Färghjulet I Interiören: Designerns Rekommendationer För Färgmatchning I Köket Och I Sovrummet. Hur Använder Man Designerens Färghjul I Barnkammaren?

Innehållsförteckning:

Video: Färghjulet I Interiören: Designerns Rekommendationer För Färgmatchning I Köket Och I Sovrummet. Hur Använder Man Designerens Färghjul I Barnkammaren?

Video: Färghjulet I Interiören: Designerns Rekommendationer För Färgmatchning I Köket Och I Sovrummet. Hur Använder Man Designerens Färghjul I Barnkammaren?
Video: Mitt färghjul - att blanda färger 2024, April
Färghjulet I Interiören: Designerns Rekommendationer För Färgmatchning I Köket Och I Sovrummet. Hur Använder Man Designerens Färghjul I Barnkammaren?
Färghjulet I Interiören: Designerns Rekommendationer För Färgmatchning I Köket Och I Sovrummet. Hur Använder Man Designerens Färghjul I Barnkammaren?
Anonim

Många studier har visat att en persons psyko-känslomässiga tillstånd beror på färgpaletten där det inre av rummet där personen arbetar eller vilar är inrett. Den undermedvetna uppfattningen beror på en persons individuella egenskaper (färgpreferenser, ålder, karaktärstyp, hälsostatus, social status). När du väljer är det viktigt att inte bara beakta de allmänna reglerna och rekommendationerna från designspecialister, utan också syftet med specifika lokaler och ägarnas önskemål.

Bild
Bild

Färghjulskoncept

Forskning om studiet av solljusets spektrum utfördes först av Isaac Newton. Han organiserade de sju huvudfärgerna i ett cirkulärt mönster. Senare, under vidare forskning, identifierade forskare tre grundläggande färger: blå, gul, röd och resten av färgerna - grönt, orange, lila och deras alla slags variationer (nyanser) bildas genom att blanda de viktigaste.

Bild
Bild

Färghjulet är en cirkulär modell av färgspektrumet, där ljusstyrkan förändras med avstånd från mitten, färgens ljusstyrka ökar.

Användningen av en cirkel i valet av en färgpalett när du inreder rum gör att du kan undvika inkonsekventa färger i interiören och skapa en designstil som är helt förenlig med den valda.

Bild
Bild

Vetenskaplig forskning har visat att människosyn kan uppfatta många färger och deras nyanser . Konceptet med huvudelementen i färgspektrumet hjälper dig att inte gå vilse i en så mångsidig palett.

Bild
Bild

Spektrets färger är konventionellt indelade i varma och kalla. Deras placering i sektorerna visas tydligt i bilden av färghjulet . Rena färger finns nästan aldrig i inredningen av lokaler, förutom på kontor, kaféer, klubbar. I lägenheter och hus råder neutrala och blandade nyanser av färger i designen, och ljusa används för att framhäva inredningen. Svart, vit, grå (med dess nyanser) färger läggs till dem.

När de väljer använder de flesta designers ett enkelt men effektivt verktyg - färghjulet.

Bild
Bild

Hur man väljer rätt färg

Färgerna för kombinationen väljs beroende på det avsedda syftet med rummet som ska inredas. Med hjälp av färg är det möjligt att visuellt öka eller minska utrymmet, skapa bekväma och mysiga förhållanden i rummet, vilket bidrar till god vila . För att undvika allvarliga felberäkningar är det nödvändigt att bekanta dig i detalj med de grundläggande reglerna för att kombinera färger och de allmänna designbestämmelserna.

Bild
Bild

Det är ingen enkel process, men att använda färghjulet gör det mycket lättare för designers. Du måste alltid följa ett viktigt villkor: i ett rum för en optimal kombination bör det finnas från 3 till 5 färger (inte mer!) . Ett annat oumbärligt villkor är att ta hänsyn till alla inre element (golv, tak, dörrar, golvlister), liksom alla möbler och inredning (målningar, gardiner, lampor, vaser, kuddar, tillbehör) - bokstavligen allt som ska placeras i det här rummet.

Bild
Bild

För närvarande finns det många färghjul för olika ändamål och komplexitet. De kan användas för att skapa en mängd olika färgscheman. Här är de vanligaste nyckelscheman för grundläggande matchning av cirkelfärger.

Monokrom (analog) - består av tre intilliggande nyanser av samma färg i färghjulet, visuellt uppfattat jämnt och lugnt. Rekommenderas för sovrumsdekoration.

Bild
Bild

Kompletterande (kontrast) - består av två olika färger i cirkelns motsatta sektorer. Rekommenderas för användning i badrum och toaletter.

Bild
Bild

Triadschema innehåller tre färger, som är markerade i en cirkel med toppen av en liksidig triangel inskriven i den, anses vara en klassiker och en grund i designpraxis, och är vanligast i utformningen av bostadslokaler. Om en icke-liksidig triangel passar in, används en av färgerna med detta val som accent.

Bild
Bild

Polykrom - enligt ett mer komplext färghjul än basen kan du välja rätt kombination av fyra färger. En kvadrat eller rektangel som är inskriven i en sådan cirkel kommer med sina hörn att indikera färgerna med en harmonisk kombination. I denna kombination kommer en huvudfärg och två kompletterande att väljas, och den fjärde blir accent. Ett rum med en sådan inredning kommer alltid att se fräscht och elegant ut.

Bild
Bild

Det finns ett koncept om en komplex kombination av färger. Detta alternativ är bra för sin mångsidighet och består av klassiska nyanser (vit, grå, beige) . Olika färgkombinationer av dessa toner kommer att skapa en modern klassisk lösning utan minsta risk, där det inte kommer att behöva radikalt förändras interiören vid byte av möbler eller andra element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiör i olika rum

Innan du väljer ett färgschema bör du vara uppmärksam på vilken sida av världen fönstren vetter mot, vilken typ av belysning i rummet, vilken typ av rum det är när det gäller funktionalitet (vardagsrum, sovrum, barnkammare, kök, hall). Färger matchas i ljusstyrka och mättnad . Det betyder att de i färghjulet måste vara på avstånd från cirkelns mitt. Detta avstånd kännetecknar färgens faktiska fysiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

I det inre av vardagsrummet kan du säkert använda spelet kontrasterande fängslande accenter. De kommer att ge stilen glädje och glädje.

I stora vardagsrum med fönster i norr väljs varma nyanser av naturlig skala som grund för inredningen, i små är en kall palett att föredra - detta visuellt "expanderar" utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrum

Inredningen i sovrummet kommer att matchas med dämpade varma pastellfärger för att skapa en avkopplande och lugnande atmosfär för en komplett och bekväm vistelse. Hårda kontrasterande färger är oönskade . För extra komfort är det nödvändigt att korrekt placera accenter med tillägg av vitt och tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

När du inreder en plantskola är det viktigt att ta hänsyn till flera aspekter: skönhet och bekvämlighet, stilfullhet, funktionalitet, rekommendationer från psykologer och designers om valet av färgkombinationer. Inte bara är barn i detta rum, vuxna måste också ofta ta hand om dem. Designers rekommenderar att du väljer ljusa nyanser eller till och med tar vitt som grund, och placerar ljusa färgglada accenter från dekorativa element på en ljus bakgrund.

En sådan inredning kommer att visa sig vara ljus och luftig, vilket väcker positiva känslor hos barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

Det är bäst att dekorera köket i varma färger, eftersom de förbättrar aptiten och lägger till positiva känslor och passar bra med neutrala färger. Om köket ligger på södra sidan, kan du istället för varma toner välja en kombination av kallare toner, till exempel brunt och grönt, vilket kommer att skapa ytterligare toner av komfort och en känsla av att vara nära naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande kunskaper om färgteori och användning av färghjulet för att göra färglösningar för inredning i förberedelser för renovering förenklar i hög grad denna svåra uppgift och undviker många risker och frustrationer från de erhållna resultaten.

Rekommenderad: