Hur Matar Man Vitlök? Hur Vattnar Man Så Att Det Blir Stort? Toppdressing Av Vår Och Vitlök Planterad På Våren Före Vintern, Fosfor-kalium Och Annat Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Vitlök? Hur Vattnar Man Så Att Det Blir Stort? Toppdressing Av Vår Och Vitlök Planterad På Våren Före Vintern, Fosfor-kalium Och Annat Gödningsmedel

Video: Hur Matar Man Vitlök? Hur Vattnar Man Så Att Det Blir Stort? Toppdressing Av Vår Och Vitlök Planterad På Våren Före Vintern, Fosfor-kalium Och Annat Gödningsmedel
Video: Odla vitlök - När och hur sätta/plantera vitlöken på hösten? | Leva hållbart på villatomt 2024, April
Hur Matar Man Vitlök? Hur Vattnar Man Så Att Det Blir Stort? Toppdressing Av Vår Och Vitlök Planterad På Våren Före Vintern, Fosfor-kalium Och Annat Gödningsmedel
Hur Matar Man Vitlök? Hur Vattnar Man Så Att Det Blir Stort? Toppdressing Av Vår Och Vitlök Planterad På Våren Före Vintern, Fosfor-kalium Och Annat Gödningsmedel
Anonim

Även om vitlök alltid kan hittas kommersiellt, odlas det ofta i hushållstomter. Korrekt och regelbunden utfodring under växtsäsongen är av stor betydelse, för bara tack vare dem kan du få en bra skörd. Nybörjare är ofta intresserade av vilken gödning som är bäst att använda, i vilka mängder, när det är bäst att applicera dem. Vi kommer att prata om detta i artikeln.

Bild
Bild

Tidpunkt

Gödsel appliceras inte bara på hösten, före plantering, utan också på våren och till och med på sommaren. Det viktigaste är att känna till proportionerna, termerna, så att utfodring kommer att ge ett positivt resultat.

Höst

Från höstperioden börjar förberedelsen av en plats för plantering av vitlök. Två veckor före plantering kan du göra den första toppdressingen. Varje erfaren trädgårdsmästare kommer att säga att utan rätt mängd näringsämnen i jorden kommer du inte att kunna få en högkvalitativ skörd av vitlök. Jord, som har visat sig ha en hög surhetsgrad, är inte lämplig för odling av vitlök, dess blad blir gula.

Därför är det nödvändigt att minska denna indikator innan du börjar mata.

Om platsen för vitlök har en hög surhet är det nödvändigt att tillsätta kalk, helst slakad, och du kan också lägga till ett ämne där det finns mycket kalcium i jorden. Dessa är vanligtvis äggskal, men de är svåra att få tag på i stora mängder, så träaska är stor.

Bild
Bild

Det är användbart att komplettera jorden med följande blandningar:

  • sand och torv (hink), som hjälper till att förbättra kvaliteten på tung och lerjord;
  • lera och torv - för sandiga områden;
  • lera och sand - för torvmossar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du lägger till nödvändigt gödselmedel i jorden tidigt på hösten kan du enkelt förbättra jordens struktur och ge den näring. Fram till våren kommer organiskt material och mineralkomplex att kunna lösas upp.

Det finns många system för applicering av toppdressing, och varje testas av erfarenhet. Här är två av de mest effektiva.

  • Vid grävning av platsen rekommenderas att omedelbart tillsätta superfosfat i en mängd av 20 gram, samt humus (5 kg per kvadratmeter).
  • Om du lägger kompost eller ruttnad gödsel behöver de 4-5 kg per arbets kvadrat av området, medan dessutom kaliumsalt används i en mängd av 25 gram och granulat av dubbel superfosfat placeras. De senare behöver 35 g per kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om komposten skördades oberoende kan den användas i stora mängder . De täcker det såda området innan de gräver, upp till 11 kg kan tas per 1 kvadratmeter. Välmognande kompost är det optimala organiska materialet för alla områden. Organiskt material blandat med andra komponenter fördelas jämnt över markytan och grävas försiktigt med jorden till spadens djup.

Bild
Bild

Förutom dessa blandningar är andra alternativ väl lämpade för höstvitlök i följande proportioner

  • Kaliumsalt i en mängd av 20 g och granulärt superfosfat (30 g) blandas med humus, vilket tar en halv hink. Torv är också tillåtet, men då behöver du 1 hink. Detta förhållande av ingredienser beräknas per kvadratmeter.
  • 0,5 liter asklösning läggs till en hink humus, och sedan läggs flera stora matskedar kaliumsulfat och en sked dubbel superfosfat där.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många typer av organiska ämnen som används för att mata den beskrivna grönsaken . Detta är både gräs och gamla löv, som blandas med aska, superfosfat och nitrofosfat. De tre sista elementen behöver en matsked och lövverk - 3 kilo.

Bild
Bild

Viktigt: det rekommenderas inte att använda kvävehaltigt gödningsmedel på hösten. Detta kommer att leda till aktiv tillväxt av plantor, vilket är oönskat före vintern. Ta till exempel urea, ammoniak, kalcium eller natriumnitrat som kvävesubstitut. Mängden av varje komponent bör vara hälften av fosfor och kalium.

Vår

Vinter och vår vitlök är några av de mest krävande grödorna. Gödning hjälper grönsaker att få det skydd de behöver från sjukdomar . Denna vitlök tål perfekt negativa miljöfaktorer. Dessutom kan en växt som har vuxit sig stark och tillräckligt utvecklad oberoende förtränga ogräs från platsen.

Förutom att öka volymen på huvuden hjälper gödningsmedel till att förbättra egenskaperna hos grönsaker som har en speciell smak. På grund av detta är kostnaden för en sådan gröda betydligt högre på marknaden. Men du bör inte missbruka användningen av gödningsmedel på våren, för från ett överskott av mikro- och makroelement i jorden kan ogräs gå in i okontrollerad tillväxt, och de förstör ofta vitlöksplantagen.

Bild
Bild

Under våren måste vissa rekommendationer följas:

  • det är nödvändigt att mata vitlök första gången 14-16 dagar före plantering;
  • gödselmedel bör väljas med hänsyn till växternas grundläggande behov för vissa spårämnen, därför är det så viktigt att först studera jordens typ och sammansättning;
  • det är lämpligt att gödsla jorden i gryningen eller efter skymningen, vilket undviker avdunstning av lösningar under påverkan av ultraviolett strålning;
  • vid applicering av torrt gödningsmedel måste jorden fuktas, annars minskar deras smältbarhet avsevärt;
  • överskrid inte dosen av medel, annars kan brännskador uppstå, vilket resulterar i att vitlöken helt enkelt kommer att dö.
Bild
Bild

Vårmatning ger en process i tre steg

  1. En vecka efter att snön har smält kan den första utfodringen utföras .… Det hjälper vitlök att främja tillväxt och härdning i jorden. Under denna period behövs mineralkomplex baserade på urea eller dess andra föreningar.
  2. Den andra utfodringen kommer att krävas 14 dagar efter den första, runt maj . Experter rekommenderar att du använder flytande gödningsmedel. Det är mycket viktigt att de består av kalium, fosfor och en liten mängd kväve.
  3. Den tredje toppdressingen måste appliceras i juli .… Tack vare henne visas inte vitlökspilarna för tidigt, vilket drar saften över sig själva, varför rotgrödan slutar att bildas aktivt. Huvudena blir stora om växten matas med kväveföreningar i detta skede. Det vanligaste botemedlet är träaska.
Bild
Bild

De två första artiklarna kan flyttas 7-14 dagar, den tredje måste vara klar i tid. Om detta inte görs kan effekten av förfallet inte förväntas. Eller så kommer det att saknas grön massa.

Sommar

Sommargödsel är lika viktigt för den beskrivna grönsaken som hösten eller våren . De appliceras vanligtvis 30 dagar före skörd. Toppdressing på sommaren är det tredje steget i införandet av spårämnen i jorden. Detta är tiden för huvudbildning när växten desperat behöver kalium och fosfor. Därför använder växtförädlare aktivt superfosfat. Läkemedlet späds ut i följande proportion: två stora skedar per tio liters behållare. Toppförbrukningen är 4-5 liter färdig vätska per 1 m2.

Bild
Bild

Typer av organiskt gödningsmedel

Alla växter reagerar bra på organiskt material, och våren (planterad före vintern) är inget undantag. Detta beror på att näringsämnena i organiskt material frigörs snabbare i jorden. För att berika jorden kan du använda humate, eller du kan överväga andra alternativ.

Bild
Bild

Följande produkter används vanligtvis som organiskt gödningsmedel

  • Gödsel … Kvantitet - 1-3 kg / 1 m2.
  • Kycklingspillning . Det är bäst att tillsätta det till jorden i vätska (1 kg / 7-10 l vatten) eller torrt (högst 1-2 kg / 1 m2).
  • Mullein … Det tas i flytande form och konsumeras i en mängd av 1 kg / 7 liter. Lösningen hälls över plantorna.
  • Kompost … Representerar sönderfallna växter eller matavfall. Sådan dressing sprids över jordytan i ett enhetligt lager (2-3 kg / 1 m2), det hjälper till att berika vitlök i det öppna fältet och används ofta för att öka vitlökets huvud.
  • Torv … Det tas 1-3 kg per kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används sådana gödningsmedel på svaga jordar med låg surhet (sandig, siltig jord). De förbättrar jordens struktur och berikar den med viktiga näringsämnen. Det är värt att säga att organiskt material reglerar markens pH väl, och detta är viktigt om du vill få en stor skörd av vitlök.

För odling av vinter vitlök är det också lämpligt att använda kvävegödselmedel, men i små mängder, annars kan du få rikligt med gröna och en liten frukt. Sprutning med kaliumpermanganat är också användbart. Det här läkemedlet hjälper mycket mot senbrist. För att bättre ställa in ett vitlökshuvud är det tillåtet att använda humat, eller urea kan spädas ut.

Bild
Bild

Färsk gödsel fungerar bra om du använder den som en rotdressing, men du bör inte använda detta botemedel på hösten: huvuden kommer att vara lösa och sådan vitlök är oftast infekterad med svamppatogener. Gödsel är det bästa sättet att gödsla jorden på våren.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att späda det med vatten, förhållandet som används är 1: 6. Upprepa proceduren 2-3 gånger under växtsäsongen.

Den har länge etablerat sig som toppdressing och aska . Det introduceras tillsammans med kompost, då grävs nödvändigtvis framtida vitlöksbäddar upp. Ask kan läggas direkt till brunnarna under plantering. Det är till och med tillåtet att vattna jorden med en asklösning efter plantering av vitlöken, men detta bör göras först efter några veckor.

För att skapa en produkt behöver du bara 1 stor sked aska och en liter vatten. Förbrukning - 2-3 liter per kvadratmeter plantering. Denna toppdressing är ett multikomponentgödselmedel som innehåller många spårämnen, därför främjar dess tillämpning tillväxten av vitlök.

Bild
Bild

Om vitlök inte växer bra används ofta andra folkmedicin

Infusion av nässla . För beredning tas en behållare på 10 liter, som måste fyllas med en tredjedel med färskt hackat gräs och fyllas med vatten. Blandningen ska stå i 2 till 5 dagar, varefter den kan hällas över vitlöken. Före användning måste koncentratet spädas med vatten.

Bild
Bild

Strimlad träaska … På grundval bereds en lösning med vatten (200 g / 10 l), med vilken rötterna fuktas väl, och vattning utförs också i intervallerna mellan raderna. Ask spelar inte bara rollen som gödningsmedel, utan hjälper också till att skydda den beskrivna grönsaken från alla typer av skadedjur, inklusive masken.

Bild
Bild

Ammoniak … En svag lösning bereds (25 ml / 10 l vatten), sedan fuktas jorden väl med den.

Bild
Bild

Sågspån … Avfallsträd sprids generöst över planteringsområdet (1-2 kg / 1 m2), varefter jorden grävs noggrant. Detta gödningsmedel är idealiskt för tung jord eftersom det gör underlaget lättare.

Bild
Bild

Näringsjäst … Cirka 50 g omrörs i 1 liter varmt vatten och lämnas för infusion i 2-3 timmar. Sedan måste lösningen spädas med vatten i förhållandet 1: 5 och användas för bevattning. Användningen av en sådan förband är särskilt användbar, eftersom den hjälper växterna att slå rot snabbt och är mättade med vitaminer.

Bild
Bild

Väteperoxid . Dess huvudsakliga syfte är att ta bort patogena mikroorganismer, men trädgårdsmästare har länge förstått att det här verktyget kan ge näring åt grönsaker och stimulera deras utveckling i skedet av aktiv tillväxt. Läkemedlet används för att mätta jorden med syre, vilket har en fördelaktig effekt på grönsakens tillväxt. För bevattning, ta två matskedar av en 3% produkt och lös upp i en liter vatten. Växter fuktas med denna vätska omedelbart efter att de första plantorna dykt upp, i början av vårsäsongen.

Bild
Bild

Detta verktyg används också för att behandla redan mogna växter. Detta ger dem den nödvändiga näringen under perioden då det finns aktiv tillväxt.

Jod … Toppdressing med jod gör jorden mer bördig och pressar vitlöken för att växa huvuden och gröna. Detta är särskilt viktigt om plantering sker i torvjord. För att förbereda en lösning måste du ta 40 droppar jod med en koncentration på 5% i en tio liters behållare. Oftast används jodiserad vätska som bladmatning i det skede då fostret bildas. Det är tillåtet att skölja med en lösning av jod blandat med väteperoxid.

Bild
Bild

Salt … En saltlösning, som används i stor utsträckning för behandling av lök och vitlök, används av trädgårdsmästare med stor erfarenhet på våren, när fjäderns längd når cirka 100 mm. Denna vattning utförs två gånger, med ett intervall på en vecka. Du måste ta 3 stora skedar och späd dem i en hink med vatten. En sådan lösning har en negativ effekt på skadedjur och aktiverar samtidigt växter.

Bild
Bild

Det finns andra folkmedicin som används som ett billigt sätt att mata vitlök på. Vissa odlare vattnar till och med kulturen med en lösning av kefir eller vassle.

Mineralgödsel

Tillsammans med organiskt material kommer mineralkomplex också att behöva tillsättas i jorden för vitlök. Lyckligtvis har brister i vissa element i vitlök symptom. Orimligt tillväxthämning och färgning indikerar fosforbrist. Kaliumbrist manifesterar sig som tunna stjälkar.

Rekommenderade doser av mineralgödselmedel:

  • kväve - 90 kg / ha;
  • fosfor - 80 kg / ha;
  • kalium - 150 kg per hektar.

Vid odling av höstlök används gödsling med fosfor och kalium vid plöjning av jorden en månad före plantering, men kvävegödsling utförs endast på våren efter uppkomsten av skott. Dessutom kan kvävedosen halveras. Det första förfarandet bör schemaläggas tidigt på våren och det andra efter 4 veckor.

Bild
Bild

Den moderna marknaden är full av specialgödselmedel, bland annat:

  • fosfor-kaliumförband;
  • monokaliumfosfat;
  • kaliumsulfat;
  • ammoniak;
  • kaliumsulfat;
  • blandningar med svavel i kompositionen;
  • borsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att använda sådana förband strikt enligt instruktionerna, annars kan du bara skada växterna. Det är också värt att säga att mineralgödselmedel är bäst av allt i jorden, där det finns mycket humus.

De låter dig snabbt eliminera bristen på grundläggande element som växten kräver för den normala utvecklingen av vitlökhuvudet, och förse också jorden med nödvändiga mikro- och makroelement.

Innan du köper ett specifikt mineralkomplex är det viktigt att bedöma jordens allmänna tillstånd. Detta kommer att kräva en analys av situationen baserat på följande faktorer som påverkar mängden näringsämnen i jorden och nivån på deras urlakning ur den:

  • allmän jordfertilitet;
  • aciditet;
  • belysningsnivå;
  • tidigare kultur.
Bild
Bild

Baserat på den mottagna informationen matas vitlök med följande medel

  • Urea ta 50 g per tio liters behållare. Produkten är lämplig för jord med lite kväve.
  • Nitrofoski kräver 100 g för 10-12 liter vätska. Det är ett universellt botemedel med hög kvävehalt, och med det kalium och fosfor. Används på land där deras brist har identifierats.
  • Nitroammofoska (60 g / 10 l vatten) ger jorden de nödvändiga föreningarna.
  • Superfosfat (60 g / 10-12 l vatten) - en idealisk lösning för jordar med stor fosforbrist och med ett neutralt pH.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: användningen av mineralkomplex är den mest effektiva. Det är bättre att använda flera typer, ta en paus mellan befruktning i flera dagar.

Ansökningsplaner

Du kan ge de nödvändiga spårämnena till vitlök på två sätt: rot och blad . Var och en bör diskuteras separat.

Bild
Bild

Rot

Under hela växtsäsongen rotas vitlök tre gånger … Det är värt att börja efter utseendet av 3-4 fjädrar på växten. Huvudmålet är att odla grönska. Ett av de bästa alternativen är urea. 1 liter vätska kräver 15 gram. Du behöver minst 2,5-3 liter per landningstorg.

Andra gången vitlöken matas i slutet av maj, men efter den första befruktningen borde 2, 5 veckor ha gått. Erfarna trädgårdsmästare använder nitroammophoska och nitrofosfat. Vid denna tidpunkt kräver vitlök kväve, kalium, fosfor. De är i önskad mängd i det angivna gödningsmedlet. En tio liters behållare kräver 2 matskedar ämnen. 4 liter gödningsmedel hälls på en ruta.

Tredje gången befruktas vid roten under huvudets hällning. Det bästa gödningsmedlet för att vitlök ska vara stor är superfosfat. För att förbereda en uppslamning, tillsätt 2 stora skedar gödningsmedel till en tio liters behållare med vatten. Därefter måste du vattna vid roten av växten.

Toppdressing av vitlök med ammoniumnitrat används inte med ökad surhet i jorden, eftersom det är ett surt gödningsmedel. Om jorden visar ett neutralt pH kan du göra en arbetslösning, för detta måste du ta två stora skedar av ämnet och späda dem i tio liter vätska.

Du kan också använda ammoniumsulfat: Lös upp 3 matskedar i 10 liter vatten. Lösningen injiceras under växtens rot. Gödsel används vanligtvis för att försura jorden och appliceras mycket noggrant i områden med sur jord.

Bild
Bild

Blad

Växter kan ta emot näringsämnen inte bara genom rotsystemet, utan också genom bladen . Vitlök är inget undantag. Rotmetoden för mikronäringsämnen är inte alltid tillräcklig för att få en bra skörd. Vitlök kräver också bladmatning. För att göra detta måste du spraya plantorna.

Vitlök är känslig för brist på komponenter som magnesium, kalcium, bor. Han reagerar positivt på införandet av dessa spårämnen genom sprutning. Stor vitlök kräver urea och borsyra, som fungerar bra för sprutning.

Försumma inte dessa förband, eftersom de ger en drivkraft för kulturens utveckling.

Det är värt att komma ihåg det Näringsinnehållet i bladsprayformuleringar är alltid lägre än i rotgödsellösningar . Det är nödvändigt att bearbeta växter efter solnedgången och när det inte regnar. Om det regnar efter proceduren bör du upprepa allt om några dagar.

Rekommenderad: