Lökskal För Tomater: Utfodring Av Tomatplantor, Vattning Och Besprutning Med Gödsel I Växthuset. Recept För Infusion Och Avkok, Användning Av Phytophthora

Innehållsförteckning:

Video: Lökskal För Tomater: Utfodring Av Tomatplantor, Vattning Och Besprutning Med Gödsel I Växthuset. Recept För Infusion Och Avkok, Användning Av Phytophthora

Video: Lökskal För Tomater: Utfodring Av Tomatplantor, Vattning Och Besprutning Med Gödsel I Växthuset. Recept För Infusion Och Avkok, Användning Av Phytophthora
Video: Tips hur du odlar tomater och körsbärstomater 🍅 🌱 för bästa resultat 2024, April
Lökskal För Tomater: Utfodring Av Tomatplantor, Vattning Och Besprutning Med Gödsel I Växthuset. Recept För Infusion Och Avkok, Användning Av Phytophthora
Lökskal För Tomater: Utfodring Av Tomatplantor, Vattning Och Besprutning Med Gödsel I Växthuset. Recept För Infusion Och Avkok, Användning Av Phytophthora
Anonim

Fördelarna med lökskal för tomater noteras av många trädgårdsmästare. Tinkturer och avkok från det används för att förbereda högkvalitativa och säkra förband, samt för att bekämpa olika skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Detta naturliga gödningsmedel har många fördelar

  • Lökskal är en produkt som finns i alla hem. Därför behöver trädgårdsmästare inte spendera pengar på gödningsmedel för tomater.
  • Detta är en helt naturlig produkt som inte skadar växterna.
Bild
Bild

Dessutom innehåller lökskinn ett unikt komplex av spårämnen och vitaminer

  • Quercetin och rutin . Dessa ämnen kan avsevärt förbättra tomatsmaken och göra dem mindre vattniga.
  • Karotenoider … De skyddar växter från svampsjukdomar. Därför växer tomater friska och starka.
  • Fytoncider … Dessa ämnen stöter bort skadedjur som vanligtvis angriper tomatbuskar. Dessutom påskyndar de utvecklingen av rotsystemet av tomater och gör dem starkare och starkare.
  • En nikotinsyra … Detta ämne hjälper växten att trivas även under dåliga förhållanden.
  • Askorbinsyra … C -vitamin främjar snabb växttillväxt och ökar motståndskraften mot dåliga väderförhållanden.
Bild
Bild

Toppdressing tillagad på grund av lökskal har en mycket god effekt på tillväxten av tomater och deras utbyte.

För att det ska vara så effektivt som möjligt är det värt att välja frukt med gula skal . Det är i den som innehåller de flesta spårämnen och vitaminer.

Bild
Bild

I rödlök är näringsämnen mycket mindre, och i vitt är de nästan helt frånvarande.

Bild
Bild

Hur man gör gödselmedel

Det är väldigt enkelt att förbereda ett tomatfoder från lökskal. Men för detta behöver du bara använda skalande friska lökar. Om produkten lagras i förväg ska skalet förvaras svalt och torrt. Hög luftfuktighet påverkar det negativt.

Lökskalbaserat gödningsmedel kan beredas på olika sätt . För att göra resultatet behagligt tilltalande måste du förbereda toppdressing enligt beprövade recept.

Sprutlösning

För dess beredning måste lökskal läggas i en liters burk. Rengöringen måste hällas med två liter vatten och lämnas för infusion i 2 dagar. Därefter måste buljongen filtreras. Före användning måste den spädas med varmt vatten i förhållandet 1 till 2.

Bild
Bild

Det finns också ett snabbare sätt att förbereda lösningen. I det här fallet måste du ta en hink och fylla den halvvägs med skalet. Därefter måste det hällas med kokande vatten och lämnas för infusion i 10-12 timmar. Den färdiga produkten filtreras också noggrant. Det är inte nödvändigt att späda lösningen. Det kan användas omedelbart för att spraya växter.

Bild
Bild

Lökskal avkok

Denna produkt kan användas för vattning av växter. För att förbereda den måste en liters burk fyllas med rengöringsmedel och varmt vatten. Efter 30-40 minuter måste dess innehåll överföras till en kastrull. Ytterligare en liter vatten måste tillsättas där.

Bild
Bild

För att inte förstöra dina rätter, förbered lökbuljongen i en kastrull som vanligtvis inte används i vardagen.

Behållaren med skalet fylld med vatten måste placeras på spisen och koka på svag värme i 10-12 minuter.

Därefter måste pannan tas bort från värmen och buljongen filtreras genom ett tätt lager tyg. Då måste han få svalna. Buljongen måste spädas före användning. Två liter av den färdiga produkten späds vanligtvis i 10 liter rent vatten. Du måste vattna buskarna vid roten. Varje ung växt tar en halv liter lösning.

Det rekommenderas inte att förbereda lösningar för att mata tomater i förväg. Ju längre den står, desto mindre näringsämnen finns kvar i den.

Bild
Bild

Hur man matar rätt

Lökskalavkok kan användas för att mata tomater i olika utvecklingsstadier

För första gången tomater vattnas med skal ett par dagar efter att de planterats från växthuset till en ny plats. Efter vattning är det lättare för växten att slå rot på det öppna fältet, eftersom dess rotsystem förstärks. Dessutom får den omedelbart en stor mängd näringsämnen som bidrar till dess tillväxt. Det är bäst att mata plantor på kvällen.

Andra vattning produceras under blomningen. Användningen av ett avkok i detta skede hjälper till att stärka buskarna och ökar utbytet av tomater.

Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden behöver du bara mata växterna om det behövs. Det är möjligt att avgöra att buskarna saknar näringsämnen genom flera tecken:

  • tomatblad blir gula och blir slöa;
  • rotsystemet försvagas;
  • stjälkarna blir spröda;
  • växten angriper bladlöss eller andra skadedjur;
  • buskar påverkas av svamp eller svart råtta.
Bild
Bild

Tidig bladbehandling eller vattning av växter hjälper dem att hantera dessa problem.

Samtidigt är det värt att komma ihåg att det för ofta inte är värt att använda gödningsmedel baserat på lökskal. Detta kommer att förvärra buskens tillstånd. Dessutom kan frukten, när den är mogen, lukta som lök.

Bild
Bild

Ansökan mot sjukdomar och skadedjur

Eftersom lökskal är rika på fytoncider är de bra för att hjälpa trädgårdsmästare i skadedjursbekämpning

Bladlus … Dessa små insekter kan vara mycket skadliga för tomater. Men avkok och tinkturer baserade på lökskal är bra att hantera dem. För att helt förstöra bladluskolonin måste du spraya plantorna flera gånger.

Bild
Bild

Spindelkvalster . För att bekämpa dessa insekter måste växter sprutas en gång i veckan i en hel månad. Vid bearbetning av buskar bör särskild uppmärksamhet ägnas åt bladets undersida, eftersom det är här spindelmiten föredrar att bosätta sig.

Bild
Bild

Colorado skalbagge . För att förhindra att detta skadedjur attackerar buskarna måste de sprutas med koncentrerade infusioner var 1-2: e vecka. Både unga och vuxna växter behöver behandling med lösningar.

Bild
Bild

Medvedka … För att bli av med detta skadedjur måste lökbuljong hällas direkt i hålen där den lever. Effekten av att använda denna produkt kan märkas direkt.

Bild
Bild

I vissa fall lägger sommarboende också tvålspån eller lite diskmedel till vanliga avkok. Detta gör lösningen som används ännu mer effektiv.

För att förhindra skadedjur på buskarna lägger många trädgårdsmästare också en hink med lökskalbuljong i växthuset bredvid sängarna … Den rika lukten av lök stöter bort de flesta skadedjur.

Avkok och tinkturer baserade på lökskal är också utmärkta för förebyggande och kontroll av olika sjukdomar. Lösningen kan användas för att bli av med senblåsa, mjöldagg, svart och grå röta.

Bild
Bild

För att tomatskörden ska bli större och av bättre kvalitet är det värt att lyssna på råd från mer erfarna trädgårdsmästare

  • Lökskal kan användas inte bara för att förbereda olika avkok och tinkturer, utan också för mulching av jorden. För att göra detta måste du torka det väl och slipa det för hand. I denna form hjälper rengöring att behålla fukt i jorden och skydda den från insekter.
  • Resterna av lökskalet, som användes för att förbereda avkok, kan begravas var som helst i sommarstugan. Det är också ett bra sätt att tillsätta näringsämnen till jorden. Ofta läggs rengöring till jorden innan du planterar tomatplantor. I vissa fall används skalet tillsammans med träaska.
  • Torra lökskal kan också användas för att lagra tomater. För att göra detta behöver de insamlade frukterna bara strös med rengöringsmedel.

Sammanfattningsvis kan vi säga det Lökskrov är en av de säkraste och hälsosammaste livsmedel som kan användas för att gödsla tomater . Därför är det värt att uppmärksamma alla som vill öka sin skörd och göra den mer användbar.

Rekommenderad: