Sandblästringsglas (30 Bilder): Rita En Bild, Sandblåsa På Matt Målat Glas, Rombus På Skiljeväggar Och Fasader För Köket, Kompetent Bearbetning

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästringsglas (30 Bilder): Rita En Bild, Sandblåsa På Matt Målat Glas, Rombus På Skiljeväggar Och Fasader För Köket, Kompetent Bearbetning

Video: Sandblästringsglas (30 Bilder): Rita En Bild, Sandblåsa På Matt Målat Glas, Rombus På Skiljeväggar Och Fasader För Köket, Kompetent Bearbetning
Video: Målar på glas. 2024, Maj
Sandblästringsglas (30 Bilder): Rita En Bild, Sandblåsa På Matt Målat Glas, Rombus På Skiljeväggar Och Fasader För Köket, Kompetent Bearbetning
Sandblästringsglas (30 Bilder): Rita En Bild, Sandblåsa På Matt Målat Glas, Rombus På Skiljeväggar Och Fasader För Köket, Kompetent Bearbetning
Anonim

Sandblästringsglas är ett sätt att dekorera en transparent glasyta med en unik struktur och mönster . Av materialet i den här artikeln kommer du att lära dig vad som är funktioner och typer av teknik, var sandstrålning används och vilka material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sandblästring är en teknik där glas exponeras för sand under högt tryck med hjälp av tryckluft . I detta fall förstör slipblandningen det övre lagret av basen. Denna teknik låter dig göra transparent glasmatt, applicera ett mönster av vilken komplexitet, densitet och färg som helst.

Den sandblästrade ytan är mycket motståndskraftig mot nötning, korrosion och andra negativa miljöfaktorer.

Det tvättar inte bort med tiden . Mattning av ytan sker som en följd av skada på det översta lagret av slipande partiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan efter bearbetning kan bli grov och grov eller silkeslen. Typ av behandling beror på slipmaterialet för det använda materialet. När det gäller ritningarna kan deras tillämpningsteknik vara en- och dubbelsidig. Ytdekoration utförs enligt en tidigare klistrad skiss (stencil).

Bild
Bild

Vid färgmönster tillsätts pigment till blandningen. Med sekventiell bearbetning är det möjligt att skapa effekten av skiktning. Det tar lite tid att arbeta, behandlingen är snabb. Den färdiga ytan är lätt att rengöra, motståndskraftig mot syror och kemikalier. Det kan tvättas på alla sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken ställer höga krav på exaktheten i utförandet och högkvalitativ multilägeutrustning, på vilken det är möjligt att justera kraften hos slipmedlet. Vid mönster täcks platser som ska förbli transparenta med en speciell film. Ritningen appliceras på ytan innan du formaterar arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipmedlet som används för tekniken är annorlunda: naturligt, konstgjort, olika hårdhet, slipförmåga, enkel och upprepad användning. Följande används som slipmedel:

  • sand eller kvarts;
  • skott (glas, keramik, plast, gjutjärn, stål);
  • kuper eller nickelslagg;
  • korund, aluminiumdioxid.

Glasblästringsteknik har flera nackdelar. Användningsområdet är begränsat till platta produkter, eftersom volymetriska är svåra att fixa och hantera .… Vid bearbetning erhålls mycket damm; du måste bära skyddskläder för att dekorera glasytan.

Kontinuerligt arbete ökar förbrukningen av el och kräver regelbunden kvalitetskontroll av den använda sanden. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden för den professionella apparaten som används för att dekorera ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Sandblåsning används i heminredning och dekoration av butiker och kontorslokaler. Oftast används det inom inredning och möbelproduktion vid tillverkning av till exempel:

  • glasmålningar, undertak;
  • hyllor, interiörpartitioner;
  • dekorativa paneler, speglar med dekoration;
  • bänkskivor för kök och vardagsrum;
  • kök och andra möbelfasader.

Förutom att dekorera möbler används det för att dekorera ytorna på dörrar, tallrikar. Den används i fasaddesign av skjutbara garderober, fönster, golv, inomhusskyltning och fasadglas.

Sandblästring innebär att du arbetar med dukar av inte bara standard, utan också stora storlekar . Det används för att märka kontorspartitioner, skyltfönster, inredningsdetaljer för barer, kaféer, restauranger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Glasblästring är annorlunda:

  • en matt bild på en transparent bakgrund (måla bara en skiss);
  • matt bakgrund med ett transparent mönster (bearbetning av det mesta av glaset);
  • sandblästring under brons (med ett mörkfärgat material av en brunaktig nyans);
  • mattor med olika densitet (bearbetning av element under olika tryck);
  • "Flytande" effekt av mönstret på spegeln;
  • sandblåsningsmottagning från insidan av glaset;
  • volymetrisk konstskärning (djup applicering av ett 3D -mönster med metoden för alternativ sprutning av flera lager av mönstret på den matta ytan).

Matting – den enklaste tekniken för att uppnå platta mönster med klart definierade gränser . Om mattan är flerskiktad kallas det konstnärligt. I det här fallet är övergångarna av texturer, toner och färger mer uttalade. Sådana bilder är tydligare och mer naturalistiska.

Konstnärlig steg-för-steg-mattning tar mer tid; den används vid bearbetning av glas med olika tjocklek (från 6 mm). Under implementeringen använder de inte bara film utan även metallmallar. Samtidigt utmärks metallmallar av prydnadens enkelhet. Filmanaloger används för att skapa komplexa mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgtoning gör att du kan få vilken nyans som helst av glasytan . Det skiljer sig genom att applicera sandblästring på insidan av glaset. Ansiktsytan förblir slät och platt, vilket gör den lätt att rengöra. För att öka livslängden appliceras en skyddande film på insidan. Amalgam betyder att man applicerar ett mönster på glasets insida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgbehandling av glas med sandblästringsteknik innebär att man skapar ett färgat mönster (till exempel målat glas, romber) eller ett mönster som lyser i mörkret. Sandbläsningstekniken används vid tillverkning av kompositioner med en sammetsstruktur. Skärning eller gravering används för att bilda en detaljerad ritning.

Sandbläsningsteknik gör att du kan applicera ett vinterprydnadsmönster. I det här fallet, teknik för att skapa ett isigt mönster (frosteffekt) . För detta används en homogen blandning i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Professionella sandblästringsbilder appliceras med specialutrustning (till exempel används CNC -maskiner i verkstäder) . Sådana enheter möjliggör sandblästring på kort tid med högsta kvalitet. Ritningen görs med hänsyn till den upparbetade planen. Den laddas automatiskt in i maskinkontrollsystemet efter ytcentrering.

På begäran kan enheten hyras . Det är en maskin som matar slipmedel under lufttryck. Du kan använda en sandblästringspistol. Utöver det är det värt att förbereda själva glaset, kvartssand, en sil för att sålla det, en behållare för torkning, en skyddsfilm och en hydrofob vätska.

Den sista komponenten krävs för att bearbeta den dekorerade basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Kompetent bearbetning av glasytan innebär förberedelsesteget, själva processen och den slutliga beläggningen.

Träning

Inledningsvis utarbetas en skiss av ritningen som korrelerar den med glasskivans dimensioner. En bild väljs, bearbetas i en grafisk redigerare och skrivs ut på en skärplotter eller överförs till en speciell film. Därefter förbereds själva basen. För att schablonen ska fästa väl rengörs och avfettas glasytan med ett specialverktyg.

Bild
Bild

Behandla steg

Sedan börjar de fästa den på ytan som ska behandlas. Mallen fixeras med ett lätt borttagbart lim. Eftersom stencils kanter måste vara hårda utsätts mallen för UV -ljus.

Platser av filmen utan behandling tvättas av med vatten och lämnar bara ett lager på ytan för slipande sandblästring. Det är nödvändigt att torka ytan på de exponerade områdena igen, eftersom vidhäftningsresterna kan orsaka att slipmedlet fastnar, vilket leder till en förlust av mönsterkvaliteten.

Innan du börjar skapa en bild siktas och torkas kvartssand .… Den hälls sedan i pistolpåsen och fyller den ungefär 1/3 full. Utrustningen är ansluten till en syrgascylinder (eller en kompressor med reducerare) och börjar dekorera arbetsytan genom att välja en specifik typ av behandling.

På platser där slipande damm kommer i kontakt med glasskivans bas förstörs det övre lagret något och arbetar under samma tryck för enkla mönster. Komplexa utskrifter appliceras i etapper. Stängda områden i schablonen förblir utan bearbetning, linjerna visas tydliga och jämna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplettering

I slutskedet är de engagerade i att ta bort mallen och avsluta den dekorerade ytan. Den är täckt med en skyddande vattenavvisande film som är resistent mot smuts och våt rengöring. Innan filmen fastnar rengörs ytan från damm och smuts som har uppstått under arbetet.

Om så önskas kan du täcka den färdiga ritningen med specialfärger eller lack.

Rekommenderad: