Transplantera Pioner På Våren Till En Annan Plats: När Och Hur Man Transplanterar Dem Till En Ny Plats? Kan Pioner Transplanteras Före Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Pioner På Våren Till En Annan Plats: När Och Hur Man Transplanterar Dem Till En Ny Plats? Kan Pioner Transplanteras Före Blomning?

Video: Transplantera Pioner På Våren Till En Annan Plats: När Och Hur Man Transplanterar Dem Till En Ny Plats? Kan Pioner Transplanteras Före Blomning?
Video: Köpa Pioner På Nyköpings Bomässa 2024, Maj
Transplantera Pioner På Våren Till En Annan Plats: När Och Hur Man Transplanterar Dem Till En Ny Plats? Kan Pioner Transplanteras Före Blomning?
Transplantera Pioner På Våren Till En Annan Plats: När Och Hur Man Transplanterar Dem Till En Ny Plats? Kan Pioner Transplanteras Före Blomning?
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare som odlar fleråriga pioner vet att för att bevara sitt dekorativa utseende och säkerställa blomning måste växten transplanteras från en plats till en annan, minst vart femte år. Hösten anses traditionellt vara den optimala tiden för en sådan transplantation. Denna tid på året valdes av anledningen till att pionbusken före vårens början lyckas anpassa sig till nya förhållanden och slå rot väl. Pioner har en funktion - de gillar verkligen inte transplantationer. Denna blommande fleråriga kan dock transplanteras inte bara på hösten. Om du närmar dig saken på ett kompetent sätt kan denna procedur utföras även på våren.

Bild
Bild

Beskrivning

Pion är en flerårig blommande lövbuske. Han är en representant för familjen Peony, han tillhör familjen Buttercup. Denna växt växer upp till en meter. Blommorna är stora i storlek, dubbla i struktur, når upp till 20-25 centimeter i omkrets med full öppning av knoppen. Blommans färg varierar beroende på sort, från ljusrosa till djup vinröd. Under blomningen utstrålar pioner en behaglig doft. Rotsystemet är väl utvecklat, rötterna är kraftfulla, med förtjockningar . Stammskott är örtartade, flera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför transplantera?

En piontransplantation är nödvändig. Om du inte rör vid växten och låter den växa på plats, kommer du snart att märka att din stiliga man har slutat blomma och blivit en vanlig vild örtbuske. Försämringen av sortens egenskaper hos pioner sker 5 och ibland 7 år efter plantering . Under denna tid växer pionbuskar mycket - de växer många skott, som börjar störa varandras normala utveckling och får rätt mängd solljus. Även om du generöst matar en vuxen växt kan den sluta blomma.

Busken av denna fleråriga måste också förnyas av den anledningen att rotenhalsens område under åren åldras. Kolonier av myror eller sniglar bosätter sig ofta där. När du transplanterar en pion har du möjlighet att dela en stor gammal buske i flera delar . Efter sådan föryngring kommer växten att börja släppa nya skott, och blomknoppar kommer att dyka upp tillsammans med dem.

Det händer att en flerårig transplantation måste utföras i samband med landskapsförändringar eller byggande av byggnader på platsen. I det här fallet, för att inte förlora växten, är det bättre att plantera om den på våren än på hösten.

Bild
Bild

Optimal timing

Den bästa tiden att transplantera pioner anses vara slutet av augusti - början av september. Vid denna tidpunkt finns det fortfarande inga kalla nattfrost, vindbyar och långvariga kraftiga regn. Om du behöver transplantera på våren måste du slutföra denna procedur före blomning och aktivt väckande av knopparna i maj.

Det är viktigt att när busken transplanteras har snön helt smält och perioden med nattfrost har passerat.

Trädgårdsexperter tror att växten kommer att anpassa sig efter en vårtransplantation under lång tid, så du kommer inte att se dess blomning under de kommande 2 åren. Men fördröj inte transplantationen, för om du gör detta i början av sommaren kan växten med hög sannolikhet helt enkelt dö - dess rötter kommer inte att kunna slå rot under påverkan av för ljusa sommarstrålar Sol.

Bild
Bild

Val av sittplats

Valet av en ny plats för att transplantera en pion måste hanteras ansvarsfullt. Detta steg kommer i stor utsträckning att avgöra hur framgångsrikt blomman kan slå rot och anpassa sig. Pion är en termofil flerårig, så du måste välja platser för att plantera den där god belysning kommer att ges till blomman . Du bör välja områden där luften kommer att röra sig fritt, men kom ihåg att pionen inte gillar kalla drag och starka vindbyar. Om du kan hitta en plats på din webbplats där stauden är i halvskugga under dagtid, kanske är detta det bästa alternativet för en pion.

Fleråriga pionbuskar är mycket känsliga för temperaturförhållanden och markfuktighet . Försök att inte plantera en flerårig där det finns kapitalbyggnader - på grund av dem värms jorden starkare på sommaren än i öppna områden, och pionen gillar inte överhettning. Avståndet mellan byggnader och perenner bör vara minst 1,5 m och bättre - 2 m.

Bild
Bild

Samma avstånd bör vara från stora träd - detta är nödvändigt av den anledningen att trädets kraftfulla rotsystem tar fukt från pionen och växten mår dåligt på torra jordar. När du väljer en plats för att plantera en pion, ta reda på på vilket djup grundvatten förekommer i ditt område . De bör inte komma närmare marken än 1 m.

Detta är tillräckligt för att buskens rötter inte ska ruttna, eftersom de växer i en vuxen växt med cirka 1 m, och sedan börjar förgreningen i horisontalplanet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

När du har bestämt dig för en ny bostad för pionen måste inte bara växten, utan också platsen för plantering förberedas för transplantationsproceduren. Dagen före den fleråriga transplantationen måste du mjukna upp jorden runt den så mycket som möjligt. För att göra detta måste jorden nära pionen vattnas mycket rikligt . Denna manipulation kommer att göra det lättare att gräva ur busken och förhindra skador på dess rotsystem.

Bild
Bild

Priming

Det bästa underlaget för pioner är lerig jord. Om jorden på din webbplats är tät och tung måste den lossas genom att lägga till grov flodsand. Om ditt område domineras av sandsten, tillsätt sedan en blandning av lera och kompost till jordsubstratet . Nästa steg måste du gräva ett planteringshål i marken som mäter 55-70 centimeter i djup och bredd. Om din webbplats ligger i ett lågland, görs en grop 75-90 centimeter och ökar den med 20 centimeter för att ge bra dränering. För att transplantera flera buskar görs avståndet mellan groparna minst 1 meter.

Nu ordnar vi dräneringen. För att göra detta måste en blandning av fint grus, brutet rött tegel och grov flodsand hällas i botten av planteringsgropen. Tjockleken på detta lager måste vara minst 20 centimeter. Nästa lager kommer att vara ett näringsrikt jordsubstrat, de måste fylla upp till 50 centimeter av planthålens utrymme. Formeln kan beredas med hjälp av följande recept:

  • torv, bladhumus, torv tas i lika stora proportioner;
  • 200 gram superfosfat, 300–400 gram benmjöl och 100–150 gram kaliumsulfat tillsätts per planta;
  • efter att du har placerat det resulterande substratet i planteringsgropen täcks det återstående utrymmet med torv med humus; vanligtvis är detta lager cirka 10 centimeter.
Bild
Bild

Viktig! Förberedelsen av jorden i planteringsgropen bör tas om hand 2–4 veckor innan pionen planteras. De gör detta i förväg så att jorden hinner sätta sig bra, då bildas inte luftfickor under landningen.

Pioner

Efter att jorden runt pionbusken har mjuknat måste du klippa av plantans antändningsdel medan du lämnar skotten 10-15 centimeter långa. På ett avstånd av 20-25 centimeter lossar de jorden med en höghöna, svänger försiktigt och tar bort busken. Efter det måste du manuellt ta bort jorden från växtens rötter och skölja dem med varmt vatten. Nu ska den fleråriga lämnas ensam och rötterna ska få torka i cirka 3-5 timmar i skuggan . Detta måste göras så att den kommande uppdelningen av busken är enkel och med minimala förluster för växtens rötter.

Undersök rotsystemet för den fleråriga. Om du ser ruttna eller skadade rötter, ta omedelbart bort dem med en vass kniv och torka snitten, behandla först med fungicid och sedan med kolpulver. Först efter det kan du börja dela busken. Erfarna trädgårdsmästare tror att busken ska delas i lika delar, men så att minst 2-3 vilande knoppar finns kvar på varje rhizom . Använd sterila verktyg för att skära rhizomen - det kan vara en vässlipad kniv eller en liten hatchet. Alla sektioner måste torkas och behandlas med krossat pulver eller lysande grön lösning.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att pionerna ska slå rot väl måste de planteras ordentligt på ett annat ställe. Algoritm åtgärder kommer att vara följande:

  1. en grop för att plantera en flerårig på en ny plats måste vattnas väl med varmt varmt vatten;
  2. placera den förberedda delen av pionen i mitten av gropen och begrava den 5-7 centimeter i jorden, samtidigt som du ser till att alla rötter är noggrant uträtade;
  3. för att förbättra rotsystemets utveckling kan den del av pionen som är förberedd för plantering behandlas med stimulerande läkemedel, till exempel "Kornevin";
  4. jorden runt den planterade busken måste vara jämn och lätt krossad med händerna;
  5. nu måste jorden runt busken täckas med sågspån eller lövhumus och vattnas med varmt vatten;
  6. när den första groddan är 4-5 centimeter hög, avlägsnas mulchen och jorden lossas. Istället för mulch placeras en blandning av torv, gödsel och nitrofoska -gödselmedel runt busken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att plantera pion rhizomer i öppen mark, har vissa trädgårdsmästare ett annat tillvägagångssätt. De planterar de förberedda delarna av rhizomerna tidigt på våren, inte i jorden, utan i stora krukor och förvarar dem i källaren tills det gynnsamma varma vädret kommer, och växterna hinner rota sig lite under denna tid. Redan i april, efter att snön har smält, flyttas krukorna till trädgården och begravas i marken, utan att ta bort plantorna från krukan . Så de växer tills hösten börjar. Och först i september planteras de förstärkta pionerna i marken genom att överföra från krukan till planteringsgropen som förberetts på ovanstående sätt.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att transplantationen har utförts måste pionbuskarna vattnas regelbundet, så att jorden inte torkar ut. För att rotsystemet ska utvecklas framgångsrikt måste jorden runt busken lossas regelbundet och mulas. Ett sådant förfarande kommer att hjälpa rötterna att behålla fukt runt dem och kommer att hämma tillväxten av ogräs. När du vattnar en flerårig måste du försöka så att det inte kommer vatten på bladen och skotten . För att växten ska rikta alla sina krafter mot rotning rekommenderas det att ta bort alla blomknoppar från pionen i ett tidigt stadium av bildandet under de första två åren efter transplantationen. Och först efter två år kommer det att vara möjligt att lämna en knopp på busken. Som ett resultat av sådana åtgärder kommer busken nästa år att glädja dig med sin rikliga blomning.

Efter plantering är den unga växten särskilt sårbar för sjukdomar och skadedjur. För att förhindra infektion måste jorden nära varje buske desinficeras med en lösning av kaliummangan. Detta bör göras regelbundet. Efter att unga skott dyker upp på buskarna, uppförs ett skyddande staket för växten . Den är gjord av pinnar och rep. Skotten behöver inte bindas upp, de kommer att omges på halva höjden av detta staket, vilket skyddar den unga sköra pionen från vinden.

På hösten är unga pioner täckta med täckmaterial och grangrenar för att hålla dem från frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

De transplanterade pionerna vattnas på sommaren en gång i veckan på kvällen, när solens strålar inte är så aktiva. I det här fallet måste du hälla från 20 till 30 liter sedimenterat vatten under varje buske. De två första åren efter transplantationen behöver stauden inte matas, eftersom komponenterna som tillsattes i jorden vid förberedelsen av planteringshålet är tillräckligt för det. Efter två år är det nödvändigt att applicera komplexa gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium under pionbusken .… Och under bildandet av knoppar måste pionen lägga till kvävehaltiga komponenter. Pioner som transplanteras på våren lider ofta av vissnande av de nedre bladen. Detta måste övervakas och vissna löv måste tas bort i tid, eftersom de är en grogrund för patogener och skadedjur.

Trots olika åsikter mellan trädgårdsmästare om tidpunkten för transplantation av pioner har praxis visat att vårtransplantation kan vara ganska framgångsrik om du väljer rätt tid, plats och noggrant förbereder plantmaterialet när du utför det. Den efterföljande vården av växten spelar också en viktig roll för vårtransplantationens framgång . Med noggrann uppmärksamhet på det - tidig vattning, mulchning av jord och applicering av gödningsmedel - den fleråriga rotar väl och börjar med tiden blomma rikligt.

Rekommenderad: