Sandblästring Av Metall: Teknik För Rengöring Av Metallkonstruktioner, Utrustning. Hur Bearbetar Man Metall Efter Maskinen? Sandblästringsgrad Av Rengöring

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästring Av Metall: Teknik För Rengöring Av Metallkonstruktioner, Utrustning. Hur Bearbetar Man Metall Efter Maskinen? Sandblästringsgrad Av Rengöring

Video: Sandblästring Av Metall: Teknik För Rengöring Av Metallkonstruktioner, Utrustning. Hur Bearbetar Man Metall Efter Maskinen? Sandblästringsgrad Av Rengöring
Video: Amazon $36 Neiko Sandblaster Unboxing Review! Tested on aluminum, steel, powder coat, paint, & rust! 2024, Maj
Sandblästring Av Metall: Teknik För Rengöring Av Metallkonstruktioner, Utrustning. Hur Bearbetar Man Metall Efter Maskinen? Sandblästringsgrad Av Rengöring
Sandblästring Av Metall: Teknik För Rengöring Av Metallkonstruktioner, Utrustning. Hur Bearbetar Man Metall Efter Maskinen? Sandblästringsgrad Av Rengöring
Anonim

Manuell flerstegsberedning av ytor på metallprodukter och konstruktioner för applicering av olika typer av beläggningar i industriell skala har länge sjunkit i glömska. Nu finns det en mycket effektiv teknik för detta i form av sandblästringsutrustning. Låt oss överväga vad som är särart med denna teknik, vad är dess funktionalitet, vilka typer den är indelad i, vad som ingår i huvudutrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Sandblästring av metall är processen att rengöra ytorna på metallkonstruktioner och andra metallprodukter från spår av korrosion, kolavlagringar, gamla beläggningar (till exempel lacker, färger), skala efter svetsning eller skärning, främmande avlagringar genom att utsätta dem för en blandning luft med partiklar av slipande material som tillförs genom högtrycksmunstycke till metallbearbetningsplatsen. Som ett resultat sker en separation eller fullständig radering av allt överskott från ytan på metallprodukten som rengörs.

Dessutom, när slipande partiklar träffar ytan, raderar de inte bara främmande ämnen från den, utan också en liten ytdel av själva metallen, från vilken strukturen som bearbetas är gjord. Efter ett väl utfört arbete med hjälp av sandblästringsutrustning återstår bara ren metall på ytan av metallprodukten.

Det bör dock noteras att fettavlagringar kan tyvärr inte avlägsnas genom sandblästring, eftersom de tränger in för djupt i metallen . Efter ytrengöringsprocessen med en sandblåsare bör oljefläckar behandlas med lämpliga lösningsmedel före efterföljande beläggning, vilket avfettar sådana områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omfattningen av sandblästringsutrustning är ganska bred:

  • fabriksbearbetning av metallprodukter och strukturer innan färg och lackbeläggning appliceras på färdiga produkter;
  • under reparationsarbete på huvudutrustningen för värmekraftverk (för rengöring av kondens- och pannanläggningar, den inre ytan på alla typer av fartyg och rörledningar, turbinblad);
  • i metallurgisk produktion;
  • i flygfabriker vid tillverkning av aluminiumdelar;
  • inom skeppsbyggnad;
  • vid tillverkning av speglar och glas med en komplex konsistens;
  • under konstruktion;
  • vid bensinstationer och på verkstäder där karosseri och rätningsarbeten utförs;
  • i graveringsverkstäder;
  • vid tillverkning av metallkeramiska proteser;
  • hos företag för galvanisering;
  • efter sandblästring är det möjligt att felsöka metallkonstruktioner, vars drift måste utföras i enlighet med GOST -standarder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma används sådan utrustning fortfarande sällan - främst av ägarna till privata hus och stora hushållstomter med uthus. Det är ofta nödvändigt vid rengöring av befintliga metallytor innan målning eller applicering av skyddsmedel.

Bild
Bild

Översikt av arter

I allmänhet finns det tre typer av slipande rengöring av metallytor, som har vissa uppskattade gränser mellan varandra: ljus, medium och djup. Låt oss överväga en kort beskrivning av varje typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt

En enkel typ av metallrengöring inkluderar avlägsnande av synlig smuts, rost samt avskalning av gammal färg och skala. Vid undersökning verkar ytan vara ganska ren. Det ska inte finnas någon förorening. Rostspår kan förekomma. För denna typ av rengöring används främst sand- eller plastskott vid ett blandningstryck av högst 4 kgf / cm2 . Bearbetningen utförs i ett pass. Denna metod är jämförbar med manuell rengöring med en metallborste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomsnitt

Med medelhög rengöring uppnås en mer grundlig behandling av metallytan genom att öka trycket i luftslipblandningen (upp till 8 kgf / cm2). Den genomsnittliga typen av bearbetning kan betraktas som sådan om spåren av korrosion på metallytan efter passagen av sandstrålmunstycket bara kvarstår cirka 10% av hela ytan . Lite dross kan förekomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djup

Efter djup rengöring får det inte finnas smuts, avlagringar eller rost. I grund och botten ska metallytan vara helt ren och jämn, nästan vitkalkad. Här når trycket av blandningen av luft och slipmaterial 12 kgf / cm2. Konsumtionen av kvartssand med denna metod ökar betydligt.

Enligt användningen av arbetsmaterialet i blandningen skiljer man två huvudtyper av rengöring:

  • luftslipande;
  • hydrosandblästring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första använder tryckluft blandad med olika slipande material (inte bara sand). I den andra är arbetskomponenten vatten under tryck, i vilket sandpartiklar (oftast), glaspärlor och finhackad plast blandas.

Hydrosandblästring kännetecknas av en mjukare effekt och en grundligare rengöring av ytan . Ofta kan även oljiga föroreningar tvättas ut på detta sätt.

Bild
Bild

Rengöringsgrader

Med metoden för slipande rengöring är det möjligt att uppnå högkvalitativ bearbetning av metallkonstruktioner inte bara innan de målas, utan också innan applicering av beläggningar av annan karaktär, som används vid installation eller reparation av sådana kritiska strukturer som stöd och andra bärelement av broar, övergångar, övergångar och andra.

Behovet av att använda sandblästring för rengöring regleras av GOST 9.402-2004, som specificerar kraven för graden av förberedelse av metallytor för efterföljande målning och applicering av skyddande föreningar.

Experter skiljer mellan tre huvudsakliga rengöringsgrader av metallkonstruktioner, bedömda med en visuell metod. Låt oss lista dem.

  1. Enkel rengöring (Sa1) . Visuellt bör det inte finnas synlig smuts och svullna rostfläckar. Det finns inga platser med en spegelliknande metalleffekt.
  2. Grundlig rengöring (Sa2) . De kvarvarande skal- eller rostfläckarna ska inte ligga efter när de påverkas mekaniskt. Det finns ingen kontaminering i någon form. Lokal lyster av metallen.
  3. Metallens visuella renhet (Sa3) . Fullständig renhet av den sandblästrade ytan, kännetecknad av en metallisk glans.
Bild
Bild

Vilka slipmedel används?

Tidigare användes olika typer av natursand främst för sandblästring. Särskilt värdefulla var marina och öken, men nu har deras användning avsevärt minskats av säkerhetsskäl när man arbetar med dessa råvaror.

Nu finns det andra material:

  • grönsaker (ben, skal, skal efter lämplig bearbetning);
  • industriellt (metall-, icke-metalliskt avfall);
  • konstgjord (till exempel plastskott).
Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella metallmaterial inkluderar pellets och skott, som tillverkas av nästan vilken metall som helst . Av de icke-metalliska kan glaskorn noteras, som till exempel används vid bearbetning av ytor till en noggrann rengöringsgrad med både luft- och vattensandblästringsanordningar. Bland de material som erhållits från metallurgiskt avfall är det mest kända kopparslagg, som ofta används för samma ändamål som glas.

För högsta renhet används hårda slipande material som smält aluminiumoxid eller stålkorn. Men kostnaden för ett sådant slipmedel är ganska högt.

Bild
Bild

Utrustning

Uppsättningen av lätt (icke-industriell) sandblästringsutrustning baserad på luft (vatten) inkluderar:

  • en kompressor (pump) som skapar det lufttryck (vatten) som krävs för arbete;
  • en reservoar i vilken en arbetsblandning av luft (vatten) med ett slipande material framställs;
  • ett munstycke av höghållfast material;
  • anslutning av slangar med fästelement (klämmor, adaptrar);
  • kontrollpanel för leverans av arbetskomponenter och slipmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

I industriell skala utförs sådant arbete med mer seriösa maskiner och apparater, även en maskin för att förbereda ett slipmedel kan användas. Såväl som det finns speciella kammare för metallrengöring.

Bild
Bild

Regler och teknik

Det återstår bara att lära sig några av nyanserna i rengöringstekniken och komma ihåg reglerna för arbete med sandblästringsutrustning.

Först och främst kommer vi att beröra säkerhetsreglerna för självblästring:

  • på produktionsstället för metallrengöring, förutom de direkta deltagarna i processen, ska det inte finnas några människor;
  • Kontrollera utrustningen med avseende på användbarhet, slangar med avseende på integritet och täthet i anslutningarna;
  • anställda måste ha en speciell kostym, handskar, andningsskydd och skyddsglasögon;
  • andningsorganen vid arbete med sand måste skyddas på ett tillförlitligt sätt, eftersom damm från sandkrossning kan leda till allvarliga sjukdomar;
  • Innan sanden fylls i behållaren måste den siktas för att undvika igensättning av munstycket;
  • justera pistolen först till det lägsta matningen och lägg så småningom till den nominella effektiviteten;
  • det rekommenderas inte att återanvända slipande material när du arbetar med en mobil enhet;
  • vid sandblästring nära väggar, andra byggnadselement eller andra enheter är det nödvändigt att skydda dem med skärmar av metallplåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att använda dammfri utrustning hemma, som säkerhetsmässigt ligger nära den hydrauliska motsvarigheten . Dess teknik skiljer sig inte från konventionell luftsandblästring, bara avfallet sugs in i en speciell kammare där det rengörs och förbereder sig för återanvändning. En sådan anordning kan avsevärt minska förbrukningen av sand eller annat slipande material, vilket minskar kostnaden för rengöringsprocessen. Dessutom blir det märkbart mindre damm.

En sådan teknik för bearbetning av metallkonstruktioner tillåter till och med människor som inte har skyddsutrustning att vara nära arbetsplatsen.

Om arbetet utförs med hydraulisk utrustning kan justeringen av mängden slipmedel göras under rengöringen, med början från dess minsta matning. Arbetsvätskans tryck måste hållas inom 2 kgf / cm2 . Så det är bättre att kontrollera bearbetningsprocessen och reglera tillförseln av komponenter till rengöringsplatsen.

Rekommenderad: