TV -kablar: Hur Man Ansluter Antennkabeln? Hur Man Gafflar? Hur Städar Man? Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: TV -kablar: Hur Man Ansluter Antennkabeln? Hur Man Gafflar? Hur Städar Man? Hur Väljer Man?

Video: TV -kablar: Hur Man Ansluter Antennkabeln? Hur Man Gafflar? Hur Städar Man? Hur Väljer Man?
Video: How to Put on a Coaxial Connector on a TV Aerial Cable 2024, Maj
TV -kablar: Hur Man Ansluter Antennkabeln? Hur Man Gafflar? Hur Städar Man? Hur Väljer Man?
TV -kablar: Hur Man Ansluter Antennkabeln? Hur Man Gafflar? Hur Städar Man? Hur Väljer Man?
Anonim

För att ansluta antennen till TV: n måste du använda en speciell kabel, dess huvudsakliga funktion är att avge signalerna från antennen och visa ljudet på skärmen. Men nästan alla tv -kablar har en betydande nackdel - en minskning av signalkvaliteten. Det är därför frågan om val av kabel måste tas så ansvarsfullt som möjligt.

I vår artikel kommer vi att prata om funktionerna i tv -kablar, deras sorter och introducera dig till invecklingarna med att välja den optimala modellen.

Bild
Bild

Funktioner och enhet

TV -kabel skiljer sig från vanliga nätverkskablar i en mer komplex struktur, så var och en av dess element bör betraktas separat.

Levde

Det är en central tråd som, när den ses visuellt, liknar en kärna . Den är gjord av stål eller kopparlegeringar, det andra alternativet är mer praktiskt ur säkerhetssynpunkt, eftersom koppar är mer utsatt för uppvärmning och har en överskattad värmeledningsförmåga.

Följaktligen, när överströmmar passerar genom ledningarna eller under kortslutning, kan en ganska snabb uppvärmning och en ökning av impedans inträffa, som TV -säkringen omedelbart reagerar på. Stållegeringar i en sådan situation kommer att vara mindre effektiva.

Dessutom är ledningar i vilka kärnan är tjockare, cirka 1 mm, att föredra, eftersom dämpningskoefficienten minskar med ökande diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärm

Det är en yttre ledare som förhindrar att den inkommande signalen dämpas när den kommer in i tråden. Dess funktion är jämförbar med en parabolreflektor . Hittills presenteras skärmar i tre versioner: detta är en trådfläta, liksom en aluminiumfilm eller folie. Det första alternativet anses vara det billigaste, så dessa kablar är de billigaste. Men i detta fall är den externa kabeln inte kontinuerlig, och därefter ökar dämpningshastigheten kraftigt.

Dessa ledningar kan endast användas när TV: n drivs från en inomhusantenn , Betydande signalförlust garanteras bokstavligen om mottagarens avstånd från TV: n är mer än 1 m. Folie och aluminiumfilm är fasta skärmar, så att dämpning kan minimeras och till och med reduceras till noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du ansluter satellit- och mark -TV från en utomhusantenn, rekommenderas just sådana modeller, medan folie är att föredra, även om det är viktigt att tänka på att detta inte är ett mycket flexibelt material som är benäget att förstöra med en stor böj.

Om du installerar en antenn på taket på MKD behöver du en längre tråd för att leda den till lägenheten . I det här fallet är starka böjningar inte uteslutna, så det är bättre att uppmärksamma den dyraste versionen av kabeln för TV. Sådana modeller inkluderar ett lager folie och är förstärkta med en ytfläta. Den metalliserade folien här hjälper till att förbättra signalkvaliteten, och flätan skyddar skärmen från mekaniska skador i de vikta områdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skal

Den består av ett isolerande lager, den är gjord av PVC eller polyeten. Det kan vara svart eller vitt, grå modeller är lite mindre vanliga. Det är möjligt att välja en kabel utan att ta hänsyn till särdragets särdrag, eftersom den inte påverkar kabelns driftsparametrar på något sätt. Det är dock värt att göra ett val till förmån för ett mer hållbart material, eftersom det är mindre mottagligt för överhettning och slitage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plugg

Den moderna marknaden erbjuder pluggar i två versioner: i form av en enda design eller i versionen med en mutter. I det andra fallet, för att ansluta TV: n, behöver du bara ta bort kabeln, exponera den och sätt in den inuti kontakten och dra åt den ordentligt. Denna metod är optimal för de människor som inte har kompetensen att arbeta med en elektriker och snabbt och enkelt vill installera antennledningen på egen hand.

Om du har åtminstone minimal erfarenhet av att "kommunicera" med ett lödkolv, är det bättre att ge kontakten till en smält konstruktion företräde och ansluta utrustningen med lödkablar.

Bild
Bild

Översikt över arter

Om antenntråden presenteras i butiker i endast en version, så finns det mycket fler tv -kablar, och var och en av dem kännetecknas av sina egna egenskaper för informationsutmatning och design. Låt oss titta närmare på de vanligaste typerna av tv -kablar.

Bild
Bild

Koaxial

Den mest populära typen av TV -kablar. Det ska noteras att koaxial inkluderar inte bara några antennledningar, utan också alla andra elektriska kablar som i sin struktur antar en central kärna (den kan vara en eller flera), liksom en skärm (den fungerar som en yttre ledare) och ett isolerande material.

Koaxialkabel är lämplig för sändning av mark -tv, den är också populär bland TV -leverantörer för anslutning till kabelkanaler.

Bild
Bild

Sammansatt

Denna typ innehåller kablar som har en splitter, 2 eller flera kontakter kan sträcka sig från dem, därför återspeglar namnet helt multitasking av delen - det är ansvarigt för att överföra flera arbetsformat samtidigt. Om vi talar om TV, så tar han här ansvaret för separat visning av ljud och ljud på skärmen efter avkodning.

Typiska representanter för modeller av denna typ - RCA- och AV -kablar för TV . Dessutom har de funnit en bred tillämpning för att ansluta högtalarsystem, ljudenheter och videospelare till TV -skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponent

Visuellt liknar dessa trådar sammansatta, men principen för deras funktion är helt annorlunda. Så alla tillgängliga ingångar kan mata ut en bild, men bara en av dem med en bild överför ljud samtidigt. Bandbredden för komponentkablar är mycket högre än för kompositkablar. Sådana ledningar är relevanta för anslutningar med stark utmatning av ljud- och videoinnehåll, det vill säga att de inte är lämpliga för digital sändning.

De bör köpas om du planerar att visa multimedia från en elektronisk lagringsenhet eller via interaktiv TV.

Bild
Bild
Bild
Bild

HDMI

Med den breda tillämpningen av bredbilds -TV i digitala sändningar har 4K -sändningar blivit möjliga. Trots den preliminära komprimeringen, för sändningseffektivitet, som inkluderar sändning av högupplöst ljud, måste du överföra ganska imponerande mängder data. Alla tidigare använda produkter hade inte tillräckligt med bandbredd för detta. Det är därför en helt ny HDMI -kabel skapades.

Om TV: n har en kontakt för denna typ av tråd, kan enheten stödja utmatningen av en ultrahögupplöst bild. Sådana ledningar används i stor utsträckning i moderna Smart -TV -apparater och är, när det gäller deras funktionalitet, helt jämförbara med en dator, eftersom de ger en stark videoadapter från 1 GB.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att använda grafiska applikationer eller videospel är det bättre att ansluta från ett grafikkort som har en VGA -kontakt; en DVI -kabel är optimal för sådana mönster.

Det är möjligt att bestämma vilken av dessa kablar som ska tas för att ansluta en sådan set-top-box, baserat på parametrarna för den maximala upplösningen för TV-utrustning, eftersom vid anslutning av kablar med maximal bandbredd ökar inte bara sändningens tydlighet utan också att mottagarens strömförbrukning ökar många gånger.

Bild
Bild

Toppmärken

Alla befintliga kabeltyper har en gemensam arkitektur som låter dig tillhandahålla det nödvändiga utmatningsformatet för ljud- och videoinformation. De fysiska parametrarna som är ansvariga för driftstiden och proceduren för användning av tråden kan dock variera.

Bild
Bild

RG-6U

Detta är ett universellt märke av ledningar när det gäller pris och kvalitet. En sådan kabel har en kopparkärna och pålitlig dubbelisolering, som behåller möjligheten att böja och bibehåller en reducerad dämpningshastighet. Denna produkt har dock sitt eget minus - en svag slitstyrka, eftersom flätan i den är tillverkad av polyeten med den lägsta densiteten.

Denna kabel kan endast användas inomhus och för att ansluta till en hemantenn.

Bild
Bild
Bild
Bild

SAT- 50

En av de mest populära TV -kabelmodellerna i vårt land . Den har en kopparkärna och skärmen är gjord av en aluminiumfilm med en extra kopparfläta. Isoleringsmaterialet är högdensitetsplast, vilket gör att kabeln kan användas i 15–20 år. TV -kabeln från detta märke uppfattar väl signalerna från repeater och satellit på grund av en kärna med en diameter på 1 mm.

Bild
Bild

DG-113

En sådan kabel är ganska dyr. Isoleringsmaterialet, liksom kärnan i det, har tekniska och operativa parametrar som liknar SAT-50.

Den enda skillnaden mellan denna produkt är förstärkt skärm med parametrar för att öka signalen upp till 90 dB . En sådan kabel är oumbärlig i situationer där det är ett betydande avstånd från antennen till TV: n, till exempel när antennen är installerad på taket i ett hyreshus, och tråden måste förlängas till lägenheten. När du lägger en sådan kabel på ett avstånd av upp till 40 mm visas inte bildstörningar och andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

SAT- 703

Denna kabel är dock nästan en komplett analog av SAT-50-produkten den är konstruerad för användning i svårare väderförhållanden.

Dess särdrag är en ven i stål . Detta material värms upp långsammare och är mer motståndskraftigt mot temperaturfluktuationer. Priset på en sådan modell är jämförbar med SAT -50, så det är ingen mening att köpa en tråd till ett rum - detta kommer bara att orsaka onödiga och meningslösa kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Innan du bestämmer dig för att köpa en TV -kabel, du måste bestämma följande data:

  • vilket format din TV -utrustning accepterar: analog eller digital;
  • hur mycket utrustning planerar du att ansluta;
  • funktioner på TV-ut, adapter och uttag;
  • kabeldragningsdiagram;
  • längden på rutten från antennen till TV: n;
  • närvaron av tomter utanför bostadsutrymmet, som anger om de ligger vid ingången till ett flerfamiljshus eller på en privat byggnads gata;
  • antal omgångar;
  • behovet av att installera slutna eller öppna ledningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på de insamlade uppgifterna är det nödvändigt att bestämma kabelns tekniska och operativa parametrar. Alla presenterade tv -kablar är indelade i svart och vitt: de svarta är täckta med PVC -film, de vita är täckta med polyeten .… Produktens användbarhet och hållbarhet beror till stor del på densitet av detta lager. Även om det är bättre att inte överdriva det med dessa parametrar, eftersom om kabeln har en för tjock yttre beläggning, kommer den praktiskt taget inte att böja sig, och detta kan orsaka allvarliga svårigheter när den utförs från antennen.

När det gäller skärmen, alltså det är bättre att föredra folie eller aluminiumfilm med fläta . Båda alternativen är lämpliga för att "transportera" en signal av hög kvalitet. Var särskilt uppmärksam på närvaron av ett dielektriskt lager. Det är nödvändigt för maximal fixering av ledarna, och dessutom fungerar det som tillförlitlig isolering.

Skummad polyvinylklorid klarar denna uppgift bäst av allt, det finns också modeller där mellanskiktet är tillverkat av polyeten eller fluoroplast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ange vad kärnan är gjord av. Produkterna av högsta kvalitet innehåller en kopparkärna, i billigare prover är den gjord av legeringar och täckta med det tunnaste kopparskiktet . Den centrala venen kan vara från 0,3 mm till 1 mm tjock, ju tjockare den är, desto bättre. Själva kabelns tvärsnitt spelar också roll. Om den är mindre än 3,5 mm ger den endast åtkomst till decimeterkanaler. För att lägga till digitala kanaler i listan måste du använda ytterligare utrustning. I det här fallet kommer kostnaderna helt enkelt inte att motivera det slutliga resultatet, därför är det initialt bättre att köpa en kabel med en tjocklek på 3,5 mm eller mer.

Kostnaden är inte minst viktig, eftersom den beror på många viktiga parametrar. I det här fallet motiverar ordspråket”den eländige betalar två gånger” sig 100%. Dyrare trådalternativ är också mer att föredra.

Bild
Bild

Några tips

Om antennen ligger i närheten, det vill säga på själva TV: n, på balkongen, räcker det med en tråd med en diameter på 6 mm. För att ta den till sista våningen i ett flerbostadshus eller till taket på en privat - det är värt att välja ledningar vars motsvarande parameter överstiger 7 mm. Glöm inte den elektromagnetiska bakgrunden.

Ett tecken på produkter av låg kvalitet är frånvaron av en skärm, anslutning till en liknande produkt via satellit, du kommer bara att se distorsion, störningar och andra fel.

Bild
Bild

Utnyttjande

Det är mycket viktigt att ansluta kabeln till TV: n korrekt. Det finns två typer av fästelement: presspluggar och skruvpluggar. Det enklaste sättet är att ansluta med en vinklad eller rak F -kontakt, och för själva ledningen kan du använda den vanligaste kniven. Arbetet innehåller flera steg.

  • Skär det yttre lagret av kabeln till en längd av cirka 1,5 cm och ta bort det , därefter måste skärmen och folien lindas, det isolerande skiktet måste avlägsnas, kärnan måste släppas och skruvas på pluggen.
  • Då behöver du trimma den utskjutande delen huvudledare till önskad längd.
  • Hylsan ska försiktigt lindas runt kanten , skär isoleringsytan till en längd av ca 6 mm och ta bort. Den rengjorda delen måste frigöras från alla lager till kopparröret - detta måste göras så noggrant som möjligt, eftersom signalkvaliteten kommer att försämras avsevärt vid skador.
  • Skjut manteln på längden tills den inre fibern börjar sticka ut från mitten . Därefter återstår det bara att ansluta kontakten till trådänden, klämma fast den med den förberedda hylsan, ringa utrustningen och se till att den fungerar.
  • Nästa du behöver klipp av alla utskjutande trådar , slå på TV: n och titta på dina favorit -tv -program.

Rekommenderad: