Borrslipmaskiner: För Metall Och Trä, De Bästa Sliparna, Hushålls- Och Andra Slipmaskiner

Innehållsförteckning:

Video: Borrslipmaskiner: För Metall Och Trä, De Bästa Sliparna, Hushålls- Och Andra Slipmaskiner

Video: Borrslipmaskiner: För Metall Och Trä, De Bästa Sliparna, Hushålls- Och Andra Slipmaskiner
Video: 13 Amazing & Useful Angle Grinder Discs 2024, Maj
Borrslipmaskiner: För Metall Och Trä, De Bästa Sliparna, Hushålls- Och Andra Slipmaskiner
Borrslipmaskiner: För Metall Och Trä, De Bästa Sliparna, Hushålls- Och Andra Slipmaskiner
Anonim

Alla prestandaindikatorer för denna typ av verktyg beror direkt på skärpan på borrarna. Tyvärr, under användning, blir även de av högsta kvalitet oundvikligen tråkiga. Det är därför relevansen av ämnen relaterade till vad moderna maskiner för slipning av borrar är och hur man väljer dem korrekt växer ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varje maskin för slipning av borrar gör att du kan förenkla hela processen så mycket som möjligt och minimera tidskostnader. Det är också viktigt att ta hänsyn till att sådana skärpningsmaskiner gör att du kan få den mest exakta geometrin hos skärdelen av verktyget som bearbetas . Med hänsyn till deras driftsegenskaper kan sådana enheter säkert kallas oumbärliga både i produktionen och i vardagen.

Å ena sidan, hemma kan en borr som sällan används återställas utan en speciell slipare . Men om borrarbete utförs oftare, är köp av en maskin redan motiverat.

En av de främsta fördelarna med automatiserade slipmaskiner är maximal användarvänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den traditionella utrustningen för de beskrivna maskinerna möjliggör närvaro av ett stativ med ett stöd för fixering av borrmaskinen som ska bearbetas . Denna enhet är belägen bredvid sliphjulet, och dess huvudsakliga funktion är att placera arbetsytorna på det bearbetade verktyget i lämplig vinkel. Parallellt utförs borrens arbetsmatning under skärpningen.

Förresten, förenklade versioner av skärpningsutrustning används ganska effektivt inte bara i hemmet och hemverkstäder, utan också i produktionen . Idag ökar populariteten för verktygsmaskiner utrustade med spännchuckar aktivt. Sådana modeller, oavsett applikationens särdrag, har samma driftsprincip. Samtidigt förblir den största fördelen med utrustningen den maximala användarvänligheten. Praktiskt taget inga speciella kunskaper och färdigheter krävs för att utföra slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

I grunden är standardutformningen av en borrslipare tillräckligt enkel för att utrustningen fungerar nästan felfritt och har maximal livslängd. Moderna slipmaskiner består av dessa komponenter.

  • Enhetens kropp, som rymmer dess kraftverk (elmotor). Förresten väljs den sistnämnda kraften med hänsyn till vilken typ av hårdhetsmaterial som kommer att bearbetas på maskinen. Parallellt bör man komma ihåg att rotationshastigheten hos skärpningselementen direkt beror på motorns kraft, och därför den tid det tar att utföra det nödvändiga arbetet.
  • Sliphjul parallella med varandra, som kan vara gjorda av olika material. Så, för bearbetning av borrar av hårda legeringar, används i regel diamantslipande element. Oavsett material varierar deras diameter i intervallet 125 - 250 mm, nyckelpunkterna här är stolarnas storlek (oftast är denna parameter 32 mm) samt slipstorlekens slipstorlek. Den senare väljs med hänsyn till borrens tillstånd och steget för dess skärpning.
  • Slipbälten och tillbehör, som oftast finns på universella modeller av slipmaskiner.
  • En skyddande sköld, som är en transparent sköld i form av en tallrik. Närvaron av detta element dikteras av kraven i säkerhetsföreskrifter och är obligatorisk.
  • Utrustningens start- och stoppknappar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna hantverkare råder vid val av maskiner att föredra modeller utrustade med asynkrona kraftverk . Deras främsta konkurrensfördelar inkluderar först och främst maximalt motstånd mot spänningsfall i nätverket.

Bland annat, det bör beaktas att slipmaskiner avsedda att användas i vardagen, små verkstäder och småföretag , kännetecknas av en hård fastsättning av slipelement. I detta fall är den rörliga delen en rigg med en fast borr.

I de flesta universella modifieringarna av den elektriska skärparen matas slipskivan till bearbetningsobjektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

De flesta av de beskrivna enheterna är automatiserad utrustning med en smal specialisering. Med andra ord är sådana installationer endast avsedda för svarvning av borrar. De klassificeras huvudsakligen med hänsyn till tillämpningsområdet och följande två kategorier skiljer sig åt.

Industriell (professionell) med ökad effekt och avsedd för slipning av borrar som ständigt används, därför ofta tråkiga. Vi talar om utrustning avsedd för intensiv drift vid maximal belastning under företagsförhållanden och skärpning i hel- eller halvautomatiskt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållsslipare som kan användas hemma och små verkstäder. Deras främsta kännetecken är relativt låg effekt, kompakthet och rörlighet.

De beskrivna anordningarna är också indelade i snävt riktade och universella. De senare skiljer sig från sina specialiserade "motsvarigheter" genom närvaron av ytterligare enheter som tillåter slipning inte bara borrar.

I det här fallet kan vi prata om nästan alla verktyg med skärkanter, inklusive olika sågar och fräsar.

Bild
Bild

Hushåll

Naturligtvis hemma kan vanlig smörgås framgångsrikt användas för att slipa en borr med liten diameter. Användningen av moderna modeller av specialutrustning kommer dock att förenkla och påskynda processen avsevärt. Det kommer också att förbättra kvaliteten på verktygsbearbetningen. I det här fallet talar vi om följande tydliga fördelar:

  • förmågan att fungera när den är ansluten till en konventionell strömförsörjning;
  • ökad produktivitet;
  • maximal enkelhet i design och drift;
  • ökad skärpningsnoggrannhet;
  • överkomlig kostnad;
  • kompakt storlek och lätt vikt;
  • ett bekvämt och intuitivt styrsystem för apparaten, som bland annat ger en smidig förändring av rotationshastigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

I överväldigande majoritet av fallen är hushållsmodeller av de aktuella enheterna utformade för att fungera med spiralborrar för metall och trä, gjorda av höghastighetsstål. Samtidigt införlivas ett visst antal diametrar strukturellt i dem. Förutom, många maskiner är utrustade med ytterligare diamanthjul för bearbetning av hårdmetallskär . Som regel är hushållsenheterna inriktade på borrar med en konisk vinkel från 90 till 140 grader och skapar en avlastning med en skärpning av den tvärgående skärkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men specifika modeller för följande typer av metallborrar kan också hittas till försäljning:

  • med en tvåplanig baksida;
  • vänster;
  • tretandade;
  • med ökad produktivitet.

I enlighet med många recensioner är det bästa alternativet för en hushållsmaskin modeller utrustade med en universell chuck. I det här fallet talar vi också om enheter som är utrustade med uppsättningar patroner.

De senare är som regel fästa vid skärpkroppen och finns alltid till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Industriell

I regel tillhör professionella modeller kategorin universella slipmaskiner. De skiljer sig från hushållets motsvarigheter i större dimensioner, liksom i kraft och stationär installation . Följaktligen bestämmer en sådan effekt motsvarande energiförbrukning, liksom ljudnivån under drift. Med hänsyn till allt ovanstående placeras sådan utrustning oftast i separata rum, och vid arbete utförs bullerskydd. På hemmamarknaden representeras industriell utrustning av modelllinjer av både ryska och utländska märken.

Förutom, på rea kan du hitta produkter från företag som representerar Mellanriket, tillverkade under inhemska märken . I den överväldigande majoriteten av fallen erbjuds modeller av slipmaskiner för bearbetning av borrar och kvarnar, vars diameter är upp till 30 millimeter eller mer. De flesta professionella proverna på den beskrivna utrustningen har en horisontell layout. Även om vertikala enheter finns, är de mycket mindre vanliga. Leveransuppsättningen för industrimaskiner innehåller en uppsättning spännhylsor avsedda för fixering av verktyget. I detta fall är positioneringsnoggrannheten 10-20 mikron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Å ena sidan kan utbudet av verktyg för skärpning av borrar som presenteras i inhemska butiker kallas begränsat. Detta beror till stor del på att även de enklaste modellerna kan vara ganska dyra för många. Men, trots detta fortsätter populariteten hos verktygsmaskiner, både professionella och hushåll, att växa stadigt . Och nyckelpunkten i detta fall är maskinernas goda prestanda.

Med hänsyn till ökad efterfrågan på olika specialiserade plattformar publiceras aktuella betyg för de bästa och mest populära märkena och specifika modeller … Listan över dessa kan innehålla följande prov på utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

STURM BG6017S

STURM erbjuder sina potentiella kunder modellen BG6017S, utrustad med ett hjul med en ytterdiameter på 58, 8 mm och utformad för slipning och förbandning av såväl metall som trä. Den stationära maskinen fick från utvecklarna en 70-watts motor, som gör att den effektivt klarar sina uppgifter i hemmet och i produktionen . BG6017S kan bearbeta borrar med diametrar från 3 till 10 mm.

För slipning placeras verktyget i en vertikal kanal utrustad med ett roterande sliphjul . Den senare har ett skyddshölje för att förhindra eventuell skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instar STCH 60090

En annan ledare i de aktuella betygen för de mest efterfrågade slipmaskinerna är STCH 60090 från Instar. Denna modell används lika framgångsrikt i låssmed- och snickeriverkstäder som hemma. Enheten är avsedd att slipa inte bara borrar, inklusive kronborrar, utan också skär, blad och andra verktyg med skär, vars diameter är 3-10 mm.

Maskinens maximala stabilitet tillhandahålls av gummerade fötter, och den optimala rotationshastigheten och motsvarande skärpningsintensitet tillhandahålls av en 90-watts motor. Vart i vridmomentet når 1500 varv / min, och enhetens vikt överstiger inte två kilo.

Utrustningen kännetecknas av maximal användarvänlighet och kräver inte frekvent och mödosamt underhåll.

Bild
Bild

PARKSIDE PSS 65-A1

Nästa representant för den villkorade TOPP är universalmaskinen PARKSIDE PSS 65-A1. De viktigaste prestandaindikatorerna för hela modellutbudet inkluderar snabb och högkvalitativ slipning av borrning och andra verktyg som tillhandahålls av ett diamanthjul. Enheten är utrustad med en hel uppsättning armaturer för fixering av fräsar, knivar, mejslar, saxar och vridborrar.

PSS 65-A1 är utrustad med en 65-watts motor och har ett bearbetningsvinkeljusteringssystem med ett intervall från 15 till 50 grader . Ett extra diamantslipskiva ingår i leveransen av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Diold" MZS-02

Helt välförtjänt upptar de ledande positionerna i betygen produkter av det inhemska märket "Diold". Detta kan bevisas genom exemplet med den multifunktionella modellen MZS-02, avsedd för hushållsbruk och skärpningsborrar för metall, samt knivar, axlar med ett smalt blad och sax. Maskinen är utrustad med specialmärkta slipelement.

Tillverkaren rekommenderar att utrustningen används i ett tempererat klimat vid temperaturer från -15 till +35 grader. MZS-02 är ansluten till en hushållsförsörjning med en spänning på 220V och en frekvens på 50Hz.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drill Doctor 500XI

Drill Doctor 500XI är en slående representant för skärpefamiljen som marknadsförs av Darex -divisionen i USA. I det här fallet talar vi om professionell, industriell utrustning avsedd för bearbetning av verktyg med en diameter på 2,5-13 mm och med en justerbar skärpningsvinkel … Resultaten av högsta kvalitet tillhandahålls bland annat på grund av det unika systemet med självcentrerande korsformig underskärning.

En av maskinens nyckelfunktioner är den maximala enkelheten att byta diamanthjul. Det är också värt att notera att en pålitlig chuck ger högkvalitativ fixering av borrar med den angivna diametern.

Bild
Bild

Förutom allt som redan nämnts är det värt att uppmärksamma sådana egenskaper hos 500XI -modellen

  • En tillräckligt kraftfull elmotor som ger upp till 15 tusen varv per minut.
  • Nätsladd med en längd av 1,83 m.
  • Multifunktionalitet.
  • Möjlighet att vässa HSS och koboltlegerade borrar, hårdmetallborrade verktyg och betongborrar. Det finns två skärpningsvinklar - standard (118 grader) och för hårda material (135 grader).

Det bör noteras att det för närvarande finns en möjlighet att förvärva inte bara nya modeller av inhemska och utländska, utan också kinesiska tillverkningsföretag. Dessutom finns det en sekundär marknad för den elektriska utrustningen i fråga. Sådana specialiserade webbplatser erbjuder potentiella köpare arbetsutrustning med lämpliga prestandaindikatorer till det mest överkomliga priset. Och vi pratar om hushålls- och professionella verktygsslipmaskiner.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När man tänker på att köpa en maskin av den beskrivna typen, bör man inledningsvis bestämma omfattningen av dess tillämpning och utvärdera funktionerna i driftförhållandena. Till exempel, om det är planerat att regelbundet använda enheten i vardagen, i garaget eller på landet, kommer en lågeffektsmodell som hör till budgetprisklassen att vara tillräckligt . Det är viktigt att ta hänsyn till att industrimaskiner är konstruerade för att arbeta med borrar med stora diametrar, som extremt sällan används hemma.

Ett av de viktigaste urvalskriterierna är tillgängligheten av en maskinhastighetsregulator . Detta alternativ maximerar driftseffektiviteten samtidigt som energiförbrukningen och driftskostnaderna minimeras. En lika viktig punkt är utbudet av verktygsdiametrar som enheten kan arbeta med. När du väljer en hushållsmodell bör du också fokusera på ljudnivån.

För övrigt är denna parameter också relevant för skärpningsmaskiner som kommer att användas i garage och små verkstadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan listats rekommenderas det att vara uppmärksam på konstruktionsegenskaperna hos de berörda utrustningsmodellerna. Erfarna experter rekommenderar dig att välja maximal enkelhet . Detta tillvägagångssätt kommer att minska driftskostnaderna avsevärt. I det här fallet bör man komma ihåg att många utländska modeller att reparera kan vara dyra.

En annan viktig punkt är rätt val av utrustningsleverantör . Det betyder att du bara behöver köpa maskiner i specialaffärer. Och naturligtvis ingår den ekonomiska sidan av frågan i listan över viktiga kriterier.

Rekommenderad: