SDS-borrar: Borrset För Betong, Metall Och Trä, SDS-quick Och SDS-max, Andra Typer Och Applikationer

Innehållsförteckning:

Video: SDS-borrar: Borrset För Betong, Metall Och Trä, SDS-quick Och SDS-max, Andra Typer Och Applikationer

Video: SDS-borrar: Borrset För Betong, Metall Och Trä, SDS-quick Och SDS-max, Andra Typer Och Applikationer
Video: HORROR COOKING - MAKING SEA LAMPREY STEAK @Big School 2 2024, Maj
SDS-borrar: Borrset För Betong, Metall Och Trä, SDS-quick Och SDS-max, Andra Typer Och Applikationer
SDS-borrar: Borrset För Betong, Metall Och Trä, SDS-quick Och SDS-max, Andra Typer Och Applikationer
Anonim

Ofta blir det nödvändigt att använda alla typer av borrar under utförandet av olika byggnadsarbeten. Dessa verktyg gör att du snabbt och exakt kan göra hål i spikkonstruktioner, självgängande skruvar och även göra det möjligt att bearbeta de gjorda hålen. Idag kommer vi att prata om SDS -övningar.

Bild
Bild

Särdrag

SDS -borren är en liten borr utrustad med tunna skärelement som skapar fördjupningar i en mängd olika material, inklusive betongunderlag, tegel och stenar.

Denna modell används oftast för bergborrningar . Liksom andra sorter har den en skaft och en spiral som är utformad för att ta bort rester av förstört material från borrplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärdelen av produkter med SDS -skaft är tillverkade av hårdmetall . Den kan tillverkas med olika skärpningskonfigurationer och olika totala antal blad. I detta fall skapas skärkanterna på ett sådant sätt att deras ändar är något rundade, i motsats till vanliga borrar med den skarpaste möjliga slipningen.

Skaftet är en del med vilken borren är direkt ansluten till apparatens chuck . Beroende på typ av fästmekanism kan detta element variera avsevärt i vissa designfunktioner.

På produktens skaft fästs dessutom speciella element för att fästas på perforatorns chuck . Beroende på typen av denna komponent är borrarna indelade i separata sorter (SDS, SDS-top, SDS-quick).

Bild
Bild

SDS -skaft tillverkades först av det tyska företaget Bosch. Denna innovativa utveckling gjorde det möjligt att snabbt byta ut olika borrar i bergborren.

En betydande fördel med SDS -produkter är deras förmåga att röra sig runt sin egen axel med en liten amplitud. Detta gör det möjligt att skydda chucken på enheten från eventuella stötbelastningar, på grund av vilka verktyget ofta går sönder under drift.

Bild
Bild

Översikt av arter

Ofta säljs borrar av denna typ i stora uppsättningar, där det finns flera sorter av sådana produkter samtidigt, men de kan också köpas från järnaffärer och individuellt. Det finns flera typer av SDS -övningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • SDS . Detta standardalternativ anses vara det vanligaste. Dess diameter är 10 millimeter. Den har ett skaft med två små spår. De förs in i en 40 mm slagchuck. Shanks av denna typ har full kompatibilitet med samma element av SDS-plus-typen.
  • SDS-plus . Denna modell är tillverkad med ett skaft (diameter 10 millimeter). Den passar också in i en 40 mm verktygshållare. Detta prov har totalt 4 spår - 2 öppna och 2 stängda. Det första alternativet behövs för guider, det andra är för att låsa bollar. Kontaktytan mellan chuckens kilar och själva skaftet är 75 kvadratmeter. mm. Modellen anses vara optimal för lätta bergborrar och borrens totala längd bör vara cirka 110-1000 mm och deras diameter bör variera från 4 till 26 mm. Modellen kan röra sig fritt längs sin axel med erforderlig amplitud (i verktygshållaren är den vanligtvis 1 centimeter).
  • SDS-topp . Denna modell anses inte vara ett vanligt alternativ och används sällan. Produkten är avsedd för medelstora bergborrar med utbytbara patroner. Skaftdiametern når 14 mm. Precis som i den tidigare modellen har SDS -top endast 4 platser - 2 öppna och stängda platser. Ytan vid kontaktpunkten med kilarna är 212 kvm. mm. SDS-top kan göra urtag upp till 16 mm i längd.
  • SDS-max . Denna typ används ganska ofta under byggnadsarbeten. Modellen är avsedd för tunga maskiner, för borrar med stor diameter. Produktens diameter är 18 millimeter. Den totala kontaktytan med kilarna når 389 kvm. mm. Provet används ibland för metall- och betongarbeten. Denna del är fixerad i chucken på enheten med 90 mm. SDS-max har totalt 5 platser: 3 öppna och 2 stängda. Modellen kan rotera fritt runt sin axel, i apparatkassetten kommer amplituden att vara från 3 till 5 centimeter.
  • SDS-snabb . Detta prov skiljer sig från alla andra modeller genom att i stället för spår finns speciella utsprång i det. Denna sort används sällan. Hållaren kan användas för att fästa bitar, borrar med ett annat skaft (oftast med en 6-sidig 4-tums).
  • SDS-hex . Sorten används uteslutande för jackhammare med högt slagkraftvärde; det rekommenderas inte för borrar. Den har stora dimensioner jämfört med andra modeller. Provet kan vara lämpligt för noggrann bearbetning av stenytor, betong, asfalt, men även ibland arbetar de med trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer ett sådant verktyg, kom ihåg att varje enskild modell kanske inte är lämplig för alla jobb. Många SDS -prover är lämpliga för skärande element som inte är lämpliga för bearbetning i en enkel hushållsmiljö, eftersom de har en relativt stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används de i de fall det är nödvändigt att göra stora fördjupningar i betongkonstruktioner, granitytor.

Bild
Bild

Modeller SDS, SDS-max, SDS-plus kan bli optimala alternativ för standardarbete. De två sista alternativen anses vara liknande. Skillnaden mellan dessa modeller ligger i det totala antalet spår. SDS-max är som regel tillgängligt med 5 sådana element och SDS-plus-med 4 kommer de också att skilja sig åt i storlek . Dessutom kan de användas för olika typer av borrar: det första alternativet tas för borrar från 20 mm, det andra alternativet kan tas för kanter upp till 26 mm.

Rekommenderad: