Stegborrar (27 Bilder): Flerstegs Konisk "fiskbens" För Trä Och Andra Typer. Vad är De Till För Och Hur Man Använder Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Stegborrar (27 Bilder): Flerstegs Konisk "fiskbens" För Trä Och Andra Typer. Vad är De Till För Och Hur Man Använder Dem?

Video: Stegborrar (27 Bilder): Flerstegs Konisk
Video: 10 Amazing and Useful Drill Bits !! 2024, Maj
Stegborrar (27 Bilder): Flerstegs Konisk "fiskbens" För Trä Och Andra Typer. Vad är De Till För Och Hur Man Använder Dem?
Stegborrar (27 Bilder): Flerstegs Konisk "fiskbens" För Trä Och Andra Typer. Vad är De Till För Och Hur Man Använder Dem?
Anonim

Då och då står vi alla inför behovet av mindre reparationer. Detta kan vara att limma en tapetremsa som har lossnat, spika en golvlist som har kommit av väggen eller att borra hål i väggen eller golvet. Någon använder reparatörernas tjänster, men många män föredrar att utföra sådant arbete på egen hand. Naturligtvis kräver detta en lämplig arsenal av verktyg.

Övningar är en av de viktiga komponenterna i denna arsenal. Stegövningar måste användas sällan, men det finns situationer när du inte kan klara dig utan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Stegborr skiljer sig i sin konfiguration från andra typer av borrar. Den har både en stegad och en konisk form samtidigt. Tack vare denna design är det skillnad i diametrar på borrkroppen - den är egen vid varje steg. Denna typ av borr används för att borra hål med olika diametrar. Allt beror på vilket steg som används för borrning. Varje stegborr tillverkas och drivs i enlighet med GOST 28320-89 , som är mellanstatlig. Om vi pratar om fördelarna jämfört med andra typer av borrar, så används först och främst konborrmaskinen med "steg" för att borra perfekt jämna hål i tunna ark (när det gäller metall).

En konventionell borr tillåter inte att uppnå en sådan effekt, eftersom den skruvas in i ett tunt ark som en självgängande skruv. Följaktligen observeras skåror i hålet, och det har i sig en icke-idealisk diameter. Detta är inte ett problem om du inte behöver borra ett rakt hål utan hack eller serif. Om du behöver en perfekt jämn cirkel kan du inte klara dig utan en stegvis borr. Förutom allt ovanstående, efter att ha arbetat med en sådan borr, krävs ingen ytterligare bearbetning av hålets kanter med en fil eller sandpapper.

Bild
Bild

Koniska borrar är oersättliga och vid behov borrhål med stor diameter - från 2 cm . Eftersom de nedre "stegen" för sådana borrar kan ha en diameter på mer än 3 cm, är det de som bidrar till bildandet av korrekta och jämna hål med en stor diameter. Det är också viktigt att den här typen av borrar är perfekt "monterade" med en vanlig hushållsborrmaskin. Avsmalnande "steg" -borrar kommer att hålla mycket länge, eftersom endast höghållfasta legeringar används för tillverkning.

Borrkroppsskydd titannitrid , tack vare vilket möjligheten att sy produkten är helt utesluten. Minus Denna typ av borrar är direkt relaterad till materialet för deras tillverkning - priset för dem är genomgående högt. Som jämförelse kan vanliga borrar kosta upp till 50 rubel, medan du för ett steg måste betala tusen rubel, och detta är minimum! Om du köper produkter från en välkänd tillverkare kan kostnaden vara 2000 rubel eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Produktens utformning innehåller två huvuddelar: en arbetsdel (den så kallade kroppen med en spets) och en skaft . Eftersom kroppen är avsmalnande är spetsen spetsig. Detta eliminerar behovet av centreringsanordningar och klarar även det tuffaste materialet. Varken en fil eller en slipmaskin krävs för att få hålet till en perfekt platt form, en borr i sig fungerar mycket rent. Trappsteg produkter kan variera, deras storlek beror på typen av verktyg.

Om storleken på hålet som borren kan göra är mindre än 1,2 cm, är steget 1 mm. Om mer än 1, 2 cm, är steget också större och är redan 2 mm. Oftast finns produkter med en stigning på 5 mm.

Om en speciell sprutning med slipmedel appliceras på kroppen och borrspetsen, blir skärkanterna starkare och intervallet mellan slipning ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skaft kallas den del med vilken produkten är fixerad i chucken på den elektriska borren. Beroende på vilken typ av drivmekanism produkten har kan skaftet vara cylindriskt, triangulärt eller sexkantigt. Trihedroner eller sexkantar skapar ett hinder för att vrida borren under driften av den elektriska borrmaskinen.

Koniska produkter och stegborrar skiljer sig från varandra - arbetsdelen har antingen en slät yta eller en räfflad yta i form av steg. Avsmalnande gimbal representerar steg-för-steg ringformiga övergångar längs vilka ett längsgående spår i form av en spiral med skärkanter passerar. Om du använder en sådan produkt kan det färdiga hålet inte justeras manuellt - bara på en speciell maskin. Kombinationsborrar är utformade för att bilda genom hål och för att skära hål i tunna metallplåtar.

Bild
Bild

Efter diameter

Fiskbensstegsborrar skiljer sig åt i diameter - det kan vara som minimum och maximal … Diametern kan vara upp till 58 mm.

Bild
Bild

Efter material

Stegövningar är gjorda av bli dock kan stål vara väldigt annorlunda: från sprött, oherdat till superstarka legeringar. Dess funktioner beror på hur starkt och härdat stål används för tillverkning av gimbalen.

Bild
Bild

Skaftform

Formen som skaftet har är också viktig. Skaftet kan vara runt, triangulärt eller sexkantigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter antalet steg och steg

Enligt detta kriterium är övningar också indelade i flera grupper: tvåstegs och flerstegs . Ju fler steg, desto bredare utbud av åtgärder som användaren kan utföra med gimbalen. När det gäller tvåstegsövningarna är detta en special en kategori av verktyg utrustade med en försänkning direkt i form av skruvhuvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av skyddande beläggning

Vilken typ av skyddande beläggning som appliceras på produkten kan lätt identifieras med dess färg. grå betyder att det inte finns någon täckning. Svart - stålet är härdat. Guld eller silver indikerar att produkten har hög hållfasthet, samt att den är sprayad eller slipande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid fästning

Det finns borrar för metall (tunnblad och tjockblad), trä, plast, glas . För tillverkning av någon av dem används dock stål tjocklek, konfiguration och utseende kan variera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal och form på arbetsspår

Det särdrag hos den enhet som diskuteras är antalet skär som den har. Antalet kanter är inte relaterat till antalet steg som borren har, eftersom skärelementen är placerade i spåren på den avsmalnande delen. Spårens funktion är också att avleda spånen som alstras under drift.

Alla befintliga spår kan delas in i tre huvudtyper: längsgående, rätlinjiga, spiralformade . Varje design har sina egna fördelar. Om vi pratar om en rak kant, så är det lättare att slipa och räta ut. Spiralflöjtövningar går smidigt och smidigt. De används ofta för att borra tunnväggiga material.

Beroende på hur många spår det finns på produkten kommer hålen att borras med bra kvalitet eller inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

I en stegborrning varierar diametern från 4-80 mm och längden är 58-85 mm. Skaft kan också ha olika diametrar - 6-12 mm . Ju starkare stål som används för att göra det, desto starkare blir verktyget. Om borren är grå betyder det att stålet inte härdades, om det är svart, då har stålet behandlats med ånga, vilket innebär att det är mycket starkare och mer hållbart. Produkter med en gyllene nyans är av ännu högre kvalitet, och de starkaste och mest slitstarka borrarna är titanbelagda eller diamantbelagda.

Varje produkt appliceras särskild märkning , genom vilket du kan ta reda på från vilket material (inklusive märket) det är gjort, diametrarna som det har, stegsteget. Märkningen innehåller också information om hårdheten och diametern för varje steg. Till exempel betyder HRC att höghastighetsstål av hög kvalitet användes för att tillverka borren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du bestämmer vilken modell du ska köpa från vilken tillverkare bör du vara uppmärksam på följande: undersöka borrens egenskaper … Vissa produkter fungerar bra med metall, medan andra fungerar sämre.

Det är absolut nödvändigt att studera materialet från vilket produkten tillverkades . Den är grå, svart eller gyllene. Det beror på vilken typ av gimbal som tillämpas i praktiken. Produkter som är gråa, har låg hållfasthet, de är ömtåliga. Därför är dessa borrar inte lämpliga för arbete med höghållfasta material. Om du behöver borra i mycket tuffa material är en gimbal perfekt, för tillverkning av vilket stål legerat med kobolt användes. Det är sant att komma ihåg att sådana borrar är mycket dyra, men å andra sidan kan du bearbeta mycket hållbara ytor i höga hastigheter. Det är viktigt att beakta informationen i märkningen … En välrenommerad tillverkare kommer att tillföra produkten tillförlitlighet.

Om slipning är möjlig för borrmaskinen betyder det att dess livslängd blir längre. Men priset på sådana gimbals är som regel högre än vanliga. Detta måste också beaktas när du planerar ett köp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att borra hål med större diametrar rekommenderar experter att minska verktygets rotationshastighet när processen närmar sig slutförandet .… Om detta inte görs finns det en hög risk för att öka hålets diameter, avfasning med den avsmalnande delen. Den allmänna regeln är att ju större diameter det planerade hålet är, desto lägre bör borrens rotationshastighet. Delen ska placeras så att det finns ledigt utrymme för gimbalen. Om hålet borras i ett tunt material måste något placeras för att säkerställa en solid och jämn bas. Du måste också övervaka verktygets temperatur för att förhindra överhettning.

Stegkardlar är lämpliga både för att bilda ett hål och för att korrigera det . - de eliminerar tandning, gör en snygg, jämn cirkel av triangulära eller fyrkantiga hål. Om du gör allt korrekt kommer materialets kant inte att deformeras, kanterna böjer sig inte och lacken kommer inte att skala av.

Det är idealiskt att arbeta med sådana "komplexa" material som plåt, plast, glasfiber och andra med hjälp av stegade kardborre . De används ofta av bilmekaniker, installatörer och andra yrkesverksamma. Om produkten går att vässa blir det inga problem med detta. Det är lätt att vässa gimbalen både med maskinen och med händerna. För att fixa borren och arbetet är inte bara en vanlig elektrisk borr, utan också en skruvmejsel lämplig.

Rekommenderad: