Ammonium För Vitlök: Vattning För Toppdressing Och Proportioner Av Ammoniaklösning För Skadedjursbekämpning. Hur Vattnar Man När En Fjäder Blir Gul?

Innehållsförteckning:

Video: Ammonium För Vitlök: Vattning För Toppdressing Och Proportioner Av Ammoniaklösning För Skadedjursbekämpning. Hur Vattnar Man När En Fjäder Blir Gul?

Video: Ammonium För Vitlök: Vattning För Toppdressing Och Proportioner Av Ammoniaklösning För Skadedjursbekämpning. Hur Vattnar Man När En Fjäder Blir Gul?
Video: NPK Fertilizer for Plant Application in Gardening? How Much and How to Use | English 2024, Maj
Ammonium För Vitlök: Vattning För Toppdressing Och Proportioner Av Ammoniaklösning För Skadedjursbekämpning. Hur Vattnar Man När En Fjäder Blir Gul?
Ammonium För Vitlök: Vattning För Toppdressing Och Proportioner Av Ammoniaklösning För Skadedjursbekämpning. Hur Vattnar Man När En Fjäder Blir Gul?
Anonim

Vitlök är inte den mest krävande grödan, den utvecklas bra på olika klimatgrader, skiljer sig inte åt särskilt känslighet för ljus och substratets kvalitet. Men om du är seriös med din framtida skörd måste du ta lite tid att befrukta denna nyttiga växt. Ammonium är mycket populärt bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För framgångsrik utveckling måste vitlökbusken öka sin gröna massa, bara i detta fall kommer den att kunna producera klorofyll i erforderlig volym. Det bör blomma rikligt - det gör att det kan knoppa och bilda frukt. Därför behöver vitlök kväve, i avsaknad av detta spårämne börjar plantans vegetativa massa bli gul och vissna.

Trots att kväve upptar 78% av volymen i den omgivande luften är det bara "utvalda" grödor, främst baljväxter, som kan tillgodogöra sig det därifrån. Alla andra får det från jorden. Vitlök är mycket känslig för koncentrationen av detta ämne i marken, detta beror på särdragen i dess struktur.

  • Rotsystemet är fibröst, svagt . Dåligt utvecklade rötter kan inte alltid ge växten all den näring den behöver. Användbara ämnen bör placeras så nära substratets yta som möjligt, bara i detta fall kommer de att absorberas fullt ut.
  • Vitlök saknar en uttalad uppdelning i rot, stjälk och blad, därför är alla växtdelar sammankopplade . Försämringen av var och en av dem påverkar de andra negativt, så brist på kväve kommer att äventyra en bra skörd.
Bild
Bild

Du kan förstå om vitlök behöver rot- och bladdressing med ett ammoniakberedning efter tillståndet hos den gröna fjädern. Om fjädrarna fortfarande blir gula med tillräckligt med vattning och spetsarna börjar torka, behöver din växt en portion kväve.

Modern industri erbjuder ett brett utbud av kvävehaltiga gödningsmedel, men många föredrar att använda folkmedicin på gammaldags sätt. Det är till denna grupp som ammoniak refereras till. Våra mormödrar och morfäder använde också ammoniaklösning, det har inte tappat sin relevans idag. Detta är ett prisvärt och relativt budgetmässigt sätt att mata en vitlökbädd med användbara spårämnen och samtidigt förhindra uppkomsten av skadedjur.

Du kan köpa läkemedlet på varje apotek, och det tar inte mer än ett par minuter att göra en komposition för att bearbeta en kultur av den. Kväve finns i det i form av ammoniumnitrat.

Det är ett tillgängligt ämne som lätt assimileras av växter, men samtidigt ackumuleras det inte i dess vävnader.

Bild
Bild

Den positiva effekten av läkemedlet slutar dock inte där. Lax har en ganska specifik doft, på grund av vilken den stöter bort skadedjur. Ammoniak har visat sig vara ett pålitligt avstötande medel mot bladlöss, kalv och löklugor.

Följaktligen kan följande fördelar med att använda ammoniak för vitlök identifieras:

  • ingen ackumulering av nitrater;
  • enkel användning;
  • säkerhet för människor, växter och jord;
  • kväve som tillförs av ammoniak under rotgödsling eller sprutning är i lätt assimilerad form.
Bild
Bild

Ammoniaklösningen förändrar inte jordens struktur och dess surhet. Det bryts inte ner i tunga salter som förgiftar underlaget. Användningen av läkemedlet gör att du noggrant kan ta hand om grönsaksområdet utan att förorena eller överbelasta jorden. Ammoniumnitrat presenteras i flyktig form, därför är det nästan omöjligt att "överfodra" vitlök med det. Dessutom är ett sådant läkemedel billigt, och du kan hitta det på alla apotek.

Användningen av ammoniak har praktiskt taget inga kontraindikationer för att mata en vitlöksbädd . Rätt genomförande av proceduren låter dig fördubbla avkastningen.

Vid bearbetning av anläggningar är det dock viktigt att följa de rekommenderade doserna exakt. Överskott av kväve näring bidrar till bildandet av vegetativ massa, och detta kan försämra grödans kvalitet.

Bild
Bild

Hur man använder

Toppdressing

För att befrukta vitlök med en ammoniaklösning är det nödvändigt att förbereda en näringskomposition - 15-20 g 25% ammoniak späds ut i 1 liter vatten. Denna dosering är den högsta tillåtna, den ger effekt tidigt på våren, direkt efter att snötäcket smält. För alla efterföljande behandlingar minskar koncentrationen av läkemedlet.

  • Den allra första behandlingen utförs i förberedelsestadiet. För att göra detta vattnas en välgrävd, fuktad jord med en lösning av ammoniak och vatten med en hastighet av 50 ml per hink.
  • Den andra utfodringen behövs när 2-3 permanenta blad dyker upp - i detta fall, tillsätt 2 msk till en hink med kallt vatten. l. ammoniak.
  • Därefter, på sommaren, för profylax, utförs kvävegödsling 2-3 gånger i månaden, medan koncentrationen reduceras ännu mer - under denna period krävs endast 1 msk för 1 hink vatten. l. ammoniaklösning.
Bild
Bild

Om växten behöver akut hjälp när dess gröna massa börjar visna utan någon uppenbar anledning, kan du mata den med en lösning med en hastighet av 60 ml ammoniak per hink vatten.

Vid utfodring av vitlök är det viktigt att strikt följa de rekommenderade doseringsmängderna för läkemedlet . Även i de allvarligaste fallen, när fjädrarna började vissna i massor, bör dosen inte överskridas, eftersom koncentrerade lösningar leder till brännskador på växtrötterna. Kom ihåg att orsaken till gulhet kan vara helt annorlunda - otillräcklig bevattning eller skadedjursaktivitet.

En hälsosam växt med fjädrar med en rik mörkgrön färg behöver inte matas även i förebyggande syfte

Det är viktigt att ta hänsyn till att ett överskott av kvävegödsel är lika farligt som deras underskott.

Bild
Bild

Pestkontroll

Ammoniaken hjälper till att avvärja skadedjur. Så, rotförband används när växter skadas av en rotnematod. I det här fallet, för 1 hink vatten, måste du ta 40 ml ammoniak och späda ut 3 droppar jod i denna komposition, den resulterande lösningen räcker för att bearbeta en trädgård med en yta på 2 kvadratmeter. m. Se till att vattna marken med vanligt vatten efter utfodring. För att uppnå maximal effekt efter 10-14 dagar upprepas behandlingen.

Vid användning av lövförband måste alla tvålmedel läggas till arbetslösningen. Det behåller de aktiva komponenterna i läkemedlet på bladplattornas yta och förhindrar därigenom att den aktiva substansen tvättas av med dagg eller regn. Dessutom förhindrar tvålen en snabb nedbrytning av alkoholkomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda en blandning males 100 g tvål på ett rivjärn och hälls med en liter varmt vatten. När tvålspånen löses upp bör en homogen pastaform erhållas - den späds i en hink med kallt vatten och 50 ml och 25% ammoniak tillsätts där. Den resulterande kompositionen hälls i en flaska med en sprayflaska och sprutas på plantans gröna delar.

Observera att den beredda lösningen ska användas omedelbart efter beredningen. Annars går alla dess egenskaper förlorade.

För att bekämpa myror används andra proportioner:

  • en flaska ammoniak hälls i en liter vatten och blandas;
  • sedan avlägsnas det översta lagret av jorden från myrstacken och den beredda lösningen hälls i den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att försöka bearbeta hela ytan på vilken insektens koppling och deras honor är koncentrerad.

För att förstöra lökflugor i en hink med vatten, späd i 10 ml ammoniak och tillsätt 250 g salt. Den resulterande kompositionen sprutas på buskarna. Insekter tolererar inte den skarpa lukten av ammoniak och lämnar snabbt sängarna. Efter sådan sprutning är det nödvändigt att vattna trädgården noggrant med vanligt vatten. För förebyggande åtgärder är det lämpligt att upprepa händelsen efter 10 dagar.

För att bli av med trådmask bereds en lösning med en hastighet av 10 ml ammoniak per 10 liter vatten . Med denna sammansättning vattnas sängarna rikligt var 2-3: e dag tills skadedjuret förstörs.

Bild
Bild

En sammansättning av 25 ml av en ammoniakberedning utspädd i en hink med vatten kommer att hjälpa från luraren. Bearbetningen sker från mitten av maj till slutet av juni.

Vid bearbetning av vitlök med en ammoniaklösning är det nödvändigt att ta hänsyn till de faktorer som påverkar bearbetningsresultaten

Det är korrekt att spraya den gröna massan tidigt på morgonen, på kvällen efter solnedgången eller i grumligt väder. Annars, under påverkan av direkta ultravioletta strålar, kollapsar den huvudsakliga aktiva substansen omedelbart och behandlingen ger inget resultat. Det rekommenderas inte heller att utföra bladförband i regnigt väder, i detta fall kommer vattendropparna att tvätta bort ammoniaken från den gröna massan. Toppdressing av vitlök med ammoniak kan endast utföras vid en temperatur på 10 grader eller mer.

Bild
Bild

Användbara tips

Trots all miljövänlighet och säkerhet för preparat baserade på ammoniak bör du fortfarande följa grundläggande regler när du förbereder och använder ett arbetspreparat

  • Vid beredning av en lösning tillsätts ammoniak till vatten och i inget fall är det tvärtom.
  • Ångorna av ammoniak är mycket flyktiga, de har en skarp specifik lukt, som vid hög koncentration kan orsaka huvudvärk och irritation i slemhinnorna. Därför måste du förbereda en arbetsberedning utomhus eller i ett välventilerat område. Det är lämpligt att använda handskar och andningsskydd.
  • Det rekommenderas inte att förbereda lösningen för personer som lider av högt blodtryck, eftersom ammoniakångor kan orsaka en kraftig ökning av blodtrycket.
  • Blanda inte ammoniak med klorinnehållande komponenter, till exempel med "vithet" eller blekmedel.
  • Om arbetslösningen kommer i kontakt med hud och ögon uppstår en stark brännande känsla. Det skadade området ska omedelbart sköljas med mycket kallt rinnande vatten. Om lättnad inte kommer, är det vettigt att söka medicinsk hjälp.
  • Det är nödvändigt att lagra ammoniak på platser som är otillgängliga för husdjur, barn och handikappade vuxna, eftersom det med ett skarpt andetag kan orsaka reflexandning. Vid förtäring i koncentrerad form leder ämnet till brännskador i munhålan och matstrupen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss summera

  • Ammoniak är en rik kvävekälla, som vitlökskulturen behöver för korrekt tillväxt, utveckling och eliminering av fjädergulning.
  • Gödsel har betydande fördelar jämfört med andra typer av kvävehaltigt gödselmedel, eftersom det gör att du kan få en miljövänlig skörd. Ett stort plus är att när det används, finns det ingen ackumulering av farliga nitrater.
  • Det är en enkel, prisvärd och mycket effektiv produkt. Det höga resultatet av dess tillämpning bekräftas inte bara av positiv feedback från erfarna trädgårdsmästare, utan också av vetenskapliga forskningsdata.

Rekommenderad: