Borrar Med Försänkare: Försänkningsborrar För Metall Och Deras Val, Egenskaper Hos Borrar Med Försänkare

Innehållsförteckning:

Video: Borrar Med Försänkare: Försänkningsborrar För Metall Och Deras Val, Egenskaper Hos Borrar Med Försänkare

Video: Borrar Med Försänkare: Försänkningsborrar För Metall Och Deras Val, Egenskaper Hos Borrar Med Försänkare
Video: Countersink Selection- Everything you need to know (for aluminum) 2024, Maj
Borrar Med Försänkare: Försänkningsborrar För Metall Och Deras Val, Egenskaper Hos Borrar Med Försänkare
Borrar Med Försänkare: Försänkningsborrar För Metall Och Deras Val, Egenskaper Hos Borrar Med Försänkare
Anonim

Försänkningsövningar är populära vid arbete med olika typer av material: från plast och trä till stål . Deras huvudsakliga funktion är kombinationen av funktioner: produkten gör samtidigt ett hål med erforderlig diameter, djup och tar bort fasen för att bädda in fästets huvud. Det är värt att prata mer detaljerat om vad en försänkningsborr för metall, trä är, om funktionerna i val och applikation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och applikationer

En borr med en försänkning är en specialiserad typ av verktyg, kan utföra flera operationer samtidigt . Sådana anordningar är särskilt efterfrågade idag i möbelindustrin, där monterade Euro -skruvar används. Med försänkaren kan du borra hål med olika diametrar utan att behöva byta skärverktyg. Detta element kan vara i ett stycke eller tillverkat i form av en utbytbar infästning.

Moderna försänkborrar för metall, trä och andra material tillverkas i olika diametrar . Svansdelen kan vara cylindrisk eller sexkantig, väl lämpad för installation i en skruvmejsel eller borr.

Bild
Bild

När du använder en klassisk borr har hålet 1 diameter längs hela längden. En traditionell försänkning - ett separat verktyg som används i industri och verkstäder - producerar också bara genomgående hål av samma storlek . Den kombinerade versionen låter dig lösa flera problem samtidigt och undvika att byta munstycken under drift. Beroende på produktens typ och syfte kan antalet steg i dem variera - vanligtvis finns det 2 eller 3. Var och en innebär en förändring i diameter.

Kombinerade produkter som försänkningsborr gör att du kan uppnå hög kvalitet och renhet i finishen. De kan ha både raka och spiralformade spår.

Som regel har sådana alternativ en ganska smal specialisering, de kan ersätta svarvverktyget vid bearbetning av metall (i processen att göra hål med erforderlig diameter i den).

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Borren med försänkning är avsedd för arbete på metall, trä och andra mjukare material . Dess kombinerade konstruktion gör det möjligt att samtidigt fasa av på en självgängande skruv, skruv eller annan metallprodukt vid borrning. Alla typer av verktyget i fråga kan klassificeras efter konstruktionstyp, tillverkningsmaterial och ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Det finns bara två huvudtyper av försänkningsborrar

  1. Med avsmalnande försänkningstyp . Det utförs i en vinkel, vars lutning bestäms av produktens syfte. Som regel avviker konen från den raka linjen med 60-120 grader. Antalet skärkanter varierar beroende på verktygets längd - det kan vara från 6 till 12 av dem.
  2. Med en cylindrisk försänkning … Den klassiska versionen med ett extra skärelement vid basen. Oftast tillverkad med en slitstark beläggning. Antalet huvudskärelement bestäms av borrens diameter, det varierar från 4 till 10. Utåt skiljer sig en sådan produkt inte mycket från de klassiska motsvarigheterna, men när man arbetar med det är det mycket viktigt att vara uppmärksam på centreringen, om inriktningen inte är korrekt kan hålet inte användas för att driva skruvhuvudet.

Beroende på typ av borrkonstruktion kommer hålet från försänkaren att vara rakt eller avsmalnande. Valet av önskat alternativ bör baseras på vilken typ av fästelement som används, för vilket fasningen väljs i materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Själva försänkningsborrarna är gjorda av stål. Alternativen är högst värderade, i skapandet av vilka dess instrumentella, hårdmetall, höghastighetsvarianter användes … Sådana produkter är ganska hårda, har högpresterande egenskaper och förlorar inte skärpan i kanterna. Legerat stål anses också vara en bra lösning för metallbearbetning. Borrar med en försänkning av kolmetaller produceras också, eftersom lasterna är lägre här, de är billiga, men de håller inte för länge.

Traditionellt används ett verktyg av höghastighetsverktygsstål för arbete med trä, icke-järnmetaller .… Om du måste borra ett hål i stål, gjutjärnsprodukter, använd hård legering. De ger effektiv försänkning även med ökad metallstyrka. I vissa fall, under långvarig drift, hög belastning, borrning utförs med speciella kylemulsioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Försänkningsborrar måste väljas enligt samma principer som det traditionella verktyget som används vid metallbearbetning, träbearbetning. Fokus ligger på vilken typ av arbete som ska utföras . När det gäller borrning och försänkning av metallprodukter bör du föredra modeller med en spiralformad skärdel, tillverkad av verktyg eller legerat stål - med högre hållfasthetsegenskaper, korrosionsbeständighet.

Bild
Bild

Visuell inspektion är också viktigt. Färgen på borrkronan kommer att berätta mycket om vilken typ av bearbetning verktyget utsattes för.

  1. Rik gyllene nyans köpa produkter behandlade med titanitrid. De är mycket hållbara och har en förlängd livslängd.
  2. Svart färg typiskt för försänkningsborrar behandlade med ånga. Normalt är dessa produkter tillverkade av höghastighetsverktygsstål.
  3. Gul nyans köpa produkter där stressavlägsnande har utförts, används vanligen härdningsmetoden. Följaktligen har ståldelen härdat, ger tillräcklig styrka.
  4. Grå färg , typiskt för vanligt stål, har verktyg som inte har fått ytterligare bearbetning. Deras styrka och egenskaper är sämre än konventionella.

Dessutom är typen av verktygsskaft viktig när du väljer en försänkborr. Hushålls- och allmänna produkter har vanligtvis detta element i form av en sexkant. Den är lämplig för installation i en borrchuck, skruvmejsel eller annat nyckelfritt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig komponent i valet av borrar med en försänkning är den typ av fästelement som hålet borras för … Konisk eller cylindrisk konstruktionstyp bestäms av just denna faktor. Det är värt att uppmärksamma arbetsdiametern. Försänkningsborrar produceras i de mest populära storlekarna, medan den förtjockade delen av snittet vanligtvis är 16 mm i diameter när det gäller träarbete.

Rekommenderad: