Klöver Som Siderat: Fördelar Och Nackdelar Med Röd, Vit Och Rosa Klöver. Hur Man Sår Och Skördar Det Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Klöver Som Siderat: Fördelar Och Nackdelar Med Röd, Vit Och Rosa Klöver. Hur Man Sår Och Skördar Det Korrekt?

Video: Klöver Som Siderat: Fördelar Och Nackdelar Med Röd, Vit Och Rosa Klöver. Hur Man Sår Och Skördar Det Korrekt?
Video: #2 Följ med mig! - Hur jag klipper mina havtornsklot 2024, April
Klöver Som Siderat: Fördelar Och Nackdelar Med Röd, Vit Och Rosa Klöver. Hur Man Sår Och Skördar Det Korrekt?
Klöver Som Siderat: Fördelar Och Nackdelar Med Röd, Vit Och Rosa Klöver. Hur Man Sår Och Skördar Det Korrekt?
Anonim

Siderater eller grönt gödselmedel brukar kallas växter som odlas i syfte att ytterligare bädda in dem i marken. De förbättrar jordens struktur, berikar den med kväve och hämmar odling av ogräs. Clover är en av de mest billiga och populära sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Klöver tillhör växtsläktet från baljväxterfamiljen. Som siderat har den många fördelar.

  • Det finns speciella knölar på klöverrötterna, inuti vilka unika bakterier sätter sig. Dessa mikroorganismer kan absorbera kväve från luften, som finns i jorden, och ge det till växter.
  • Klöverrötter dränerar och lossar jorden, odlar lerjord, vilket gör den genomsläpplig för vatten och luft.
  • Denna växt förbättrar vidhäftningen av jordpartiklar. Den kan planteras på nästan alla jordar, även sandiga, liksom på kuperade sluttningar.
  • När klöver växer bildas tät spad, vilket är av stor betydelse för att skydda jorden från vinterfrost och sommartorka. Denna jord tvättas inte ut av regnskurar.
  • Bra ogräsbekämpning.
  • Utsläpp från klöverens rötter kan avvärja och förstöra skadedjur. Till exempel en trådmask farlig för potatis.
  • Denna växt är en bra honungsväxt. Det lockar insekter som pollinerar grödor i närheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa funktioner kan tillskrivas nackdelar

  • Klöverutveckling är en lång process. Det tar många år för växten att effektivt användas som gröngödsel.
  • Tål inte sura och salta jordar, liksom för fuktig jord.
  • Klöver är benägen för överväxt. Efter grönning kan tillväxten av huvudväxten stoppas.
  • På de fuktiga platser som denna växt föredrar lever sniglar och sniglar, vilket kan skada de omgivande grödorna.
Bild
Bild

Vyer

Enligt färgen på klöverblommor kan 3 huvudgrupper urskiljas

  • Röd . Detta är en ängsväxt som växer upp till 20-50 cm. Den har en stigande stjälk och trifolierar löv. Blomställningarna är stora, rosa-röda, spröda. Frukterna bildas i september - det här är enfröade bönor. Rödklöver ger 4 gånger mer massa än vit- och rosa klöver, men den ska växa på gröngödsel i minst 2-3 år.
  • Vit (vit gröt) . Den har ett starkt taprootsystem. Den har en krypande stjälk, som slår rot i noderna, bladen är trepartiga, belägna på långsträckta rötter upp till 32 cm långa. Blommhuvudena är i form av en boll, vita eller vitrosa. I slutet av juni mognar frukterna i form av platta bönor med 3-4 apelsinfrön i varje. För att kunna ta hänsyn måste den odlas i cirka 20 år.
  • Rosa . Hybridarter upp till 83 cm höga. Skotten är rörformiga, bladen är ovala eller ovala. Blomställningarna är frotté och täta, på våren är de ljusrosa, på sommaren får de en brun nyans. Platta, avlånga frukter mognar på sensommaren eller början av hösten.
Bild
Bild

Vilka grödor används den till?

Clover kommer att vara en bra föregångare för de trädgårdsväxter och grönsaker som kräver kväve i jorden. Dessa inkluderar gurkor, äggplanter, kål, tomater, jordgubbar, potatis, pumpa. Vid användning av gröngödsel behöver du inte använda organiskt gödselmedel . Det är viktigt att veta att grönsaker bör planteras tidigast tre veckor efter skärning. Det rekommenderas att plantera baljväxter minst 4 år efter att klöver slutar växa.

Bild
Bild

Landningsregler

Du kan så klöver när som helst under varma årstider. På hösten bör fröna planteras i jord, vars temperatur är under +15 grader Celsius. I varm jord kommer de snabbt att gro och kan dö i frost. Frö som planteras på sommaren kräver regelbunden jordfuktighet.

Innan planteringsprocessen bör fröna blötläggas i 12 timmar i vatten vid rumstemperatur eller i en svag lösning av kaliumpermanganat. Sedan måste de vara väl torkade så att de inte håller ihop. Omedelbart före sådd måste fröna blandas i lika stora proportioner med torr humus och sand.

Rödklöver planteras bäst tidigt på våren eftersom dess unga skott föredrar låga temperaturer . Innan planteringen är det användbart att lägga till gödsel och kalkgödsel i jorden om jorden är sur. Så i fuktig jord 2 cm djupt, du kan sprida fröna jämnt eller placera dem i spår på ett avstånd av 15 cm från varandra. Efter planteringsprocessen kan jorden rullas lätt, detta kommer att förbättra vidhäftningen av fröna till marken. Groddarna kommer att dyka upp om cirka 5 dagar.

Vitklöver kan planteras antingen som frö eller plantor. Växter av denna färg stärker perfekt backarna.

Det rekommenderas att blanda fröna med lika mycket flodsand före plantering. Bättre att inte plantera tidigt på våren. Planteringsplatsen måste rensas väl för ogräs så att unga växter utvecklas framgångsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

För att växa klöver ordentligt, vilket kommer att bli en fullfjädrad gröngödsel, bör du följa rekommendationer från specialister

  • För att mata unga växter är det nödvändigt att applicera flytande gödsel. Mulleinen späds ut med vatten 1: 2 och jäses, täckt med en film, i flera dagar. Därefter späds blandningen med vatten i förhållandet 1: 5 och vattning utförs.
  • Kalkgödselmedel minskar inte bara jordens surhet och gör den andningsbar, de innehåller det kalcium som är nödvändigt för klöver.
  • Det är bättre att vattna unga växter med en slang med ett finmaskigt munstycke.
  • Det rekommenderas att mata klöverplantor med mineralgödsel 1-2 gånger per säsong. Kvävegödsel används på våren och efter skärning. Fosfor -kalium - en gång per säsong, från och med det andra året av tillväxt, bildar de friska rötter och ökar plantans motståndskraft mot frost.
  • Glöm inte att lossa jorden och rensa bort i tid.
Bild
Bild

Tidpunkt för klippning

Det är nödvändigt att klippa alla klöver som sidor tidigt efter två års tillväxt. Klippning (särskilt av växter med röda blommor) bör göras flera gånger per säsong . Det rekommenderas att klippa första gången under knoppbildning i juli, när plantans höjd är cirka 10 cm. Under denna period är klövern mest kväverik, vilket är värdefullt för andra grödor.

Vid den sista klippningen på hösten styrs de av det faktum att klövern växer luftskott före det kalla vädret . Om sådd görs i augusti klipps inte klövern och lämnar till våren. Sedan, i april-maj, klipper de på roten och planterar grönsaker.

Rekommenderad: