Färghjul (74 Foton): Regler För Kombination Av Färger. Hur Använder Man En Cirkel? Beskrivning Av Färgcirklarna I Ostwald Och Goethe, Newton M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Färghjul (74 Foton): Regler För Kombination Av Färger. Hur Använder Man En Cirkel? Beskrivning Av Färgcirklarna I Ostwald Och Goethe, Newton M.fl

Video: Färghjul (74 Foton): Regler För Kombination Av Färger. Hur Använder Man En Cirkel? Beskrivning Av Färgcirklarna I Ostwald Och Goethe, Newton M.fl
Video: JOHANN WOLFGANG GOETHE - "Sarei già andato lontano" 2024, Maj
Färghjul (74 Foton): Regler För Kombination Av Färger. Hur Använder Man En Cirkel? Beskrivning Av Färgcirklarna I Ostwald Och Goethe, Newton M.fl
Färghjul (74 Foton): Regler För Kombination Av Färger. Hur Använder Man En Cirkel? Beskrivning Av Färgcirklarna I Ostwald Och Goethe, Newton M.fl
Anonim

När vi köper något: vare sig det är kläder, tallrikar, möbler, tapeter, målning, försöker vi föreställa oss det själva eller i vårt hem. Om det här är saker för hemmet, utvärderar vi inte bara måtten, strukturen utan också färgen. Om det här är kläder, kommer vi ihåg om det finns saker i garderoben som vi kan göra en ensemble med; Kommer dina favoritjeans passa denna tunika att matcha; hur det kommer att se ut med din nuvarande hårfärg. Det vill säga att färg spelar en viktig roll i alla frågor. Och här kan du befinna dig i en besvärlig situation och se rolig ut på grund av okunskap om de enklaste reglerna för färgkombination.

För att förhindra att detta händer, föreslår vi att ta reda på vad ett färghjul är och hur man väljer rätt nyanser i olika livssituationer.

Bild
Bild

Vad det är?

Många vet att en person uppfattar färg genom ögats näthinna. Olika ytor absorberar vissa strålar och reflekterar andra. Absorberad är den inte synlig för ögat och känns av oss som svart . Ju fler strålar som reflekteras, desto vitare visas föremålet (t.ex. snö). Det betyder att vitt är en kombination av alla synliga nyanser.

Det mänskliga ögat skiljer ett ganska smalt våglängdsintervall som motsvarar olika färger: den längsta synliga vågen (cirka 750 nm) är röd, och den kortaste (380 - 400 nm) är violett. Det mänskliga ögat kan inte se infrarött ljus och ultraviolett ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mänskliga näthinnan uppfattar samma sju regnbågsblad, om vilka räkningen "varje jägare vill veta var fasanen sitter" är vikt: bakom röd - orange och sedan gul, som är fäst vid grönt, lite lägre - blått, blått, och håller det hela violett. Men det finns mycket fler av dem - bruna och ljusgröna, rosa och senap - du kan inte räkna dem alla. Hur man bestämmer sin plats i färgschemat, varifrån de kom och hur de kombineras med andra färger - dessa frågor har länge upphetsat inte bara konstnärer, dekoratörer utan också forskare.

Bild
Bild

Resultatet av sökandet efter en lösning på problemet var Isaac Newtons försök att kombinera den första färgen på det synliga spektrumet (rött) med det sista (violett): resultatet var en färg som inte fanns i regnbågen, och det är inte synlig i spektrumet - lila. Men trots allt kan färgkombinationer vara mellan andra färger. För att bättre se deras relation, ordnade han spektrumet inte i form av en linjal, utan i form av en cirkel. Han gillade denna idé, eftersom det var lätt att se i cirkeln vad blandningen av vissa färger skulle leda till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden har teorin om färghjulet utvecklats, förändrats, men det används fortfarande nu, från dagislärare när de utför psykologiska tester med barn och slutar med fysiker, designers, ingenjörer och stylister. Färgspektrumet, presenterat i form av olika former, ger oss en uppfattning om de primära och sekundära färgerna, kalla och varma nyanser. Hela cirkelmönstret låter dig avgöra vilka färger som är motsatta och vilka som är relaterade, eftersom detta är en kontinuerlig färgövergång från ton till ton. Det kan också användas för att definiera nyans, mättnad, ljusstyrka - HSB.

För att få en djupare förståelse av interaktionen mellan olika nyanser måste du bekanta dig med olika typer av färghjul.

Bild
Bild

Visningar

När vi talar om Isaac Newton noterar vi att hans teori inte var felfri, men han gjorde många upptäckter relaterade till färgomfånget och själva spektrat. Till exempel var det han som kom på tanken att om du blandar två färger i olika proportioner, kommer den nya nyansen att vara närmare den som används mer.

Johann Wolfgang von Goethe var oense med Newton på många sätt. Enligt hans teori är färg resultatet av kampen mellan ljus och mörker . De första (primära) vinnarna var Röd med gul och blå - RYB. Dessa tre toner växlar med tre kompletterande - orange, grönt och lila, som erhålls genom att blanda två primära (huvud) angränsande färger.

Goethes cirkel täcker färre toner, så alla experter talar inte positivt om hans teori . Men å andra sidan betraktas han som grundaren av avsnittet psykologi om blommors inflytande på en person.

Trots det faktum att upphovsrätten till skapandet av lila tillskrivs Newton är det fortfarande inte klart vem som är författaren till 8-sektorscirkeln: Goethe eller Newton, eftersom tvisten är just på grund av den åttonde, lila färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och om de valde cirkelmodellen modellerad efter Wilhelm Ostwald (som dock levde senare), då kunde det inte vara någon tvist, eftersom detta smidigt flöde från ett färgschema till ett annat i en cirkel med 24 sektorer . Han är författare till en bok om grunderna i färg, där han skrev att vi under processen att få erfarenhet förstår att inte alla färgkombinationer är trevliga för oss. När han svarar på frågan varför detta händer säger han att harmoniska kombinationer som finns enligt lagarna i en viss ordning är trevliga. Dessa inkluderar graden av ljusstyrka eller mörker som motsvarar tonalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men här är uppfattningen från moderna kolorister om Ostwald -teorin tvetydig. Enligt de för närvarande accepterade reglerna måste motsatta färger vara komplementära (det är vad de kallas i fysiska RGB -system). Dessa färger ska bara ge en grå färg när de blandas. Men eftersom Ostwald inte tog blå - röd - grön, men blå - röd - grön - gul för huvudtonerna, ger hans cirkel inte den nödvändiga gråa när den blandas.

Resultatet är omöjligheten att använda den i måleri och konsthantverk (enligt författaren till ett annat färghjul, Johannes Itten, som kommer att diskuteras senare).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men modekvinnor använder gärna utvecklingen i Ostwald, eftersom med deras hjälp kan du harmoniskt kombinera 2-4 toner . Liksom pilarna på en kompass finns det tre pilar i cirkeln, som vid vilken tur som helst berättar vilka tre toner som kombineras med varandra.

Bild
Bild

Och eftersom det finns så många som 24 sektorer i cirkeln, skulle det vara mycket svårare att plocka upp kombinationen manuellt. Ostwald noterade att bakgrunden, på vilken färgerna läggs på, påverkar i hög grad den övergripande uppfattningen. På svart, vitt, grått spelar andra färger annorlunda. Men lägg inte vita element på en ljus bakgrund.

Bild
Bild

Tre toner, lika långt från varandra, kallas "triad" - en liksidig triangel vid varje sväng åt vänster eller höger. Spektralanalys av forskaren Wilhelm Ostwald och hans anhängare, liksom motståndare, utvecklades med tiden till ett system som fortfarande används idag.

  • 3 - 4 färger, placerade sekventiellt i en cirkel, är nära, sammanhängande. Om de tillhör samma färgfamilj (till exempel cyanblå-violett), kallas de för analog eller analog, besläktad triad. Vi brukade kalla dem nyanser, även om detta inte är en exakt definition.
  • Nyanser kallas varianter av en ton när vit eller svart färg läggs till den. I större utsträckning genomfördes utvecklingen av gradientskalan av forskarens anhängare.
  • Diametralt motsatta färger har kallats det kemiska begreppet ömsesidig korrespondens - "komplementär". Men som vi förklarade ovan, även om de var motsatta i Ostwald, var de inte kompletterande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det var i denna fråga som konstnären Johannes Itten senare var oense med forskaren Wilhelm Ostwald. Designteoretikern, läraren fick hjälp av sin egen konstnärliga praktik. Han konstruerade ett 12-sektors färghjul. Det verkar som om han helt enkelt minskade antalet färger i Ostwald -cirkeln med hälften, men principen är en annan: Itten tog igen för de viktigaste, som Newton, röd - gul - blå. Och därför, i sin cirkel, är grönt motsatt rött.

Hörnen på den stora liksidiga triangeln i Itten -cirkeln indikerar RYB: s primära färger. När triangeln flyttas två sektorer till höger ser vi sekundära toner, som erhålls genom att blanda två primära (det är extremt viktigt att proportionerna av färgerna är lika och väl blandade):

  • gult och rött ger orange;
  • en blandning av gult och blått är grönt;
  • om du blandar rött med blått blir du lila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytta triangeln tillbaka en sektor till vänster, så ser du tonerna av den tredje ordningen, erhållna från de två föregående (1 primär + 1 sekundär): gulorange, rödorange, rödviolett, blåviolett, blågrön och gulgrön.

Således, Johannes Ittens cirkel består av 3 primära, 3 sekundära och 6 tertiära färger . Men det kan också identifiera kalla och varma toner. I cirkeln på Ittens diagram är gult framför allt och lila är under allt. De är gränsen. Rita en vertikal linje genom hela cirkeln i mitten av dessa färger: hälften av cirkeln till höger är den varma zonen, till vänster är den kalla zonen.

Med hjälp av denna cirkel har scheman utvecklats, enligt vilka det är mycket bekvämt att välja ett färgschema för alla situationer. Men mer om det senare. Nu kommer vi att fortsätta bekanta oss med andra typer av färghjul och inte bara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan hitta ett stort antal referenser om Shugaevs cirkel, men (paradox!) Det finns ingen information om hans biografiska data . Även namn och förnamn är okända. Och hans teori är intressant i det att han tog för primären inte tre, utan fyra färger: gul, röd, grön, blå.

Bild
Bild

Och då säger han att harmonisering bara är möjlig om de kombinerar:

  • relaterade färger;
  • relaterade kontrasterande;
  • kontrasterande;
  • neutral i relation och kontrast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma relaterade och kontrasterande färger delade han sin cirkel i kvartal. Relaterade färger finns i varje kvartal mellan de två primära färgerna: gul och röd, röd och blå, blå och grön, gul och grön. När de används med en fjärdedels palett är kombinationerna harmoniska och lugna.

Kontrastrelaterade färger finns i närliggande kvarter . Som namnet antyder kommer inte alla kombinationer att vara harmoniska, men Shugaev har utvecklat flera system för att hjälpa användare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrastfärger finns i diametralt motsatta kvartal . Författaren kallade färgerna som är så avlägsna som möjligt från varandra som kontrastkompletterande. Valet av en sådan kombination talar om hög känslomässighet och uttrycksfullhet.

Men harmoni kan också vara monokromatisk. Det känns också igen av andra författare och kallar det monokromatiska kombinationer.

Nästa typ av färghjul är mycket intressant eftersom det slutar vara platt. Albert Munsells kolorimetriska system är ett noggrant experiment av en forskare som studerat människans färguppfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För Munsell uppträdde färgen i form av tre nummer:

  • ton (nyans, nyans),
  • värde (ljusstyrka, ljusstyrka, värde, ljusstyrka),
  • krom (krom, mättnad, krom, mättnad).

Dessa tre koordinater i rymden gör att vi kan bestämma skuggan på en persons hud eller hår, jämföra jordens färg, används inom rättsmedicin och till och med bestämma ölens ton i bryggerier.

Och viktigast av allt är det HSB -modellen (nyans, mättnad, ljusstyrka) som designers och datakonstnärer använder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men Tobias Meyer bestämde sig för att överge tanken på en cirkel . Han såg färgspektrumet som trianglar. Hörn är grundfärger (rött, gult och blått). Alla andra celler är resultatet av blandning från färg till färg. Efter att ha skapat många trianglar med olika ljusstyrka ordnade han dem från de ljusaste till de lättaste, blekta, den ena över den andra. Illusionen av tredimensionellt utrymme skapades, som fortfarande används idag.

Bild
Bild

Försök att underlätta försök att harmoniskt kombinera färger, konstnärer, färgare, psykologer har utvecklat kompatibilitetstabeller. Det är i detta sammanhang som namnet på Max Luscher är så populärt .… Även vanliga skolelever känner till detta namn tack vare metoden för färgpsykodiagnostik. Men detta förringar inte, utan höjer tvärtom resultatet av den svenska psykologens arbete: enkel användning av bordet gör det unikt.

Genom att ladda ner den till din smartphone och använda den när du handlar kan du köpa saker som är mycket harmoniskt lämpade för varandra.

Bild
Bild

Det finns andra typer av färghjul, teorier och tekniker. Det kommer säkert att finnas skillnader i dem, men de allmänna reglerna för färgkombination kommer fortfarande att förbli. Låt oss sammanfatta dem kort. Så i färghjulet kan färger kombineras enligt följande.

Monokrom -ett slags sträckning av ljus från ljus till mörkt, nyanser av samma färg.

Bild
Bild

Kontrast (kompletterande, valfritt) … Färger som ligger mittemot varandra kommer säkert att vara kontrasterande, men inte alltid kompletterande.

Bild
Bild

Intilliggande: 2-3 färger i närheten av varandra.

Bild
Bild

Enligt principen för den klassiska triaden - en triangel som vidgas lika mycket från mittpunkten på alla tre sidorna.

Bild
Bild

Kontrasterande triad - en triangel med en långsträckt spetsig vinkel på grund av att 2 färger av 3 ligger nära varandra.

Bild
Bild

Enligt principen för fyrfärgsklassikerna: en liksidig triangel kompletteras med en mellanfärg som står i kontrast med en av hörnen.

Bild
Bild

Enligt principen om en kvadrat som passar in i en cirkel. I detta fall rekommenderar experter att använda en färg som huvudfärg, resten som accenter.

Bild
Bild

I ett rektangulärt mönster , där det är mycket viktigt att upprätthålla en balans mellan primär- och accentfärger.

Bild
Bild

Liksidig sexkant - komplex harmoni, som inte ens är tillgänglig för varje specialist. För att återskapa det måste du vara mycket känslig för färgnyanser.

Bild
Bild

Svartvita färger är hjälpmedel för att lägga till ton, ljusstyrka, mättnad.

Kompletterande färger

När du blandar två motsatta kompletterande färger i samma proportioner, kommer ingen neutral gråton att uppnås om färghjulet skapas enligt principen om primära färger i RYB -systemet (röd - gul - blå). När RGB -modellen (röd - grön - blå) används, kan vi prata om kompletterande färger. De har två motstridiga effekter:

  • ömsesidig försvagning, förstörelse;
  • öka ljusstyrkan på antipoden.

Förresten kallas grå, precis som vitt och svart, achromiskt. De ingår inte i något av färghjulen. Enligt Ittens modell är det motsatta:

  • Röd grön,
  • röd-orange-blå-grön,
  • orange - blått,
  • gul-orange-blå-violett,
  • gul - lila,
  • gulgrön-rödviolett.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du analyserar dessa par kommer du att upptäcka att de alltid är ternära . Till exempel är paret "orange - blått" "blå + gul + röd". Och om du blandar dessa tre toner i lika stora proportioner blir du grå. Samma som att blanda blått och orange. En sådan blandning är inte bara kontrasten mellan de angivna nyanserna, utan också kontrasten mellan ljus och mörkt, kallt och varmt.

Varje färg, ton, nyans har motsatsen. Och detta utökar kraftigt förmågan hos en konstnär, modedesigner, designer, makeupartist, dekoratör. Till exempel, för att ta bort det protestlila färgschemat från hårbotten, måste frisören välja en gul, veteskugga. Med rätt passform blir håret gråbrunt. Denna metod kallas neutraliseringseffekten.

Men om de ökända gröna och röda placeras sida vid sida (till exempel på samma bild), då blir de ljusare, de kommer att betona varandra.

Bild
Bild

Ytterligare toner är inte lämpliga för alla: det här är ett tecken på dynamik, någon form av aggression, energi. De är utformade för att betona figurens lättnad, så avrundade och låga personer bör inte tillgripa en sådan färg. Du måste också vara försiktig när du inreder en liten lägenhet med kontraster. Det kan vara värt att välja en dominerande och accentfärg.

Men varje färg har nyanser med olika mättnadsnivåer. Därför kommer kontrasterande färger, beroende på tonen, att uppfattas annorlunda:

  • ljusa färger, pastell och dämpade nyanser av ett färgschema kallas skarpt kontrasterande;
  • svagt kontrasterande är kombinationer mellan pastell, dämpade toner, monokromatiska nyanser som liknar varandra i mättnad.

Hur använder man en cirkel?

Efter att ha bekantat mig med ett stort antal metoder, tekniker, teorier och metoder uppstår en naturlig fråga: hur man använder färghjulet i livet? Det är trots allt inte tillräckligt att välja en sak i en trend, du behöver den kombineras med andra garderobsprodukter. Men här kan en fångst förväntas: antingen måste du göra valet av ensemblen omedelbart för att gissa med en touch, eller ta med dig en redan existerande sak. Och även om du tittar på henne kan du ha fel.

För att förhindra att detta händer rekommenderar vi att du använder färdiga program för val av nyanser för olika system (monokrom, kontrast, triad, tetrad, analogi, accentanalogi). Till exempel, Färgschema klarar detta perfekt.

Bild
Bild

Om du har internet på din smartphone kan du hämta garderobsprodukter, möbler, tillbehör, inredningsartiklar direkt på inköpsstället.

Om det inte finns något internet måste du fotografera den önskade kombinationen av nyanser i förväg och använda den i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är att använda professionella exempel på hur detta kommer att fungera . Till exempel skapar professionell fotograf Alex Romanuke manuellt paletter som han fångar på fotografier. Med tanke på de tomter de skapade, färgpaletten och beskrivningen. På så sätt förstår du mycket bättre vad som ska bli resultatet av att kombinera de avsedda tonerna och nyanserna.

Bild
Bild

Nästa sätt är att bryta ner det foto du gillar till ett färgschema med olika applikationer, till exempel Adobe Color CC … Applikationen är mycket bra på att föreslå färgnyanser av valet.

Men många proffs rekommenderar: ta färgkombinationer från naturen. Om de är där, så är de naturliga. Verk av fotografer, konstnärer och formgivare är också lämpliga. Men här ska du inte glömma att de arbetar åt olika håll, och det som är vackert för dem behöver inte nödvändigtvis glädja dig.

Bild
Bild

Dessutom finns det nyckelfärgkoder , som associativt dyker upp i en persons minne vid omnämnandet av en händelse. Tänk till exempel på varningssignalen Stopp - ja, den är röd och vit. Nyår är ett grönt träd och en röd jultomtekostym. Havet är en elfenbensmås och en blå våg. Det finns många exempel, och viktigast av allt, de är begripliga. Och de är begripliga eftersom de är stabila. Men för varje säsong dyker det upp nya koder som verkligen kan visa sig vara intressanta och gå till massorna eller bara förorena på pallen.

Här är till exempel ett antal ihållande koder med rött som proffs kan utantill:

  • kombination med svart i olika versioner: koden för sexualitet, förförelse, sorg;
  • rött med grått: elegant vardag för staden, sportigt, modernt med låg kontrast;
  • kombination med beige: sofistikerad vardag, kvinnlighet;
  • rött med blått: typisk sportig kombination, avslappnad garderob.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och här är samma röda i de nya trendkoderna:

  • i kombination med rosa (två ljusa färger som tidigare inte ansågs vara kompatibla): beroende på nyanser kan de vara protestkontrasterande eller relaterade;
  • röd med pastellfärger (pärlvitt, silver, ljusblått, blekrosa, mjuk korall, lavendel) är en ljus accent i ett lugnt intervall eller lika färger, som används inte bara i kläder, utan också i interiören, liksom som när du dekorerar några föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat sätt är att balansera silhuetten genom att samtidigt använda en neutral färg med en varm och kall nyans. För att göra detta, använd Ittens cirkel med ett schema med varma och kalla toner. Och om det är mer eller mindre klart med varmt och kallt från schemat, vilka färger kallas neutrala - det är värt att förstå.

För varje färgtyp hos en person definieras deras egna neutrala nyanser, men de har två undergrupper:

  • mörk: svart, khaki, grå, blå, vinröd;
  • neutral: beige, naken, mjölkvit, terrakotta, brun, vit.

Mörka neutrala och neutrala färger används för att skapa uniformer (läkare, militärer, arbetare i olika branscher), vardagskläder och fashionabla utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och ett annat sätt att förstå hur man använder färghjulet. Det föreslås av konstnären Tatyana Viktorova: ta och rita Ittens cirkel . Av vår egen erfarenhet kommer det sedan att bli helt klart varifrån varje färg kommer och vilken plats den intar i cirkeln.

För att genomföra idén behöver du: akvarellpapper, en pensel, tre färger akvarellfärg (gul, blå och röd), vatten, en bas för en palett, ett par kompasser, en penna med en linjal.

En sann konstnär behöver bara tre primära färger för att skapa vilken nyans som helst. Låt oss försöka bevisa detta med hjälp av Ittens modell.

  1. På ett akvarellark i A4 -format måste du rita om denna cirkel med en penna, kompass, linjal.
  2. Vi placerar de primära tonerna längs hörnen i en liksidig triangel.
  3. Den inre triangeln berättar hur du får de sekundära: blanda lika stora mängder rött och gult och måla över triangeln, som ligger intill dessa färger, med akvareller, orange. Blanda sedan gult och blått för att bli grönt och blått + rött för att få lila.
  4. Måla över med cirkelens orange, gröna och lila sektorer, som ligger mot de skarpa hörnen på liksidiga trianglar med samma färger. Sekundärfärgerna är nu klara.
  5. Mellan de primära och sekundära färgerna finns en cell för det sammansatta (tertiära) färgschemat. Det erhålls genom att blanda rött + orange i det första fallet, gult + orange i det andra, gult + grönt i det tredje. Och så vidare över hela cirkeln.

Cirklen är fylld och du har nu förståelse för hur färger och nyanser erhålls. Men eftersom kvaliteten på akvareller skiljer sig från tillverkare kan de skilja sig mycket från den ursprungliga cirkeln. Detta borde inte komma som en överraskning.

Och om även sådana konstnärliga övningar är svåra för dig, kan du använda det köpta färghjulet för att alltid veta hur du kombinerar färger korrekt.

Rekommenderad: