Matande Pioner: Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Vilka Gödningsmedel Gillar Pioner? Hur Matar Man Med Organiskt Material?

Innehållsförteckning:

Video: Matande Pioner: Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Vilka Gödningsmedel Gillar Pioner? Hur Matar Man Med Organiskt Material?

Video: Matande Pioner: Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Vilka Gödningsmedel Gillar Pioner? Hur Matar Man Med Organiskt Material?
Video: Spring Fertilizing! 🌿💪 // Garden Answer 2024, Maj
Matande Pioner: Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Vilka Gödningsmedel Gillar Pioner? Hur Matar Man Med Organiskt Material?
Matande Pioner: Hur Man Matar Dem På Våren För Frodig Blomning I Trädgården? Vilka Gödningsmedel Gillar Pioner? Hur Matar Man Med Organiskt Material?
Anonim

Pioner är grödor med en lång blomningstid som inte kräver omplantering. För att uppnå ökad dekorativ effekt av busken och riklig blomning bör pioner omsorgsfullt omhändertas under hela växtsäsongen. Vårsäsongen är den viktigaste i växtens liv. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att introducera näringsämnen i jorden nästan utan att stanna.

Hur man matar kulturen, proportionerna av blandning av näringsämnen och andra nyanser behandlas i denna artikel.

Bild
Bild

Varför behöver du toppdressing?

Topdressing är nödvändig för att stabilisera växtens immunitet, så att grödorna blommar, ökar deras massa och ger en stabil skörd.

Pioner, som alla växter, kräver mikro- och makroelement för tillväxt och utveckling. För frodig blomning på våren behöver de följande ämnen.

  • Fosfor - ansvarar för knopparnas antal och storlek, varaktigheten av blommans vegetativa period, deltar i utvecklingen av rotsystemet.
  • Kalium - aktiv i fasen av bildandet av äggstockar och under blomningsperioden, främjar spirande på hösten. Ansvarig för anläggningens övervintring ökar kulturens frostbeständighet.
  • Magnesium - påverkar knopparnas färg och mättnad.
  • Kväve behövs under växtsäsongen - deltar i bildandet av starka skott, påverkar växttillväxtens aktivitet. Det bör dock komma ihåg att med ett överskott av kväve i jorden kommer växten att öka sin gröna massa och skjuta upp blomningen. Hos vanliga människor betecknas detta fenomen med ordet "fett".
Bild
Bild

Viktig! Om du lägger till näringsämnen i planteringshålet innan du planterar växten behöver pionerna under de kommande 2-3 åren inte befruktning.

I de fall växten inte är befruktad, men buskarna känns bra, de blommar i tid, blir inte sjuka och växer utan problem, införandet av befruktning skjuts upp eller elimineras helt på grund av den naturliga mättnaden av jorden med de nödvändiga ämnena.

Bild
Bild

Optimal timing

Florister följer följande befruktningsregler blommor :

  • vår matning behövs för blomning;
  • den andra utfodring sker på sommaren;
  • tredje - på hösten efter kulturens blomning.
Bild
Bild

Det första matningssteget (våren) introduceras under den period då snön har smält och den ovanjordiska delen av växten är synlig . Detta sker vanligtvis i början av våren. Gödselmedel är huvudsakligen kvävehaltiga (med urea, ammoniumnitrat) med en liten tillsats av fosfor och kalium.

Viktig! Innan blomman matas måste området runt busken rengöras från torra delar av växten, ogräs. Lossa det översta lagret av jord.

Bild
Bild

Oftast hoppar blomsterodlare över vårperioden och börjar mata plantorna antingen under den andra befruktningsperioden, eller en gång om året, med hjälp av komplexa mineralgödselmedel med tillsats av humater.

Det andra stadiet av utfodring utförs före buskens spirande på försommaren. Under denna period berikas näringsvätskan med makronäringsämnen, där andelen fosfor och kalium överstiger mängden kväve . Du kan använda färdiga blomstergödselmedel, till exempel nitroammofos eller andra preparat.

Under pionernas blomningstid utförs inte utfodring

Den tredje utfodringen, den sista, sker under höstsäsongen, två veckor efter att den sista knoppen fallit av. Huvuduppgiften för den sista etappen är att återställa växternas styrka före vintersäsongen och läggning av blommor äggstockar för nästa år. Superfosfatgödselmedel med kaliuminnehåll används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medel

Organiskt material, aska, komplexa preparat, gödsel, humus och andra används som toppdressing.

Bröddressing

Ett bröd svartbröd skärs i skivor. De färdiga bitarna läggs i en behållare med rent vatten, behållaren är täckt med ett lock och pressas ner. Brödet blötläggs på detta sätt i 2 dagar. Hela tiden ska behållaren vara på en varm plats, helst i solen . Brödprodukter släpper ut syror som är fördelaktiga för växttillväxt.

Bild
Bild

Jäst

Det fungerar enligt brödsprincipen, men vanlig jäst används direkt. För att förbereda toppdressing löses 100 gram jäst i vatten vid en temperatur som är flera grader högre än rumstemperatur. Om du tappar vatten på handleden ska det inte kännas kallt eller varmt . Blandningen lämnas ensam i 20 minuter. Växten vattnas med den beredda lösningen med hjälp av rotnäringsmetoden.

Viktig! Alla typer av grödor kräver befruktning: trädliknande (japansk pion, europeisk, hybrid sorter), örtartade (medicinska sorter, vanliga, smalbladiga, vitblommiga, undvikande, mjölkblommiga och andra).

Bild
Bild

Kvävegödselmedel

Applicera endast på våren efter perioden resten.

  • Urea - innehåller 45% kväve. Det torra preparatet späds ut i vatten i en andel av 10 gram per 10 liter vätska.
  • Ammoniumnitrat - andelen ämnesinnehåll är 33%. Andel: 15 gram pulver per 10 liter ren vätska.
  • Kycklingspillning - produceras i form av torra granulat med en karakteristisk lukt. Kull appliceras inte i torr form - ämnet måste infunderas i vatten i två dagar. Andel: 1 del gödsel till 20 delar vatten, sedan 1 till 3.
  • Mulleinvätska - gödningsmedel produceras i färdig form, hälls i plastburkar. Näringsvätskan måste spädas med vatten, 1 lock per 10 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

En ytterligare åtgärd efter befruktning kommer att multa växten med kompost, humus. Ämnen sprids nära plantens rotkrage utan att fördjupa den.

Komplexa mineralpreparat

Innehåller alla nödvändiga element i olika proportioner. Praktiskt att använda och lagring.

  • Nitroammofoska - läkemedlet innehåller lika stora mängder fosfor, kväve, kalium. Andel: 20 gram per 10 liter vätska. En vuxen växt kräver 5 liter utspädd blandning.
  • Diammofoska - mest av allt fosfor (26%), kalium (26%). Kväve är cirka 10%. Proportioner: 20 gram ämne per 10 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Sammansättningen av dessa läkemedel inkluderar inte spårämnen, och eftersom pioner älskar dem är det nödvändigt att kompensera för denna brist. Det är lämpligt att lägga till en humatlösning till plantans buskar.

Fosfor-kalium

Ämnen som behövs av knopparna. För kraftig blomning rekommenderas att använda följande läkemedel.

  • Superfosfat - fosforhalt upp till 30%, kväve upp till 9%. Blandningsförhållande: 10 gram ämne per 10 liter vätska.
  • Dubbel superfosfat - kväve ca 10%, fosfor - 46%. Vid användning är det nödvändigt att minska dosen av läkemedlet med 2 gånger. Späd i förhållandet 1 till 2;
  • Kaliumsulfat eller kaliumsulfat . Halt av aktiv substans upp till 52%. Andelen är standard - 10 gram kräver 10 liter vätska. Kaliumsulfat kan ersättas med kaliumsalt.
  • Kalimagnesium … Användningen av detta läkemedel anges på tillverkarens förpackning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Organiska preparat

De används för att mata dekorativa, blommande och trädgårdsodlingar. Potashförband ersätts med infusion av träaska. Du måste ta 100 gram aska och 10 liter vatten.

Benmjöl av animaliskt ursprung, liksom tillverkat av fiskavfall, ersätter fosfatgödselmedel.

Viktig! I slutet av blomperioden är det bättre att mata pionerna med superfosfat. Detta läkemedel har fungerat bra och ger fler fördelar än ekologiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Baikal EM-1 " - ett flytande preparat avsett för växt- och marknäring. Under höstsäsongen blandas ämnet med gödsel och används som mulch.

Färdiga blandningar

Komplexa gödningsmedel som produceras i stora förpackningar. Blandningarna är enkla att använda och innehåller alla nödvändiga ämnen. Andelen element i blandningen är olika och beror på tillverkaren.

  • Fertikablomma från Kristalon - en granulerad blandning som innehåller spårämnen.
  • Fertika Lux - liknande den tidigare åtgärden.
  • Fertica universal - blandningen innehåller oraganica, humates, mikroelement.
  • Kemira - blandningen kan användas tre gånger per säsong. Gödsel appliceras med ytmetod. En handfull av ämnet placeras i ett litet hål och täcks med jord. Vid varje steg i kulturutvecklingen används en speciell serie av detta läkemedel. Kemira universal är avsedd för vårsäsongen. Kemira combi - för andra matningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel med fördröjd frisättning är mycket efterfrågade. Ämnen av granulär typ införs i planteringsgroparna torra eller tillsätts med färsk jord när jorden lossas . Bland dem kan man skilja "Fasco blomma" och "Root feeder" - långverkande toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningar som innehåller humater och spårämnen

Humater är salter av humussyror (organiska föreningar som bildas vid sönderdelning av växter). Ett sådant ämne gör det möjligt för pioner att mer fullt och snabbt assimilera mineralgödsel.

Färdiga preparat är populära: "Krepysh", "Gumat + 7", "Gumat + Jod". Ofta förbereder blomsterodlare humatlösningar på egen hand, följt av tillsats av ett mineralkomplex i form av nitroammofoska.

Dessutom används organiska vätskor, gjorda på grundval av daggmaskars vitala aktivitet, som är lämpliga för växter av alla slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktningsregler

Tänk på de grundläggande reglerna för korrekt växtfoderprocess i trädgården eller krukor.

  • Rotsystemet hos en utvecklad växt är uppdelad i sug-, äventyrs- och lagringsrötter. På våren börjar adventistiska rötter med sugrötter bildas hos pioner. Gödsla växten noggrant för att inte skada det känsliga systemet.
  • Innan näringsämnena tillsätts skapas ett hål runt busken med en diameter på 30 cm eller mer (avståndet bör beräknas från buskens mitt). Ett annat alternativ - grunda gropar grävs runt hela omkretsen av planteringsområdet och rör sig 10-20 cm från plantans centrum.
  • Innan kulturen gödslas måste jorden vattnas rikligt med rent vatten, vänta flera timmar så att substratet blir mättat och rötterna börjar aktivt absorbera vatten. Därefter utförs den andra vattningen av växten redan med utspätt gödselmedel. Om det har regnat kraftigt behöver du inte vattna marken först.
  • För att mata den gröna massan späds det valda ämnet ut i vatten i erforderlig andel och växten sprayas eller vattnas. Den andra sprutningen utförs med samma beredning med tillsats av 1 del spårämnen. För tredje gången kommer pionerna endast att matas från en lösning av spårämnen.
  • För att förhindra att lösningen rullar av lövverket läggs en sked riven tvätttvål till lösningen, vilket är ofarligt för kulturen.
  • Rotmatning utförs inte genom direkt applicering av gödningsmedel till plantans centrum, felaktiga åtgärder leder till kemiska brännskador på stammen, löv och knoppar på pionen.
  • Växtmatning sker på morgonen eller kvällen. På våren berikas pioner med rotförband. Under sommar-höstperioden byter de till bladnäringssystemet och applicerar gödningsmedel genom lövverket. Man bör komma ihåg att det är omöjligt att ersätta rotförband med den senare metoden.
  • Granulära och torra förband appliceras på våt mark. Koncentrationen av det applicerade torrsubstansen bör vara flera gånger lägre än vätskans koncentration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Ytterligare odling av pioner reduceras till att möta tidpunkten för utfodring och ändra dess sammansättning. Vuxna grödor från 5 års ålder kräver mer mineraler. Gamla pioner (10 år) befruktas med slam.

Näringsvätskor appliceras en gång - under bildandet av blomknoppar.

Blandningens sammansättning: fågel- eller ko -spillning + mineralkomplex.

Lösningsrecept: mullein späds i förhållandet 1 del till 10 delar vatten, fågelspillning - cirka 5 liter per 10 liter vätska. Efter blandning tillsätts 40 gram superfosfat. Den resulterande vätskan infunderas i 12 dagar. Före användning späds den färdiga lösningen ut igen med vatten i förhållandet 1 till 1.

Bild
Bild

Viktig! Vid utfodring bör lösningen inte komma på pionens rhizom.

Att placera en gröda på lös mark, som huvudsakligen består av sand, kräver ständig applicering av organiskt gödningsmedel. Om pionbusken växer i ett tungt lera- eller lerunderlag kan matningsperioden förkortas till en enda applicering av näringsämnen.

Växter på utarmad jord rekommenderas att matas med en bor-magnesiumblandning, varav 5 gram fördelas per 1 kvm. meter landningsyta . Frekvensen för att lägga till elementet är upp till 4 gånger per säsong.

Att mata pioner är en lätt uppgift. Du behöver bara komma ihåg att proceduren utförs på våren, sommaren och hösten. Utan toppdressing kommer plantens skott att lossna, kulturen börjar vissna och det blir lätt mottagligt för svampinfektioner och virussjukdomar.

Rekommenderad: