Hur Matar Man Purjolök? Toppdressing I Juni Och Juli Efter Plantering I öppen Mark. Hur Vattnar Man Så Att Löken Blir Stora?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Purjolök? Toppdressing I Juni Och Juli Efter Plantering I öppen Mark. Hur Vattnar Man Så Att Löken Blir Stora?

Video: Hur Matar Man Purjolök? Toppdressing I Juni Och Juli Efter Plantering I öppen Mark. Hur Vattnar Man Så Att Löken Blir Stora?
Video: Purjolök från sådd till skörd - Del 2: Få kraftigare plantor 2024, Maj
Hur Matar Man Purjolök? Toppdressing I Juni Och Juli Efter Plantering I öppen Mark. Hur Vattnar Man Så Att Löken Blir Stora?
Hur Matar Man Purjolök? Toppdressing I Juni Och Juli Efter Plantering I öppen Mark. Hur Vattnar Man Så Att Löken Blir Stora?
Anonim

Purjolök, precis som alla andra grödor, behöver ordentlig vård. Den måste matas med lämpliga medel och preparat. Gödselmedel kan vara både mineraliska och ekologiska. I den här artikeln kommer vi att lära oss mer om vad och hur man exakt matar purjolök.

Bild
Bild

Särdrag

Purjolök odlas på många områden. Det är absolut nödvändigt att ta hand om honom ordentligt. Odlingen av en sådan gröda börjar från det ögonblick den sås. I de södra regionerna i Ryssland vänder de sig oftast till fröfri metod. För detta ändamål, med början av andra halvan av maj, utförs sådd direkt i det öppna marken. När det gäller de norra och centrala områdena odlas plantor här först.

Såning av den aktuella löken utförs vid olika tidpunkter:

  • om sådd utförs hemma i lådor, är den bästa tiden för detta intervallet från mitten till slutet av februari;
  • om plantering sker i ett växthus, är det lämpligt att göra detta före den 15 april;
  • om den bästa tiden väljs för sådd under ett tillfälligt skydd i trädgården, är det tredje decenniet i april perfekt för detta.

Innan man sår purjolökfrön, är de färdiglagade.

För att göra detta sänks fröna i sin tur i varmt (högst 45 grader) och sedan i kallt vatten. Sedan gror fröna på en fuktig trasa på en varm plats. Denna typ av beredning krävs för utsäde som har skördats från platsen . Om fröna köps behöver de inga speciella behandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd av frö utförs enligt detta schema

  1. Först fylls de beredda behållarna med fuktad jord.
  2. Spår görs, vars djup är upp till 1,5 cm. Dessa spår bör placeras på ett avstånd av 5 cm från varandra.
  3. Därefter placeras lätt torkade lökfrön på ytan.
  4. Sedan strös fröna med jord.
  5. Därefter är lådorna med purjolök täckta med folie.
  6. Tankarna förvaras på ett väl upplyst och varmt ställe där temperaturen inte sjunker under 25 grader Celsius.
  7. Så snart löken stiger ska filmen tas bort. Sedan kan du sänka temperaturen till 16 grader under dagen och till 12 grader på natten.
  8. Det är nödvändigt att ta hand om ytterligare extra belysning av löken, vilket artificiellt förlänger varaktigheten av dagsljus till 12 timmar.
Bild
Bild

Efter ett par månader måste växterna skäras upp och plantera på ett avstånd av 3 cm från varandra. Det mest praktiska är odling av purjolök i speciella torvtabletter. Då kommer det inte att behövas plockning. Det rekommenderas att beskära bladen för att hjälpa lökrötterna att växa bättre och stjälkarna är tätare . Detta bör göras en gång varannan vecka. Det är viktigt att hålla deras längd inom 10 cm.

Innan du planterar lök i öppen mark måste plantorna härdas. För att göra detta tar de ut det på gatan och anpassar det steg för steg till vanliga förhållanden.

Purjolökplantor växer långsamt . Först när 2 månader har gått kan plantorna planteras i öppen mark. Sängarna för detta brukar förberedas i förväg. Marken grävs noggrant upp samtidigt som organiska och mineraliska gödningsmedel introduceras.

Ytterligare ordentlig vård kommer att bestå av tidig riklig vattning, veckovis lossning, kullning, mulching och befruktning.

Bild
Bild

Toppdressing vid plantering

Det är mycket viktigt att mata purjolöken ordentligt när du planterar det. Man måste komma ihåg att mest av allt beroende på den kemiska sammansättningen av kulturen i fråga kommer chernozem i kombination med leror vara lämplig … Experter avråder från att gräva upp jorden på våren. Sängarna måste förberedas under hösten. Under denna tidsperiod lossas jorden och introducerar organiskt material i den. Vi pratar om ruttnad gödsel och kompost. Mineralgödsel tillsätts också. 30 g superfosfat och 15 g kaliumklorid blandas. En sådan toppdressing räcker för att bearbeta en yta på 1 kvm.

Plantor kan planteras i mitten av maj . Sängarna bör placeras på ett avstånd av 40 cm. För dessa ändamål grävs djupa spår eller hål. Kompost med ruttnad gödsel läggs på botten. En växt planteras i vart och ett av hålen.

För att få långa och vita lökben tvättas jorden berikad med humus direkt till plantornas rötter. Benet kommer att växa långsamt. Regelbunden hilling kommer att bidra till dess ökning. Samtidigt introduceras nästa toppdressing.

Hilling får ersättas med mulching. Vattna löken rikligt omedelbart efter plantering.

Bild
Bild

Hur matas under tillväxt?

För att purjolöken ska bli stor och saftig måste den befruktas med lämpliga formuleringar när den växer. Både mineraliska och organiska gödningsmedel är lämpliga för detta. De agerar på olika sätt, när de introduceras. Vi kommer att ta reda på vilken typ av förband du kan smaksätta växter.

Mineralgödsel

Under hela säsongen behöver du minst tre mineralförband. På grund av deras effekt kommer de planterade plantorna inte att sakna viktiga spårämnen. I de flesta fall använder du en lösning som består av jod, kalium, superfosfater och ammoniumnitrat … Många trädgårdsmästare föredrar att använda färdiga förband. Deras handling visar sig vara så effektiv som möjligt. Dessutom utmärks sådana formuleringar av ett strikt balanserat innehåll av viktiga näringsämnen.

Bild
Bild

Organiskt gödselmedel

Om vi pratar om den positiva effekten av organiska gödningsmedel, kan vi notera möjligheten att förbättra sammansättningen av växterna själva, liksom jordens struktur. I grund och botten använder de produkter som är beredda på basis av ogräs, kycklingspillning och slam. Träaska kan förbättra markens egenskaper, minska dess surhet och fylla på bristen på fosfor.

För att självständigt förbereda en effektiv lösning av kycklinggödsel måste du utföra flera steg:

  1. först måste produkten hällas med vatten och hålla sig till ett förhållande av 1 till 20;
  2. i nästa steg krävs att den befintliga kompositionen insisteras i cirka 24 timmar;
  3. förbrukningen blir 1 liter per 1 kvm.
Bild
Bild

Du kan också göra en bra ekologisk toppdressing med ogräs och klippt gräs. Liknande kompositioner framställs enligt följande:

  1. först måste du slipa gräset noggrant och sedan lägga det i en fri behållare för 2/3 av den totala volymen;
  2. därefter måste tanken placeras i solen, och själva blandningen måste fyllas med vatten;
  3. tanken måste stängas med ett lock med hål gjorda;
  4. den resulterande kompositionen bör lämnas i 2 veckor innan den nödvändiga jäsningsprocessen startar;
  5. då måste blandningen filtreras så noggrant som möjligt;
  6. lösningen ska spädas med vatten i förhållandet 1 till 10;
  7. den färdiga blandningen kan säkert användas som en effektiv rotförband.

Askvattenlösning gör det möjligt att dramatiskt öka absorptionen av viktiga näringsämnen genom rötterna. För att förbereda det angivna organiska gödningsmedlet måste du fylla en hink med varmt vatten och sedan lösa upp 250 g träaska i vätskan. Hela den resulterande kompositionen måste infunderas under en dag. Efter den angivna tiden kan de vattna de planterade purjolöken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

Om du effektivt vill mata purjolök några användbara råd är värda att lyssna på.

  • Vid befruktning av purjolök ska du aldrig använda färsk spillning … Om du försummar denna rekommendation kan du allvarligt skada växten.
  • Användningen av komplexa mineralgödselmedel leder till en märkbar ökning av de planterade lökarnas immunitet , acceleration av alla nödvändiga metaboliska processer. Det är därför sådana förband anses vara de mest föredragna.
  • För att befrukta purjolök kan du använda inte bara folkmedicin, utan också speciella preparat … Det kan till exempel vara Agricola, Vegeta, Effecton. Sådana medel gödslar inte bara jorden utan gör också växter mer motståndskraftiga mot olika sjukdomar och angrepp av skadedjur.
  • Befruktade purjolök är viktiga för att vattna ordentligt … Vattning bör vara särskilt riklig i juni, när lövverk bildas, och även i juli, när en falsk glödlampa bildas.
  • Även om du använder mest effektiva gödningsmedel , purjolök bör fortfarande inte planteras där någon annan typ av lök har vuxit under de senaste 3 åren.
  • Topdressing av grödan i fråga måste stoppas minst 3 veckor före den planerade skörden.
  • Om du odlar purjolök på webbplatsen , man ska inte glömma att det är nödvändigt att spudda det minst 3-4 gånger under sommarsäsongen. I det här fallet bör jorden inte falla i bihålorna i det nedre lövverket och också fläcka benet från insidan.
  • Om du planerar att förbereda ditt eget minerallökfoder , då ska du inte göra det i en behållare som är avsedd för människor eller djur.
  • Om du använder kommersiellt tillgänglig mat , då behöver de tas in och beredas endast i de proportioner som anges av tillverkaren. Handla strikt enligt instruktionerna, annars riskerar du att skada växterna.
  • Om det kommer gödsel på lökfjädrarna , det måste omedelbart tvättas av med rinnande vatten.
  • För purjolötter är tinkturer gjorda av ruttnade växter mycket användbara . För detta kan du använda gräs, tomatstegbarn. Dessa komponenter behöver bara fyllas med vatten och sedan lämnas för infusion i 7 dagar.
  • Om du märker att lökfjädrans tillväxt har avtagit , då är det vettigt att tillgripa utfodring i form av urea. Den är mycket rik på kväve.
  • Om du noterade fjäderns gulhet , då betyder det att du måste mata växten med aska, kaliumsulfat. Svarthet och vissning kan framgångsrikt korrigeras med superfosfater.

Rekommenderad: