Koniska Borrar För Metall: Välj En Konisk Universalborr, GOST Borrar För En Kon

Innehållsförteckning:

Video: Koniska Borrar För Metall: Välj En Konisk Universalborr, GOST Borrar För En Kon

Video: Koniska Borrar För Metall: Välj En Konisk Universalborr, GOST Borrar För En Kon
Video: Borra i tunnplåt och metall (Plåtslöjd) 2024, Maj
Koniska Borrar För Metall: Välj En Konisk Universalborr, GOST Borrar För En Kon
Koniska Borrar För Metall: Välj En Konisk Universalborr, GOST Borrar För En Kon
Anonim

Koniska borrar anses vara ett professionellt verktyg med lång livslängd, mångsidighet och enkel design. Externt ser borren ut som en kon, därav dess namn - kon. Denna typ av struktur gör det möjligt att göra runda hål, där det inte finns några grader eller grovhet.

Ett absolut slätt hål kan användas för konstruktion och installationsarbete vid bearbetning av metallytor . För att välja rätt arbetsborr måste du noggrant studera dess egenskaper och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och omfattning

En avsmalnande borr ser ut stegade serier av övergångar av ringformade spiraler … Spiralerna skärps och placeras i längdriktningen, från den bredare delen avsmalnar de till den smalare under konen. I vissa utföringsformer finns det ett spår som är placerat i längdriktningen - det är detta spår som bildar verktygets skäryta. Konisk borr för metall tillverkas enligt GOST -standarder . Genom att köpa en konformad produkt kan du använda den för att göra hål med olika diametrar. Denna mångsidighet bidrar till besparingar och enkel installation.

Bild
Bild

Detta borrverktyg är väl beprövat vid användning vid höga rotationshastigheter för en elektrisk borrmaskin - som ett resultat av det utförda arbetet erhålls släta hål med hög kvalitet på kantdelen. Borren kan användas för olika plåttjocklekar och fungerar utmärkt även på de tunnaste bitarna.

Utformningen av skärytorna som är karakteristiska för detta verktyg gör det möjligt att arbeta med stålämnen, legeringar av icke-järnmetall, plast- och plastprodukter, med trä- och gipsytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrens arbetsdel är utrustad med en vässad spets, som garanterar verktygets exakta placering vid arbetsplatsen . Avsmalnande borrar kan användas inte bara i elektriska borrar eller skruvmejslar, utan kan också installeras på stationära bearbetningsmaskiner. Om du använder en speciell adapter kan borren fixeras på en slipmaskin eller i en borrchuck.

Förutom att göra hål används också ett avsmalnande verktyg för att korrigera defekter som bildas efter borrning med en borr. Den avsmalnande borren hjälper till att avsluta operationer genom att ta bort grader och korrigera effekterna av feljustering vid borrning. Detta verktyg används ofta i färd med att reparera fordon, för att utföra VVS -arbeten, i dekoration och konstruktion av byggnader och strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Den universella koniska borrmaskinen är en speciell redskap för roterande elektriska verktyg. Borren har en konformad arbetsspets och en skaftkropp, vars ände är bearbetad i form av en sexkant eller en cylinder.

Koniska borrar är indelade i 2 typer

  • Slät - har en slät yta på arbetsdelen, med vilken du kan borra även starkt stål, vilket ökar hålets diameter beroende på graden av fördjupning av borren. För att få en exakt håldiameter måste borrprocessen pausas regelbundet för att ta mätningar. För att underlätta mätningen sätter många tillverkare speciella märken på sina produkter som anger storleken på hålets diameter.
  • Steg - denna design, tack vare dess steg, hjälper till att mer exakt och enkelt spåra borrningens passage, som bildar önskad håldiameter. Borrningsprocessen med en stegborrning utförs smidigare och mer exakt.

Erfarna experter tror att när man utför stora mängder arbete relaterat till borrhål är det mer bekvämt att använda konborrar, särskilt om arbetet måste utföras på tunna ark av arbetsstycken.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Kostnaden för ett avsmalnande verktyg beror på kvaliteten på materialet från vilket det är tillverkat, liksom på tillverkarens märke. Om vi pratar om ryska övningar, så är de mycket billigare än deras europeiska motsvarigheter, även om båda produkterna kan vara absolut desamma i kvalitet. De mest populära konborrarna är verktyg från flera välkända tillverkare, till exempel:

  • Ryska märken Zubr och Attack;
  • Ukrainskt märke "Globus";
  • Japanska märket Makita;
  • Tyska märken RUKO, Bosch (professionellt segment) och Geko (hushållssegment).

Kostnaden för verktyg från dessa tillverkare är hög, men det motiveras av produkternas oklanderliga kvalitet och deras långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en kvalitetsövning rekommenderar experter att uppmärksamma flera nyanser

  • Borrningshastigheten, liksom kvaliteten på resultatet, beror på antalet steg , placerad på en konformad arbetsdel. Dessutom är diametern, höjden och stigningen för dessa steg viktiga. Vissa professionella modeller har upp till 12 steg.
  • Kondiameter beror på storleken på hålet som ska göras.
  • Varaktighet för användning av borren och dess kostnad beror på vilket material den är tillverkad av, samt på bearbetningen av dess yta.
  • I Ryssland är det mer bekvämt att använda borrar som har dimensioner i millimeter i enlighet med GOST . Modeller av amerikanska tillverkare är markerade i tum, vilket tar för lång tid att omvandla sina värden till millimeter.
  • En högkvalitativ borr behöver inte slipas på länge , men han måste ges en sådan möjlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är ett av urvalskriterierna för ett verktyg dess kostnad . Till exempel kommer produkter från en rysk eller ukrainsk tillverkare att kosta cirka 500-600 rubel. för en produkt med en maximal diameter på 20 mm, och om du väljer ett alternativ med en maximal diameter på minst 30 mm, kommer priset redan att vara 1000-1200 rubel. Samma prover av det europeiska märket kommer att kosta 3000-7000 rubel. Baserat på kostnaden anser vissa hantverkare att det är mer ändamålsenligt att köpa flera produkter från en inhemsk tillverkare än att betala för en borr av ett europeiskt märke.

När du bestämmer om du behöver en uppsättning verktyg eller bara köper 1 borr, bör avgöras utifrån mängden utfört arbete . Om du ofta utför stora mängder arbete är det lämpligt att köpa borrar av god kvalitet och de diametrar du behöver. För att utföra engångsuppgifter är det tillräckligt att köpa en modell med önskad diameter från ett billigt prissegment.

Bild
Bild

Märkning

Avsmalningsverktyget är markerat med bokstäver och siffror. Den digitala markeringen indikerar konens diameter från minimum till maximalt, liksom steget i dess steg. Bokstäver anger graden av stållegeringen som munstycket är tillverkat av . De senaste siffrorna i markeringen indikerar instrumentet enligt Rockwell -systemet.

Alfanumeriska markeringar görs på utsidan av borrmaskinen enligt fabriksmetoden med gravering. Ordningen på bokstäver och siffror börjar med bokstavsbeteckningen stål. De flesta modellerna är gjorda av skärande stål, så den första bokstaven är "P", om legeringen innehåller molybden kommer bokstavsbeteckningen att vara "MZ". Därefter kommer den numeriska beteckningen av diametrar och stigning.

Det är anmärkningsvärt att borrar tillverkade i Ryssland med en diameter på högst 2 mm inte är föremål för märkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken

Kondiametern finns i 2 storlekar. Den första indikatorn ger information om borrens minsta diameter och den andra om den maximala . Det steg med vilket diametrarna ändras indikeras också i markeringen. Till exempel skulle märkning 4-10 / 2 innebära att den minsta storleken som kan göras med denna borr är 4 mm, det maximala hålet kan göras 10 mm och stigningen för de olika diametrarna är 2 mm, det vill säga borr kommer att ha diametrar på 4, 6, 8 och 10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggning

Färgen på metallen från vilken borren är gjord är en indikator på verktygets kvalitet. Om borren har en grå stålskärm betyder det att legeringen från vilken den är gjord inte har utsatts för högtemperaturbearbetning, så en sådan produkt kommer inte att vara stark och hållbar … Borrarna, som är svarta, har behandlats med het ånga och deras styrka är högre än deras silvermotstycken. Om verktyget har en gyllene glans betyder det att dess yta är täckt med ett lager av titan - en sådan produkt är den mest hållbara och hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpningsförmåga

Borren, när den används, tappar sin skärpa med tiden, kanterna blir tråkiga, och för att öka effektiviteten i arbetet måste verktyget slipas. Du kan utföra denna procedur i en verkstad som är specialiserad på skärpningsverktyg, eller så kan du slipa borren med egna händer. Verktygsslipning som utförs på professionell utrustning är mer att föredra än den manuella versionen av detta förfarande. Valet till förmån för professionell behandling bygger på följande skäl:

  • diametern och den geometriska formen för varje avsmalnande steg sparas;
  • den korrekta vinkeln på kanten vid skärytan bibehålls;
  • den korrekta tekniska skärpningsprocessen observeras, vilket skyddar verktyget från överhettning.
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att slipa verktyget i verkstaden måste du utföra denna uppgift själv. Under arbetets gång måste du följa följande regler:

  • skärdelarna på borrkanterna måste ha samma storlek, slipning av endast en minimal del av metallen;
  • framkantvinkel kan inte ändras;
  • steget mellan konens grader måste vara detsamma och enhetlig på alla svängar av borrmaskinen;
  • från skärkanten till den övre eller nedre svängens sidoyta måste vara samma avstånd lagras på varje diameter av avsmalningsstegen;
  • verktygsslipning utförs utsatt för dess styva fixering;
  • processen körs enheter med fint slipmedel;
  • verktygsslipning bör bevara alla dess geometriska proportioner och skärkanter så mycket som möjligt .

Det enklaste sättet att slipa borren är att använda en speciell maskin, limmad runt med finkornigt sandpapper. Hur väl och kvalitativt borren slipas kan avgöras av typen av chips som erhålls om du använder dem i ditt arbete.

Om slipningen görs korrekt kommer chipsen att vara desamma, inte bara i form, utan också i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att använda ett avsmalnande verktyg behöver du en elektrisk borrmaskin eller skruvmejsel, i vilken chucken borren är fixerad. Valet av borr beror på önskad diameter som ska borras i arbetsstycket. Det är bäst att välja en elektrisk borrmaskin med möjlighet att reglera hastigheter; för arbete används en hastighet på 3000-5000 rpm.

Hålborrning utförs i 3 steg

  • Borren är säkert fixerad i chucken på den elektriska borren … Sedan markeras en plats för borrning av ett hål på arbetsstycket.
  • Efter att ha placerat borren i en vinkel på 90 grader mot arbetsstycket börjar de borra hålet . I detta fall bör borrens läge inte ändras förrän arbetet är avslutat.
  • Borrning börjar med låg hastighet och ökar hastigheten gradvis .… När hålet når önskad diameter stoppas borrningen.

Resultatet av arbetet blir ett hål av önskad storlek med snygga kanter, utan grovhet eller grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Moderna koniska borrar kan användas för att borra hål i trä, metall, plast och andra material. Efter användning måste verktyget behandlas med en speciell skyddande förening avsedd för vård av skärverktyget. Om en sådan komposition inte finns till hands kan du göra den själv genom att ta maskinolja eller tjock flytande tvål för smörjning.

Om du regelbundet bearbetar en avsmalnande arbetsdel med denna komposition kan du förlänga skärytornas livslängd , eftersom komponenterna ovan kommer att kunna skydda dem från tråkighet vid mekanisk skada som uppstår under lagring.

Rekommenderad: