Borrfräs För Metall: Val Av Fräsar För En Borr, Deras Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Borrfräs För Metall: Val Av Fräsar För En Borr, Deras Sorter

Video: Borrfräs För Metall: Val Av Fräsar För En Borr, Deras Sorter
Video: en borr för alla olika material 2024, Maj
Borrfräs För Metall: Val Av Fräsar För En Borr, Deras Sorter
Borrfräs För Metall: Val Av Fräsar För En Borr, Deras Sorter
Anonim

Hantverkare vet att metallprodukter främst kan bearbetas med hjälp av specialutrustning och verktyg. Allt detta är dock inte lämpligt för användning hemma eller i en liten verkstad. Lösningen var att använda en fräs för metall, som är billig och kan fungera tillsammans med en konventionell borr.

Särdrag

En borrfräs är faktiskt en av de typer av skärverktyg som kombinerar funktionerna hos både en borr och en fräs. Det används för att göra olika hål i alla typer av material.

Bild
Bild

Själva hålet görs med ett borrelement. Men att expandera den, samtidigt som den ger önskad form, liksom storlek, erhålls med hjälp av en skärare, som är en sidovägg. Eftersom det bara finns två arbetsytor kallas verktyget fräs.

Verktyget med vilket du kan utföra arbete med metall kan anses vara universellt . Det kan appliceras på nästan vilket material som helst. En sådan borrskärare har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Först och främst bör fördelarna noteras. Detta verktyg kan utföra två operationer samtidigt, eftersom det inte bara gör ett hål utan också ger det omedelbart den form som krävs. Detta gäller särskilt produktionsförhållanden när arbetskraftens produktivitet spelar en viktig roll.

Den andra fördelen är användarvänlighet, eftersom du inte bara kan använda specialutrustning utan också vilket verktyg som helst med en spännanordning . Till exempel kommer en bänkmaskin, konventionell borr eller borrmaskin att göra. Borrkronan kan också slipas igen. Detta innebär att när skärpningsvinkeln är trubbig återställs den utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användare nämner bara en faktor som en nackdel - bristen på erforderlig grovhet kan spela en viktig roll i vissa fall. I en sådan situation kan andra sätt att bearbeta hålet krävas.

Vad är dem?

Fräsen för metall har ett ganska stort antal sorter. Specialister skiljer änd-, cylindriska, skivformade, vinkel- och ändverktyg. Låt oss prata mer om var och en av dem.

När man arbetar med metall, när det är tänkt att använda en borr, är den mest efterfrågade en borr av endtyp med en vertikal rotationsaxel . Den är utmärkt för användning på plana ytor, eftersom den kan användas för att ta bort ett materialskikt av önskad storlek.

Bild
Bild

Med hjälp av en roterande skärare kan du bilda alla slags spår och spår på metallytan . Detta blir möjligt på grund av det faktum att tänderna inte bara ligger på sidan, utan också på produktens slutdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den cylindriska borrmaskinen används för att arbeta med plana delar av metallelement … Tänderna är placerade på sidorna och kan vara antingen raka eller spiralformade. De har en horisontell rotationsaxel.

Bild
Bild

En ändkvarn används oftast när man arbetar med en borr . Med dess hjälp kan du göra ganska djupa spår eller konturspår. Bearbetning av ömsesidigt vinkelräta plan är också tillåtet. Det finns huvudtänder i sidan av verktyget, medan andra skärelement är placerade i slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med formade ytor bör du välja en liknande borr. De produceras genom att dra och är inte särskilt långa. Den största skillnaden är det faktum att en sådan skärare används för konstruktioner med ett betydande förhållande mellan längd och bredd.

När det gäller hörnskärare kan deras design kallas den mest komplexa . De används oftast när man arbetar med vinkelspår, samt lutande plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller designen kan produkter med ett hörn och två hörn noteras . I det första fallet är tänderna inte bara placerade på sidan av konen, utan också på änden. Med en dubbelhörnskniv är skärelementen placerade på båda koniska ytor som ligger intill.

Om slutkvarnen är den mest populära bör det noteras att hörn- och formverktyg är minst efterfrågade.

Hur väljer man?

Att välja en skär för metall kan vara svårt för en oerfaren användare. Därför rekommenderar proffs att fokusera på produktens diameter, dess skärande tänder och deras placering, skaftet, vilket hjälper till att placera borren i borrchucken och fixa den säkert.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterialet och kvaliteten på skärpningen spelar också en viktig roll. Om du tänker använda en elektrisk borr får vi inte glömma att den är avsedd för manuell användning, så borrarna som används i specialmaskiner fungerar inte här.

Om ett verktyg av en monteringstyp krävs är det nödvändigt att kontrollera hur väl skärelementet är fixerat . Oftast används produktens lödning, i detta fall fäster plattorna pålitligt på ytan, annars kommer de helt enkelt att flyga ut under arbetsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att skärpa kvaliteten är också grundläggande. Det är inte bara produktiviteten som är direkt relaterad till det, utan också hur bra jobbet blir gjort. Tillverkare försöker ofta utveckla en unik skärpningsteknik, men experter säger att standardscheman är de mest föredragna.

Tillverkningsmaterialet påverkar också olika indikatorer . Detta är verktygets livslängd, arbetets kvalitet och produktivitet. När det gäller engångsjobb är kraven inte så höga. I detta fall skulle det vara optimalt att använda ett fast element för tillverkning av vilket stål av samma kvalitet användes.

Bild
Bild

I en situation där verktyget planeras användas ganska ofta är det bättre att välja ett dyrare, som har tänder gjorda av hårdmetallskär.

Vissa användare försöker spara pengar. För att göra detta gör de en borrskärare på egen hand med hjälp av tillgängliga verktyg. Det bör dock komma ihåg att ett sådant verktyg är lämpligt uteslutande för elementära uppgifter. Det är inte nödvändigt att räkna med ett särskilt högkvalitativt resultat i detta fall.

Rekommenderad: