Gaveltrimning (41 Bilder): Hur Kan Du Trimma Gaveln På Taket På Ett Hus? Hur Gör Man Byggnadsställningar För Arbete? Hur Sys Det Billigt Och Vackert?

Innehållsförteckning:

Video: Gaveltrimning (41 Bilder): Hur Kan Du Trimma Gaveln På Taket På Ett Hus? Hur Gör Man Byggnadsställningar För Arbete? Hur Sys Det Billigt Och Vackert?

Video: Gaveltrimning (41 Bilder): Hur Kan Du Trimma Gaveln På Taket På Ett Hus? Hur Gör Man Byggnadsställningar För Arbete? Hur Sys Det Billigt Och Vackert?
Video: Arbetsmiljöveckan 2019: Säkra ställningar 2024, April
Gaveltrimning (41 Bilder): Hur Kan Du Trimma Gaveln På Taket På Ett Hus? Hur Gör Man Byggnadsställningar För Arbete? Hur Sys Det Billigt Och Vackert?
Gaveltrimning (41 Bilder): Hur Kan Du Trimma Gaveln På Taket På Ett Hus? Hur Gör Man Byggnadsställningar För Arbete? Hur Sys Det Billigt Och Vackert?
Anonim

Varje ägare till förortsfastigheter måste tänka på hur man ska mantla fronten på taket på ett hus billigare och vackert. Många lyckas skapa originaldesignlösningar av ganska budgetmaterial. Hur man gör ställningar för arbete, att göra beklädnad med egna händer, hjälper dig att ta reda på en detaljerad översikt över efterbehandlingsalternativ, hur man implementerar dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Mantel av framsidan av ett privat hus, badhus, garage, vind utförs utanför byggnaden - längs fasaden, före eller efter installationen av ett gavel- eller gaveltak. Denna term betecknar det utrymme som begränsas av taklutningarna på sidorna och gesimsen vid basen . Pedimentets form kan vara triangulär, polygonal, cirkulär. Det är faktiskt en del av byggnadens vägg längs fasaden, men den behöver inte ha samma design som huvuddelen av byggnaden. Pedimentet är alltid placerat under takfoten och går djupt under kanterna.

Sådana väggar på 2 sidor av fasaden täcker ändarna av vinden eller vinden. De kan vara kalla eller isolerade, kompletterade med rundade och välvda dammfönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på egenskaperna hos den valda konstruktionsmetoden utförs beklädnaden enligt följande alternativ

  • På ramstrukturen . I detta fall formas den yttre ytan längs fackverkets brädor i horisontell eller vertikal riktning. Ventilationsfönster krävs. Det är lämpligt att utföra beklädnaden med naturmaterial, på samma sätt som takets överhäng. Impregneringar, färger och lacker skyddar träytan från vittring.
  • På en fast vägg . I det här fallet utförs efterbehandling med olika material, från gipsskivor och wellpapp till polykarbonat, blockhus. Själva pedimentet är redan bildat av stockar, balkar, skumblock eller tegel. Den är uteslutande mantlad för dekorativa ändamål - under rekonstruktion eller för att förbättra estetiken i fasadstrukturen.

Pedimentet kräver preliminär design. Vid konstruktionen måste vindlast, regionens klimatdrag och nederbördens intensitet beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan mantlas?

Lusten att dekorera byggnadens framkant billigare och vackert är ganska förståelig. När man bygger ett hus är materialkostnaden redan ganska hög. Det är därför ägarna försöker spara pengar på efterbehandling. Tvister om det bästa sättet att stänga byggnadens gavel pågår regelbundet. En komplett översikt över alla typer och alternativ för beklädnad för denna del av fasaden hjälper dig att fatta ett beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Kantade och okantade plankor används oftast i gaveltrimning. Den har tillräcklig bärighet, gör att du kan ordna inuti värmeisolering eller klara dig utan den . Om du inte bara behöver skapa ett träpedal, utan också för att göra det estetiskt tilltalande, tar de ett foder. Det låter dig utföra inte bara rak horisontell eller vertikal styling, utan också att skapa mönster. Dessutom används carving ofta som dekoration, vilket gör det möjligt att ge designen unikhet och estetik.

Sådan beklädnad har många fördelar

  • Enkelhet och snabbhet i installationen.
  • Enkel vård. Materialet tolererar perfekt atmosfäriska påverkan efter bearbetning med dekorativa och skyddande föreningar.
  • Olika bredder och längder. Du kan välja de optimala standardstorlekarna för varje byggnad.
  • Mångsidighet. Denna finish är lämplig för en lantstuga och radhus.

För beklädnad av gaveln är det bättre att välja ett foder av klass A, utan defekter, det mest motståndskraftiga mot atmosfäriska faktorer . Det är estetiskt, lämpar sig väl för färgning och andra dekorationsmetoder. Naturligt trä är ett av de mest populära efterbehandlingsalternativen för snidade och släta gavlar. En sådan arkitektur- och designlösning uppfyller alla säkerhetsstandarder, kräver inte komplext underhåll och kan enkelt utrustas med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blockera hus

Avslutande paneler som imiterar den rundade ytan på en stock är väl lämpade för att dekorera gavlar i byggnader och strukturer. Fästning av plankor av polymermaterial, oftast av PVC, utförs på en ljus ram. Denna design gör inte byggnadens fasad tyngre, den visar sig vara stark och hållbar. Blockhuset finns i ett stort antal storlekar och färger, tappar inte sin ljusstyrka under påverkan av atmosfäriska faktorer . Utåt efterliknar den helt en stockfinish, den är lämplig för att täcka gavlarna i inte bara bostadshus, utan också bad, bruks- och kommersiella byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Under huvudbyggnaden av byggnader är fronten oftast gjord av tegel - av samma material som de bärande strukturerna och golven. När det installeras i hörn skärs materialet speciellt för en tätare passform till taket "paj ". Murverk utförs med ett armeringsnät, vanligtvis högst 1/2 av en tegelsten i tjocklek. En stödjande träskena är installerad i mitten, som går till takets ytterkant, dragkablar dras från den för att säkerställa bildandet av den korrekta geometriska strukturen.

Bild
Bild

Bältros

En effektiv lösning som framgångsrikt kan implementeras i arbete med både mjuka tak och klassiska keramiska cementplattor. Installationen utförs på en fast, grov yta . Svårigheten att arbeta med materialet ligger i dess vertikala stapling.

Fästets styrka är mycket viktigt i detta fall. Samtidigt ser den färdiga ytan väldigt estetiskt tilltalande ut, betonar designlösningens unika design i byggnadens fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell lista

För beklädnad av gaveln används en väggvariant av detta material, märkt med bokstaven "C". Vanligtvis används inte galvaniserat, utan polymeriserat profilerat ark med en målad yta. Materialet är lämpligt för sommarstugor och uthus; det används sällan i bostadshus . Fördelarna med det profilerade arket inkluderar bra lager- och täckförmåga, relativt låg vikt. Men ett sådant pediment kräver ytterligare ljudisolering, isolering och är inte särskilt estetiskt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ondulin

Den används för att klä gavlarna i stugor eller korsvirkeshus, så att du kan ge en träkonstruktion ett ovanligt, exotiskt utseende. Ondulin monteras uteslutande på en fast grov beklädnad (tillverkad av plywood, OSB), med en överlappning, vilket säkerställer bildandet av en beläggning från det erforderliga antalet ark . Materialets färgschema är varierat, så att du kan välja lämplig design för alla byggnader eller strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidospår

Färdig lösning för att avsluta gaveln - vinyl- eller metallfasad. Tunna dekorativa paneler monteras på en lätt ram. Bland deras uppenbara fördelar är:

  • olika designalternativ;
  • brett utbud av färger;
  • närvaron av textur;
  • enkel installation;
  • lättviktig.

Siding anses vara det bästa valet för utformning av gavlar i en urban, modern stil . Materialet förlorar inte sina egenskaper på många år, det är motståndskraftigt mot vittring. Med rätt installation kan du inte vara rädd för att förvränga ytan, förlora dess funktionalitet över tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra material

Det finns också en hel del andra material som används för mantelgavlar. Bland de vanliga alternativen finns följande.

OSB och plywood . De används endast för grov beklädnad av ramkonstruktionernas gavlar. Ovanpå plåtmaterial är det möjligt att montera ytterligare svarv, efterbehandlingselement. I ett lanthus kan ett sådant pediment helt enkelt beläggas med färg eller lack.

Bild
Bild

Ark polykarbonat eller plast . Detta alternativ används i tillfälliga eller säsongsbetonade strukturer, vid arrangemang av konstverkstäder. Ett genomskinligt material släpper in mycket ljus. Skivor fästs på speciella profiler för att skapa förstyvningar.

Du kan använda färgad polykarbonat, bikaka eller monolitisk.

Bild
Bild

Plankpaneler . Denna speciella typ av fasadskiva är skapad på grund av lövträ. Det används för dekoration av hus från timmer, stockar, i restaurering av gamla byggnader. Materialet monteras på samma sätt som sidospår, med ett mellanrum för eventuell deformation under påverkan av fukt, atmosfärstemperaturer.

Bild
Bild

Glas . Varma eller kalla rum i huset under taket kan utformas med panoramaglas från 1 eller 2 sidor. I detta fall används skräddarsydda flerlagers ramstrukturer med originalfogning. En sådan designlösning kräver professionell installation, men ger mycket ljus, undviker onödig värmeförlust.

Bild
Bild

Klinkerplattor . Det låter dig imitera tegelverk, keramik, natursten, kan ha en blank glaserad eller matt yta. Klinkern är tillverkad av naturmaterial, men den belastar fasadstrukturen avsevärt. Denna finish är relevant för tegel, monolitiska betongbyggnader, blockväggar. Installation utförs på murbruk, det kräver en viss erfarenhet av murverk från entreprenören.

Varje ägare kan dekorera framsidan av ett hus eller ett annat föremål på ett originellt och billigt sätt. Det är bara viktigt att ta ett balanserat förhållningssätt till valet av material, för att exakt beräkna de förväntade och tillåtna belastningarna.

Bild
Bild

Vad behöver du för att arbeta?

För arbete med att mantla pedimentet krävs ett antal material och komponenter, vilket du definitivt inte kan klara dig utan. Först och främst måste du köpa det nödvändiga antalet valda trimelement, tillägg, ebbs och andra komponenter. Det kommer också att vara användbart polyuretanskum , med vilket luckorna kommer att elimineras. Framdelen av fronten är vanligtvis konstruerad med metallprofiler eller läktar - delen av stödelement och horisontella överliggar väljs med hänsyn till belastningen på denna del av fasaden.

För att utföra arbetet behöver du också följande uppsättning material och verktyg:

  • ångspärrmembran;
  • tätskikt film;
  • konstruktionshäftapparat med häftklamrar;
  • skruvmejsel;
  • självgängande skruvar;
  • sax eller kniv för skärning;
  • infästningsprofiler (för sidospår);
  • bågfil för metall.

Detta är en grundläggande lista över nödvändiga armaturer. Dessutom kommer en lång stege eller ställning att krävas för att utföra arbetet. För belaying på höjd rekommenderas att du använder ett speciellt rep och sele eller bälte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man byggnadsställningar?

Ett litet pediment kan mantlas med en sektionstrappa i trä eller metall . Men om du måste utföra installationen av externa finish i stor skala kan du inte klara dig utan ytterligare enheter. Ställningar ger bekväm rörelse längs fronten, vilket gör det möjligt för 2-3 personer att arbeta samtidigt. Det är inte nödvändigt att köpa färdiga strukturer. Enkla skogar kan enkelt byggas med egna händer, med beaktande av följande krav:

  • golvbredd - från 1,5 m;
  • nivåerna - inte mindre än 1, 8 m med totalt upp till 6 m;
  • avståndet mellan stöd - upp till 2,5 m;
  • det maximala avståndet mellan brädorna är 10 mm;
  • fasade ändar av element (med kontinuerlig läggning).

En primitiv struktur kan enkelt monteras från okantade brädor och balkar med tillräcklig tjocklek. Träkonstruktioner har högst 2 nivåer och kan inte återanvändas. Metallställningar monteras från ett runt eller fyrkantigt rör. Det horisontella golvet är av trä.

Brädans tjocklek väljs genom att placera dem på stöd på ett valt avstånd på marken. Stödet ska enkelt tåla flera hopp på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av byggnadsställningar av trä utförs enligt följande

  • Montering av ramen . Den är formad av en stång med en sektion på 100 × 100 eller 50 × 100 mm. Stödets ovansida fästs på ett kortare avstånd från varandra än botten. Detta kommer att ge strukturen större stabilitet.
  • Fästning av däckskenor . De är monterade på insidan eller utsidan av ramen.
  • Sammanfogning av arbetsstycken . Först kommer de i par. Sedan fästs de med tvärgående stänger och fasningar. Ju fler det är, desto högre blir skogens bärighet.
  • Installation av golv . Den nedre nivån ligger högst 0,5 m från marken. Den andra är 1, 8-2 meter från den.
  • Stegbildning … Det görs genom att stoppa de tvärgående remsorna på sidan av ställningsramen.

Den färdiga produkten kan utrustas med rullar för ökad rörlighet. Vid stationär användning är stödens ändar något vässade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pläteringsteknik

Du kan sy upp pedimentet med dina egna händer tillräckligt snabbt. Först måste du göra en preliminär beräkning av mängden material, köpa allt du behöver. Sedan kan du börja slutgöra direkt. Det allmänna förfarandet för att möta pedimentet kommer att vara följande.

  • Träning . I detta skede monteras ställningen upp till taket, själva taket inspekteras, om det finns luckor måste de repareras. Trämaterial avsedda för installation behandlas med ett antiseptiskt medel.
  • Installation av vattentätning . Det skyddar utrymmet under taket från fukt under arbetet. Den är fäst vid svängningen på vinden eller vinden, med en överlappning, utan luckor.
  • Rambildning . Du kan bygga upp en låda som redan används vid byggandet av en byggnad eller struktur. Om väggen är solid och inte ram, måste du fälla upphängningarna. De behövs om en byggnad ska färdigställas med tegel eller natursten, med en ojämn yta på de bärande strukturerna. Lagerprofilernas riktning väljs baserat på typen av efterbehandlingsmaterial, med ett steg på 0,5-0,6 m.
  • Dekorering av fönsteröppningar . De är mantlade med en profil, följt av installationen av ståltrösklar.
  • Fixering av manteln . Den är monterad från botten till det övre hörnet. Vid arbete med sidospår och liknande material, efter den första plankan, installeras omedelbart takförlängningar, kant och ebbe. Sedan monteras resten av elementen, samtidigt som de håller ett 1-2 mm gap för att kompensera för temperaturskillnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod är relevant för att arbeta med sidospår, plåt, plank och andra material som är fixerade i längd, i ett horisontellt plan . Fästningen av plåtbeläggningar har vissa skillnader. I det här fallet görs svarven mer massiv, från okantade brädor 10-15 cm breda. Fästning utförs vertikalt, så att avlastningen av arken riktas uppåt. En skärning av kanten i hörnen på lutande tak utförs efter montering, med manuell märkning.

Sedan kommer proceduren att vara följande

  • Installation av 1 ark . Den är fäst i mitten av pedimentet, med speciella skruvar på lådan.
  • Installation av de återstående beklädnadselementen . De överlappar varandra i en våg.
  • Lavvattenbildning . Den består av korta bitar av samma material som huvudhuden.
  • Installation av det övre hörnet . En speciellt skuren del är installerad här och upprepar hörnen på taklutningarna.

Det är värt att överväga att ondulinfästningen i detta fall utförs i en våg, i par, med en passering genom 4 utsprång. Det profilerade arket är fixerat i en urtagning, vid korrugeringens lägsta punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Komplexa och vackra alternativ för efterbehandling av gavlar är inte mindre populära än enkla, grundläggande. Ofta försöker de göra denna detalj av fasaden så identisk som möjligt med resten av designen. Men det finns också designlösningar som kan bli en riktig dekoration av byggnaden. De mest intressanta exemplen förtjänar särskild uppmärksamhet.

Elegant beklädnad av fronten som imiterar en sten med originalparade dekorativa prydnader av trä . Den övergripande lösningen ser snygg och respektabel ut.

Bild
Bild

Husets invecklade pediment med tegelsten . Det är utformat i samma stil som huvudbyggnaden.

Bild
Bild

Snygg beklädnad av fronten med sidospår . Kombinationen av material med olika texturer i dekorationen av denna del av fasaden ser intressant ut, ger huset ett mer respektabelt utseende.

Rekommenderad: