Hur Vattnar Man En Violett? Hur Ofta Och Korrekt Att Vattna Violer? Hur Man Gör Veken Vattning På Vintern Hemma För Inomhus Fioler?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man En Violett? Hur Ofta Och Korrekt Att Vattna Violer? Hur Man Gör Veken Vattning På Vintern Hemma För Inomhus Fioler?

Video: Hur Vattnar Man En Violett? Hur Ofta Och Korrekt Att Vattna Violer? Hur Man Gör Veken Vattning På Vintern Hemma För Inomhus Fioler?
Video: Så håller du liv i växterna när du reser bort - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Hur Vattnar Man En Violett? Hur Ofta Och Korrekt Att Vattna Violer? Hur Man Gör Veken Vattning På Vintern Hemma För Inomhus Fioler?
Hur Vattnar Man En Violett? Hur Ofta Och Korrekt Att Vattna Violer? Hur Man Gör Veken Vattning På Vintern Hemma För Inomhus Fioler?
Anonim

Saintpaulia, eller Uzambara violet, i allmänhet, även om det inte har något att göra med violer, kallar blommälskare det. Därför kommer vi vidare i texten också att använda detta namn som alla känner till - violett. De flesta fans av inomhus mini-parker vill ha det i sin samling. Hon njuter av estetiken. Idag har 8500 sorter registrerats, slående i färg.

Bild
Bild

Särdrag

Denna skönhet behöver noggrann vård. Född i Ulugur och Uzambar bergen i Tanzania, där värme och fukt råder, på lokala breddgrader lever hon inte i öppna utrymmen. När man växer i lägenheter kräver det viss kunskap och färdigheter.

Det orsakar inte allergier, blommor är luktfria. Att vara i barnrummet kommer inte att provocera en förvärring av sjukdomen hos en allergisk eller astmatisk person . Frisätter fytoncider som dödar och hämmar tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier. Med rätt vård blommar den i 10 månader om året.

Det förväxlas ofta med blommorna i den violetta familjen som heter Pansies, som växer i trädgårdar och skogar. De är opretentiösa, växer bra i norra regioner, kontinentalt klimat, tropiker och subtropik, på höga höjder i berg och floddalar. En infödd i Afrika - Saintpaulia - har inga familjeband med dem.

Bild
Bild

Vattningsfrekvens

En afrikansk gästs oväntade död orsakas av felaktig vård. Du bör särskilt övervaka vattnets regim av den violetta. Vattningsfrekvensen beror på många faktorer, som vi kommer att diskutera nedan. Det finns dock en allmän regel - bevattning görs när det övre jordlagret torkar ut.

Stagnation av fukt i rhizomerna bör inte tillåtas, eftersom detta får dem att ruttna och sedan - plantans död.

Bild
Bild

Vilket vatten är lämpligt

För befuktning är mjukt vatten lämpligt, två grader över rumstemperatur. Denna blomma bör inte vattnas med kall lösning. Att använda regn eller snösmältning är opraktiskt och skadligt. Ekologin i många städer och regioner är inte alltid lämplig för detta. De flesta elementen från det periodiska systemet faller på kontinenten med atmosfäriska fenomen, och inte de mest användbara.

Centraliserad vattenförsörjning till hus produceras med en ökad nivå av kalcium, magnesium och sulfater bikarbonater . Vattnet blir hårt och läcker ut marken. Jorden ändrar sin kemiska sammansättning. Från något surt, gynnsamt för violer, går det i neutralt eller har en ökad alkalinitet. Det provocerar också växtens död.

Fuktning med en destillerad lösning är inte ett bra alternativ. Destillerat vatten är sterilt, utan salter, därför absorberar det dem aktivt från jorden . Dess ständiga användning leder till utarmning av marken. Sådant vatten tvättar ut alla salter - både skadliga, urlakning av ytan och användbart, till exempel gödningsmedel som appliceras för utfodring. Växten är hungrig. Den växer och blommar värre.

Bild
Bild

Vattnets mjukhet uppnås genom kokning. De flesta av salterna kommer att fälla ut. Den resulterande vätskan måste surgöras. Att ständigt hälla en sådan cocktail är oönskat.

Men det finns fortfarande en lösning på problemet: att försvara den livgivande fukten från kranen:

  • vi tar en ren behållare och fyller den med kranvatten;
  • täck disken löst och stå i två dagar i vila;
  • tungmetalsalter och föroreningar kommer att sätta sig till botten, och det mesta av kloret kommer att avdunsta;
  • det är rimligt att endast använda 2/3 av den mottagna volymen och hälla ut resten med de sedimenterade giftiga komponenterna.

En gång var sjätte vecka, häll kokt vatten över husdjuret. Tillsätt en nypa citronsyra eller 1 tsk äppelcidervinäger per liter.

Bevattning utförs strikt längs krukans kant så att vätskan inte kommer på bladen.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det finns vissa regler för att hålla violer hemma, på ett eller annat sätt associerad med regimen för deras vattning.

Rumstemperatur . Det rekommenderas vid 18–24 ° С, inte lägre. Blomman gillar inte plötsliga temperatur- och dragförändringar . Ju varmare det är i rummet, desto oftare behöver han ett vattenhål, men när jordlagret torkar ut.

Belysning . Violet tolererar inte direkt solstrålar, brännande känsliga löv, men älskar starkt ljus. Vi placerar den nära fönstren mot öster och väster . Om blomman står vid fönstret och ser på solsidan, är det nödvändigt att skugga på sommaren med en ljusridå eller överföra den till skuggan ett tag. På vintern installerar vi lysrör som ger 13-14 timmars dagsljus. Detta kommer att ha en fördelaktig effekt på blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att minska dagsljuset saktar ner absorptionen av ljus från bladen. Tillväxten saktar ner, blomman går in i vilofasen. Behovet av bevattning minskar.

Vid solljus på sommaren, sen vår och första hösten, bör den fuktas på morgonen innan värmen börjar . På vintern, senhösten och de första månaderna av våren - under dagen. När du tänder med lampor kan du dricka när som helst, men det bör vara oförändrat.

Grytan måste periodiskt roteras runt sin axel så att de löviga rosetterna och knopparna lyser jämnt och inte blir ensidiga.

Bild
Bild

Inomhusfuktighet . I naturen lever den violetta nära bäckar och vattenfall, där atmosfären är mättad med vattendamm med 60–70%. En hemfuktare hjälper till att berika luften med fukt. Om den inte finns där, placerar vi skålarna med vatten nära plantorna . Alternativt kan du använda en kastrull med våt hydroponik eller porösa granulat. Under vårens sista decennium, på sommaren och i början av hösten, när luften är torr, krävs riklig vattning.

Jordkomposition . Jordbotten är bäst lös, med grova fibrer. Växten absorberar näringsämnen långsamt och lite efter lite. Du kan köpa mark för saintpaulia i butiken. Det är mer intressant att komponera en egen markkomposition. Tillsätt bakpulver - flodsand och mossa till den blöta barr- och torvblandningen i förhållandet 3: 2: 1: 1.

Bild
Bild

Fuktkapacitet, luftgenomsläpplighet, lätthet, surhet i intervallet pH 5, 5–6, 5 fungerar som en idealisk jordbasis för hälsosam utveckling och blomning av violer. Ytskiktet på substratet måste konstant fuktas . Det ska vara poröst, andas, fuktgenomsläppligt.

Det viktigaste att ta hänsyn till är att elastisk jord behåller fukt mer och länge, och lös jord innehåller mer syre, är mycket hygroskopiskt.

Bild
Bild

Dessutom påverkar anläggningens utvecklingsperiod vattningsregimen

  • Blommande violett . Under perioden med aktiv blomning mättar vi marken med en ökad volym vätska. En frisk kropp kräver ökad näring och fukt. En ung person utan knoppar eller en sjuk person behöver mindre.
  • Ålder … En ung buske kräver ständig sprutning. Mogna fuktas när toppen av jorden är helt torr. Det tål lättare att torka ut ur jorden än vattentäppning.
  • Rotvolym . Stora, medelstora, miniatyrvioletta rosetter har ytliga, underutvecklade rötter och rotprocesser. Brett igenvuxna rötter torkar jorden snabbare. Denna volym rötter måste vattnas oftare och mer.
  • Storleken på blomkrukan och dess sammansättning . Det optimala valet är låga, små krukor av röd lera. I dem avdunstar fukt genom porerna i väggarna. I plastmotsatser utvecklas rötterna dåligt. Sådana produkter är mer lufttäta och håller sig fuktiga längre. Det ackumuleras inuti och vattentätar hela nedre delen av krukan. Metoden och sättet att dricka är svårare att välja.

För vuxna och stora buskar krävs ingen blomkruka mer än 9-11 centimeter. I stora finns det mer jord och det torkar långsammare.

Bild
Bild

Sätten

Det finns ingen enda korrekt vattningsmetod. Sprutning är avgjort oacceptabelt. De löjliga bladen behåller fukt. Detta provocerar svampsjukdomar.

Det finns tre huvudmetoder. Vi väljer efter våra önskemål och möjligheter.

  1. Topp eller dropp.
  2. Lastpall.
  3. Veke.

Dropp är ett klassiskt alternativ, men medför risken för vattendämpning. En vattenkanna med en smal pip ger vatten direkt under stjälkarna. Vi försöker att inte skada bladen, annars dör de. Användningen av improviserade medel - en spruta utan nål, en spruta - minimerar denna risk . Perfekt för miniatyrprover.

Ett alternativ är att använda ett apoteks droppsystem. Lösningsflödet regleras genom att vattendroppar levereras direkt till rotstammarna. Vid övervakning av systemet utesluts vattenloggning. Vätning sker jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vattning under botten hälls vatten i brickan, krukan är nedsänkt till en fjärdedel av sin höjd. De väntar på att jorden ska mörkna. Detta är ett tecken på att det finns tillräckligt med fukt. Den ljusa nyansen varnar för släckt törst.

Flera växter kan inte vattnas samtidigt. Sjuka prover kommer att infektera friska grannar. Metoden är kritisk under den kalla årstiden, när den violetta övervintrar vid ett fönster som inte håller värmen . Kallt vatten är döden för en besökare från tropikerna.

Ett alternativ är att sänka krukan 2/3 av dess höjd i en behållare med vatten uppvärmt till 36–40 ° C. Mörkning av ämnet indikerar mättnad. Vi tar ut husdjuret och överför det till sin plats. Lämplig för mogna buskar. Nackdelen är oförmågan att ta bort giftiga komponenter från jorden.

Det är enkelt att göra ett växtbevattningssystem. Det är bättre att ta sladden av syntetmaterial . Vi passerar det genom hålet i botten av potten och placerar det i den nedre delen med 1/3 av behållarens höjd. Strö över jorden. Dra den andra änden ner genom samma hål så att den kommer ut. Vi planterar en blomma i en blomkruka. Spill vatten ovanpå tills det börjar komma ut genom dräneringshålen i pannan. Detta får veken att fungera. Placera krukan med växten på en fukttank. Vi sänker sladden från dräneringsfönstret in i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grytans botten är inställd 2-3 centimeter över vattennivån. En luftdyna separerar den från vätskans yta. Fukt stiger längs veken till rötterna.

Fördelar med designen - blommor släcker sin törst själva . Vid behov är det tillåtet att lämna dem okontrollerade under lång tid. Du kan vattna många växter samtidigt med en vattenbehållare med stor diameter.

Nackdel - du kan designa ett system omedelbart innan du planterar en planta … Det är oönskat att använda under den kalla perioden om blommorna övervintrar i fönsterbrädan.

Vätskan i kärlet kyls abrupt och kylan leder dem till döden.

Bild
Bild

Brist på vatten

Oregelbunden och dålig vattning bromsar plantans utveckling. Blomsterrosetter blir små eller faller av, immuniteten försvagas. Bladen blir gula, torra, lockiga. Små rötter dör och rhizomen kan inte ge näring åt växten helt.

Markämnet torkar, spricker, halkar efter väggarna. Vid vattning förblir den mellersta delen av jordklumpen torr. Fukt kommer ut genom dräneringshålet.

Vi sparar så här:

  • placera en kruka med en buske i 1, 5-2 timmar i varmt vatten;
  • vi berikar husdjuret med fukt;
  • vi tar ut det ur behållaren och lägger det i en plastpåse;
  • spray med vatten och överför till skuggan i en dag, tills bladen blir elastiska.
Bild
Bild

Vad händer om blommorna är översvämmade?

Om busken översvämmas, blir hela jordlagret blött. Rötterna slutar andas. Jorden komprimeras, surheten stiger. Den underjordiska delen av växten, inklusive rotskotten, ruttnar.

Återupplivningsförfaranden:

  • försiktigt, för att inte skada rotklumpen, ta bort blomman från jorden;
  • ta bort ruttna och dåligt utvecklade rotprocesser, och linda in friska med en pappershandduk och låt dem stå i denna position för en dag;
  • beredning av ett nytt jordämne;
  • återfukta det måttligt.
  • vi gör oss av med den gamla jorden, eftersom den troligen är infekterad med svamp och mögel;
  • vi steriliserar behållaren, sköljer den med kokande vatten och transplanterar det återanimerade husdjuret.
Bild
Bild

Överflöde är mer lömskt än bevattningsunderskott. Det händer att jordens översta lager är torrt och rotlagret är helt blött. Blomman vissnar bort. Med en tunn pinne, försiktigt, försöker att inte förstöra nätverket av rötter, bryter vi jorden till botten, och sedan beslutar vi om ytterligare åtgärder.

Om vattenregimen bryts kan blommor sparas … Det viktigaste är att upptäcka tecken på sjukdomen i tid. Riklig vattning växlar alltid med god torkning av jordämnet.

Friska rötter förbrukar mycket vatten och ger näring åt växten väl. Detta är nyckeln till växthälsa.

Fel vid vård av ett husdjur kan undvikas när du väljer någon metod för vattning, om du inspekterar det dagligen.

Rekommenderad: