Plantera Iris På Den öppna Marken På Våren: Hur Man Planterar Den Korrekt? När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Till Vilket Djup Ska Rhizomer Planteras I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Iris På Den öppna Marken På Våren: Hur Man Planterar Den Korrekt? När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Till Vilket Djup Ska Rhizomer Planteras I Landet?

Video: Plantera Iris På Den öppna Marken På Våren: Hur Man Planterar Den Korrekt? När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Till Vilket Djup Ska Rhizomer Planteras I Landet?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Plantera Iris På Den öppna Marken På Våren: Hur Man Planterar Den Korrekt? När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Till Vilket Djup Ska Rhizomer Planteras I Landet?
Plantera Iris På Den öppna Marken På Våren: Hur Man Planterar Den Korrekt? När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Till Vilket Djup Ska Rhizomer Planteras I Landet?
Anonim

Med början av varma vårdagar börjar en mödosam och mödosam tid för trädgårdsmästare och sommarboende. I slutet av våren får alla växter i trädgården eller på platsen för det mesta bara färg. Men bland dem finns det blommor som njuter av tidiga ljusa färger och aromer. En av dessa växter är iris.

De blommar från slutet av maj till mitten av juli. Dessa är anspråkslösa och icke-nyckfulla växter . De har en stor palett av nyanser - från svart till vitt.

Lämpliga sorter

Var och en av irissorterna är vacker och unik på sitt sätt och har till och med sin egen lukt. Det finns två typer av dessa växter som är lämpliga för plantering i öppen mark: rhizom och bulbous.

Rhizomsorter kräver minimalt underhåll och tolererar lätt väderförändringar . Trots att de är fotofila, i de södra delarna av Ryssland, blommar dessa växter mycket i skuggan av träd. En viktig punkt för att ta hand om dem är periodisk ogräsrensning och lossning av jorden runt dem. Men eftersom blommornas rötter är grunda i marken gör de det försiktigt. De mest populära sorterna av denna art är skäggiga och sibiriska irisar.

Iris bulbous sorter är de mest krävande på mark och väderförhållanden. Sådana sorter grävs ut före vintern och lämnas för förvaring. Den bästa tiden för detta är slutet av september eller början av oktober, tills höstregnet börjar. De vanligaste bulbous iriserna är de holländska sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sorter av dessa blommor som är lämpliga för plantering i öppen mark. Alla rotar väl och blommar rikt i trädgårdstomter eller rabatter.

  • Skäggiga och germanska irisar . Dessa två sorter är några av de mest populära bland trädgårdsmästare. De planteras i öppen mark mitt på sommaren, så att de till nästa vår hinner slå sig ner och övervintra bra. De vattnas bara i torrt väder, i slutet av sommaren tas gamla löv bort och täcks väl för vintern. Skäggiga iris matas tre gånger om året. Ett komplex av mineralgödselmedel används som toppdressing, men humus eller kompost är också väl lämpade för detta.
  • Förkrympt . Representanter för dessa sorter klassificeras som sorter av skäggig iris. Dessa växter är bara 40 cm höga. De planteras främst i soliga områden, och de matas också tre gånger om året.
  • Sibiriska iris . Representanter för dessa sorter är de mest resistenta mot kalla temperaturer, de odlas även i de norra delarna av landet. Till skillnad från andra rotsorter kan de planteras i marken till ett djup av 7 cm. Det räcker att gödsla två gånger om året - på våren, när snön nästan har smält, och under perioden då växterna får färg.
  • Netto iris . De tillhör de lökformiga sorterna. De behöver måttlig vattning, men under blomningsperioden ska deras jord alltid vara fuktig. De planteras i öppen mark tidigt på hösten.
  • Holländska . Till skillnad från maskvarianter behöver de inte konstant vattning. Det räcker med att återfukta dem bara under en lång torka, annars blir plantorna sjuka och kan dö. Växter planteras i marken i slutet av sommaren. När blommorna har bleknat måste deras lökar grävas upp och förvaras till nästa år.
  • Träsk . Oftast planteras de nära vattenförekomster. Dessa sorter behöver riklig fukt, även översvämmade områden är väl lämpade för dem. Växter tolererar frost bra, men de måste skyddas från vinden, särskilt under blomningsperioden. Precis som andra sorter behöver kärrisar matas tre gånger om dagen, särskilt före vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Datum för avstigning

De allmänna reglerna för plantering av iris i marken är ganska enkla. Växter kan planteras i öppen mark efter att blommorna har bleknat, annars hinner de inte få styrka för övervintring. Om tidig frost är frekvent i din region, är det bättre att göra detta på våren. Rötterna på unga blommor är instabila till kalla, de kan frysa före vintern . Det är lämpligt att plantera iris före lunch och på lugna dagar.

Den optimala tiden för plantering av lökformiga sorter är från april till maj. Det är troligt att iriserna kommer att blomma nästa år efter att de planterats i öppen mark.

Rhizomsorter tål frost . Som regel börjar de planteras i öppen mark från mitten av sommaren till början av hösten. De känner sig ganska bekväma på vintern, men växten måste hinna bilda en buske. Rötterna på unga blommor är inte motståndskraftiga mot kyla och kan frysa före vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

Innan du väljer sorter och planterar iris måste du först förbereda jorden och platsen för plantering av dem. Iris odlas vanligtvis i separata rabatter, längs staket eller runt träd. Det viktigaste är att välja en specifik plats och inte sprida dem över hela webbplatsen. Det bör komma ihåg att dessa är termofila växter och en plats i solen är väl lämpad för dem.

Iris har sina egna egenskaper, och det är lämpligt att ta hänsyn till dem innan du planterar växter

  • På ett ställe kan iris växa i mer än 10 år, men under denna tid kan jorden under dem bli knapp och fattig. För att undvika detta transplanteras de till ett nytt ställe vart tredje år.
  • Dessa blommor har ett mycket starkt utvecklat rotsystem, de kan växa i bredd, förskjuta allt omkring dem eller växa tätt ovanpå varandra.
  • Gamla växtrötter dör bort. Om du inte korrigerar och inte leder dem, kan mitten av busken bli bar.
Bild
Bild

Jorden för iris bereds ungefär en månad innan de planteras. Rabatten gräs noggrant och grävs upp . Gör detta för att undvika ogräsgroning. Marken kommer att vara mer lämplig för blommor om humus hälls på rabatten med en hastighet av 2 hinkar per 1 kvm. m. Då måste du jämnt sprida 2-3 glas aska och ett glas superfosfat över samma område. Lägg i slutet en hink sand till rabatten, gräv allt noggrant och spill det väl med vatten.

Själva rabatten måste göras över marknivå . Dess höjd kan vara 10-15 cm från marknivå. I slutet måste det täckas med ett annat lager sand så att vattnet inte stagnerar. Därefter måste rabatten spillas rikligt med vatten, och efter en stund måste de groda ogräs ogräs.

Bild
Bild

Ett annat alternativ: du kan täcka rabatten med en film, vattna efter behov och lämna den tills plantorna planteras i marken.

Hur man planterar?

Innan du planterar blommor i öppen mark måste du förbereda hålen i förväg. Avståndet mellan dem beror på sorten. Höga sorter planteras på ett avstånd av 40 cm från varandra. För sorter med medelhöjd bör avståndet mellan växter vara 20 cm och underdimensionerade sorter kan planteras på ett avstånd av 15 cm från varandra.

Bulbous iris kan planteras tidigt på våren när marktemperaturen inte är lägre än 10 grader . Annars kommer det att ta lång tid innan de groddar eller kan till och med frysa.

På en förberedd rabatt, där jorden redan har blandats med sand och gödningsmedel, görs hål 10 cm djupa. Om andra blommor växte på denna plats före irisarna, måste hålen vattnas med en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lökarna planteras med 15 till 40 cm mellanrum. Plantera dem inte för djupt. Efter att ha täckt lökarna med jord, tampar de dem lite och vattnar dem väl från en vattenkanna och upprepar vattning efter 3 dagar. Därefter bevattnas blommorna efter behov.

Om du har små lökar blommar iriserna inte förrän nästa år, även om du gör det rätt

Om du inte följer reglerna för plantering av rhizomsorter kan det hända att blommorna inte rotar sig och dör. Hål för sådana sorter grävs av rotens storlek, en liten hög bildas i botten av hålet. Växten är placerad med en central rot på denna kulle, och de laterala rhizomerna fördelas till sidorna. Sedan måste rötterna kastas med vatten och täckas med jord. Jorden runt plantan är tampad med händer. Sedan vattnas det slutligen med varmt vatten.

Vid plantering av sådana sorter måste man se till att den centrala knoppen inte är under jorden, den behöver inte begravas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

För att irisar ska blomma under en lång tid måste de ges ordentlig vård. Det finns flera riktlinjer som gör att dina blommor kan få fotfäste, blomma frodigt och överleva kylan.

En av huvudpunkterna i vården av planterade blommor är deras ständiga utfodring . Under säsongen måste växterna befruktas 3-4 gånger. Första gången växterna befruktas på våren, när skyddsrummen tas bort efter vintern. För den första utfodringen är det nödvändigt att späda ut fosfor-kvävegödselmedel i ett förhållande av 1 till 3. Sedan, efter tre veckor, kasta blommorna med kalium-kvävegödselmedel, späds de i ett förhållande av 1 till 1. Blommorna befruktas för tredje gången efter att de har bleknat helt. För att göra detta, späd fosfor, kväve och kalium i förhållandet 3: 3: 1. Den fjärde utfodringen är nödvändig för att irisarna ska blomma nästa säsong. Det utförs på samma sätt som det tredje. Det är lämpligt att vattna plantorna på kvällen, försök att inte blöta blommorna själva.

Förutom att gödsla och vattna är det också nödvändigt att klippa av de blomknoppar som redan har bleknat. Det är bättre att skära snittet närmare basen, var försiktig så att du inte skadar plantans stjälk och blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det sista: för att skydda unga växter mot skadedjur och sjukdomar, strös de med jämna mellanrum med träaska hela året . Detta är särskilt viktigt på våren, efter att snön har smält. På hösten, innan du täcker dem för vintern, måste du upprepa proceduren.

Alla dina ansträngningar kommer inte att vara förgäves, och från maj till juli kommer irisar att dekorera din webbplats med en rik färgpalett.

Rekommenderad: