Vridborrar För Trä: Vrid Långa Vridborrar Med Stor Diameter Och Andra Alternativ, Uppsättningsval

Innehållsförteckning:

Video: Vridborrar För Trä: Vrid Långa Vridborrar Med Stor Diameter Och Andra Alternativ, Uppsättningsval

Video: Vridborrar För Trä: Vrid Långa Vridborrar Med Stor Diameter Och Andra Alternativ, Uppsättningsval
Video: Turning Down Drill Bit on South Bend Lathe 2024, Maj
Vridborrar För Trä: Vrid Långa Vridborrar Med Stor Diameter Och Andra Alternativ, Uppsättningsval
Vridborrar För Trä: Vrid Långa Vridborrar Med Stor Diameter Och Andra Alternativ, Uppsättningsval
Anonim

Vid bearbetning av olika träkonstruktioner finns det ofta ett behov av att skapa fördjupningar i dem och i deras efterföljande bearbetning. Det enklaste sättet att göra detta är med borrar. I järnaffärer kan du hitta en mängd olika modeller av sådana produkter. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos vridborrar för trä.

Beskrivning

Vridborren för trä är ett tunt verktyg med en spetsig spets som möjliggör balans mellan en elektrisk borr. Diametern på sådana prover kan variera från 3 till 50 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spiralmodeller produceras oftast med ett långt avsmalnande skaft . Det gör att du enkelt kan markera borrpunkten. Det totala antalet varv som produceras beror på konstruktionens diameter (borrhastigheten beror på borrens diameter).

Borrar av denna typ kallas ofta skruvborrar . Några av dessa modeller är tillverkade med speciella underskärare. De är små element med en bro, på grund av vilken betydande laster överförs till hela produkten.

Bild
Bild

Spiralsorter gör det möjligt att göra jämna och snygga spår . Deras innerväggar blir helt släta. Armaturerna är lämpliga för nästan alla träslag.

När du arbetar med en spiralprodukt rekommenderas det att sätta in den i ytan gradvis med låg hastighet, utan att dra upp den då och då. Denna teknik gör det möjligt att praktiskt taget inte ta emot små chips.

Vad är dem?

Twist -borrar kan produceras i flera olika utföranden.

Bild
Bild

Separat är det värt att överväga alternativ beroende på typ av tips

Avsmalnande borrar . Sådana modeller är perfekta för bearbetning av metallföremål, plast, trä och många andra material med olika tjocklek. Prover med denna typ av spets kan användas både i vardagen och i industrin. Dessa verktyg fungerar på ett sådant sätt att roterande frekventa rörelser leder till skärning av material, medan den efterföljande matningen av borrriktningen observeras. Dessa produkter kan tillverkas i tre varianter: med en långsträckt, medellång och kort arbetsdel. Var och en av dem är avsedd för en specifik typ av arbete med materialet. Det avsmalnande skaftet möjliggör en betydande ökning av hålens djup, och detta leder till ökad tillförlitlighet, styrka och hållbarhet för framtida fästelement. Helixen är ansluten till ett sådant skaft med en speciell adapterhylsa. Modellen tillhandahåller borrning längs träkornet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vridborr med skär . Dessa verktyg är utformade för att skapa urtag av särskilt hög kvalitet. Under produktionen slipas de på en speciell universell slipmaskin. Dessa modeller är fixerade i ett universellt huvud, de gör detta med en hylsa, sedan skärps de med cirkelns periferi. Produkter med underskärare används oftast för träkonstruktioner (främst MDF och spånskiva). De är konstruerade för att borra i en riktning över träkornen.

Bild
Bild

Vissa vanliga vridmaskiner tillverkas med ytterligare hårdmetallskär. Dessa produkter är lämpliga för de hårdaste träslag.

I gruppen med vridborrar ingår också Lewis -modellen, som är speciellt utformad för att skapa fördjupningar i trä. Den levereras med en serpentinprofil. Den slipade delen ser ut som en enkel skruv.

Lewis -borren gör det möjligt att skapa fördjupningar med perfekt plana väggar . Det ger maximal precision i borrprocessen, vilket uppnås med en speciell konstruktion av skruvmunstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

De fördjupningar som gjorts med Lewis -borren har en stor diameter. Modellen är utrustad med en massiv infästning som omger kärnan i den centrala delen . En liten gängad spets finns på anordningens arbetssida, ett sådant element gör att stången kan tränga in i arbetsytan vid en given punkt utan möjlig böjning.

Den yttre delen av borren utsätts för en särskilt noggrann bearbetning . Det måste vara helt slätt och ha en spegelliknande glans, det är denna tillverkningsteknik som gör att du kan göra hålens insida jämn.

Bild
Bild

Spiralprover kan klassificeras i separata grupper beroende på värdet på diametrarna för sådana produkter.

I järnaffärer kan du se modeller med en diameter på 2-6 mm, de tillhör den förkortade kategorin. Som regel kommer de med ett avsmalnande munstycke i slutet.

Det finns också prover med en diameter på 5 till 10 mm (långsträckt kategori) och specialborrar med ett värde på 4-32 mm . Den senare gruppen innehåller olika modeller med centrum och trädskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om du regelbundet måste arbeta med olika träkonstruktioner är det bästa alternativet att köpa en hel uppsättning med vridborrar. Samtidigt kommer varje enskild modell att utformas för olika träslag, för ytor med olika tjocklek . Alternativt kan en vridmaskin av samma typ köpas separat.

Bild
Bild

Innan du köper en produkt måste du överväga vilken typ av bilaga . Borrar med avsmalnande spets anses vara ett universellt alternativ. De kan centrera väl om detaljer. Det koniska elementet går lätt och snabbt in i arbetsytan. Under arbetets gång upplever verktyget mindre stress i jämförelse med en enhet med skär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter med centrum och fräsar utsätts för mycket större belastningar under drift . Men samtidigt kan de göra spår med maximal noggrannhet, de senare är de mest jämna och exakta, medan det inte kommer att finnas några repor och andra defekter på ytan. Sådana borrar används inte för en konventionell borr. Dessa redskap är bäst installerade i verktyg för låg hastighet.

Titta noga på ytan av borrarna . Det ska vara ganska väl vässat, det ska inte finnas några små repor eller oegentligheter på enheterna. Annars kan ett verktyg med sådana defekter förstöra ytan på arbetsstyckena.

Bild
Bild

Korrelera korrekt måtten på dessa verktyg och borrens dimensioner. För långa exemplar med stor diameter är inte lämpliga för vanliga hushållsborrar, de används oftare för industriell maskinverktygsutrustning.

Rekommenderad: