Lökaska: Toppdressing I Juni, Juli Och Maj. Kan Jag Strö över? Vattning Med Infusion För Glödlampan Och Andra Appliceringsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Lökaska: Toppdressing I Juni, Juli Och Maj. Kan Jag Strö över? Vattning Med Infusion För Glödlampan Och Andra Appliceringsmetoder

Video: Lökaska: Toppdressing I Juni, Juli Och Maj. Kan Jag Strö över? Vattning Med Infusion För Glödlampan Och Andra Appliceringsmetoder
Video: What is a kWh - kilowatt hour + CALCULATIONS 💡💰 energy bill 2024, Maj
Lökaska: Toppdressing I Juni, Juli Och Maj. Kan Jag Strö över? Vattning Med Infusion För Glödlampan Och Andra Appliceringsmetoder
Lökaska: Toppdressing I Juni, Juli Och Maj. Kan Jag Strö över? Vattning Med Infusion För Glödlampan Och Andra Appliceringsmetoder
Anonim

Ask är ett mångsidigt gödningsmedel som används för att mata många växter, inklusive lök. Denna produkt kan användas både för utfodring av växter och för att skydda dem från olika skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Fördel och skada

Träaska innehåller de viktigaste spårämnena som växter behöver

  1. Kalcium . Detta element är särskilt nödvändigt för växter under tillväxtperioden. Dess brist leder till att löken börjar utvecklas långsamt, och med tiden dör den helt och hållet. Användningen av kalciumrik aska kan förbättra växthälsan och markstrukturen.
  2. Kalium . Växter behöver detta element för att bilda frukt. Det gör dem mer resistenta mot olika sjukdomar och extrema temperaturer. Brist på kalium kan bromsa tillväxten av unga plantor.
  3. Fosfor . Det säkerställer fruktens normala utveckling och gör dem större.
Bild
Bild

Tyvärr finns det inget kväve i träaskan, som lök också behöver. Därför föredrar trädgårdsmästare att mata unga växter med en blandning av träaska och kvävehaltigt gödningsmedel. För matning av lök är det bäst att använda aska, som erhölls under bränningen av lövträd. Det innehåller ju mest kalium.

I allmänhet har träaska många fördelar jämfört med andra lökfoderprodukter. Det hjälper:

  • förbättra jordens struktur och påskynda nedbrytningsprocessen av växtrester i marken;
  • skydda lök från vanliga sjukdomar;
  • påskynda tillväxten av lökarna;
  • förbättra grödans säkerhet;
  • öka lökmotståndet mot torka.

Detta gödningsmedel är utmärkt för nästan alla typer av jord. Det rekommenderas inte att använda det bara om markens pH -värde är för hög. I det här fallet kommer utfodring bara att skada växterna.

Bild
Bild

Hur kan du använda den?

Träaska kan användas både för att mata växter och för att skydda dem från skadedjur.

Toppdressing

Ask för matning av lök används i torr och flytande form. Oftast vattnas växter med användbara näringsblandningar. Det finns flera sätt att förbereda dem.

  1. Klassisk asklösning . Den framställs av 1 glas torraska och 10 liter vatten. Blandningen används omedelbart efter beredning. För att befrukta löken behöver du bara hälla den under roten med lösningen. Det rekommenderas att använda denna toppdressing i slutet av juni eller början av juli.
  2. Askinfusion . För beredningen används ett kilogram torraska och 10 liter kokande vatten. Allt detta blandas i en lämplig behållare och infunderas i 2 dagar. Innan vattning måste infusionen spädas. En liter av denna blandning läggs vanligtvis till en hink med kallt vatten. Många trädgårdsmästare försöker göra detta gödningsmedel ännu mer användbart genom att tillsätta mangan eller borsyra till det.
  3. Örtinfusion med aska . För att förbereda denna produkt måste du använda nyklippt fältgräs. Det ska hällas i en stor fat tillsammans med 2 hinkar kompost och 5 kilo träaska. Du måste också tillsätta vatten där. Blandningen infunderas i 2 veckor. Du måste använda detta koncentrat efter att ha blandat det med rent vatten i förhållandet 1 till 10. Toppdressing hjälper till att påskynda processen med lökväxt och fruktbildning. Den resulterande växtprodukten kan vattnas eller sprayas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att mata löken med askgödsel i flera steg. Den befruktas första gången två veckor efter plantering. I detta skede måste asklösningen kombineras med kvävegödselmedel.

Andra gången matas växterna efter 3-4 veckor . I detta skede behöver lök fosfor, kväve och kalium. Askförband kan varvas med införandet av urea i jorden. För tredje gången matas växterna i skeden av lökbildning.

Om löken odlas för fjädrar, matas den bara en gång, i maj. I detta skede appliceras vanligtvis kvävegödselmedel, och efter en vecka vattnas jorden med askinfusion. Denna utfodring har stor effekt på lökens tillväxt.

Bild
Bild

Användbar för växter och torraska. Ask, liksom murbruk, kan användas på olika sätt

  1. För beredning av planteringsmaterial . Före plantering blöts lökfrön i ett par timmar i en asklösning. För dess beredning måste en tesked torrt pulver spädas i 1 liter vatten. Sådan bearbetning av planteringsmaterial gör att du kan desinficera det och göra det mer motståndskraftigt mot olika sjukdomar.
  2. För utfodring . För att mata lök använder de inte bara olika infusioner utan också torr aska. Många trädgårdsmästare blandar denna produkt med tobaksdamm. Den resulterande produkten sprinklas vanligtvis med gångar. Användningen av produkten hjälper också till att skydda växter mot skadedjur och sjukdomar.
  3. För förvaring av lök . Efter skörd kan askan användas för att förlänga hållbarheten. De hälls helt enkelt över de samlade lökarna innan de läggs i källaren. Om de har några skador kan de behandlas med samma aska.

  4. Vid grävning . Ganska ofta införs torr aska i sin rena form eller med tobak i jorden och håller på att gräva sängarna på hösten. För 1 kvadratmeter används 500-600 gram torraska. Lök, som de flesta växter, älskar denna typ av matning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mot sjukdomar och skadedjur

Ask är också mycket användbart i kampen mot olika sjukdomar och insekter som angriper sängarna.

Ofta används denna produkt för att avvärja skalbaggar från din trädgård . För att bli av med detta skadedjur är det tillräckligt att helt enkelt strö över gångarna med torr träaska på sommaren.

Denna produkt hjälper också i kampen mot lökfjärilar och bladlöss. För att förbereda lösningen, använd en lösning som består av 300 gram pulver och 3 liter varmt vatten . Innehållet i behållaren blandas och infunderas i 2 dagar. I slutet av termen tillsätts flytande tvål eller tvålspån till infusionen. Produkten kan användas omedelbart efter beredning. Det rekommenderas att bearbeta lök på kvällen, i lugnt, vindstilla väder.

Bild
Bild

Produkten fungerar också bra för att bli av med mjöldagg. För att bekämpa denna sjukdom används en koncentrerad asklösning med tillsats av tvål . De måste bearbeta växten 2-3 gånger med en paus i veckan. Som regel kan du under denna tid helt bli av med skadedjur.

Ask kan också läggas till kompost . Dessutom används den för jordmassning. I detta fall används en blandning av aska med sågspån och tobak. Denna mulch är utmärkt för att skydda lök från skadedjur och torrt väder.

Bild
Bild

När ska den inte användas?

För att inte skada växterna måste du använda förbandet korrekt. Tillsätt inte aska till kalciumrik jord. Överskottet av detta element framgår av den för ljusa färgen på bladen och den långsamma utvecklingen av skott. Och det är också omöjligt att använda askgödselmedel om det finns ett överskott av kalium. Detta framgår av vissnande av löv och en avmattning i fruktutvecklingen.

MEN experter rekommenderar inte heller att man använder träaska tillsammans med organiskt material och fosforblandningar . Innan du gör olika förband måste du ta korta pauser.

Träaska är ett verkligt fynd för alla som älskar naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Regelbunden användning av askan hjälper till att växa och bevara ett utmärkt lökutbyte.

Rekommenderad: