Hur Matar Man Blomkål? För Att Binda Huvuden (huvudbildning) Och För Tillväxt, Toppdressing I Det öppna Fältet Och I Växthuset, I Juni, Juli Och Andra Perioder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Blomkål? För Att Binda Huvuden (huvudbildning) Och För Tillväxt, Toppdressing I Det öppna Fältet Och I Växthuset, I Juni, Juli Och Andra Perioder

Video: Hur Matar Man Blomkål? För Att Binda Huvuden (huvudbildning) Och För Tillväxt, Toppdressing I Det öppna Fältet Och I Växthuset, I Juni, Juli Och Andra Perioder
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, April
Hur Matar Man Blomkål? För Att Binda Huvuden (huvudbildning) Och För Tillväxt, Toppdressing I Det öppna Fältet Och I Växthuset, I Juni, Juli Och Andra Perioder
Hur Matar Man Blomkål? För Att Binda Huvuden (huvudbildning) Och För Tillväxt, Toppdressing I Det öppna Fältet Och I Växthuset, I Juni, Juli Och Andra Perioder
Anonim

Blomkål är ganska krävande att mata, till och med nyckfull. Dessutom, om du överdriver det, blir reaktionen ännu värre än från fullständig passivitet. Men eftersom sommarinvånare blev mycket förälskade i denna kultur, uppskattade den och insåg hur mycket grödan förlorar utan den, finns det något att pyssla med.

Gödningsöversikt

Om blomkål planteras i jord berikad med mineraler, befrukta den högst två gånger per säsong efter plantering. Om jorden inte är berikad med mineraler blir befruktningen tre gånger. Det finns många möjligheter att förstå vad kulturen saknar, att fånga alla signaler som är viktiga för trädgårdsmästaren, det här är nästa punkt . Det är vettigt att ge en detaljerad översikt över de gödningsmedel som kan användas för att mata blomkål.

Bild
Bild

Mineral

Kväve, kadium, fosfor, kalcium - de element som kulturen behöver särskilt. Du kan förstå vad växten exakt saknar genom följande tecken:

  • om kålens övre blad har blivit ljusgröna och de nedre är blåaktiga eller rödaktiga saknar det kväve;
  • om tillväxten och bindningen av huvuden plötsligt upphör, saknar kålen fosfor;
  • gulning av kulturen, torkning av bladens kanter med dynamik uppifrån och ner är ett tecken på brist på kalium;
  • ljusare löv och även deras efterföljande avlidning indikerar en magnesiumbrist;
  • om huvudet inte vill binda på något sätt, kanske bristen på molybden påverkar;
  • mörka fläckar på kålhuvudet och stubben, svullnad av fruktköttet indikerar att jorden berövas bor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart symptom på markförstöring uppstår är det dags att applicera gödselmedel på den öppna marken. Den mottagna toppdressingen kommer att stoppa deformationsprocessen, bli en drivkraft för tillväxt och utveckling av växten.

Under de första veckorna av tillväxt är ett fosfatgödselmedel särskilt användbart för blomkål . Då blir det omöjligt att eliminera deras brist, för de första veckorna är det fosfor som används. Superfosfat anses vara den bästa källan. Men kväve-kaliumgödselmedel är viktiga efter att fröna gror i kålen och plockningsstadiet börjar. En bra kvävekälla är 10 g urea per kvadratmeter eller ammoniumnitrat.

Bild
Bild

För utveckling av kålrötter och lövtillväxt behövs kalium, det kommer in i jorden på grund av införandet av kloridsalt i det . Var inte rädd för att kål kommer att reagera negativt på salt - denna kultur är inte rädd för det. Molybden och bor introduceras genom gödning av mikronäringsämnen. Till exempel kommer Agricolas komplexa sammansättning att vara en bra hjälp i detta. Bor mättar jorden efter att ha matats med samma borsyra.

Organisk

Mineralförband bör varva med ekologiska. En massa organiskt material tas traditionellt in på hösten för grävning. Vanligtvis används torr humus för detta, och du behöver verkligen inte vara smart - humus gör sitt jobb perfekt. När det gäller vårjordberedning måste du lägga till kompost . Humus, kycklingspillning är bra ekologisk.

Bild
Bild

Sådana tillsatser späds ut med vatten, och denna komposition skickas till kålens rot. Men färsk gödsel kan inte användas, det har en deprimerande effekt på växttillväxten.

Biologisk

Biostimulanter är medel som introduceras till en början, när plantorna precis går in i aktiv tillväxt. De är praktiska för att till exempel bearbeta frön . Kompositionerna har en gynnsam effekt på rotsystemet, dess bildning och korrekt tillväxt, de har en bra effekt på att stärka stammen, på bildandet av huvuden.

Biostimulanter framställs genom att odla svamp, torv och andra bioorganiska ämnen . Det vill säga att olika typer av vermikompost också kan tillskrivas denna kategori av gödningsmedel. Till exempel är "Planet" vermikompost gjord av fermenterad gödsel, till vilken husfluglarver läggs till. I början av plantans utveckling kommer det att vara mest användbart.

Bild
Bild

Folkmedicin

Någon är kategoriskt emot "kemi", någon litar inte på biologiska föreningar, någon är helt enkelt van vid att använda "gammaldags metoder" som garanterat ger resultat. Med ett ord verkar det som att det inte finns färre fans av folkliga metoder för växtbefruktning. Även för något så lite exotiskt som blomkål.

Vilka folkrecept är mest efterfrågade?

  • Infusion av nässla . Att vattna blomkål med denna infusion föreslås ett par veckor efter plantering. Ta 1 liter nässelinfusion för 1 hink vatten. Nässeln fylls med vatten i ett förhållande av 1 till 2, infunderas i 3 dagar, och du kan använda infusionen. Det är nödvändigt att vattna kålen vid roten i fuktig jord, varefter du kan slutföra matningen genom att lägga till träaska.
  • Bryggarens jäst . Först måste du förbereda en speciell upphängning. 20 g torrjäst blandas med sand (150 g). Denna blandning hälls i 5 liter varmt vatten, och den ska infunderas under en hel vecka. Ta sedan bara 200 ml av den jästa kompositionen, späd den i 10 liter varmt vatten. Du kan vattna kålen. Kulturen behöver sådan utfodring två gånger per säsong. Den fjärde dagen efter utfodring med jäst bör växten befruktas med aska (för kalciumreserver i jorden).
  • Potatisinfusion . Det föreslås att slipa potatisskalarna noggrant, häll kokande vatten över dem och behåll kompositionen i 3 dagar. Rengöringarna ska bli blöta, för vilka de bör omröras då och då. Efter 3 dagar är infusionen klar för vattning: för en växt - ett glas infusion. Det kommer att hjälpa kål som växer dåligt, kommer att bidra till en bättre äggstock.
  • Äggskal . Det är känt att det är rikt på kalcium. Skalet måste krossas ordentligt och det resulterande pulvret i mängden en matsked måste hällas under roten på varje växt. För rotsystemet av blomkål är denna typ av gödningsmedel mycket fördelaktig.
  • Bananskal . Och detta matavfall är rikt på kalium, vilket också kan mätta jorden där kål växer. Skalet måste torkas, också finhackat, fyllt med vatten och får bryggas i 4 dagar. Vatten tas med en hastighet av 1 liter per 1 skal. Det är nödvändigt att inte spruta kålen med den resulterande kompositionen, utan att vattna den. För att få blomkålen att knyta bra fungerar detta recept. Detta alternativ kan betraktas som ett alternativ till den mer välbekanta toppdressingen med kaliumpermanganat.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka avkastningen är alla recept som anges ovan användbara - åtminstone är de mycket populära bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare och samlar bra recensioner.

Hur matar man ordentligt?

Hela växtsäsongen är en gynnsam tid för utfodring. De första tillsatserna läggs till vid markberedningen, där plantorna kommer att planteras. Därefter appliceras gödselmedel under utvecklingen av plantor, i stadiet av att bygga upp den gröna massan, vid tidpunkten för att binda huvuden.

Ett ungefärligt utfodringsschema är enligt följande

  • Förbereda sängarna på hösten . Hålls på hösten, efter skörd av grödan. Om jorden är sur behöver den kalkas. Samtidigt kan ask eller dolomitmjöl läggas till det öppna marken. Under samma period införs kompost, superfosfat och kaliumsalt (10 kg / 100 g / 120 g per 1 kvadratmeter).
  • Förbereder trädgården på våren . Det utförs bara om du glömde att bearbeta det under hösten. Ta upp till 5 kg torr humus, 100 g urea, 100 g dubbel superfosfat, 120 g kaliumsalt, 30 g magnesiumsulfat, 2 g borsyra, 1,5 kg träaska.
  • Top dressing av plantor . 10 dagar efter dykning kan du applicera de första gödningsmedlen för plantor - 2,5 g ammoniumnitrat, 2 g superfosfat, 1,5 g kaliumklorid - allt per 1 liter. Nästa behandling sker efter 10 dagar. Gödselkonsumtionen ökar med ungefär en tredjedel, kompositionen ändras inte. Och redan den tredje behandlingen behövs bara vid svaga och bleka plantor.
  • Efter landning i öppen mark . Processen börjar med kvävehaltigt gödningsmedel, cirka 16-18 dagar efter plantering i marken. För 1 kvadratmeter tas 20 g superfosfat, 10 g ammoniumnitrat, 10 g kaliumklorid. För en växt - en liter. Med en ökning av bladdelens tillväxt, efter en halv månad, måste matningen upprepas. Även under första halvan av växande blomkål kan du mata den med kycklingavfall. Om kulturen utvecklas dåligt kan du tillsätta ammoniumnitrat (2 matskedar per hink).
Bild
Bild
Bild
Bild

För att binda huvuden matas tidiga blomkålssorter i juli (sällan i juni), sena - i augusti.

Användbara tips

När plantorna redan är rotade i trädgården behöver du ett öga och ett öga för det. Denna kultur föredrar ofta vattning, den måste spillas minst två gånger i månaden. Hon gillar också att utvecklas inom skuggning. Efter varje toppdressing måste grödan jordas, stammen måste vara rikligt täckt med jord. Detta hjälper rötterna att undvika sjukdomar. Jordfuktighet är också viktigt, om jorden torkar kommer blomkålen att blomma tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen måste hållas i intervallet 20-22 grader, annars bildas kulturen felaktigt, den deformeras.

Bra tillväxt av kål kan hämmas av dåligt väder länge. Om sommaren är torr eller tvärtom, säsongen visade sig vara kall, om kålen växer på sandjord, hotas den med molybden svält . Blomställningarna kommer att dö ut, bladen kommer att bli för mjuka, fula, kålhuvudet kommer inte att kunna knytas. I så fall är rotmatning med molybdenammonium oumbärlig.

Uppenbarligen behöver blomkålen grooming . Men hur kan de gärna äta produkten som en del av grönsaksgrytor, läckra sidrätter, mosade soppor och andra hälsosamma rätter. Den som har skördat en blomkålsgröda en gång kommer inte att ge upp sådan rikedom nästa år, även om plantans krävande kommer ihåg av trädgårdsmästarna. De kommer att vara redo att vattna det och spruta det och följa matningsmönstret för att fylla på frysen med en utsökt och mycket värdefull produkt.

Rekommenderad: