Drill "ballerina": Justerbar Cirkulär För Trä, Kakel Och Metall. Hur Väljer Man Det?

Innehållsförteckning:

Video: Drill "ballerina": Justerbar Cirkulär För Trä, Kakel Och Metall. Hur Väljer Man Det?

Video: Drill
Video: Пила круговая с переменным диаметром. Балеринка как пользоваться? Обрабатываемый диаметр 30-120 мм. 2024, Maj
Drill "ballerina": Justerbar Cirkulär För Trä, Kakel Och Metall. Hur Väljer Man Det?
Drill "ballerina": Justerbar Cirkulär För Trä, Kakel Och Metall. Hur Väljer Man Det?
Anonim

Varje person som någonsin har varit inblandad i reparationer har mer än en gång mött behovet av att göra hål med stor diameter i plåtmaterial: kakel, plast, gips, järn, trä och produkter baserade på det. Du kan naturligtvis använda en sticksåg, såga eller använda någon annan metod du känner till, men i det här fallet blir det svårt att göra och dessutom blir hålet inte helt runt. Det bästa alternativet skulle vara att använda en speciell enhet för att göra hål med stora diametrar, som populärt kallas "ballerina" på grund av det faktum att dess rotation under drift liknar en dansare på scenen.

Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i "ballerina" borren (dess fullständiga namn låter mer än imponerande - "justerbar typ cirkulär borr med snitt") är möjligheten att ändra snittcirkelns diameter … Avståndet mellan skärelementen kan justeras med hjälpskalan på fästet. Om maximal noggrannhet krävs, måste du här använda en tjocklek. Detta är ganska bekvämt när det är nödvändigt att göra ett hål för ett rör eller annat runt stycke utan motreaktion.

Det andra kännetecknet är antalet snittar . Det kan vara från en till tre och kvaliteten på behandlingen av kanterna på de skurna hålen beror på detta. Om du har köpt en justerbar borr med ett skärelement måste du vara förberedd på att verktyget kommer att "slå". Vibrationerna ökar med en ökning av diametern på det skurna hålet: ju större den är, desto högre är utloppet. Det här är för att det finns ingen balansering om längdaxeln.

"Ballerina" med en skärare är att föredra att använda på maskinen, för manuellt arbete med en borr eller perforator. Det blir mer kompetent att använda två och tre fortänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Konstruktionen av en cirkulär borr är ganska enkel och består i princip av tre delar:

  • borr, ansvarig för att centrera fixturen;
  • en fixeringsstav av en viss längd, på vilken skärelementen är installerade;
  • fräsar utrustade med en anordning för att fästa dem på en stång, deras antal varierar från en till tre.

Denna konstruktion används på enkla och dubbla skärmodeller . Om det finns tre skärelement är skärarna i detta fall fixerade på en cirkulär skiva och rör sig längs spåren för att ändra radien. Dessutom kan vissa modeller utrustas med ett skyddshölje som skyddar den arbetande personen från flygande spån eller sågspån. Det skyddar också arbetaren från att träffas av granatsplitter när enheten förstörs.

Låt oss nu se hur man borrar. Med en central borr måste du borra vid en förutbestämd punkt … Om materialen är starka, till exempel järn, kakel eller laminat, är det bättre att först markera borrplatsen med en konventionell borr. Detta görs för enkelhets skull, så att "ballerina" inte glider på ytan och inte repar det översta lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter skär vi av den radie som vi behöver. Återigen, här måste du vara uppmärksam på materialet i vilket hålen borras. Om detta är en kakel måste du borra med låg hastighet för att förhindra skador på fasadytan och smörja plattan med vatten eller maskinolja. Detta förhindrar skador på brickorna och spridning av skräp. Kakelplattor måste läggas på en plan yta, annars kommer de att spricka med ansträngning.

Om plattan redan är fäst på väggarna eller golvet behöver du bara skära igenom den och sedan byta "ballerina" för en borr för betong. Vid borrning av laminat eller faner är det svårt att passera det översta lagret, men det går lättare längre. Det finns inga speciella instruktioner för trä, järn, plast och gips. Det sista steget är att ta bort de skurna föremålen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de grundläggande instruktionerna finns det några ytterligare nyanser

  • inte i något fall du får inte sätta press på instrumentet , luta dig mot den med hela kroppen: detta kan skada enheten och klyva materialet i vilket hålet är gjort;
  • du kan inte använda "slag" eller "perforering ", endast borrning;
  • du behöver inte låta "ballerina" överhettas: från höga temperaturer beläggningen av tänderna kan försämras;
  • om borrningen är långsam, då omsättningar bör läggas till .

För att skydda din hälsa när du arbetar med den cirkulära borrutrustningen du måste följa några enkla regler:

  • innan du påbörjar arbetet måste du kontrollera om alla komponenter i enheten är ordentligt fixade;
  • använd skyddsglasögon eller en mask för att skydda dina ögon;
  • kläder ska inte bidra till att komma in i roterande element;
  • om möjligt är det absolut nödvändigt att installera en skyddsgrill på "ballerina".
Bild
Bild

Typer

Tillverkarna delar in cirkulära borrar i följande typer:

  • med antalet skärelement (1, 2 eller 3);
  • med diametern på hålen som ska göras (från 20 till 400 mm);
  • genom borrningsdjupet av materialet, i mm (15-20 mm);
  • genom närvaron av ett skyddande hölje.

Utformningen av cirkulära borrar för borrning av hål i trä, kakel, metall och andra material är likartad, modellerna skiljer sig bara i skärmens beläggning. För material hårdare än trä eller plast används diamantdammning eller lödning från Pobedit.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Innan du väljer en "ballerina" måste du känna till dess främsta fördelar jämfört med andra enheter för att klippa stora hål, vare sig det är kronor, sticksåg, etc.

Plus av cirkulära enheter av den justerbara typen:

  • möjligheten att när som helst byta ut den centrala borren eller sidotänderna;
  • strukturell tillförlitlighet;
  • vid behov kan skärelement skärpas;
  • justerbar hålbredd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns också nackdelar: den här enheten kräver en mycket kraftfull borr eller perforator för att utföra arbete: om du använder billiga "ballerinor" är det möjligt att misslyckas vid borrning av hål med stor diameter.

Låt oss nu titta på de parametrar som du måste vara uppmärksam på när du köper

  • Pålitlighet … Det är osannolikt att du kan bestämma detta kriterium visuellt, så det vore bättre att kontrollera kvalitetscertifikaten för produkterna från säljaren. Mest troligt kommer de inte att vara för en produkt av låg kvalitet.
  • Utförande . Innan du köper måste du noggrant undersöka enheten för förekomst av skal, chips och andra brister. Tänderna måste slipas väl och noggrant. Om borren är väldigt lång måste du kontrollera om den är jämn. Vanligtvis är dessa defekter synliga omedelbart och med ögat.
  • Paket . Högkvalitativa produkter från kända tillverkare har vanligtvis ljusa och fasta förpackningar. Det kommer inte att finnas några grammatiska fel i texten. Inget av de kända märkena har råd att förpacka sina produkter på något sätt.
  • Pris . Kostnaden kan också betraktas som en indikator på kvalitet. Billiga modeller håller mycket kort tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att tänka på hur många hål du behöver göra. Om du ska göra en enda borr är det inte värt att köpa en dyr borr. Men om du gör detta löpande är det rätt att köpa en enhet från ett välkänt varumärke.

Kända märken bryr sig om sitt rykte, och deras produkter kommer att uppfylla alla kvalitetskriterier. därför det är bättre att kontakta auktoriserade återförsäljare så att pengarna inte går till spillo.

Rekommenderad: