Kärnborrar: För Trä, Betong Och Metall, Diamantkärnborrar Av Karbid Och Andra Alternativ, GOST, Setval

Innehållsförteckning:

Video: Kärnborrar: För Trä, Betong Och Metall, Diamantkärnborrar Av Karbid Och Andra Alternativ, GOST, Setval

Video: Kärnborrar: För Trä, Betong Och Metall, Diamantkärnborrar Av Karbid Och Andra Alternativ, GOST, Setval
Video: Borra med handhållen kärnborrmaskin? 2024, Maj
Kärnborrar: För Trä, Betong Och Metall, Diamantkärnborrar Av Karbid Och Andra Alternativ, GOST, Setval
Kärnborrar: För Trä, Betong Och Metall, Diamantkärnborrar Av Karbid Och Andra Alternativ, GOST, Setval
Anonim

För att borra ett visst hål i metall på kortast möjliga tid kan du använda en ny typ av borr. Detta är en kärnborrmaskin som på grund av sina utmärkta egenskaper gradvis ersätter spiraltyperna.

Enhet

En kärnborr kallas också en ihålig eller ringborr, eftersom den ser ut som en ihålig cylinder. Används för att borra runda urtag i metall- och träprodukter . Under drift, avlägsnar material runt hålets omkrets och lämnar borrrester i mitten. Dessa borrar är ett utmärkt alternativ till dyra alternativ med låg effektivitet.

Bild
Bild

Borrarna kännetecknas av hög prestanda, har en ganska komplex konfiguration, som består av ett skaft, anslutningsskruvar, en pilotborr och själva arbetskronan . För att montera en struktur från dessa element är det nödvändigt att sätta in en pilotborr i ett metallskaft och ansluta med skruvar. Därefter installeras borren med skaftet i kronan, och den resulterande strukturen fixeras.

Det huvudsakliga och viktigaste skärelementet i en sådan borr är dess tänder på verktygets arbetsdel. De skiljer sig åt i ojämn tonhöjd och är gjorda av hårdmetall.

Bild
Bild

Tack vare detta har verktyget en lång livslängd med hög borrnoggrannhet . Alla kvalitetsstandarder och dimensioner för kärnborrar anges i motsvarande GOST. Underlåtenhet att följa dessa standarder är straffbart enligt lag.

Var används de?

Borrar av denna typ kan användas på utrustning med låg effekt. Till exempel, användningen av en magnetmaskin, vars effekt varierar från 800 till 1000 kW . Om du använder en hålborr på den kan du få ett hål med en diameter på 30 till 35 mm. Om en vridmaskin används under samma förhållanden blir hålet vid samma kraft mycket mindre.

Bild
Bild

Att arbeta med sådana borrar kräver inte mycket fysisk ansträngning och speciell förberedelse, och noggrannheten och kvaliteten på de bearbetade ytorna blir mycket högre eftersom hålets grovhet minskar. Det är möjligt att göra överlappande hål . Under drift erhålls endast genomgående hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kärnborrar är oumbärliga vid borrning av rör eller krökta ytor, eftersom konventionella vridborrar kräver speciell förberedelse och många justeringar att arbeta med.

Under drift avger borrarna ett minimum av buller. Med deras hjälp, i kombination med andra verktyg, kan du:

  • utföra bearbetning av flera verktyg;
  • få hål i betong- och stenstrukturer, i keramiska plattor och natursten;
  • utföra horisontell borrning för att lägga verktygsledningar.
Bild
Bild

Vad är dem?

Kärnborrar finns i olika typer

  • Vissa är konstruerade för magnetiska borrmaskiner och har den högsta hållfastheten.
  • Andra är gjorda av höghastighetsstål, som inte har någon sekundär beläggning på framkanten. Detta stål är av speciella kvaliteter med en liten andel kobolt. Borrarna används för att borra metall med låg hållfasthet och en diameter på upp till 35 mm.
  • Det kan också vara hårdmetallbitar, som har ett obegränsat antal skärande tänder gjorda av hårdmetall. Används för mycket starka material, kan producera hål större än 35 mm.
Bild
Bild

Märkning

Alla kärnborrar markeras med hjälp av vilka deras huvudsakliga egenskaper bestäms. Detta är information om tillverkaren eller varumärket, om typen av metalltillverkning, som anges med en bokstav. Tack vare märkningen kan du förstå vilket material borrmaskinen är avsedd för.

Det finns också geometriska parametrar för borrmaskinen, baserat på vilka du kan ta reda på storleken på hålet som ska göras. Varje borr har en logotyp, dess arbetslängd och diameter.

Bild
Bild

Populära märken

En av de mest kända tillverkarna av olika borrar är Kornor företag … Alla produkter är tillverkade av pulver, höghastighetsstål, så de har en lång livslängd under alla förhållanden. Produktsortimentet har en varierad uppsättning skaft som passar alla typer av magnetiska borrar. Bladets trippelkant säkerställer hög borrhastighet med liten vibration. Borrarna är återanvändbara skärpningar, vilket förlänger deras livslängd. Utkastarpinnar underlättar snabb och exakt borrning. Företaget erbjuder ett brett utbud av adaptrar som tillåter användning av borrmaskiner för olika typer av maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ruka märke började sin verksamhet 1974. Specialiserar sig på tillverkning av skärverktyg och tillbehör i metall. Alla produkter tillverkas i vår egen fabrik i Tyskland. Utrustningen har hög prestanda, bara ny produktionsteknik används. Produkterna håller hög kvalitet och används professionellt, inom industri och handel. Färdiga produkter testas och material testas under produktionsprocessen. Tillverkaren har fått ett internationellt kvalitetscertifikat. Prisvärd kostnad och tillförlitlighet är produktens huvuddrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska märket Metabo tillverkar elektriska och pneumatiska verktyg, samt olika typer av borrar. Detta företags historia började 1923 med skapandet av den första handborren. Företaget har för närvarande 2 000 anställda. Det finns 25 dotterbolag och 100 olika representativa kontor runt om i världen. Företaget äger över 700 patent och rättigheter. Sortimentet av kärnborrar inkluderar korta och långa, hårdmetall och diamant, för betong och metall. Det finns också uppsättningar som består av olika typer av borrar med olika längder. Alla produkter är av tillförlitlig kvalitet och överkomliga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kinesiska tillverkaren av kärnborrar är Bohre företag … Det kom in på marknaden för industriell utrustning 2016. Dess huvudsakliga inriktning är tillverkning av förbrukningsvaror för borrmaskiner, samt kärnborrar. Alla produkter är mycket hållbara och hållbara. När det gäller kvalitet är de tillverkade produkterna analoga med många världsmärken. Den tillverkas med identisk teknik som används av de mest kända företagen. För att hålla produkterna till ett överkomligt pris inkluderar Bohre inte ett märkesmärke. Sortimentet av borrar innehåller olika typer av hårdmetall med hårdlödda plattor, produkter från höghastighetsstål med olika diametrar och längder på arbetsdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja en borrmaskin måste följande egenskaper beaktas. För det första, detta är arbetsdiametern och hårdheten för arbetsdelen, samt vilket djup borrmaskinen kan ge under drift … Vilken serie tillhör verktyget, vad är storleken på skaftet, med vilket det kommer att vara nödvändigt att installera borren i chucken på utrustningen. Vilket material är borrmaskinen avsedd för, vad är dess centreringsmetod och vilken grovhet den ger ut vid borrning.

Bild
Bild

Naturligtvis måste du ta hänsyn till borrens designfunktioner . Den kan vara tillverkad av höghastighetsstål eller ha hårdlödda hårdmetallskär, vilket innebär att den kan användas för hårda och mjuka metaller. Om du behöver ett verktyg för att borra urtag högst 35 mm med låg metallstyrka, är det bättre att inte betala för mycket utan att köpa en HSS -borr. Det har en låg kostnad, eliminerar risken för tandbrott.

För att arbeta med hårda metaller vid tillverkning av stora hål (över 35 mm) behöver du en HSS -borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja en krona för trä bör du vara uppmärksam på tillverkningsmaterialet för skäraren, liksom formen för skärpning av tänderna och deras antal. Sådana kronor är lätta att skilja från resten, eftersom de är svartmålade och tillverkade av metalllegeringar.

När du väljer en borr är det mycket viktigt att ha en centreringspilot i den . Vanligtvis ingår det redan i kronan. Men om det inte ingår i satsen kan du köpa piloten separat. Tack vare honom är borrprocessen mer exakt.

Hur man använder?

För att borra måste du först och främst samla alla komponenter. Spänn fast mittborren inuti skaftet, skjut över borrhålet och säkra. Skaftet är en utbytbar del, därför anpassas det till den elektriska borrens dimensioner.

Bild
Bild

Därefter bör du utföra märkningen på metallen eller annan yta där mitten av hålet kommer att ligga. Placera mittborren i det angivna området och borra . Med hjälp av en speciell fjäder dras mittborren tillbaka inuti skaftet, ytan borras med en krona. I slutet av arbetet skjuter spiralen ut den nya metallcylindern ur kronan. Den resulterande urtagningen har en idealisk form, släta kanter som inte kräver slipning.

Borrning i metall kan göras torr eller våt . Den första metoden används i hushållsförhållanden, när det inte finns någon teknisk möjlighet att tillföra skärvätska, används den för att borra hål med en diameter på upp till 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våtskärning utförs med hjälp av en vätsketillförsel som effektivt kyler och spolar ut det resulterande avfallet . Denna metod används i stora installationer, i professionella handverktyg, och är avsedd för hål med stora diametrar.

Rekommenderad: