Konborrar (32 Bilder): Universella Borrar För Trä Och Andra Koniska Typer, GOST, Val Av Konborr

Innehållsförteckning:

Video: Konborrar (32 Bilder): Universella Borrar För Trä Och Andra Koniska Typer, GOST, Val Av Konborr

Video: Konborrar (32 Bilder): Universella Borrar För Trä Och Andra Koniska Typer, GOST, Val Av Konborr
Video: en borr för alla olika material 2024, Maj
Konborrar (32 Bilder): Universella Borrar För Trä Och Andra Koniska Typer, GOST, Val Av Konborr
Konborrar (32 Bilder): Universella Borrar För Trä Och Andra Koniska Typer, GOST, Val Av Konborr
Anonim

På den moderna marknaden finns ett stort sortiment av borrar avsedda för olika typer av arbeten. Bland dem är särskilt efterfrågade konisk borra. De dök upp första gången i det 70: e året av förra seklet och har sedan dess varit oumbärliga för installationsändamål. Särdrag hos det koniska elementet är mångsidighet, hållbarhet, användarvänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och var används det?

Konborr - en professionell produkt som kännetecknas av lång livslängd, mångsidighet och användarvänlighet. Med den här enheten kan även en nybörjare skapa hål i olika storlekar på några minuter.

Alla kända avsmalnande borrar är indelade i 2 grupper, nämligen släta och stegade . Båda sorterna har en avsmalnande form och används vid bearbetning av metall med en minsta tjocklek. Experter noterar dock att det inte är särskilt bekvämt att arbeta med ett slätt verktyg, eftersom det inte kan upprepa hålets exakta diameter. Under borrningsprocessen är det därför nödvändigt att ta pauser för att göra ytterligare mätningar.

Bild
Bild

Steg en typ av borr har en nivågradering och en viss diameter, tack vare vilken även en amatör kan göra jämna hål. Varje steg i produkten uttrycks i numeriskt värde, vilket gör att du kan bestämma önskad diameter.

Utformningen av släta och stegborrar innehåller spår med vassa kanter. De skar igenom metallen. I detta fall kan spåren ha en annan design.

Konformade skärverktyg har en hög styrka … Dessutom lämpar de sig för skärpning, vilket avsevärt ökar deras livslängd. Befälhavaren måste förstå att konborrningen ersätter enkelt flera verktyg , som i en viss sekvens skapar hål i metallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta med en konisk borr måste du använda ett annat konstruktionsverktyg, dvs. hållare och rullare i hög hastighet. Det kan vara borra eller skruvmejsel , beror på befälhavarens önskan och tillgängligheten av ett av de presenterade verktygen. Men det mest anmärkningsvärda är att hålen är släta , det finns inga grader eller till och med liten grovhet i kanterna.

Enligt den presenterade beskrivningen blir det klart att Konborrmaskinen är idealisk för arbete med metallplåtar . Den huvudsakliga borruppgift - skapande av jämna hål. Avsmalnande skärelement får dock inte användas för avsett ändamål. Med deras hjälp kan du ta bort de defekter som finns kvar efter borriggar.

Det är viktigt att notera att när du köper en konborr är det stor sannolikhet att förvärva förfalskade produkter.

Tyvärr är ingen immun mot detta. Och för att inte falla för bedragare av bedragare, det är nödvändigt att komma ihåg att högkvalitativa konformade produkter motsvarar den deklarerade GOST . De har märkning , som låter dig bestämma produktens egenskaper.

Tillämpningsområdet för konborrar är mycket olika . De bearbetar enkelt tunnplåt, aluminium, gjutjärn, mässing. Eftersom de kan hantera hårt material så enkelt betyder det att de kan göra hål i plast, gips och trä. Men det viktigaste är att borrspetsen är vass. Annars är det omöjligt att komma in i det bearbetade materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje skärverktyg har ett antal positiva och negativa egenskaper. Detta gäller också för konborrar. Innan du handlar för ett skärelement måste du borsta upp sina fördelar och nackdelar.

  1. En viktig fördel med den koniska borrmaskinen är möjligheten att skapa hål i olika storlekar . Bara ett skärelement kan ersätta en hel uppsättning verktyg som tidigare användes av de flesta hantverkare.
  2. Ytterligare ett plus - styrka … Tack vare denna egenskap minskar deras produktion. Glöm inte att hastigheten på att skapa hål med en konborr är flera gånger högre än för något annat verktyg. Arbetsprocessens hastighet skyddar verktyget från överhettning, på grund av vilket en defekt kan uppstå.
  3. Den stegade typen av borrar, som påminner om bilden av ett träd, har skarp spets , på grund av vilken skärprodukten skär in i arbetsytan.
  4. Vid behov detta skärverktyg kan användas som slipmaskin .
  5. Konisk form under drift utvidgar smidigt hålets diameter i det bearbetade materialet, på grund av vilket risken för deformation av arbetsytan reduceras till noll.
  6. En annan stor fördel är hur den fungerar. Koniska borrar kan installeras i handhållen utrustning och på stora stationära maskiner .
  7. Toppen på det avsmalnande verktyget kan ha speciell sprutning - till exempel spån av titan eller diamant. På grund av detta tillägg ökar verktygets hållfasthet avsevärt, och kravet på skärpning av kanterna reduceras avsevärt.
  8. En av de viktiga fördelarna med ett koniskt verktyg är mångsidighet … Borren bearbetar enkelt material med en mjuk struktur. Men när du arbetar med metall bör befälhavaren vara lite försiktig, eftersom en metallplåt med en tjocklek på mer än 7 mm kanske inte viker.

Tillsammans med en imponerande lista med fördelar har koniska borrar en betydande nackdel - höga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Varje instrument som uppfyller GOST har sitt eget märkning … Den appliceras på produkten utifrån så att köparen kan skilja originalet från det förfalskade instrumentet. Konborrmaskinen har en markering anges i svansdelen.

För att förstå vilka egenskaper produkten har i handen måste du känna till beteckningarna märkningskod . Tack vare de angivna siffrorna och bokstäverna är det möjligt att bestämma inte produktens universella kvaliteter, utan materialet från vilket borren är tillverkad, diametern och noggrannhetsklassen. Vidare föreslås att hantera dekrypteringen mer i detalj.

Bild
Bild

De flesta skärborrar har en stigning på 1 mm. Produkter som skapats för metallbearbetning finns i olika storlekar. Och allt detta är skrivet i märkningen.

  1. Det alfabetiska värdet anges först. Oftast är det det latinska "P". Det betyder att legerat stål användes vid tillverkningen av borrmaskinen. Denna typ av material har en hög styrka och tillförlitlighet.
  2. Nästa bokstav och siffra anger procentandelen av elementet som läggs till legerat stål.
  3. Följande siffror anger den maximala och minsta håldiametern som denna borr kan göra.

Det är värt att notera att ingen markering är placerad på borrar med en diameter på 2 mm eller mindre, eftersom de har en mycket liten svansdel

Bild
Bild

Metallfärger

Varje individuell övning skiljer sig i färg . Erfarna hantverkare vet att tekniska indikatorer beror på produktens färg. Till exempel, stål färgen indikerar att skärverktyget inte har utsatts för höga temperaturer.

Stålfärgade borrar har inte en ökad styrka, vilket gör att de slits ut mycket snabbare. Experter rekommenderar att du använder stålfärgade skärelement för att skapa hål i tunna metallplåtar, plast, gips och trä.

Tillgänglighet svart färg på borrens yta indikerar att den har genomgått värmebehandling, varefter produkten har fått ytterligare styrka respektive dess livslängd har ökat.

Borrar med gyllene kottar är överlägsna sina motsvarigheter i alla avseenden. De har en speciell skyddande beläggning i form av titanitrid. Följaktligen överträffar de tekniska prestandorna för dessa övningar alla förväntningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Cone drill tillverkarens namn spelar en viktig roll för moderna köpare. Ingen kommer definitivt att köpa en produkt från en okänd leverantör. Men efterfrågan på märkesövningar ökar varje dag. Och detta är inte förvånande - ju "högre" tillverkarens namn låter, desto bättre är produkten. Det finns till och med ett tävlingslopp mellan företag. I vissa tekniska egenskaper vinner Europa, och i andra - den inhemska tillverkaren.

Förresten, den ryska marknaden är mycket efterfrågad produkter från Zubr -företaget … Företaget bedriver produktion av konstruktionsverktyg och tillbehör för dem. Drills "Zubr" från det ögonblick av deras utseende har rekommenderat sig från den allra bästa sidan. Dessutom uppskattade köparna inte bara deras tekniska egenskaper, utan också en mycket trevlig kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många experter rekommenderar att prova japanska borrar Varumärke Makita . Detta företag har etablerat sig på den goda sidan, men inte alla befälhavare har råd att köpa sina produkter.

De som gillar att göra något i garaget föredrar att välja tyska borrar. märke Geko . Det företrädda företaget är specialiserat på tillverkning av hushållsskärprodukter.

Många experter uppskattar tyskan Bocsh . Varumärket bedriver produktion av olika verktyg med hög tillförlitlighet. I det här fallet är hantverkarna redo att spendera stora summor pengar, eftersom de förstår att de köper en kvalitetsprodukt som kommer att hålla länge.

Men förutom märkesövningar finns det Kinesiska produkter inte ansluten till något välkänt företag. Följaktligen slits dessa verktyg snabbt, går sönder och blir i allmänhet oanvändbara.

Om du väljer ett så seriöst verktyg bör du inte jaga ett lågt pris. Bättre att få en dyr men högkvalitativ borr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du går till en järnaffär för en borr bör en köpare beväpna sig med viss kunskap, tack vare vilken det är möjligt att skaffa ett hållbart och pålitligt verktyg

  1. Efter att ha valt intressebaren måste du kontrollera dess märkning.
  2. Det är nödvändigt att bestämma metallens färg. En stålfärgad borr indikerar dess låga hållfasthetsvärden. Svarta produkter har genomgått värmebehandling, vilket innebär att de har hög hållfasthet. Gyllene anses vara av högsta kvalitet. Den ljusa guldfärgen indikerar en premiumborr.
  3. Det är viktigt att förtydliga helheten och arbetslängden. Du bör bekanta dig med indikatorerna för diametrarna som anges i märkningskoden.
  4. Efter att ha valt en produkt måste du kontrollera kvalitetscertifikatet och överensstämmelse med GOST.
  5. Frågan om skärpning bör förtydligas. Borrar som kan slipas har en lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Funktionen av avsmalnande skärelement, i motsats till konventionella vridborrar, har viss särdrag … De är enklare och mer praktiska att använda. Inte konstigt att de säger att nybörjare ska arbeta med ett avsmalnande verktyg.

Men innan du börjar arbeta måste du studera instruktion om produktens funktion och kom ihåg borrtekniken. Under arbetet måste befälhavaren följa en tydligt utformad algoritm . Även den minsta inryckningen kan leda till allvarliga problem.

Bild
Bild

För mer information om de tekniska egenskaperna hos en konisk borr bör du bekanta dig med diagrammet och först sedan börja förbereda det kommande arbetet.

Först och främst måste du förbereda verktygen, nämligen den avsmalnande borren, borrningen och basen, där du vill borra ett hål. Borrstorleken beror på önskad håldiameter. Borren måste vara kraftfull och hämta den önskade hastigheten på några sekunder. Experter rekommenderar i sin tur att man fixar ett extra handtag på borren .… När det gäller arbetsstycket kan det vara valfri metall eller syntetisk yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att sätta ihop de nödvändiga verktygen kan du komma till jobbet

  1. Till att börja med måste du fixa skärverktyget i borrchucken och applicera lämplig beteckning på borrplatsen.
  2. Borren som sätts in i borren appliceras på arbetspunkten och verktyget aktiveras. Det är viktigt att skärelementet är vinkelrätt mot arbetsstycket som bearbetas.
  3. Borren fördjupas gradvis i arbetsstycket med en konstant ökning av borrens rotationshastighet.

Slutresultatet blir ett slätt hål som inte har grader och andra defekter i kanterna.

Rekommenderad: