nödvändigt att lämna utrymme och ta bort röret, och det måste gå in i rännan eller septiktanken.
  • Efter att du lagt "kudden" hälls ett primärlager av betong 5–7 cm. När det torkar bör du börja lägga isolering (mineralull, perlit, skum) och vattentätning. Ett förstärkt nät placeras ovanpå dem.
  • När nätet är säkrat kan golvet hällas. Mästare rekommenderar att du tar en färdig blandning, eftersom det är svårt att göra det själv. Det rekommenderas att börja arbeta från hörnen mot dörren. När golvet är torrt måste du börja lägga golvet. Det kan vara kakel, laminat och andra material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

De mest praktiska och bekväma bastugolven är av trä. De är av två typer.

  • Låt vatten passera genom sig själv i avloppshålet (gitter eller flödande) . Detta är det enklaste och billigaste golvalternativet. Inget isoleringsmaterial behövs för att installera dem. De är gjorda enligt samma schema som ett vanligt golv, bara de lämnar ett gap mellan plankorna som ska läggas och golvet med ett 5-10 cm dräneringshål. För detta installeras en extra ram, på vilken ett träbeklädnad är monterad. Det viktigaste är att kvalitativt bearbeta träet från ruttning och fukt. Som regel är ett sådant golv tillverkat i själva ångrummet.
  • Fast golv (ej läckande) . Vanligtvis görs de i ett omklädningsrum eller ett vilrum, men de kan också göras i ett ångbad. Till att börja med görs en dränering så att det blir en fullständig dränering av vatten. Därefter görs en identisk golvförberedelse, som i versionen med betong. Därefter läggs en vattentät isolering och ett fint trägolv läggs ovanpå det. Det är mycket viktigt att belägga alla sprickor och skarvar med tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kabeldragning

Det bör genast noteras att endast den person som har kunskaper och färdigheter inom elektroteknik kan självständigt göra ledningarna. Det kommer att vara mycket svårt för en nybörjare i denna fråga, även om han följer instruktionerna steg för steg.

Installation av elektriska ledningar måste utföras i en strikt och tydlig ordning

  • Jordning av alla metallkonstruktioner, elhöljen eller packningar för att skydda dig själv och människor från elektriska stötar.
  • Ansluta strömkabeln. I rum utan kontakt med vatten läggs den i speciella plastlådor. Där det finns vatten eller ånga läggs det i PVC -rör.
  • Kabeldragning till rum utan tillgång till vatten. Från kopplingsdosan läggs en tråd längs samma plastspår. Vidare görs ett genomgående hål i väggen, där det kommer att finnas en lampa i ett annat rum, och fästs på den. Den ansluts också till en switch. En metallhylsa måste sättas in i passagen för tråden i väggen och fyllas med en icke-brinnande förening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Elförsörjning till ångrummet. Det är värt att notera att det är strängt förbjudet att hitta en kopplingsdosa och växlar inuti den. Det rekommenderas att använda lågspänningsbelysningsenheter i detta rum. Det är också nödvändigt att sänka spänningen i flödet av elektricitet där; för detta används trapptransformatorer. Kabeln som kommer in i ångrummet genom hålet i väggen måste vara värmebeständig. Hålet i väggen bearbetas på samma sätt som ovan. Det är mycket viktigt att markera alla ledare i kopplingsdosan, annars blir det svårt att hitta orsaken om strömförsörjningen går sönder

Installation av uttag. Deras installation utförs på ett liknande sätt. Det viktigaste är att alla utlopp ska vara minst 60 cm från handfatet och duschen. Var och en av dem bör också ha ett skyddande plastskydd som skyddar dem mot fukt

När du ansluter elektriska ledningar till badet bör du välja en kabel beroende på utrustningen som ska installeras måste dess el- och elförbrukning beaktas. Allt arbete måste utföras i gummiskor, i ett torrt rum och i gummihandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutande arbete

Idag är det mycket lönsamt att göra efterarbetet på egen hand. Om du beställer denna tjänst från ett företag kan du få en ganska stor summa. Efterbehandling är ett komplex av byggverksamhet som syftar till extern och intern förbättring av byggnaden. Materialet väljs i förväg. Dess val bör behandlas mycket seriöst och ansvarsfullt, eftersom det under påverkan av värme och vatten kan avge lukt eller ändra form.

Mästare råder att göra arbetet parallellt , och inte i delar (först fasaden, sedan ångbadet och så vidare). Men det måste finnas en viss sekvens. Först är taket klart, sedan väggarna och sedan golvet. Vid reparationens slut bör fönster och en dörr (minst en grov) redan sättas in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intern (såväl som extern) efterbehandling utförs i ett antal steg som måste följas

  • Allt inköpt material måste acklimatiseras. Till exempel, om ett träd väljs för arbete, måste det ligga ner i flera dagar i rummet.
  • Installation av ramen på vilken beklädnaden kommer att appliceras.
  • Isoleringsbokmärke.
  • Impregnering.
  • Installation av paneler (trä, foder och andra).

Liknande arbete utförs utifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extern design

Badets yttre inredning är lika viktig som den inre. Det är alltid trevligt när huset och bredvid det byggda ångbadet är i harmoni med varandra, vilket skapar en enda stil på platsen.

Hur och från vad man ska göra badets ytterhölje beror på följande faktorer:

  • Allmän stil. Harmonin och kombinationen av byggnader kommer alltid att glädja ägaren;
  • Beklädnaden måste uppfylla vissa funktioner: skydd mot väderförhållanden, isolering av inre värme, inneslutning av kalla luftströmmar.

Väggarna i ett klassiskt ryskt bad är vanligtvis tillverkade enligt gamla traditioner - solida stockar. Detta är verkligen en av de mysigaste och roligaste inställningarna. Sådana väggar behöver inte ytterligare efterbehandling, men ibland läggs ett linrep längs sömmarna, som är genomblöt i harts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det ett stort urval av material som kan användas för att dekorera fasaden på ett bad vackert och snabbt. Det kan vara foder, sidospår (metall, plast), fibercementpaneler och andra.

Den vanligaste typen av beklädnad är panelbeklädnad . Det rekommenderas att välja vinyl eller trä. De är mest lämpliga för badets tema. De måste monteras på en specialinstallerad svarv av trä med lagrade isoleringslager. Ibland är den fäst med en metallprofil. Vidare installeras den i en cirkelförband till led.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det näst mest populära materialet för extern design är foder . Det är bekvämt eftersom det har lameller i olika bredder (de kan väljas för vilken struktur som helst), som kan vara gjorda av plast, MDF eller trä. Det sista alternativet väljs oftast. Det viktigaste är att alla brädor är välbehandlade med en speciell lösning som skyddar materialet från fukt och ruttnande. Foder av plast (vinyl) kommer också att hålla länge, men det bleknar ganska snabbt på grund av direkt solljus. Men dess plus är att den inte är rädd för fukt och plötsliga temperaturförändringar. Fodret installeras på samma sätt som sidopanelerna.

Om badhuset är byggt av tegel, men du ville att det skulle se ut som ett trä, kan du i det här fallet göra en beklädnad från ett blockhus. Detta är ett trävirke som liknar eurolining. Den är gjord med en speciell teknik - 4 brädor skärs i en cirkel från en rund trädstam. Som ett resultat är brädorna helt plana och plana på ena sidan och konvexa halvcirkelformade på den andra. Med deras hjälp är det enkelt att skapa en imitation av ett hus byggt av en avverkning av ett träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsdesign

Sedan barndomen har bilden av ett enkelt ryskt bad inbäddats i huvudet på varje person. Som regel är det inre av detta rum helt och hållet av naturligt trä (al, lind), det finns trästolar med ben i smidesjärn vid samma bord, hemgjorda nya kvastar av björk eller ek hänger på väggarna, och viktigast av allt, det finns lukten av träharts, ångade blad, tvål.

För att bevara atmosfären i ett riktigt traditionellt ryskt bad är det bäst att köpa trämöbler (bord, stolar, bänkar). Det är väldigt vackert när det har snidade element. Hemlagade stickade eller korgmattor placeras ibland på sätena. De är gjorda med ljusa prydnader för att lägga till mys och glädje i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att inte lägga en matta på golvet i omklädningsrummet. Svamp och mögel kommer att växa i den på grund av den höga luftfuktigheten. Det är bäst att använda vanliga plattor eller träskivor behandlade med en speciell lösning. Hyllor på väggarna kommer inte att vara överflödiga. De är också gjorda av trä. Muggar för öl, en vattenkokare eller vackra figurer av en brownie passar perfekt där. Allt beror på ägarens fantasi.

Ångrummet ska också vara mysigt . Vanligtvis placeras belysning med lampskärm i björkbark i hörnen, smidda krokar på väggarna som håller hinkar och hinkar. Skopor kan också ha etnisk stil. De har snidade handtag eller en metallfälg i mitten. En dekorativ panel av trä är mycket ofta installerad längs takets övre kant. Etnisk prydnad, djur, badprocess och så vidare skärs ut på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omklädningsrummet eller vilarummet är också fyllt med tillbehör. De tillverkas ofta på egen hand och letar efter loppisar eller folkmässor. Det är lätt att hitta träskedar, bastskor, snidade figurer av brownies, bilder på björkbark och andra tillbehör. Med hjälp av dem är det lätt att lägga till mys och värme i ett visst rum.

Lukt är en integrerad del av inredningen i det ryska badet . Tack vare honom slappnar en person så mycket som möjligt och vilar helt (kropp och själ). Var och en av rummen domineras av sin egen lukt. I ångrummet är det doften av ångad ek eller björkkvast. Det är bra att sätta en aromlampa i boden och byta den efter ditt humör varje gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Under XXI -talet finns det ett stort utbud av bad. Deras huvudsakliga skillnad ligger i exponeringstemperaturen för människokroppen, liksom mängden och kvaliteten på ångan i själva rummet (ångbad).

  • Rysk bastu . Ånguppvärmningstemperatur - 40º - 75º, luftfuktighet ca 60%. Tack vare sådana förhållanden värms människokroppen upp kvalitativt och djupt, och en hög luftfuktighet hjälper till att snabbt öppna porerna och börja svettas. Resultatet är en hudrening av hög kvalitet.
  • Hamam (turkiskt bad) . Här är temperaturen något lägre - 35º - 60º, och luftfuktigheten är cirka 85–100%. Förhållandena i detta ångbad är mer skonsamma. Tack vare detta kan du spendera tid här ganska länge, göra olika typer av kosmetiska ingrepp (massage, peeling och andra procedurer). Kroppen värms upp gradvis och huden är konstant fuktig. Således "öppnas" och ångas de djupa skikten i huden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Finskt bad . Skillnaden mellan ett sådant ångbad är att det använder ganska höga temperaturer (120º - 150º), och luftfuktigheten är mycket låg (10–15%). I detta avseende har en resa till ett sådant bad ett antal kontraindikationer och villkor för att vistas i det. Det är inte ovanligt att en persons hud torkar ut kraftigt, eller brännskador uppnås. Men samtidigt värmer kroppen upp sig och slappnar av väldigt bra.
  • Japanskt vattenbad . Denna typ av ångbad är mycket specifik. En person sätter sig ner i en fat vatten, som värms upp till 60º. Huden värms upp och ångas väl, men den andas inte under vatten. På grund av detta uppstår kraftig svettning, toxiner och toxiner tas bort från huden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en panna?

Hjärtat i alla bad eller ångrum är en värmepanna eller spis. Utan det kan det i princip inte fungera i detta rum. Det viktigaste är att värmepannan kan värma upp till en tillräcklig temperatur och följaktligen ha en bra värmeeffekt. Dessutom är det nödvändigt för en person att kunna reglera uppvärmningsnivån med märkbara temperaturintervaller. Alla dessa parametrar beror på materialet från vilket pannan är tillverkad, liksom på rätt val av ångbastuets effekt och storlek.

Badpannor är gjorda av metall . Som regel är detta normalt eller specialbearbetat stål. I dyrare modeller kan dess tjocklek vara 1–1,5 cm. Under långvarig drift av sådana ugnar kan den så kallade "metalltröttheten" uppträda. Detta fenomen manifesterar sig i en liten deformation av formen. På grund av detta kan dörren för påfyllning av bränslet börja fastna, eller så kan svetsarna "krypa isär". Av denna anledning rekommenderar hantverkare att använda gjutjärnspannor. De är mycket starkare och har en längre livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannans huvudfunktion är att värma rummet så snabbt som möjligt till önskad temperatur . Denna förmåga lyfter honom på många sätt över den vanliga tegelugnen. I sin tur kan metallspisar vara konventionella eller långbrända. Det är bättre att välja det andra alternativet, eftersom en sådan panna svalnar mycket långsammare och håller värmen länge och också sparar på bränsle.

När du väljer en spis för ett ångrum är det nödvändigt att ta hänsyn till dess designfunktioner och mänskliga bekvämlighet. Varje panna har en dörr där trä eller kol placeras. I vissa modeller är det inne i ångrummet. Å ena sidan är det bekvämt, eftersom det inte är nödvändigt att lämna rummet för att öka temperaturen. Men samtidigt är det alltid fuktigt i ångrummet, och ved eller kol från detta dämpar. Det visar sig att bränslet först torkas i ugnen, och först då ger det den önskade temperaturen. Dessutom kommer det att samlas flis och skräp från trä och kol, vilket kan skada ångade känsliga fötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste finnas en värmare på pannan. Medelstora stenar placeras där (detta kan vara småsten som kommer från havet). Eftersom de är på den heta metallen blir de också varma. Under badproceduren hälls vatten i det och ånga bildas, vilket är så nödvändigt i ångrummet.

Värmaren kan vara ovanpå pannan eller på sidan . Sidalternativet är bättre, eftersom det bara kommer vatten på stenarna. Denna ånga anses vara mjukare och mer korrekt. Det är idealiskt när denna design (som påminner om en smidd gitterhink) inte berör pannans väggar. Detta beror på att stenen håller temperaturen länge, därför kan den deformera värmarens angränsande vägg och därmed förkorta pannans livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta modeller har en speciell behållare där vatten värms upp. Det skopas upp med en slev och hälls på stenar för att tillföra värme till rummet. Den kan placeras på vardera sidan av pannan, men det är bäst om den hänger från ett rör (skorsten). Så vattnet kommer inte att koka, men det kommer alltid att vara varmt. Dessutom minskar risken för skållning av en del av kroppen.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt pannans vikt och dimensioner . Om ångrummet är stort bör det motsvara rummets storlek. Om golvet inte är förberett i förväg kan det helt enkelt kollapsa under sin vikt. Vanligtvis är den framtida platsen för pannan fylld med betong även under konstruktionen av grunden. När spisen är liten kan den installeras direkt på golvet, men det är bättre att lägga ett lager tegel, eftersom veden torkar och deformeras från den höga temperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste frågan är hur man väljer pannans effekt beroende på badets storlek? För att korrekt beräkna parametrarna för värmaren är det nödvändigt att känna till den konstruerade byggnadens egenskaper.

Den tar hänsyn till:

  • materialet från vilket taket är tillverkat;
  • vägg tjocklek;
  • antal fönster;
  • funktioner i marken som badhuset ligger på;
  • värmekoefficienten som frigörs från förbränningen av det använda bränslet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående är huvudorsakerna till att en del av värmen tas bort från pannan . Om du tydligt känner till dessa data blir beräkningarna mer exakta och korrekta. Sedan infogas all denna information i formeln. I sig är det väldigt stort, och utan kunskap inom fysik och matematik blir det svårt att beräkna det rätta svaret. Det är bäst att komma med känd data till en specialist. Vanligtvis finns det alltid en sådan person i alla butiker som specialiserat sig på pannor och värmesystem.

Det viktigaste när du väljer en panna är inte att fokusera på priset, utan på produktens kvalitet och egenskaper. Dyrt betyder inte bra. Det är värt att veta att om nästan någon del i pannan går sönder måste du ändra den helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Även en erfaren mästare inom konstruktion och reparation kommer att få svårt att bygga ett bad helt korrekt. Som i alla andra affärer finns det nyanser och finesser i arbetet här, och de kan bara läras av en person som är professionellt engagerad i denna verksamhet.

Det första som mästarna rekommenderar är att det är bäst att bygga ett bad under en torr och varm period på året . Detta beror på att alla lösningar, kitt och impregneringar måste torka till slutet. Annars finns det risk för att man installerar dåligt bearbetat virke, som bara håller hälften av den föreskrivna perioden.

Innan bygget påbörjas är det absolut nödvändigt att skapa ett detaljerat projekt för det framtida badet. Den måste ange de exakta måtten, utformningen av rören för avloppet och vattentillförseln. För elektriska ledningar är det bättre att göra en separat ritning. Baserat på planen blir det lättare att beräkna mängden material som krävs, och en nybörjare kommer omedelbart att förstå vilket arbete han inte kan göra utan extra hjälp från proffs. Han kommer att kunna budgetera för kostnaderna för hjälparbete utifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill bygga ett bekvämt och rymligt badhus, och det inte finns mycket utrymme på platsen, kan det göras som en förlängning till huset. Således blir det möjligt att spara på "4: e väggen" och plats.

För att badet ska fungera länge rekommenderar mästarna att lufta det så ofta som möjligt. Tack vare detta kommer trä- och metallbeläggningar att torka ut och inte utsättas för mögel och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

  • Detta exempel visar att även ett litet bad kan vara vackert och bekvämt. Det finns ett litet ångbad, och du kan kasta dig i kallt vatten från värmen utanför. På sommaren kan du enkelt placera ett bord och stolar bredvid det, där det kommer att vara trevligt att sitta, dricka te under månen och stjärnor.
  • Här visas ett rymligt ångbad, där ett vänligt företag enkelt kan passa. På grund av denna storlek finns det en plats för en person att lägga sig på full höjd och ånga honom med en badkvast, medan andra semesterfirare kan sitta tyst och koppla av.
  • I ett sådant ångbad är det mycket trevligt att koppla av kropp och själ. Under proceduren kommer det att finnas en möjlighet att överväga naturens skönhet. Och formens rundhet ger rummet en lätt charm och extra komfort.

Rekommenderad: