Havre Som Gröngödsel: Hur Man Sår På Hösten Och Våren? Fördelar Och Nackdelar, Fördelar Och Skador. Kan Jag Plantera Före Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Havre Som Gröngödsel: Hur Man Sår På Hösten Och Våren? Fördelar Och Nackdelar, Fördelar Och Skador. Kan Jag Plantera Före Vintern?

Video: Havre Som Gröngödsel: Hur Man Sår På Hösten Och Våren? Fördelar Och Nackdelar, Fördelar Och Skador. Kan Jag Plantera Före Vintern?
Video: Sommarbeskärning av sommarhallon 2024, April
Havre Som Gröngödsel: Hur Man Sår På Hösten Och Våren? Fördelar Och Nackdelar, Fördelar Och Skador. Kan Jag Plantera Före Vintern?
Havre Som Gröngödsel: Hur Man Sår På Hösten Och Våren? Fördelar Och Nackdelar, Fördelar Och Skador. Kan Jag Plantera Före Vintern?
Anonim

Marken i trädgården uppfyller inte alltid alla nödvändiga krav, till exempel innehåller den för mycket sand eller lera. Det är fullt möjligt att korrigera dess fysiska egenskaper genom att plantera de så kallade gröngödslingsgrödorna. Dessa växter är speciellt utformade för beredning av humus, vilket kan ha en fördelaktig effekt på jordens sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Havre är en populär gröda och används ofta som en bra gröngödsel. Det har många fördelar, men det finns också några nackdelar. Först kommer vi att ta reda på vad de viktigaste fördelarna med denna växt är.

  • Havre är billigt. Fröna av denna gröda säljs på många försäljningsställen. De finns inte bara i specialiserade butiker.
  • Havre innehåller mycket kalium. Detta mineral krävs av växter för snabb och hälsosam tillväxt. Det bildas av den gröna massan av havre. Hos unga plantor ökas andelen kalium med cirka 3-5 gånger, därför använder många människor gräsklippning utan att vänta på att fröna mognar. Den bästa jorden efter havre kan vara för tomater, paprika och äggplanter. Det är inte värt att plantera potatis, eftersom det kommer att finnas trådmaskar i stora mängder. Det framgår av spannmål.
  • För att få kväve i stora mängder, vänder de sig vanligtvis till en blandad grödetyp, som kombinerar alfalfa, vikch eller klöver med spannmål. På detta sätt kan trädgårdsmästare självständigt justera andelen nödvändiga ämnen.
  • Rotsystemet av spannmål kan producera speciella ämnen i marken som hjälper till att förhindra svamp och röta.
  • Rötterna kännetecknas av en lobulär struktur, på grund av vilken de bidrar till att lossa det övre fertila skiktet, avsevärt lätta det och göra det "andningsbart".
  • Spirningshastigheten för havrefrön är hög, vilket stör den aktiva tillväxten av ogräs.
Bild
Bild

Havre är dock inte perfekta grödor. Om du bestämmer dig för att odla den på din webbplats för att kunna använda den senare som gröngödsel, bör du veta om den kan göra någon skada.

  • Havre är en gröda som saknar kvävehalt. Avsaknaden av detta ämne kan kompenseras om det dessutom införs i jorden på egen hand. Växter är särskilt akut medvetna om bristen på kväve på våren, eftersom det under vårens beredning av platsen är viktigt att ta hand om mättnaden av det bördiga jordlagret med kväveföreningar.
  • Om du bor i en region där det är varmt och torrt klimat, kan odling av havre här vara slöseri med tid - under sådana förhållanden kommer denna kultur inte att växa bra, inte rota sig och helt enkelt torka ut.

Havre kommer sannolikt inte att orsaka allvarlig skada. Men sommarboendet bör veta att den klippta massan inte kan begravas på djupet, eftersom detta kan leda till försurning av jorden och sedan till utvecklingen av en patogen miljö. Det kommer säkert att ha en dålig effekt på jordens skick och kvalitet, det kan skada grönsaker.

Bild
Bild

Vilken är rätt?

Många sommarboende använder havre som gröngödsel. Ofta undrar trädgårdsmästare och trädgårdsmästare vilken typ av denna kultur som är mer lämplig för en sådan applikation. Den gröna gödseln som älskas av de flesta sommarboende är vinterhavre . Denna gröda på kort tid kan leda till utmärkt grönstillväxt. Av denna anledning kan webbplatsens ägare säkert vägra att introducera organiska eller mineraliska föreningar.

Vårhavre kan också användas som trädgårdsskötsel, men kom ihåg att det vanligtvis fungerar som en kompost när sommarsäsongen börjar . Ett naturligt överkast kan mycket väl behålla livgivande fukt vid planteringsrizomerna. Samtidigt engagerar sig jordinsekter gradvis i bearbetning av växtrester och förvandlar dem till humus.

Av ovanstående kan vi dra slutsatsen att valet av lämplig typ av havre bör baseras på säsongen. Vår- och vintersorter är utformade för olika årstider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såtid

Havsperioden, som senare kommer att användas som gröngödsel, kan vara annorlunda

  • Vår . Havre är en lättskött och kalltolerant gröda. Det är tillåtet att så det tidigt på våren omedelbart efter uppvärmning av jordlagret på platsen.
  • Höst . Havre planterade på hösten brukar klippas i sängarna och lägga till lite jord. Du bör inte plantera den när frost kommer - du måste göra det före dem.
Bild
Bild

Instruktioner

När du väl har nått den tillåtna såtiden är nästa sak du bör vara medveten om hur och när du ska klippa den. Du måste agera strikt enligt instruktionerna för att inte göra misstag. Proceduren beror på säsongen.

Under våren

Du bör inte vänta på det ögonblick när jorden är helt torr. Havre älskar fukt, så de planteras vanligtvis utan att vänta på att jorden ska torka. En tillräcklig mängd vatten garanterar en god och snabb tillväxt av spannmålsgrödan och därmed en snabb tillväxt av grön massa. Av detta skäl, om vädret är torrt på våren och sommaren, bör mer frekvent vattning ges.

Havre mognar snabbt. Efter 30-40 dagar, vid sådd i början av våren, kommer det att vara möjligt att ta bort det innan höga temperaturvärden kommer.

Bild
Bild

På hösten

Om du bestämmer dig för att så gröna gödsel under höstsäsongen kan du göra det direkt efter att du har rensat platsen. Innan du börjar måste du noggrant förbereda territoriet: ta bort rhizomer av fleråriga ogräs från marken, bli av med allt skräp . Siderata planteras som gräsmatta - antingen i bulk eller i rader. Denna eller den metoden bör tillämpas i enlighet med planering och efterföljande odling av andra grödor.

Havre som en framtida gröngödsel får sås tidigt på hösten, innan frost kommer . Det är bara viktigt att beräkna den tid det kommer att ta för dess tillväxt, för även om det är kalltåligt kommer allvarliga frost definitivt inte att gynna det. Därför sås det aldrig före vintern, som kan göras med råg.

På hösten sås ofta i bulk efter att ha blandat fröna med sand. Efter sådd bör jorden jämnas med en kratta. Om vädret är torrt kan det såda området vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur samlar man in?

Enligt reglerna rekommenderas det att klippa det aktuella spannmålet just nu när det hinner bygga upp den gröna massan. Bara under blomningsperioden är den maximala mängden användbara element koncentrerade i gröngödselväxter . När det gäller havre sker detta i de tidiga skeden av klippningen. Efter att ha klippt av den gröna gödseln kastas den på marken som mulch, blandad med marken och skär rötterna till ett djup av 5-7 cm.

Spannmål som planterades under vårsäsongen ska klippas senast 2 veckor innan bären och grönsakerna planteras . Detta beror på det faktum att alla grödor avger giftiga element - koliner, som kan förtrycka alla andra plantor. Ett par veckor räcker för att de farliga ämnena sönderfaller och går in i jordens djupa lager utan att skada resten av planteringarna.

Det är också tillåtet att inte klippa spannmålsgrödan - under vintersäsongen kommer den att ha tid att ruttna, på grund av vilket nödvändigt gödselmedel bildas . En enda plogning räcker för att hugga och blanda havre med marken.

Bild
Bild

På våren, liksom på hösten, är det vettigt att klippa den övervuxna gröna massan och lägga den på jordens yta. Gröna kommer gradvis att ruttna och mata jorden med organiska komponenter . Du kan blanda klippt havre lite med marken till ett djup av bara några centimeter, inte mer, för att inte skada de omgivande plantorna. På våren, på en plats som är väl befruktad med användbar gröngödsel, är det nödvändigt att gräva upp vissa platser för den planerade planteringen.

Om havregrödan blev för rik är det bäst att flytta överskottet till en kompostgrop eller lägga den på sängarna på hösten som behöver ytterligare gödningsmedel.

För att förfalla snabbare är det tillåtet att tillgripa utsläpp av EM -kompost.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Många sommarboende använder havre som gröngödsel. Om det görs korrekt kan du få ett mycket bra och naturligt gödningsmedel som visar hög effektivitet. Tänk på några användbara tips för att själv förbereda en spannmålsgröda för användning som en gröngödselkomponent.

  • Om du bestämmer dig för att så till spannmål under sommarsäsongen, är det bättre att vägra denna idé. Havre gillar inte varmt väder och tolererar det inte så bra. Vänta till hösten eller våren.
  • Havre kan mycket väl vara en bra föregångare för andra populära icke-spannmålsgrödor. Skörden av gröna massor, som såddes på 2, 5 tunnland, kan likställas med 500 kg gödsel.
  • Innan man planterar havrefrön på platsen, rekommenderas att förvara dem i en lösning med kaliumpermanganat i högst 20 minuter. Därefter tvättas de i kallt vatten och torkas lite.
  • Om du bestämmer dig för att plantera havre på platsen är det värt att överväga att dess fibrösa rhizomer ofta blir en attraktiv plats för trådmaskar. Av denna anledning bör närheten till rotfrukter undvikas och eventuella risker kan neutraliseras med senap.
  • När du planterar havre, glöm inte att denna spannmål inte är avsedd att utsättas för höga temperaturer. Om vädret är varmt och torrt, glöm inte att vattna planteringarna för att få dem att känna sig mer bekväma.
  • Plantera din havre noggrant under höstsäsongen. Det är lämpligt att i förväg förutse hur mycket tid som kommer att läggas på utvecklingen av växter. Exponering för för låga temperaturer kan också vara skadligt för dem.
  • Efter avslutat arbete med skörd från sängarna är det absolut nödvändigt att applicera komplexa gödningsmedel av hög kvalitet. Om havrefrön blandas med vikch, kommer kvävedoserna att minska med cirka 50%. Toppdressing måste läggas till, eftersom siderater - havre eller andra spannmål - kommer att behöva fullfoder under hösten.
  • När du planterar en spannmålsgröda på en plats är det lämpligt att följa detta förhållande: 200 g spannmål per 100 kvadratmeter. Det är tillåtet att så havre både för hand och med hjälp av specialutrustning - varje sommarboende väljer ett mer bekvämt alternativ för sig själv.
  • Havre kan sås säkert även på fattiga jordar. Denna kultur är opretentiös och kräver inte idealiska "växthusförhållanden". Havre planteras ofta i skuggade områden på tomten där de klarar sig bra.
  • För att göra egenskaperna hos den gröna massan ännu bättre rekommenderas att plantera havre tillsammans med baljväxter.
  • Vi får inte glömma rätt och tillräcklig vattning av havre under alla väderförhållanden. Om du vattnar grödan för glest kommer det att bli mycket svårare att odla den.
  • Havre ska inte användas som gröngödsel till andra spannmål. De är starkt avskräckta från att befrukta bovete, korn eller vete.
  • Om plantorna efter att ha planterat havre inte "kläcks" på länge kan du göra lämplig toppdressing. I sådana fall är nitrat och superfosfat mycket effektiva. Sideraten behöver ingen annan vård.
  • Havrefrön får inte bara köpa i olika detaljhandelskedjor där trädgårdsprodukter säljs, utan också på marknaden.

Rekommenderad: