Hur Ansluter Jag LED -remsan? Hur Ansluter Jag Två Band Med Och Utan Lödning? Ansluter En Diodtejp Till 220 V

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan? Hur Ansluter Jag Två Band Med Och Utan Lödning? Ansluter En Diodtejp Till 220 V

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan? Hur Ansluter Jag Två Band Med Och Utan Lödning? Ansluter En Diodtejp Till 220 V
Video: Замена кабеля двигателя электрического скутера Kugoo G-Booster 2024, Mars
Hur Ansluter Jag LED -remsan? Hur Ansluter Jag Två Band Med Och Utan Lödning? Ansluter En Diodtejp Till 220 V
Hur Ansluter Jag LED -remsan? Hur Ansluter Jag Två Band Med Och Utan Lödning? Ansluter En Diodtejp Till 220 V
Anonim

LED -remsor eller LED -remsor idag är en ganska populär metod för att dekorera den inre belysningen i ett hus eller lägenhet. Med tanke på att baksidan på en sådan tejp är självhäftande är dess fixering mycket snabb och enkel. Men det händer ofta att det finns ett behov av att ansluta bitar av ett band, eller ett sönderrivet band med ett annat, eller flera delar från olika enheter av denna typ.

Låt oss försöka ta reda på hur ett sådant kopplingsschema implementeras, vad som krävs för att veta detta och vilka metoder för att ansluta sådana element som finns mellan varandra

Bild
Bild

Hur ansluter jag två band?

Det ska sägas att det är möjligt att ansluta 2 band till varandra på olika sätt. Detta kan göras med eller utan lödning. Låt oss överväga båda alternativen för denna typ av anslutning och analysera fördelar och nackdelar med var och en av dessa metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lödning

Om vi pratar om metoden med lödning, kan diodtejpen i detta fall anslutas trådlöst eller med en tråd. Om den trådlösa lödningsmetoden valdes implementeras den enligt följande algoritm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Först måste du förbereda lödkolven för drift . Det är bra om temperaturkontroll finns i den. I detta fall är det nödvändigt att ställa in uppvärmningen till 350 grader Celsius. Om det inte finns någon justeringsfunktion bör du noggrant övervaka enheten så att den inte värms upp mer än den angivna temperaturnivån. Annars kan hela bältet gå sönder.
  • Det är bäst att använda ett tunnare löd med kolofonium . Innan arbetet påbörjas bör spetsen på lödkolven rengöras från spår av gammalt kolofonium samt kolavlagringar med en metallborste. Sedan måste sticket torkas med en fuktig svamp.
  • För att förhindra att LED -tråden rör sig i olika riktningar under drift , den ska fästas på ytan med tejp.
  • Ändarna på tejpbitarna måste rengöras väl , avlägsnade silikonhöljet på förhand. Alla kontakter måste rengöras från det, annars blir det helt enkelt omöjligt att göra arbetet korrekt. Alla manipulationer görs bäst med en skarp prästkniv.
  • Kontakter på båda bitarna ska vara väl förtinnade med det tunnaste lagret av löd .
  • Det är bättre att överlappa varandra, något överlappande delarna ovanpå varandra . Vi lödar säkert alla anslutningspunkter så att lödet smälter helt, varefter tejpen ska få torka lite.
  • När allt är torrt kan du ansluta tråden till ett 220 V -nätverk . Om allt gjordes korrekt tänds alla lysdioder. Men om det inte finns något ljus finns det rök och gnistor - någonstans i lödningen gjordes ett misstag.
  • Om allt görs rätt , då måste fogytorna vara välisolerade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det beslutades att använda en tråd, kommer algoritmen här att vara densamma för de första fyra stegen. Men då behöver du en kabel. Det är bäst att använda en kopparprodukt med en diameter på 0,8 millimeter. Det viktigaste är att tvärsnittet är detsamma. Minsta längd måste vara minst 10 millimeter.

  • Först måste du ta bort beläggningen från produkten och tina ändarna. Därefter måste kontakterna på tejpens delar justeras ihop och var och en av anslutningskablarnas ändar måste lödas till kontaktparet.
  • Därefter ska ledningarna böjas i en 90-graders vinkel och sedan lödas till kontakterna på LED-remsan.
  • När allt torkar lite kan enheten anslutas till nätverket och kontrollera om allt är bra. Det återstår att isolera trådarna med hög kvalitet och sätta på ett värmekrympbart rör för bra skydd.

Efter det kan ett sådant band installeras var som helst.

Förresten, platsen där lödningen utfördes kan placeras i hörnet för att något minska risken för påverkan på denna plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingen lödning

Om det av någon anledning beslutas att göra utan lödkolv, kan anslutningen av enskilda LED -remsor till varandra göras med hjälp av kontakter. Detta är namnet på specialenheter som har ett par bon. De används för att ansluta enkärniga koppartrådar. Varje uttag är utrustad med en speciell mekanism som gör att du kan trycka fast ändarna på ledarna på LED -remsorna och kombinera ledarna till en enda elektrisk krets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritmen för att ansluta en diodtejp med denna metod kommer att vara följande

  • Varje tejp måste delas med perforering eller markör i identiska bitar på 5 centimeter. Snittet kan endast göras i de angivna områdena. Det är också här som det är bäst att rengöra kretsens ledarkärnor.
  • Varje kontaktuttag är utformat för att säkra änden av tejpen där. Men innan du ansluter den till kontakten måste du ta bort varje kärna. För att göra detta, med hjälp av en kniv av monteringstyp, är det nödvändigt att ta bort silikonlamineringsskiktet från framsidan och den självhäftande beläggningen på andra sidan för att avslöja alla ledare i den elektriska kretsen.
  • På kontaktuttaget är det nödvändigt att höja plattan som är ansvarig för klämman och sedan installera den redan förberedda änden av LED -remsan där direkt längs styrspåren.
  • Nu måste du skjuta spetsen framåt så mycket som möjligt så att den mest täta fixeringen uppstår och en pålitlig och snabb anslutning uppnås. Tryckplattan stängs sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

På exakt samma sätt ansluts nästa bit tejp. Denna typ av anslutning har både sina styrkor och nackdelar. Fördelarna inkluderar:

  • anslutningen av band med hjälp av kontakter utförs inom bokstavligen 1 minut;
  • om en person inte är säker på sina egna färdigheter att hantera ett lödkolv, så är det helt enkelt omöjligt att göra ett misstag i det här fallet;
  • det finns en garanti för att kontakterna gör att du kan skapa den mest pålitliga anslutningen av alla element.

Om vi pratar om nackdelarna, bör följande faktorer nämnas

  • Denna typ av anslutning skapar inte utseendet på ett enda band. Det vill säga, vi pratar om det faktum att det kommer att finnas ett visst gap mellan de två segmenten som måste anslutas. Själva kontakten är ett par uttag sammankopplade med 1-trådstrådar. Därför, även om uttagen på bandens ändar ligger nära varandra och kan placeras, kommer ett gap på minst ett par kontaktdon fortfarande att märkas mellan de lysande dioderna.
  • Innan du fäster ytterligare en bit diodtejp till det redan tillverkade avsnittet, se till att strömförsörjningen är märkt för den belastning som kommer att genereras. Att gå bortom det är det vanligaste misstaget i alla metoder för att förlänga längden på ett sådant band.

Men det är med kontaktmetoden som det manifesterar sig oftare, eftersom blocken överhettas och går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag LED -remsan till strömförsörjningen eller styrenheten?

Frågan om att ansluta enheten i fråga till en 12 volts strömförsörjning eller styrenhet är lika viktig. Detta kan göras på flera sätt utan att använda lödkolv . I det första fallet måste du köpa en färdig kabel, där det på ena sidan finns en kontakt för anslutning till bandet, och på den andra-antingen en kvinnlig strömkontakt eller en motsvarande flerstiftskontakt.

Nackdelen med denna anslutningsmetod kommer att vara begränsningen av längden på de färdiga anslutningstrådarna som är kommersiellt tillgängliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden innebär att man gör en gör-det-själv-strömkabel. Detta kommer att kräva:

  • tråd av erforderlig längd;
  • en honkontakt utrustad med skruvkontakter;
  • rak kontakt för anslutning till bandtråd.

Tillverkningsalgoritmen kommer att vara följande:

  • vi lägger trådarnas ändar i anslutningarna, varefter vi stänger locket och krymper det med en tång;
  • fria svansar ska avlägsnas isolering, installeras i hålen på strömkontakten och sedan klämmas fast med fästskruvar;
  • vi fäster den resulterande sladden till LED -remsan, och glöm inte att observera polariteten.

Om du behöver skapa en seriell eller parallell anslutning kan detta göras med hjälp av styrenheten. Om kablarna redan är lödda på tejpen med den passande delen av kontakten, som finns på styrenheten, kommer allt att vara lätt att göra där.

För att göra detta ansluter vi kontakterna med hänsyn till nyckeln, varefter anslutningen kommer att bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Om vi pratar om användbara tips och tricks, bör följande punkter sägas

  • Enheten i fråga kan inte kallas den mest pålitliga, så det är bäst att installera den, med hänsyn till det faktum att en paus kan uppstå och den måste demonteras för reparation.
  • På enhetens baksida finns ett avtagbart limskikt med en skyddande film. För att fixa tejpen på den valda platsen behöver du bara ta bort filmen och trycka fast produkten på den plats där den är planerad att fixas. Om ytan inte är jämn, men säg grov, kommer filmen inte att fästa bra och falla av med tiden. För att göra det mer tillförlitligt kan du förklistra en remsa med dubbelsidig tejp på tejpens installationsplats och sedan fästa själva tejpen.
  • Det finns specialprofiler av aluminium. De fästs på ytan med självgängande skruvar, varefter en tejp limmas på den. Denna profil är också utrustad med en plastdiffusor, som låter dig dölja lysdioderna och få ljuset att flyta jämnare. Det är sant att priset på sådana profiler är mer än kostnaden för själva bandet. Därför blir det lättare att använda det vanligaste plasthörnet, som fästs på ytan med enkla flytande naglar.
  • Om du vill markera en sträcka eller ett enkelt tak, är det bäst att dölja tejpen bakom en baguette, sockel eller formverk.
  • Om du ska använda en kraftfull strömförsörjning bör du ta hänsyn till att de ofta är utrustade med kylare för kylning. Och medan de arbetar gör de lite ljud, vilket kan skapa lite obehag. Denna punkt bör beaktas vid installation i olika rum eller lokaler där människor som är mycket känsliga för detta ögonblick kan vara.

Rekommenderad: